Шеста тема на чакащите

• 578 860
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 2 295
  • В градината...
То ако питаме обучаващите на курса (повлияни от някакви западняшки уклони, слава Богу ненамиращи благоприатна почва у нас), трябвало и Байрам да им празнуваме, за да поддържали връзка с корена...

# 2 296
Смених й трите имена и не съжалявам за решението си.
Искам да попитам възможно ли е да се сменят и трите имена при осиновяване. Още повече ,ако се казвам Силвия/примерно/ Детето ще получи бащино име Силвиева за момиче и Силвиев за момче.

# 2 297
Искам да попитам възможно ли е да се сменят и трите имена при осиновяване. Още повече ,ако се казвам Силвия/примерно/ Детето ще получи бащино име Силвиева за момиче и Силвиев за момче.

Нали това казва Мама Ру - сменят се имената. Новите презиме и фамилия са производни на имената на осиновителите. Малкото име може да запазите, но това е лично решение и повечето мнения, както личи по-нагоре, са по-скоро в полза на смяна. Сменят се и последните 4 цифри от ЕГН-то на детето. Като родно място се записва града, в който ще живее то.
Ако имате предвид, че презиме, производно на женско име, ви притеснява, трябва да си кажат мнението момичетата, които са осиновили сами. В крайна сметка има и мъжко име Силвио. В последните години в такива случаи презимето е без -ов, -ев. Не знам, но със сигурност има решение.

# 2 298

Нали това казва Мама Ру - сменят се имената. Новите презиме и фамилия са производни на имената на осиновителите. Малкото име може да запазите, но това е лично решение и повечето мнения, както личи по-нагоре, са по-скоро в полза на смяна. Сменят се и последните 4 цифри от ЕГН-то на детето. Като родно място се записва града, в който ще живее то.
Ако имате предвид, че презиме, производно на женско име, ви притеснява, трябва да си кажат мнението момичетата, които са осиновили сами. В крайна сметка има и мъжко име Силвио. В последните години в такива случаи презимето е без -ов, -ев. Не знам, но със сигурност има решение.

Дано да има решение,защото моето име, ако се впише за бащино звучи ужасно . Моля да кажат и други,които са попадали в подобна ситуация.

# 2 299
За момичетата, които осиновяват сами има и друг вариант - за бащино име се вписва името на вашия баща. Така направих аз, въпреки, че моето име си има нормален мъжки вариант, но исках да имат нещо от татко. Ако баща ви е жив тогава той лично в съда или чрез нотариално заверена декларация дава съгласие детето да бъде записано на неговото име за презиме. Ако е починал - зависи на какъв съдия ще попаднете. В два съда двама съдии не видяха проблем в това, че баща ми е починал и не може да даде съгласие, защото според тях съгласие се търси от жив човек. Юристконсултката ОЗД беше в шок и го пита ( на делото за малкия) как така е разрешил, защото две седмици по-рано при аналогичен случай в същия съд друг съдия е отказал. Т.е зависи кой съдия как чете закона. Отговорът на съдията беше "Кажете на клиентката си, че има право да обжалва в апелативния съд във Варна. Аз не виждам проблем." И се обърна към мен да попита "Нали и първото Ви дете е записано на баща Ви след като вече е бил починал?" Потвърдих и му казах, че колежката му на делото в другия съд е тълкувала закона по същия начин както и той.

# 2 300
  • В градината...
Другият вариант е после да се промени бащиното име, но пак зависи от съдията.
http://rspleven.eu/docs/07634516_452b0716.htm

# 2 301
Много заплетено се получава ,аз имам жив баща с който нямам връзка повече от 30 години . Явно ще трябва да направя консултация с адвокат. Благодаря за отговора Mama Ru ,

# 2 302
  • В градината...
Единственият начин в случай на отпор от страна на съда е да потърсиш баща си.
Другият е да водиш дело после по член 19 във връзка с чл. 15, ал. 2 от ЗГР.

# 2 303
Единственият начин в случай на отпор от страна на съда е да потърсиш баща си.
Другият е да водиш дело после по член 19 във връзка с чл. 15, ал. 2 от ЗГР.
Благодаря за съвета ,вероятно това е моя вариант.

# 2 304
При жив баща, Маша Баша, никой съдия няма да даде такова съгласие.
Другият ти вариант е да се образува бащино име от мъжкия вариант на твоето. Например Антония - Антон - Антонов/-а, Атанаска - Атанас - Атанасов/-а, Йорданка/ Иванка - Йордан/ Иван, Христина - Христо...
Това устройва ли те?
Виж, ако името ти вече е на -ица - Зорница, Елица... тогава май нямаш вариант.

# 2 305
За съжаление името ми не позволява преобразуване... от групата на лошите варианти е. Явно ще се водят дела по примера посочен от perunika

# 2 306
А другият вариант е да приемеш ситуацията. Аз така направих. В крайна сметка нещата в живота са такива, каквито са.

# 2 307
  • В градината...
Можеш да пробваш да му изпратиш нотариална покана да си даде съгласието.
А иначе делото за промяна на името само след неговата смърт.

# 2 308
  • при него
Като едно вече пораснало осиновено дете, да си кажа. Знам името с което съм била родена, то е Българско и не е някакво архаично, но много харесвам името, което са ми дали майка ми и баща ми, макар и да е руско. Просто в днешния момент, не бих могла да се самоопределя с друго име. Не съжалявам, че майка ми и баща ми са сменили името. Не съм кръстена на никого, просто така са решили. Аз дори не мога да говоря за понятие " биологична майка". Имам чувството, че ако го изрека или дори го помисля, това ще е огромно неуважение към моята майка и баща, които са страхотни и сме си много близки, а аз през пубертета бях доста трудно дете. Майка ми дори ми е казвала, че ако искам да търся биологичния си произход тя ще ме разбере и подкрепи, но не, никога не съм имала никакво такова желание.
Сега, като майка на осиновен син. Сменихме името, което беше с библейско звучене и дадохме модерно и популярно име. Галените имена си приличат и сина ми не е имал проблем да свикне. Каквото и да говорят социалните на обучението, родителите сме ние и ние носим отговорност.
Надявам се само, един ден да съм се справила толкова добре със сина ми, както моята майка с мен и той да се чувства за мен така, както аз за нея.

# 2 309
Speed Queen, благодаря ти за ценния опит, който ни сподели!

Общи условия

Активация на акаунт