Шеста тема на чакащите

• 580 297
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 330
В кодекса на труда пише, че бащата има право след навършване на 6 месечна възраст на детето, а не 6 месеца след осиновяването. Т.е. майката може да прехвърли отпуска си на бащата от деня на влизане на решението в сила, ако детето е навършило 6 месеца от раждането си. Копирам ви и текста от закона:
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.
(9) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) За времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск по ал. 8, отпускът на майката се прекъсва.

Аз познавам семейство, което осиновиха дете преди година и половина и бащата си остана в къщи да го гледа.

По отношение на детските градини - никъде няма записан текст за 6-месечен период на адаптация, през който нямаме право да пускаме децата на детска градина. Може да са го казали, като препоръчан период за адаптиране. Но този период е различен при различните деца, както и зависи от преживяното преди осиновяването. Аз също смятах, че детето ни бързо се адаптира, но в последствие имаше някои неща в поведението му, които ми подсказваха, че той все още се адаптира.
Недомислиците на закона с отпуска ще ги борим и се надявам че ще имаме успех.
Честито на всички, които скоро ще вземат дечицата си у дома, а на другите пожелавам търпение, колкото и тривиално да звучи!   

# 331
Здравейте По институциите има много некомпетентни служителки така че съвет от мен -четете си закона и си го носете и си отстоявайте правата Ние когато осиновявахме социалният ни работник ни каза че имам право на майчинство и реших да ида до НОЙ да питам и там 1 госпожа на гишето така ме отсвири и беше толкова убедена че нямам право на такова но аз бях много настоятелна та се наложи въпросната служителка да звъни телефони на по горестоящи от нея да пита и те също твърдяха че нямам право на майчинство и буквално си ме изгониха от НОЙ Отидох при счетоводителката и тя ми подаде документите и се оказа че 1 година си вземах майчинство
Относно детски градини и аз не съм чувала за някакъв определен срок във които да изискват социалните детето да не постъпва в градина Но според мен си е необходимо някой друг месец да си постой със вас преди да постъпи в градинка

# 332
Много Ви благодаря  !

# 333
  • при него
Момичета, имам един още по-странен въпрос:ако таткото ползва майчинството вместо майката,то той го ползва върху нейната заплата или върху своята собствена?

# 334
Момичета, имам един още по-странен въпрос:ако таткото ползва майчинството вместо майката,то той го ползва върху нейната заплата или върху своята собствена?

Върху неговата заплата се изчислява.

# 335
  • София
Здравейте момичета радвам се за всички нови мами бъдете много щастливи! Нашата социална дойде в сряда на домашно посещение и аз и казах ,че ще пускам малката на ясла от септември защото имам само 2 месеца майчинство и няма как да остана да по дълго .Тя се замисли и каза,че едва ли ще има проблеми да тръгне защото като гледа за един месец доста добре се е адаптира,демек всичко е до вас и детето

# 336
Здравейте мили дами,
Най-после и аз да се впиша правилно в тази тема.Минахме всички процедури и сега вече чакаме писмо.Е не се надяваме това да стане бързо, но поне да не е много бавно. Joy Joy Joy.За всички момичета които вече имат своите красиви дечица: Честито!!!Мисля, че за всички Вас слънцето е вече в домовете Ви.
Скъпи момичета, като Ви чета , а и според това,което и аз чувствам, мисля си ,че пътят към нашите деца, е равносилен на пътя на раждането .Само, че при нас има повече душевна, отколкото физическа болка и мъките ни продължават по-дълго . Heart Eyes Heart Eyes Heart EyesТака, че за всички онези,които все още имат някакви притеснения за това дали наистина са "МАМИ".ДА.МАЙКИ СТЕ.И НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ МАМИ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА.
Поздрави от мен и много обич към всички във форума.Обещавам да пиша,когато пристигне първото писмо,а и после,каквото и да стане,защото ,когато четях за това как сте се чувствали,когато получавате новините ми вдъхвахте толкова кураж и обич,че не мога да не ги върна.

# 337
  • София
Здравейте момичета,
само да кажа че делото е след седмица, на 18/05. Чакам с нетърпение да се съберем с моите госпожици сигурно на 26/5 bouquet
Надявам се че при вас е само радост с всички тези празници Simple Smile
А за новите, късмет, този форум ми го донесе !
До скоро

# 338

Esperance75
 ЧЕСТИТО .... Joy Joy Joy Само хубави моменти изпълнени с много любов от тук на татък ти желая

# 339
  • София
lianik, добре дошла! Аз съм от чакащите истинското писмо. На моменти ме е страх дали ще се справя с всичко което ми предстои, на моменти много силно копнея да се срещна с моето дете.
Успех ти желая и кратко чакане!
Esperance75 Hug

# 340
Честито на всички нови мамчета  Hug

Вече влизам рядко тук, пълно е с добри новини Simple Smile

Искам да кажа на всички все още чакащи да не се страхуват от осиновяване на големи деца. Но трябва да сте наясно с какво се заемате. Трябваше ни малко повече от година, но се справихме, така че ще се справите и вие. На курсовете със сигурност не са ви подготвили за подобен ужас и страхотно приключение. На моменти ще ви се иска да сринете цялата система, да унищожите всички, които са превърнали детето ви в съществото, което стои пред вас. Но ако искате да видите резултат от усилията си, ако искате да видите как едно диво животинче се превръща в човек, вдигайте смело възрастта.
Но ако копнеете за детенце, което да обсипвате с нежност, т.е. да задоволи вашата потребност от любов, искайте бебенце. Големите деца са проблемни и им трябват родители, които имат по-твърди характери от техните, за да спечелят уважението и обичта им. Нежността ще дойде, но след много, много време.

От сърце ви желая да срещнете детето си, независимо от възрастта му  Hug

# 341
Esperance75, честита дата. Скоро ще бъдете щастливи с вашите госпожици.

lianik, добре дошла в нашите редици. Дано скоро срещнете вашето детенце.

Vi_Vivian, защо така се бавят нещата? Изискванията ли са по-сериозни? Успех. Нещата се случват в точния момент, нито по-рано, нито по-късно.

vanibobouquet .

# 342
vanibo   МНОГО ТОЧНО КАЗАНО  Това е самата истина

# 343
Днес подадохме заявлението и документите. Развълнувани сме. Успех на всички!

# 344
нещата се случват когато най малко очаквате ние сме заедно от 8 март всичко е така красиво,дъщеря ни е едно мило ангелче за което благодаря на бог Hug

Общи условия

Активация на акаунт