Шеста тема на чакащите

• 581 774
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 2 820
Здравейте, скъпи бъдещи мами(Дай Боже скоро всички тук да сме такива)!
От няколко месеца следя тази тема и не пропускам да проследя коментарите, съветите и опита на всички кандидат-осиновители тук.
Нека разкажа малко и за нас, ние с ММ съвсем наскоро събрахме документите и ги подадохме в регионалния отдел ЗД във Варна.
Дали случайно има други скоро подали документи от Варна като нас?
Питам, тъй като вече насрочения ни курс за осиновители на 30.04 02.05 няма да се състои предвид текущата ситуация в страната. За това ни уведоми по телефона един от социалните работници по - рано тази седмица. Чудех се какво ли биха измислили от министерството, така че да се спазят евентуално сроковете от 3 месеца за становище? Ще се радвам да чуя вашите мнения Simple Smile

# 2 821
Предполагам, че или ще има някакъв удължен срок или ще одобрят с клауза да се изкара по-късно, след нормализиране на ситуацията. В момента би трябвало и да не се разглеждат профилите на децата, за да няма срещи с тях предвид обстановката.

# 2 822
Поради удължаване на часове , от нас искат също да посетим още веднъж курс за осиновители  по време на изолацията !Според мен това не е належащо и могат да си ни подновят документите и без него .
Относно писмата ще е хубаво да работят , но не го вярвам.

# 2 823
Бих искала да помоля за съвет, защото колкото съм толерантна, толкова започна да ми писва от нелюбезни хора и в този случай визирам съда.

Какви са сроковете за насрочване на дело от съда? В София чаках 2 месеца. Деловодителката не го насрочи за друга дата въпреки забраната за гледане на дела на целия съд, а после се опита да прехвърли на мен вината с "Ама как не сте знаели, че не трябва да идвате, като има забрана за гледане на дела". Все едно всеки ден ходя в съда.  Как да се сетя, че ако в онлайн системата им тя не е променила датата на делото, че то няма да се състои. Нелогично е.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 18:46 от Анонимен

# 2 824
  • В градината...
Делото се насрочва в 14-дневен срок.
Но вижте кои дела се разглеждат http://www.vss.justice.bg/page/view/104930

# 2 825
Ето тук пише, че делата се разсрочват до преди ваканцията  на съда:

Цитат
4. Всички останали дела, извън посочените по т.т.1, 2 и 3 да се отсрочат за определени дати след крайната дата от периода на обявеното извънредно положение, но преди съдебната ваканция за настоящата година.

А тук: https://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_17613/bg/
.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 12:02 от Елфичка

# 2 826
  • В градината...
Съдебната ваканция е от 15 юли до 1 септември (Закон за съдебната власт). Освен това, има разлика между насрочване и отсрочване.

# 2 827
Анонимен сигурно си доста притеснена .Дано по - скоро ви мине делото и се съберете заедно мила.

# 2 828
Здравейте предварително се извинявам ако ще задавам глупави можеби за вас въпроси . От днес търся информации и не се орентирам изобщо и ще ми е по лесно ако ми помогне някой
1) Къде точно се подават документи ( за София става дума )
2) Каква е минималната възраст за осиновяване ( на детето )
3) Ако реша да лсиновя от чужбина къде всъщност се обръщам
4) Колко време горе долу отнема цялата тая процедура
5) в една статия прочетох че трябва да имам и имот на мое име това така ли е ?
Извинявам се предварително ако на някой му прозвучи глупаво , Ще ми помогнете много ❤

# 2 829
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте предварително се извинявам ако ще задавам глупави можеби за вас въпроси . От днес търся информации и не се орентирам изобщо и ще ми е по лесно ако ми помогне някой
1) Къде точно се подават документи ( за София става дума ) В Агенция Социално Подпомагане (АСП) по постоянен адрес.
2) Каква е минималната възраст за осиновяване ( на детето ) няма упомената минимална възраст за детето. Имайки предвид процедурите за вписване в регистъра за пълно осиновяване, обикновено са около 6 месечни най-малките деца в системата. Можете да упоменете долна граница 0 години.
3) Ако реша да лсиновя от чужбина къде всъщност се обръщам тук незная
4) Колко време горе долу отнема цялата тая процедура подготовката на документите, обучението за осиновители и изготвявето на Доклада, с който фигурирате в регистъра отнема около 3 месеца. Като Ви впишат в регистъра е въпрос на късмет. Може да чакате и 2 месеца и 2 години за предложение.
5) в една статия прочетох че трябва да имам и имот на мое име това така ли е ? И договор за наем на жилище е достатъчен. Не съм 100% сигурна, но може и да нямате имат на Ваше име.
Извинявам се предварително ако на някой му прозвучи глупаво , Ще ми помогнете много ❤
Няма глупави въпроси - затова сме тук всички, който следим и пишем!

# 2 830
Благодаря ви .

# 2 831
За международно осиновяване тук и тук

След като ви впишат в регистъра за осиновяване в страната, подготвяте нов набор документи за този регистър (В момента няма нито един Българин в него. Стоичков си осинови дете от Перу мисля, но със сигурност са минали с испанският си паспорт, защото западните страни си имат агенции, които са регистрирани в закрила на детето в чуждата страна, от която западнякът би искал да осинови. Ние тук такива агенции нямаме).

След това си харесвате страна, от която бихте желали да осиновите (желателно е страната да спазва Хагската конвенция), да видите дали отговаряте на критериите им за осиновяване (повечето искат много добро финансово обезпечение и на вас и на бъдещото дете, двама съпрузи, на някои места даже искат и да има имот с отделна стая за детето, както и да се декларира, че наистина няма как да имате деца заедно и затова сте тръгнали да си търсите дете от чужбина) и се свързвате с агенция, която да ви помогне на място, да си приготвите една торба пари (между 30 и 45 хил евро излиза) и да се подготвите за идеята, че детето ще има вроден проблем, някакъв, ако е малко, или ще станете набързо майка на 3-4-5 деца, които са братчета и сестричета, или детето ще е по-голямо.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 22:18 от Елфичка

# 2 832
Уау . Аз по скоро питах понеже имам и Руско гражданство и от там една дама ми каза че трябва тука да питам защото ако го осиновя от там а ще живея тука трябва да се спише . Там не са чак такива сложни системите както ги описвате . За осиновяване на цяла рода и пари с такива суми

# 2 833
Ако имате руско граждансто, това е друго. Пак се регистрирате за българския регистър. След това в международния.

След това си харесвате някоя област в Русия, от която искате да осиновите. Обаждате им се и питате какви документи да подготвите от тук. Набавяте си документие, превеждате ги и през министерството на правосъдието се изпращат тези документи в другата страна, в която сте гражданка.

Трябва само да проверите дали Русия е членка на Хагската конвенция. Ако да, нещата са по-лесни.

# 2 834
Да сега ми е по ясно . Питам защото не разбрах тук ли трябва да подавам там ли трябва да ходя . Благодаря за споделената информация .

Общи условия

Активация на акаунт