Шеста тема на чакащите

• 588 721
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 465
  • В градината...
Децата лесно свикват.

# 3 466
Прекрасно описание, благодаря ви! Ако бихте искали да споделите - ще съм благодарна да видя какви са били критериите ви и колко време чакахте за двете писма. Всъщност има ли ограничение на броя откази?

Здравейте, има ли някои от вас, който вече има биологични деца и след това е осиновил? Как протекоха при вас нещата - как приеха биологичните деца новото дете?
Ние сме в процес и също ме вълнува тази тема! Ако има някой, ще съм благодарна да сподели😊
Аз... Ние Grinning
Имаме 1 биологично дете - момиче на 5г, и едно осинонено - момче на 2г.
Ние я подготвяхме доста време, че ще си има братче. В началото беше в еуфория, както и ние...
Водихме я с нас на всички срещи - имахме 2 предложения, взехме я и на двете. За пъртово предложение - и нейната реакция допринесе за решението, че не е нашето братче.
Второто братче се оказа нашето. Дори тя предложи да си го вземем веднага.
  Вече са от година и половина заедно и са както всички двойки - брат/сестра. Дори физически си приличат. Имат идентични бебешки снимки, на които все едно е едно и също бебе...
Общо взето - идилия... Бият се, гушкат се, обичат се, не се обичат.
Каката все по-често ми казва, че "не иска братче", "иска сестричка", "пречи ѝ да си играе", взема ѝ играчките, чупи ѝ куклите... И т.н. нормални детски неща.
Казва ми и, че ѝ липсвам, и иска да правим неща заедно.... И това е напълно разбираемо, не го приемам като проблем, защото правя максималното възможно, за мен, да им обръщам и персонално и групова внимание.

На общо основание са добре, ние също сме добре.

Адаптацията на мъника мина безпроблемно, доста бързо свикна с нас. Беше на 1г. точно като го взехме.
 Той си беше и адаптиран към семейна среда, с много каки и други  деца... Беше в приемно семейство от 11 ден след раждането. Почти никакви дефицити няма за наваксване, до момента.
Имаме още проблем само със зрителният контакт. Трябва време, за да ме погледне в очите и да задържи погледа.
Иначе - говори изключително много, дори ми разказва разни неща с по 2-3 изречения, което за 2  и половина годишно момче ми се струва перфектно.
Адски много прилича на мен по характер, и от там ни идват основните конфликти, но ще го преодалеем.
Единствено, като негатив, мога да споделя,че ми идва адски в повече с две деца. Непрекъснато искат контакт и внимание, а аз съм адски уморена в момента от всичко, имам си вътрешни проблеми, в моята си глава и душа, и често просто нямам душа и за тях...
Та това е аспект, върху който трябва да помислите, захващайки това начинание.

Като отглеждане и грижи - не намирам разлика дали са родени или осиновени деца, с малка разлика. Тяхната е 2г и 9м.

Синът ни си е наш - някога и някъде съм родила точно това момченце... Толкова сме еднакви, че става взривоопасно, понякога.

За въпроси - насреща съм!

# 3 467
Няма ограничение за броя на отказите.

# 3 468
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
termit - критерии: момче, първоначално 0-2г, здраво, или с лечими, без операция заболявания, без претенции за произход. На 4тият месец от вписването ни предложиха момченце на 1г и 3м. Отказахме го... Каката беше на 2 и половина... И просто не беше нашето.
След това променихме възрастовият критерии на 0-1г.
Предложението за синът ни дойде около 1 година след първото. Тогава беше на 9 месеца. Взехме го седмица преди първият му рожден ден.

# 3 469
Здравейте всички и честита Коледа!
Отдавна следя тази така полезна тема и от година и половина с мъжа ми сме вписани в регистъра за кандидат- осиновители. Преди малко дядо Коледа ни зарадва с дългоочакваното писмо с покана за среща. Радостта ни е голяма, но и възникват доста въпроси. Какво да очакваме от този разговор? Какво е добре да питаме? Дали ще ни позволят да видим още тогава детенцето? Моля някой с повече опит да сподели как минават тези срещи. Трябва ли да се обасим в РДСП на нашия град и трябва ли да ни придружи социален работник от тук? Или това е нужно само за делото по осиновяване? Благодаря предварително и светли празници на всички!

# 3 470
Здравей. Моят опит е от 2013-2014 година.
Социален работник от моята община не ме е придружавал. Те разбираха за осиновяването единият път предварително, защото се наложи да удължа двегодишната регистрация, че изтичаше преди делото. Уведомяват ги след делото по служебен път. След второто осиновяване цъфнали без предупреждение на домашно посещение два дена след като си взех детето. Съответно не ни сварили вкъщи.
На срещата слушайте и питайте (доколкото имат информация) за:
- това как са протекли бременността и раждането
- било ли е детето на кислородна терапия
- доносено ли е
- майката има ли зависимости или хронични заболявания, които са известни
- има ли известна фамилна обремененост
- в зависимост от възрастта на детето слушайте и питайте за етапите на развитие - как се храни, как спи, кога е захранено, има ли всички ваксини, ако не - защо, кога е започнало да сяда само, да се изправя, да ходи, да говори... Какво е физическото и говорното развитие, боледувало ли е и от какво, живяло ли е в биологичното семейство, познава ли биологичната майка, ако да, кога е изведено от семейството и имали ли са контакти след това...
Можете да си направите списък от неща и да отмятате или питате, ако нещо не бъде споменато от социалния служител.
Би трябвало да имат готовност да ви срещнат с детето, ако изявите желание да го видите. Моят съвет - каквото и да чуете, вижте детето (стига да не са спрени срещите заради пандемията).
Имате едномесечен срок да обмислите решението си, можете да се консултирате и със специалист, ако нещо ви притеснява.

# 3 471
Добре е да се обадите в съответното РДСП и да поразпитате за детето. Най-малкото, което не би трябвало да ви откажат като информация е дали отговаря на записаните от вас предпочитания. Оттам нататък е въпрос на добра воля от тяхна страна каква информация за детето ще се съгласят да ви дадат по телефона. Колкото повече, толкова повече:). След първия път, когато изпаднах в...да не казвам какво след като на 250 км от къщи на магистрала без възможност за обръщане ме сюрпризираха с премълчана информация за фамилната анамнеза на детето, което само по себе си се водеше здраво, винаги питах при следващите предложения за здравословното състояние и на родителите- доколкото е известно (оказа се, че поне по майчина линия винаги има информация). Иначе да,ако решите, че искате , ще можете да го видите още на първата среща.

# 3 472
Благодаря MamaRu Simple Smile
Значи мога да потвърдя датата без да се обаждам на нашите социални работнички?
Все се надявам да можем да видим дететенцето. Как ще го осиновим без да сме се видели изобщо?
Писмото е от 17.12, получихме го днес, а срещата е определена за 07.01. Дано да не е късно да потвърдим утре.

# 3 473
Не, не е късно за потвърждение. Те трябва да са в готовност, но зависи къде е детето. Срещата е в болестния град, а детето може да е в село и друг по-малък град и да им трябва време за реакция или например да не бъде пускано съответния ден на ясла/ градина. Такъв беше случаят с дъщеря ми, трябваше да е на градина (беше в ЦНСТ), затова в деня на срещата не я бяха завели, за да може да я видя, ако реша. Малкият беше в друго населено място, бебе и трябваше да се съобразим и с неговия режим. Приемната майка беше в готовност да дойде при повикване, но пък там извеждането на детето от селището става с придружител социален работник, т.е искаха ми потвърждение, за да са в готовност.

# 3 474
Все се надявам да можем да видим дететенцето. Как ще го осиновим без да сме се видели изобщо?
Писмото е от 17.12, получихме го днес, а срещата е определена за 07.01. Дано да не е късно да потвърдим утре.
Здравейте!
Не е късно да потвърдите утре.
На нас ни се обадиха за среща с детенцето на 11.12.2020 г. Попитаха ни, имаме ли възможност да отидем да го видим?!/ На другия край на страната/Отговорихме, че след седмица ще можем да отидем на място. Първо бяхме в едно РДСП, после ни препратиха в друго за срещата с детето. Казаха, че ни дават срок до 31.12.2020 г. да дадем отговор. Писмото ни връчиха там на място. Видяхме детенцето, но не можем да вземем толкова бързо решение, а те го изискват. Премълчаха информация за майката, която ни интересуваше. В смисъл- произход и т.н. Сега сме там  и утре ще го видим отново. Искам да попитам и Mama Ru: на писмото, което ни дадоха, пише изх.номер с датата, на която ни го връчиха, а отстрани - датата, на която ни се обадиха. Нормално ли е да искат толкова бързо да вземем решение?
На всички чакащи момичета и на настоящите мами  желая весели празници! Simple Smile

# 3 475
Срокът започва да тече от момента, когато са Ви уведомили, че сте одобрени.
Писмото за малкия го получих в ден петък, 20.06. , а срещата беше за вторник, 24.06. Обадих се и поисках да я отложим за 4.07, но ме предупредиха, че срокът започва да тече от 20.06, т.е денят, в който съм получила писмото. Във вашия случай това е денят, в който са Ви уведомили и поканили за среща.
Видях си бебето на 4.07 в деня на информационната среща. Поискаха ми подновените документи и ги занесох на 11.07, тогава подадох и исковата молба. На 29.07 ми беше делото. Но аз реших още на първата среща, че ще взема детето. Впрочем с каката също реших още същия ден, но там веднага оформихме документите и подновените документи ги занесох направо на делото.

# 3 476

За какво детенце получихте писмо? А вашите изисквания какви са?
Добре ще е да видите детето. Чудесен ден за среща - 07/01. Дано 2021 г ви донесе жадуваното детенце. Успех.

# 3 477
Без да искам съм си изтрила постинга.
Искам да пожелая късмет на Мегче да се окаже въпросното дете, детето, което да я нарича Мама.
Колкото до нашите критерии, те бяха едно или две здрави деца от 0 до 2 г. От български, смесен или неизяснен произход с по-светъл цвят на кожата. Знам, че последното звучи тъпо, но така ни посъветваха социалните.
Днес като се обадих, ми дадоха малко повече насочваща информация за детенцето. Момченце е на няма и годинка. Майката се определя от турски произход, а бащата е неизвестен. Бебето е в приемно семейство, но за известно време е пребивавало в специализирано заведение , тъй като е претърпяло операция на заешка устна. Ох, не знам редно ли е да споделям това. Наистина не знаех, че още преди даване за осиновяване се правят такива операции, но може би е било наложително, а за нас е улеснение. Но много се надявам това да е било само козметичен проблем и да няма други тежки увреждания, които да премълчават. Казаха, че е здраво и се храни и развива добре. Толкова се зарадвахме вчера, но ето, че веднага започвам с притесненията. На срещата ще питаме повече за подробности за отглеждането на детето и казаха, че ще можем да го видим. Какво е добре да занесем като подарък на детето? Моля и някой, който има опит с такава особеност като заешка устна или наблюдения, да сподели това има ли някакви последици върху здравето и развитието на детето? Познавам възрастни хора с белег от такава операция и са интелигентни и чаровни. Толкова ми се иска това да е нашето дете. Толкова се изчерпах от опити ин витро и напразни надежди за наше биологично дете. Не сме спирали да се борим, но точно бяхме на ръба да кажем край на процедурите и се чудехме как ще е най-правилно и дойде това писмо.
От РДСП- то казаха, че за пръв път го предлагат на нас. А за срока от 1 месец, че тече от датата на получаване на писмото. Нищо, че е подписано с по-ранна дата.

# 3 478
Здравей. Пожелавам ти това да е вашето дете, но и не тръгвай с прекалено големи очаквания. Да, знам колко е трудно това първият път.
Относно как се определя майката - може да е туркиня, а може и да е от така наречения миллет, т.е турските роми - роми мюсюлмани, които говорят турски и се определят като турци. Другите роми, християните може да се определят като българи. Вижте детето и тогава преценете.
Относно заешката устна, наше роднинско дете се роди с такава особеност. Оперираха я още като бебе, не помня дали е само една операцията. Тийнейджърка е и развитието й е съвсем нормално, белегът е козметичен и почти не се забелязва.

# 3 479
LaCumparsita, MamaRu, Благодаря ви, момичета, за отговорите и пожеланията!
Днес видяхме детенцето отново  и взехме решение, че това ще е нашето детенце. Има изкривяване на едното оченце, но това се коригира с операция. Повече ще разкажа след делото, което може би  ще е на края месец януари. Желая късмет на LaCumparsita! На всички момичета също! Хубава вечер, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт