Православни пости 2016 година

• 156 934
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравейте ,
мога ли и аз да се присъединя към темата ?!
За втора година мисля да постя , 2015 г. се опитах да изкарам целият Великденски пост , но срам не срам не успях  Embarassed постих първите 2 седмици и последната , след това се заинатих и постих по време на Рождествения пост от началото до края .
Правя постите за здравето на семейството ми , може да ви прозвучи странно , но първият пост го започнах за да може дядо ми да се изправи на крака ( след едно падане в една болница беше на легло повече от месец ) , но не успях да изкарам поста си до края и той се изправи , но не напълно .
Пожелавам ви успех и смирение .
 bouquet

# 616
  • София
Аз за телефона си свалям готово приложение. То също е доста изчерпателно.
Може ли да споделиш как се казва приложението?

# 617
  • София
Присъединявам се към хубавата ви тема bouquet. Не съм постила от повече от 4 години, когато пък не бях вегетарианец и ми се получаваше поста с лекота. Мисля тази година да спазя Рождественския пост и да си карам нататък, както е по календар.

# 618
Наде, приложението е от гугъл + и е класическото православно календарче. Пише си кой светец е за деня, кога е задушница, кога се пости и кога не.
Приложенивто е добро, въпреки че има какво още да се желае.
P.S. Бях си свалила приложение на македонската православна църква, но те са по някакъв друг календар, дните им се разминаваха с нашите и доста се омотвах Simple Smile

# 619
bilqnita, браво! Да, целта на поста може да бъде и такава. Simple Smile Много ме зарадва.

elito_bu, aз предпочитам печатния вариант, защото съм си все вкъщи и ми е удобно да си го залепя на хладилника, за да се подсещам.
Скрит текст:
Относно твоята дилема дали е трябвало да опиташ почерпката на колежката си, или не си мислех сутринта. Аз самата не мога да се насиля да хапна нещо блажно в постен ден. Но светите отци разрешават в името на любовта да се наруши поста. Сега, ти си знаеш твоето в името на любовта ли е било, в името на човекоугодието или в името на чревоугодието. Wink Тънка работа е тя... Simple Smile

# 620
Пък аз съм пристрастена към телефона си. Сега за всяко нещо си има приложение. За съжаление на бг за православието са много малко. Добре, че моите родители навремето настояваха да уча руски Simple Smile

# 621
  • София
Руският и македонският календар би трябвало да са различни, защото те празнуват старостилно.

# 622
За македонския се убедих лично Simple Smile
Иначе тяхните (и руските, и македонските) приложения за телефони са много хубави. Имаше едно на руски, което си беше точно за постните периоди и всеки ден даваше различна рецепта.

# 623
  • София
Наде, приложението е от гугъл + и е класическото православно календарче. Пише си кой светец е за деня, кога е задушница, кога се пости и кога не.
Приложенивто е добро, въпреки че има какво още да се желае.
P.S. Бях си свалила приложение на македонската православна църква, но те са по някакъв друг календар, дните им се разминаваха с нашите и доста се омотвах Simple Smile
Благодаря Simple Smile! Аз ползвам едно приложение от Гугъл плей, може да е същото. Има като приложение и Православен молитвеник, който не е много пълен, но върши добра работа, особено в метрото.

# 624
Сигурно е същото, защото изборът не е много голям.

# 625
  • София
Здравейте, обмислям и аз да направя коледния пост и си признавам, че ще ми е за първи път. Учудих се, че всъщност има доста дни, в които може да се яде риба, винаги съм си мислела, че е позволена само на Никулден Simple Smile Аз месо не ям, но хапвам млечни и яйца и определено ще е предизвикателство (поне първия път, докато успея да наглася менюто вкъщи..)
Осъзнавам, че поста не е само какво ще сложим на масата, но на този етап нямам духовник, който да ме съветва и ще ми е интересно да ми кажете как преминава деня в пости, вие правите ли нещо по-различно (тип определени молитви в определени моменти) или ежедневието не е по-разлино, просто храната е с ограничения в съдържанието. Извинявам се, ако въпросът ми ще подразни някого, очевидно не съм много запозната с църковните канони.

# 626
Някъде бях чела така: "Пост телесен без пост духовен не носи никаква полза".

# 627
Въпросът ти си е много добър и съвсем на място, т.к. се налага често да припомняме, че постът не е диета. Духовният пост е по- важен. Хранителният е само неговият външен израз.
Авторът на темата я е оформил отлично. Препоръчвам ти да се върнеш на заглавната страница и да прочетеш линковете към "Полезни линкове и четива за поста" и ако имаш тогава въпроси - добре е да ги обсъждаме тук публично. Ще бъде и интересно, и полезно за всички, които се интересуваме от тази тема.

# 628
  • София
ПОСТЪТ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО ДУХОВЕН!

Постът не е само режим на хранене и даже въобще не е такъв. Постът е време за преосмисляне и молитви. Няма да забравя един монах, който ми каза: „Ако не се молиш по време на поста и не оставаш сам със себе си, само на вода и хляб да си, ти всъщност не постиш. Ако искаш яж всеки ден месо, ама осъзнаваш ли се, молиш ли се това върши повече работа. Пък и като почнеш да се осъзнаваш едва ли ще ти е до ядене.“

# 629
http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm
Най- общи правила за поста, точка 7:
" Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия."

Общи условия

Активация на акаунт