Шеста тема на чакащите

• 579 945
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 055
  • В градината...
Има промени в АПК.

# 2 056
Ами всъщност, наистина вече има по-лесни начини да ги виждат тези справки, вместо да ни разкарват от гише на гише, но...
Благодарение на gali, вчера попълних формуляра за това свидетелство, и доста бързо успях да свърша работа в Общината. Приятно изненадана бях, че служителката там сама предложи да издаде такова и за мъжа ми, за да не се разкарва и той. И изобщо, ако трябва да бъда честна, от няколко години насам, колкото и да тръгвам по държавни институции с нагласата, че ще ме посрещнат намръщени и отегчени служители, всъщност срещам много добро отношение, дори доброжелателност. Наистина не мога да се оплача. Единственият проблем е, че трябва да се ходи по тези места в работно време и е добре да имаш разбрани работодатели, които да не ти правят проблем.

# 2 057
Здравейте,
искам да ви попитам сред като на 16.04 подадохме документите за осиновяване, кога трябва да ми се обадят за 1 среща или аз трябва да ги търся?

# 2 058
Ще ви се обадят до няколко дни, вероятно другата седмица. Въпрос на натоварване на служителите, но така или иначе те са длъжни до три месеца от подаване на заявлението да ви приключат проучването. Междувременно трябва да изкарате и курс...
Та, забавянето не е и в техен интерес. Ще ви потърсят скоро.

# 2 059
Благодаря Simple Smile

# 2 060
  • София
Здравейте,
искам да ви попитам сред като на 16.04 подадохме документите за осиновяване, кога трябва да ми се обадят за 1 среща или аз трябва да ги търся?
Те ще ви се обадят кога ще насрочат среща.Проучването е в рамките на 3 месеца.

# 2 061
Ние подадохме миналия вторник и ни се обадиха в петък за среща в същия ден, но не можехме и се видяхме този вторник. Насрочихме втора среща за началото на другия месец.
Имам въпрос към миналите родителския курс. В момента ни предлагат две възможности. Единият е осем дни след 17:00, а другият е 4 целодневни дни.
Казаха ни, че е около 50 часа. Та, в действителност ли са толкова, по-малко ли са, как протича самият курс?
Чудим се, защото датите не са ни удобни, имаме планирани пътувания, а соц. Работници помолиха да го изкараме този месец, защото ще имат нужда от доклада.

# 2 062
На нас ни казаха, че курсът е  с времетраене 8 работни дни. Като не било задължително да са 8 наведнъж, а разхъврляно примерно по 2 дни 4 седмици подред.  ММ от сега се чуди как ще се освобождава от работа...хайде, при мен поне е малко по-лесно. Но тези срещи като чета как ги насрочват от днес за днес, също изпадам в притеснения. Особено, ако трябва срещите да са в рамките на работното време.

# 2 063
ani_ogbg, отговорът на този въпрос също не е еднозначен. Зависи доколко стриктни са провеждащите курса.
Ние го изкарахме преди 4 години. Мисля, че беше 4 дни, не са ни предлагали друга възможност. И двамата работехме и не можехме да стоим по цял ден. Не е имало проблем. Не мисля, че стояха по цял ден и останалите.
Разбира се, от тогава може да има промени... Както и да го смятам, за 8 дни след 17 часа трудно ще се съберат 50 часа, били те и учебни.
Колкото до факта, че не са ви удобни датите... Не знам, коментирайте го с вашите работници. Все пак сте в период на проучване и трябва да сте на разположение. Наистина искат по-отрано да се изкара курса, в първата част на проучвателния период. Имате все пак някакъв избор, направете го така, че да ви е максимално удобно. Аз бих избрала по-краткия, като дни, курс... Стига да ми позволяват ангажиментите.

Alba rosa, за срещите са по-гъвкави. Все пак там се уговаряте с конкретен социален работник/ци. Докато организацията на курса е по-друго нещо.

Скрит текст:
Многократно в процеса на проучване, подновяване на документите, две осиновителни процедури и следосиновително проучване (към края на първото и в началото на второто сме) сме имали срещи със социални работници от няколко дирекции. Винаги са проявявали разбиране и са се съобразявали с нашите възможности за осъществяване на тези срещи. Разбира се, и ние сме били максимално коректни.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 15:46 от Анонимен

# 2 064
Анонимен, надявам се наистина да проявят разбиране. Естествено, че при направена уговорка, сме изключително точни. Просто ние доскоро правихме ин витро процедури и изследвания, заради които се налагаха отсъствия от работа и сега, ако веднага се задействат социалните, малко ще се струпат нещата. Но...ще търсим решения.

# 2 065
Ще се справите! И социалните, и провеждащите курсовете са наясно, че кандидатите, в огромната си част, са ангажирани хора. Логично е, че не можете да отсъствате от работа постоянно. Затова и ви се предлага варианта след 17 ч. Както казах, ние нямахме такъв. Преценете кой вариант ще създаде по-малко неудобства.
Когато курсът започне, ще обясните на водещите ситуацията и вярвам, че ще се разберете.

Поне проучването и курсовете са на местна почва.
За нас по-голямо предизвикателство беше при всяко от осиновяванията необходимостта от поне 4 пътувания в рамките на месец до другия край на страната, в работни дни. Част от тях се налагаше да са с преспиване и съответно всяко от тях костваше ден или два отсъствие от работа. Но всичко си струва!

Желая ви успех! Леко да минава цялата процедура и после бързо да идва чаканата среща!

# 2 066
Да, и ние смятахме часовете и не се връзват.
Като цяло сме се насочили към по-краткия курс, защото моят съпруг работи до 19:00 и няма как осем дни подред да си тръгва към 16:00..
За съжаление си проваляме плановете, но всичко си заслужава. Единственото ни притеснение е кой ще гледа дъщеричката ни. Дали има възможност да идва с нас на курсовете или не е желателно? Има ли такива практики? Ние така или иначе ще попитаме, но все пак да знам и оттук.

# 2 067
Документи подадох на 4.07.2011г. Карах курса лятото. Дори бях помолила при възможност да е през ваканцията. Съвпадна. При нас беше 4 дни - петък-пониделник по 8 или 10 часа, не помня вече. Водеше се стриктно.
Относно изискването за брой срещи с детето и то в работни дни проявиха разбиране и съм ходила по-малко пъти, но например отидох петък вечер и преспах там. В събота останах по-дълго през деня с детето. Детенце беше на 3г и в ЦНСТ. После за делото отидох с две или три нощувки у роднини в съседен град и виждах детето всеки ден, вкл преди делото. Самото дело беше от 14 часа. Във втория случай детето беше на два часа път от нас, а аз по майчинство и ходих два пъти да го видя, но между първата среща ( информационната) и делото имаше 25 дни. Бебето беше в приемно семейство в друг град, различен от областния. Придружаваха ги социалните. Само преди делото ходихме до дома, в който гледаха детето, а по време на делото приемното семейство гледа каката.

# 2 068
Mama Ru, като казах "четири пътувания" имах предвид, че и при двете осиновявания ходихме веднъж за информационна среща в РДСП и първа среща с детето, втори път - за подаване на искова молба и среща с детето, трети - за делото и нова среща и четвъртото пътуване бе за взимане на сина/дъщеря ни. От гледна точка на процедурата, в общия случай пътуванията са поне толкова. И ние правихме част от тях в петък, но мъжът ми работи и в събота, така че това не беше голямо облекчение от гледна точка отсъствието му от работа. Иначе аз нямах проблем. В първия случай беше ваканция, а във втория все още ползвах отпуските си след изтичане на майчинството.

За малката и ние обикаляхме околията на съответния областен град... Убихме се от път, за да не отсъстваме много от вкъщи, защото баткото не е свикнал без нас.
Когато взимахме него, в дома имаше чудесни условия да останем с преспиване и за по-дълго, но успяхме само след делото и вечерта преди да си го вземем.

# 2 069
Здравейте, мои близки приятели искат да осиновят детенце. Двойката имат две дечица техни на 8 и 2 г, хора с възможности са и искат да отгледат още едно дете. Понеже нямам време да изчета цялата тема, моля някой да ми отговори имат ли шанс да и дадат детенце между 2-3 годинки, което да не е ромче. Благодаря ви! Може да ми пишете и на лично!

Общи условия

Активация на акаунт