Шеста тема на чакащите

• 583 985
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 4 425
  • Колибите
Ами може и да се отстраня да, ако се продължава с натрапването на собствени виждания като безспорен факт. Понеже, нали,  ми липсва емпатията да разбера подобен "майтап" с детето-собственото и чуждите, и липсата на елементарен такт. Има един Балкан разлика от тесногръдие до откровено дърварски широкоскроени изцепки.
Не мисля да коментирам досягането на тема етнос и да се потретвам и почетвъртвам, защото някой подскача като ощипан. Ти като толкова подчертано обявяваш, че не те е срам, макар и никак да не става въпрос за това, подминавай, вместо Уекинко да изместваш темата натам, накъдето те стяга шапката.
И спокойно, ще се оправим. Не ни мисли.

А, исках да отбележа, липсата на емпатия и наличието на тесногръдие у тази клета женица, която ти визираш. Пак ще повторя съвета си - отстрани я от обкръжението си. Simple Smile.

# 4 426
Проблемът е, че тази лесно ще бъде отстранена. Обаче тези като нея не са малко. Т.е. решението трябва да бъде малко по-всеобхватно.
И по отношение на моето дете е имало въпроси дали баща му не е арабин, например, но честно казано просто не обръщам внимание. За съжаление, хората доста често са откровено глупави и невъзпитани, така че май просто трябва да гледаме да сме обкръжени от другия тип и да избягваме, доколкото е възможно, кретените, тип "бай Ганьо се изявява".

# 4 427
Здравейте, искам да изкажа разочарованието и възмущението си от Фондация "За Нашите Деца", които организират курс за осиновители !
Същите са некомпетентни в оценките които изготвят, проявяват субективизъм и пишат невярни неща ! Още в началото на курса си избират хора с които да работят и на които да симпатизират. Опитват се да ви насочат и убедят да осиновиш дете от ромски произход, а като не се съгласиш се опитват да те разубедят да се откажеш въобще. Курсовете за безполезни и не дават никаква информация, непрекъснато се гледаха филмчета и репортажи от телевизионни предавиния, които човек може и сам да си гледа! След курса ни заплашиха с негативен доклад, защото не сме се включвали с камери и микрофони в дискусиите, въпреки, че преди курса ни казаха, че анонимността ни е гарантирана ! И така и стана - доклада е негативен и пълен с лъжи, на база субективно тяхно мнение! Не се лъжете да се записвате при тях! Който го интересувт подробности да ми пише !

# 4 428
Няма нужда. Потвърждавам написаното от теб. Точно така е. Моят опит е същият.

# 4 429
Много странно. Доколкото знам, не провеждащите курса изготвят докладите.

# 4 430
И ние бяхме при тях на курс, но моите мнения са по-скоро положителни. Оценката не помня дали съм я видяла, честно казано, но аз съм от дейните, взимам участие много в разговори и като цяло ме запомнят.
Наистина имаше доста пускане на филмчета.

А иначе, относно ромския произход истината е, че почти всички деца са с такъв. Очакването да осиновите дете с доказан български произход е само по себе си равнозначно на отказване. Защото такива деца няма. Аз самата минах през много метаморфози в мнението си за ромския произход. И вече не ми пука особено. Искам дете и токкова. Черно, бяло, розово...,но да е наше..

# 4 431
Да, но отказването да осиновят такова дете не може да е причина да им попречат да кандидатстват.
Ние също бяхме активни на курса. Имаше както филмчета, така и игри, в които просто няма как да не участваш. Все пак темата за произхода беше силно застъпена, но аз се радвам, че стана така.

# 4 432
Да, разбира се. Всеки сам решава какво дете иска и с какви бъдещи проблеми може да се справя. Аз напълно разбирам, учудвам се на негативния доклад. Просто си мисля възможно ли е да има друга причина все пак. И при нас имаше семейства, които не се включваха много, но не съм чула нищо негативно

# 4 433
Във Фондация "За нащите деца " дават оценка-доклад на участвалите и се оказа, че без тяхнота положителна оценка не може да се продължи напред!

# 4 434
Момент, момент! Какви камери и телефони и каква анонимност?!
На курса се подписвахме с трите си имена и бяхме там наживо от началото до края на деня в продължение на 10 дни.
Вие да не сте били на он-лайн курс?
Ако не сте били видими за останалите, как да потвърдят, че сте изкарали курса?

# 4 435
В интерес на истината, аз също имах възражения към неща, написани в доклада от курса.
Например, когато обсъждахме смяната на имената и ни набиваха в главите как не бива да сменяме имена, аз казах, че ако детето се казва Ибрахим или Айше, или Брунхилде, аз ще сменя името, защото смятам, че освен за мен, и за детето няма да е добре да носи такова име, защото нито аз ще го харесвам, нито то, нито обкръжението ни. В доклада пишеше, че съм казала, че ако детето е с мюсюлманско име, ще го сменя.
Обсъждахме кой какви очаквание има към курса. Аз казах, че нямам очаквания, първо защото нямам представа какво представлява курса и второ, защото според мен предварителните очаквания стесняват "зрителното поле". Човек не слуша това, което се говори, а "търси" това, което отговоря на неговите очаквания и така пречи сам на себе си. Подсъзнателно може да пропусне важни и интересни неща, защото очаква да чуе друго. В доклада пишеше, че аз съм казала, че нямам очаквания, защото ако не се изпълнят, ще съм разочарована.
Коментирах със социалните на най-последната среща, в която участваше и шефа на РДСП-то и даже казах, че ми се иска да пусна оплакване срещу водещите курса, и заради доклада и явните несъответствия, а и заради начина, по който се справяха /или по-скоро не се справяха/ с определени ситуации на курса. Казаха ми, че ако държа да го направя, разбира се е мое право, но те биха ме посъветвали да не го правя. Според тях, на този доклад почти не се обръщало внимание, а за останалото щели да имат грижата да говорят с организаторите на курса. Тогава реших да не се занимавам повече и оставих нещата така. Но като цяло, аз имах доверие на социалните и не съм имала поводи да съм разочарована от тях. В моя случай всички бяха много подкрепящи и помагащи. Затова се доверих и тук.

А и много ми се иска, обаче, за да съм обективна, да кажа, че въпреки че имаше моменти, в които нещата излизаха от контрол /например с моите емоции по повод на разни разказвани истории и коментирани проблеми; в един момент излязох от стаята и зверски се разревах/ и водещите на курса нямаха престава как да управляват ситуацията за да не се стигне дотам, курсът беше изключително полезен. Всечки тези истории, които ни разказваха; всички казуси, които разглеждахме; са ми от изключителна помощ сега. Единствено трябваше да са по-добре балансирани като количество и подредба, защото за човек, който ги изживява емоционално, а не просто приема на ниво съзнание, бяха в повече.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 09:55 от Tanya111

# 4 436
По въпроса с името и аз на курса бях категорична, че ще го сменя, независимо дали е модерно, старовремско, християнско и т.н, ако не е моето име, т.е от имената, които аз бих дала на детето си и бих обмислила въпроса, ако детето е с име, което и аз бих избрала. Моята позиция беше и е, че детето с осиновяването си започва нов, с ново семейство и в зависимост от възрастта му аз като майка трябва да имам право да избера името на детето си.
Едното дете беше с християнско име на голям празник, но за мен е остаряло и не ми харесва. Другото дете беше с модерно, популярно в един момент име, но пък с варианти за изписване. Смених и на двамата, нямат проблем с това.

# 4 437
А моето дете си остана с неговото си име. Не беше от тези, които не бих приела и изобщо не възникна такъв проблем за обмисляне Simple Smile

# 4 438
И на моето дете му смених името. Беше много странно, но не за това го смених.

Докато ходех да си го гледам в дома за деца ми правеше впечатление, че не слуша и една-две от лелите там много го увикваха и във викането използваха името му доста често.

Прецених като Мама ру, че след като започва нов живот, ново начало е добре да има и име, което аз съм му дала, име което за него не е негативно. След време се заговорихме за старото му име.  Беше го забравил какво е, но като го казах и веднага ми каза, че е лошо и не му харесва. Значи, била съм права да го сменя.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 18:29 от Анонимен

# 4 439
От всичките обучения аз със сигурност разбрах едно и то е, че детето не започва нов живот, а продължава стария си. То не става друг човек, който да ни е удобен на нас, а идва с всички свои преживявания, травми, емоции, биологичните си родители, потребността от тях в един момент. В този ред на мисли не разбирам смяната на името.

Общи условия

Активация на акаунт