Шеста тема на чакащите

• 583 939
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 4 395
Сега са повече.

# 4 396
Куин, какви са ви изискванията, че чакате толкова дълго? 3 години са много време ...

Това е може би болна ми тема......
Ние сме двойка с ен на брой ин витро процедури....осиновяването го обмисляхме през целия ни път докато осъзнато тръгнахме по него. Смело мога да кажа, че ако ин витрото е ад, то осиновването е декорация и аринжировка на ада.
При проучването попаднахме на кофти социален работник, ако мога така да се изразя....беше пропуснала в доклада съществени неща, а и при първата среща ми направи намеци за пари ( които естествено не получи и няма и 1 ст. да дам на социален работник). Това е минало и тя си носи греховете , ние няма как да носим отговорност за тях....
Първите ни бяха : дете до 1 година, без значени от пол и произход, но без изявени ромски черти.
Направихме промяна след известно време на : дете до 1 година, с лечими заболявания, преживяло насилие, без значени от произхода, но без изявени ромски черти.
Преди няколко месеца направихме отново промяна: на дете до 3 години, с лечими заболявания, преживяло насилие, без значение от произхода, но без изявени ромски черти.
Знам, че сега следва хейта......всички критерии бяха обсъждани със социалните, и в нито един разовор не ни казаха при тези критерии какви са ни шансовете, за наше съжаление. Но както писах по-рано писах писма....та вместо отговор по пощата или на мейла получих и обаждания и по телехона от няколко директора РДСП-та ( целта на техните обаждания беше да разберат дали не сме склонни да осиновем детенце на 5г. и на по-голяма от тази възраст). Та всъщнос преди няколко месеца аз реших да се обадя на директора на едно от тези РДСП-та, която беше много мила и ми каза, че при въпроси мога да и се обаждам. Обадих се макар и може би късно.... при тях не бяхме разглеждани и тя ми каза, че от тези критерии които със съдействието на социален работник шанса ни е нищожен...Може сега да ме залеете с подигравки и упреци, но не ме вълнува това е нашия път, и ние се доверихме на социалните, които се оказа, че в нашия случай не са ни помогнали.....
Това е моя опит по този труден път, дано е в полза на двойките които сега тръгват по него, и въпреки всичко с цялото си сърце се надявам, че скоро може и аз да се похваля с писмо и среща.....
Извинявам се за дългото обяснеие, и за грешките но съм емоционална след нападките на дамата, която писа преди няколко дни....
Бъдете здрави!

Шанса ви изобщо не е нищожен. Да, възрастта много ограничава, но шанс има. Имайте в предвид, че децата страшно много ги бавят с вписването и затова повечето деца са пораснали. Нашето го взехме на 3 г 6 м страшен сладур. Така, че не се притеснявайте за по-голямо дете.
Ние писахме за дете от 2 до 4 години, здраво.
Имахме претенции за произхода, без черти на ромския етнос.

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 08:29 от П@нди

# 4 397
Куин, имате ли долна граница? Ако, да, махнете я. За второто дете мислех само да пазя номера и дадох "невъзможни" критерии, в това число възраст 0-6 месеца, ограничения за пол, етнос и здраве. Предложиха ми дете, което на съвета е било все още на 2 (два!) месеца. И бих посъветвала да вдигнете до 2 години възрастта. Вярно е, че децата до 3-4 години най-бързо се осиновяват и затова са и по-малко. А и част от тях са със заболяване или имат по-големи братя/ сестри, т.е са част от група и се предпочита да бъдат осиновени заедно, а не да ги делят, ако имат връзка, т.е ако са живели заедно.

# 4 398
Куин, имате ли долна граница? Ако, да, махнете я. За второто дете мислех само да пазя номера и дадох "невъзможни" критерии, в това число възраст 0-6 месеца, ограничения за пол, етнос и здраве. Предложиха ми дете, което на съвета е било все още на 2 (два!) месеца. И бих посъветвала да вдигнете до 2 години възрастта. Вярно е, че децата до 3-4 години най-бързо се осиновяват и затова са и по-малко. А и част от тях са със заболяване или имат по-големи братя/ сестри, т.е са част от група и се предпочита да бъдат осиновени заедно, а не да ги делят, ако имат връзка, т.е ако са живели заедно.

Mama Ru, отбелязали сме от 0 до 3г., това е последната ни промяна, но винаги сме отбелязвали като долна граница от 0г. При така разширени критерии би трябвало скоро да получим първото си писмо.
Първите ни критерии бяха от 0 до 1г., без значение от пола, пез значение от произхода, но без изявени ромски черти. При втората промяна добавихме и лечими заболявания и претъпяло насилие и преди няколко месеца увеличихме възраста от 0-3г. Може и ограничението до 1г. да е било пречка,нямам представа, но социалните ни уверяваха, че няма какво да ни притеснява в тези критерии когато ги обсъждахме с тях.

# 4 399
Queen, искам само да кажа, че от сърце ви пожелавам скоро да получите предложение за ВАШЕТО детенце. Дано стане някакво Коледно чудо. Много вече сте чакали, заслужавате да се случи.

Аз продължавам да получавам отговори на мейла от РДСП-тата и много ме озадачи например, че за една много голяма област ми казаха, че деца тая година почти няма вписани.
А това е частнот отговора на друго РДСП:

"Към този момент в регистъра на деца за пълно осиновяване, воден от РДСП – ххх няма вписани здрави деца, които да са на възраст от нула месеци до 4 години от посочения произход. "

Ние сме писали изрично без значение на произхода, без силно изявени ромски черти и сме подчертали, че за нас това е единствено много тъмна кожа...
.

# 4 400
Куин, пишете от 0 месеца. На практика и 2м, и 11м са 0 години.

# 4 401
beach_please, благодаря много!:heartbeat:
Дано скоро чакането свърши и за Вас, и всяко детенце си намери подходящото семейство.
Аз получавах отговори около 2 седмици след разпращането им, но по времето което аз писах моите писма бе началото на пандемията и аз имам отговори в, които пише, че не са работили ( при това няколко месеца). Та смятам, че това е причина така се увеличи и срока за 1-во писмо, ако преди е бил 1,6м до 2 г. за първо предложение, то сега е 2,6г-3г. ( така ми казаха и в РДСП-то в нашия град, а живеем в един от големите градове на страната). Причините нямат значение, дано по-скоро се съберем с нашите дечица.

Mama Ru , още сега ще проверя как съм го формулирала. Благодаря!

# 4 402
...

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 12:00 от Слънчоглед 66

# 4 403
Честита Коледа мами и бъдещи мами. Идвам днес при вас с едно много странно питане, което ме озадачи тези празници и идвам да питам дали  и на вас ви се е случвало. Моето дете е от непредпочитан етнос. Съвсем наскоро един съсед се изпусна в разговор като сравни мен и един друг съсед, за другия съсед каза: По-добре него да подкрепя отколкото циг*.

Първо, детето ми не е циг*. От смесен произход е (има и италианско, и гръцко, и еврейско, и арабско в себе си. Пу пу ама ми е много красиво детето и в арабските страни сме много добре приети), но и да беше - какво от това? И второ, това да осиновя дете от непредпочитан от обществото ни произход ц-ка ли ме прави? Защото този съсед се изпусна че точно такова е отношението му към мен откакто съм осиновила.

Сега, чуждото тесногръдие си е техен проблем и аз лично меря успеха в живота по резултатите, не по тена. Моето дете, с майка като мен, ще стигне далеч, тяхното - с такова мислене на родителите, не се знае знае ли се до къде ще стигне. Стана ми интересно обаче дали вече осиновилите мами сте улавяли такава промяна в отношението към вас и ако да, правите ли нещо по въпроса или гледате отстрани и се подсмихвате тайничко с "чакай, чакай, ще пораснат децата и тогава ще се види"?

# 4 404
Честита Коледа мами и бъдещи мами. Идвам днес при вас с едно много странно питане, което ме озадачи тези празници и идвам да питам дали  и на вас ви се е случвало. Моето дете е от непредпочитан етнос. Съвсем наскоро един съсед се изпусна в разговор като сравни мен и един друг съсед, за другия съсед каза: По-добре него да подкрепя отколкото циг*.

Първо, детето ми не е циг*. От смесен произход е (има и италианско, и гръцко, и еврейско, и арабско в себе си. Пу пу ама ми е много красиво детето и в арабските страни сме много добре приети), но и да беше - какво от това? И второ, това да осиновя дете от непредпочитан от обществото ни произход ц-ка ли ме прави? Защото този съсед се изпусна че точно такова е отношението му към мен откакто съм осиновила.

Сега, чуждото тесногръдие си е техен проблем и аз лично меря успеха в живота по резултатите, не по тена. Моето дете, с майка като мен, ще стигне далеч, тяхното - с такова мислене на родителите, не се знае знае ли се до къде ще стигне. Стана ми интересно обаче дали вече осиновилите мами сте улавяли такава промяна в отношението към вас и ако да, правите ли нещо по въпроса или гледате отстрани и се подсмихвате тайничко с "чакай, чакай, ще пораснат децата и тогава ще се види"?
Уф, аз като отидох на работа с второто дете, докато бях по майчинство с първото се скупчиха да го гледа. Едната колежка вика "Колко е беличък", пък другата "То не се знае". Ми има си тен от слънцето, няма да го държа под похлупак я. Пък като ходехме на месечните срещи на осиновителите, в центъра, където ходехме регистраторите му викаха "пуканка", т.е бяло ромче. Един ден загрях защо го наричат така и им се озъбих леко, че не е "пуканка". Те се заизвиняваха, че не знаели.
 Да са живи и здрави децата, независимо от произхода им средата има огромно значение. А средата, това сме ние, родителите. Каквито са нашите капацитет и възпитание, такива ще са и децата ни. Но съм чувала от други осиновители за предразсъдъци към децата им заради по-тъмния им тен/ видим произход. Уви, няма как да се преборим с човешкото тесногръдие, освен детето да си изгради самочувствие на база успехите си - в училището, в спорта, в изкуството... Тогава произходът остава на заден план.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 18:21 от Mama Ru

# 4 405
Няколко неща исках да ви споделя и сега видях, че темата е тръгнала леко в тази посока.

Днес отидохме да сменим критериите си. Бяхме писали "Без претенции за произход, но без силно изразени ромски черти, основно много тъмен цвят на кожата". Решихме изцяло да махнем ромското от обясненията, расистко и гадно е.  Сменихме на "Без претенции за произход, със силно предочитание към по-светъл цвят на кожата". Не мога да кажа, че бяха  много любезни в ДСП-то, за какво съм сменяла, сега трябвало да ни проучват пак. Аз ѝ казахна служителката, че за мен все пак това е разширяване на критериите, тя каза, че не било така, разбирам я и нея, но знам и защо го правя. Коментари като към Анонимната ме изкарват от кожата ми. Бях ви споделяла как една съседка, бременна се развика с горемия корем срещу мен на едно събиране пред други хора като чу, че ще осиновяваме, че сме щели да вземем мръсно циганче и да знам от сега, че нямало да се допре до нейното дете. Полудях. Още като се сетя ми причернява пред очите. Само корема я спаси тогава.. Но не знам как бих се справяла в бъдеще и това ме притеснява.

На Стефанов ден бяхме на имен ден. Континента бяха БЕЛИ хора, млади, работещи, с добро образование и доходи. И мазна чалгия. Безумни разговори. Пушене. Пиене. И си викам... В крайна сметка циганията е манталитет и той не непременно е свързан с етноса. Та така..днес сменихме критериите, дано имаме късмет.

# 4 406
Какви са тия съседи бе...че и без свян коментират какво дете смятате или сте осиновили. Що не гледат себе си? Аман от изплискали легена. Ма то и във форума е пълно с такива дето мразят по принцип....Бели хора, черни хора. Глупости. Има бели и черни души обаче, с това съм съгласна.

# 4 407
Няколко неща исках да ви споделя и сега видях, че темата е тръгнала леко в тази посока.

Днес отидохме да сменим критериите си. Бяхме писали "Без претенции за произход, но без силно изразени ромски черти, основно много тъмен цвят на кожата". Решихме изцяло да махнем ромското от обясненията, расистко и гадно е.  Сменихме на "Без претенции за произход, със силно предочитание към по-светъл цвят на кожата". Не мога да кажа, че бяха  много любезни в ДСП-то, за какво съм сменяла, сега трябвало да ни проучват пак. Аз ѝ казахна служителката, че за мен все пак това е разширяване на критериите, тя каза, че не било така, разбирам я и нея, но знам и защо го правя. Коментари като към Анонимната ме изкарват от кожата ми. Бях ви споделяла как една съседка, бременна се развика с горемия корем срещу мен на едно събиране пред други хора като чу, че ще осиновяваме, че сме щели да вземем мръсно циганче и да знам от сега, че нямало да се допре до нейното дете. Полудях. Още като се сетя ми причернява пред очите. Само корема я спаси тогава.. Но не знам как бих се справяла в бъдеще и това ме притеснява.

На Стефанов ден бяхме на имен ден. Континента бяха БЕЛИ хора, млади, работещи, с добро образование и доходи. И мазна чалгия. Безумни разговори. Пушене. Пиене. И си викам... В крайна сметка циганията е манталитет и той не непременно е свързан с етноса. Та така..днес сменихме критериите, дано имаме късмет.

Точно това беше аргумента на психоложката, която води курса, да се сложи такъв критерий за външния вид. Не защото ние като родители ще имаме нещо против произхода на детето - та нали има срещи, на които ще преценим дали е нашето дете или не. Проблемът идва след това, ако детето е видимо много по-различно от родителите си и, за съжаление, е в неприемлива среда - винаги ще се намери някой който да се меси и да му вменява колко е по-различно (независимо дали нарочно или неволно). Разбира се, че е безумно да се съобразяваме с мнението на подобни хора, но трябва да имаме предвид, че тези хора все пак ща имат достъп до детето и трябва да сме подготвени да реагираме.

# 4 408
  • Кърджали

Преди да осиновим детето ни три пъти сме допълвали критериите се но никога социалната ни не ни е казвала че ще ни проучват.

# 4 409
Имали промяна в правилата, сега за всяка промяна трябвало отново социален работник да ни назначат, за да видили защо сме сменяли критериите, какъв ни бил мотива да сменим...можело да отнеме доста време до вписването на новите критерии.
Защо така усложняват процеса? Осъзнавам, че в България осиновяването в леко, сравнено с други страни, но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт