Шеста тема на чакащите

• 583 953
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 4 410
Няма такова нещо. Никакви промени няма в правилата. Идете директно в РДСП, а не при вашата СР, явно е объркана.

# 4 411
  • Кърджали
Имали промяна в правилата, сега за всяка промяна трябвало отново социален работник да ни назначат, за да видили защо сме сменяли критериите, какъв ни бил мотива да сменим...можело да отнеме доста време до вписването на новите критерии.
Защо така усложняват процеса? Осъзнавам, че в България осиновяването в леко, сравнено с други страни, но все пак...
Социалният работник е същият до края на срока на вписнането ви. Ако удължите срока си остава същият. Така знам от нашата социална. Дори тя дойде да види детето до 7 ден след като го взехме. А втората среща беше на вън 5 месеца след това. Ако е имало промени тя щеше да ни каже. Весели празници!

# 4 412
Ходих директно в ДСП-то по адрес. В София сме. Социален работник нямаме. Бях писала преди, че социалната, с която работихме напусна в момента, в който ни вписаха в регистъра. Веднъж съпругът ми беше питал дали трябва да ни назначат нова социална му бяха казали, че няма нужда, всичко е свършено, вписани сме и сега си чакаме.
Сега като отидох ми казаха, че има промяна в процедурата и за всяка промяна на критерии се назначава социален и отново се проучва. Видя ми се много странно.

# 4 413
beach_please, а за възрастта какво сте писали?

# 4 414
ЧНГ. Нека тя изпълни домовете на чакащите с детски смях. Късмет на всички да срещнат през 2023 своите деца.

# 4 415
beach_please, а за възрастта какво сте писали?

От 0 до 4 години. Ние със съпруга ми сме на около 35г и преценихме, че тази възраст е ок.

Честита нова година на всички. На чакащите пожелавам 2023г да донесе щастието да станат родители. На всички пожелавам здраве и усмивки. Да споделяме хубави нпвини тук.

# 4 416
  • при него
Прости и злобни хора, за съжаление има много. Мен една ме пращаше да си ходя в гетото, заедно с моето дете. Това пред детето, добре че беше на около 4 тогава и нищо не разбра.
Скоро в училище е бил наречен "чернилка", от дете от 5-7 клас. Пита ме в къщи какво означава, аз обясних горе долу като за 9 годишен, да разбере. Ами, прост народ и децата им са прости, но то си е за тях.
Обгрижвате си детето, наставлявате, говорите, за да разбере, че проблема не е в него и не трябва да позволява подобни злобни коментари да го "докосват".

# 4 417
Хм, честно казано не знам как бих реагирала, ако ме определят като еди-каква си въз основа на тена на детето ми. Допускам, че никак няма да съм мила и драга и веднага бих запушила устата на многознайника или просто бих напуснала демонстративно.
Мен обаче пък тая тема ме подсеща за начина на изразяване на една друга осиновителка от приятелския ми кръг, която го раздава много ларж по отношение на въпросния етнос. Всъщност даже не знам наистина ли е ларж, прави ли се и какво цели с изказванията си, но на мен не ми допада едно обобщение, което прави, а именно изявлението, че нейното дете, моето дете и детето на други осиновителки, само заради това, че са с тъмни очи и коси, били "братовчеди". Много пъти го е казвала и всеки път се опитвам да разбера какво точно влага в тази дума, но да...определено има предвид това, че вероятно са "роми". Искам да подчертая, че мен това не ме обижда, НО! Тя ако за нейното дете го знае със сигурност и му го представя по този лек и лежерен начин, според нейните разбирания, то не може да бъде сигурна за моето и чуждото дете. Моето дете не е с официално посочен ромски произход и аз нямам никакви намерения да му втълпявам, че е с такъв, при положение, че аз самата не го знам. Камо ли външен човек да му го вменява. Като гледам на майка ми нагласата, и на някои нейни познати, и те сякаш вече са решили, че той сигурно ще да е от...мда "братовчедите". Е да, ама не е изобщо сигурно и на мен никак не ми се иска само заради това, че на някои им прилича, непременно да го слагам в този кюп.
Даже смятам и моята позната най-учтиво да я помоля да ми изясни кои са аджеба "братовчедите" и ако тя си припознава хора от определен етнос като такива, да остави нас и нашето дете да преценим кои наистина са му братовчеди. На първо време братовчеди са му децата на нашите роднини. После, ако реши да търси биологични братовчеди, ако има късмет, ще ги види какви са и що са. Но за мен това, което прави моята позната не е правилен подход към нещата. Има начин да обясни на детето си произхода му без да въвлича цялото циганско съсловие в страната и без да въвлича други деца, чийто произход реално не й е известен.

# 4 418
То и да й е известен произхода на чуждите деца, най-малкото не е редно да прави такива коментари нито пред тях, нито пред своето дете. Това е работа на родителите да изкоментират с детето, ако и когато сметнат за уместно. В края на краищата, произходът си е произход, по-важното е средата, в която се отглежда.
Преди години в едно предаване по БНТ героинята беше от видимо ромски произход. Тя разказваше, че е израснала в детски дом. Била около 12 годишна, когато директорката й казала, че майка й иска да я види. Естествено, кое дете не би се развълнувало. На срещата видяла една бедна ромка и не могла да възприеме, че и тя е такава, защото е израсла в друга среда, не знае езика, не познава традициите и културата на този етнос. И вече 30-ина годишна тя продължаваше да разсъждава така за нещата.

# 4 419
Именно, именно. Аз дори не мога да си представя да кажа на нейното: "Вие всички сте братовчеди, дете мое."
Аз рОден братовчед имам, дето го бъркат с брат'чедите. Ама не е братчед, човекът.

# 4 420
  • Колибите
Позволете уекинко да се намеся - не е срамно човек да е ром, българин, американец, монголец, поляк, норвежец, или папуас. Изобщо не е срамно човек да принадлежи към каквито и да били нация, етнос, раса....

Това, че в България се разсъждава по-друг начин, е проблем на разсъждаващите. Мерси.

# 4 421
Не е проблем, проблем е когато друг го подхвърля по такъв начин.

# 4 422
Изобщо не става въпрос за срам, Розмариня.
Не знам как да го напиша, за да не се разбере криво. Живеем в България. Значи сме българи, нали? Описаното от мен е интерпретация въз основа на знанието, че дете Х е осиновено. Аз като майка-осиновителка знам някои подробности за моето, написани черно на бяло. Посоченият етнос не е този, който г-жа Y се опитва да внуши. За нейното дете не знам, и тя може да му разказва ако ще, че е марсианец. Но аз нямам това право. Не е моя работа. Не е и нейна да говори за останалите деца, само защото й мургавеят, същото. А каква е реалността, само биологичните родители на децата ни знаят, освен ако изрично не са посочили етносът, който някои считат за срамен, така че да няма никакви съмнения по въпроса. Ако БМ на детето ми беше посочила именно него, пак нямаше да ме е срам. Но пак щях да смятам, че това да му се съобщи по начин такъв, че и него да не го е срам, не е работа на госпожа Едикояси.

# 4 423
  • Колибите
Неприятна работа е човешката липса на емпатия, наличие на предразсъдъци и тесногръдие. Жалко. Аз бих се отстранила от тази жена.

# 4 424
Ами може и да се отстраня да, ако се продължава с натрапването на собствени виждания като безспорен факт. Понеже, нали,  ми липсва емпатията да разбера подобен "майтап" с детето-собственото и чуждите, и липсата на елементарен такт. Има един Балкан разлика от тесногръдие до откровено дърварски широкоскроени изцепки.
Не мисля да коментирам досягането на тема етнос и да се потретвам и почетвъртвам, защото някой подскача като ощипан. Ти като толкова подчертано обявяваш, че не те е срам, макар и никак да не става въпрос за това, подминавай, вместо Уекинко да изместваш темата натам, накъдето те стяга шапката.
И спокойно, ще се оправим. Не ни мисли.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 08:51 от LaCumparsita

Общи условия

Активация на акаунт