Шеста тема на чакащите

• 588 214
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 555
  • В градината...
mama merita, би ли споделила на каква възраст е детето и от колко време сте заедно?
Ами честито. Рядко се случва с не свое дете.
Гаранция, че ако го родиш ще му е всичко наред няма. Покрай щерката се запознах с доста деца, които са от семейства на висшисти дори, биологични деца, но с аутизъм, ДЦП и други повече или по-малко тежки отклонения в развитието.
Говорех за страховете и обгрижванията.

# 3 556
mama merita, би ли споделила на каква възраст е детето и от колко време сте заедно?
Ами честито. Рядко се случва с не свое дете.
Гаранция, че ако го родиш ще му е всичко наред няма. Покрай щерката се запознах с доста деца, които са от семейства на висшисти дори, биологични деца, но с аутизъм, ДЦП и други повече или по-малко тежки отклонения в развитието.
Говорех за страховете и обгрижванията.
Значи не съм те разбрала, извини ме.
Аз биологично дете нямам, но не мога да си представя да обичам повече от тези деца или други деца.
Мама Мерита е права, за децата си съм готова на всичко.
Но не знам как бих обичала, ако имах и биологично дете.
Ние сме вече трима и сме много щастливи. Недоспали, изморени, но щастливи. Пътуването не беше леко, но не беше и чак толкова страшно.
Първите дни се щурахме като мухи без глави докато си създадем някои навици, получим си свидетелството за раждане и се видим с педиатъра. Но сега вече е по-спокойно.
Някой знае ли защо се дават само дубликати на свидетелството за раждане?
За дубликат на кое удостоверение говориш? Имам копие от удостоверение за раждане на щерката от преди осиновяването и не ми го дадоха за сина. Новите им удостоверения не са дубликати 🤔. Поне така мисля. Утре ще погледна, за да съм 100% сигурна.

# 3 557
По въпроса за двете дечица със 4 отказа, предполагам има го и момента, че са все пак двечки. Човек може и да си мисли, че ще е много гот да има две деца наведнъж, но не мисля, че е лесна работа да се адаптират във възраст, в която вече доста разбират какво се случва и явно на кандидат-осиновителите не им е достигнал кураж. Нека мамите, осиновили повече от 1 дете наведнъж споделят опит, но според мен за човек, който за пръв път става родител си е голямо предизвикателство.
А дали е възможно отказите да са били дадени без децата да са видяни реално, само от обяснението по телефона за чертите.

# 3 558
MamaRu, аз акта за раждане отпреди осиновяването изобщо го нямам- нито копие, нито оригинал. На новото удостоверение с новите имена и ЕГН ми дадоха само 2 дубликата. Предупредиха ме от общината в Стара Загора, че ще е така, но не обясниха защо.

# 3 559
Хм. Утре ще погледна на децата, ама странно би било да е дубликат, а не оригинал новото удостоверение. Та ние се вписваме като биологични родители на детето.

# 3 560
Биологичната майка на нашето дете е дала отказ още в родилния дом и не знам при това положение дали изобщо има акт за раждане със старите имена, защото тя трябва да си го е взела от общината във Варна при нормални обстоятелства, но в този случай едва ли.
Дубликатите с нас като родители и новото ЕГН са цветни и приличат на оригинал, има си и корица, но...защо не дават направо оригинал така и не намерих логично обяснение и затова питам тук. Нека някой, който е осиновявал скоро бебе сподели.
В дома за медико-специални грижи , в който е бил са му пропуснали доста ваксини, за което разбрахме след проучване на социалната работничка. Сега педиатъра ни ще трябва да ги направи по изготвен план. Иначе сме много доволни от отношението на социалните и на съда във Варна. Направиха всичко възможно да не протакат излишно нещата и да помогнат за срещите ни с детето да са възможно най-съобразени с нуждите му. Приемното семейство също се държа много мило и адекватно.

# 3 561
Не може детето да няма удостоверение за раждане. Оригиналът при това положение би трябвало да е при социалните. Независимо, че БМ е дала съгласие детето да бъде осиновено, то тя се вписва като майка на детето. Всъщност тя може да даде такова съгласие чак 30 дни след раждането на детето, но до осиновяването му тя се води негова майка, независимо, че не полага грижи за него.

П.п станах да погледна на децата - оригинал пише.
Защо Ст. Загора не дават оригинала на родителите, а дубликат - не знам.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 00:38 от Mama Ru

# 3 562
Здравейте, тъкмо прочетох,че на вашият акт за раждане пише дубликат и станах и проверих нашият.Еми пише си оригинал.Нямам копие от предният акт за раждане, съответно имам само трите имена на майката от епикризата и за раждане.Нищо друго.Само,че в нашият град няма родилно отделение,и пише,че е родена тук.Съответно това не е съобразено изобщо.Не,че на детето няма да се каже,че е осиновено.Дори напротив ще гледам при първа възможност да започнем лека,полека.Даже,вече веднъж и казах,че не е родена от на мама коремчето,а от на мама сърчицето.И като я питаш от къде е родена си показва сърчицето.

# 3 563
Саманта, за втори такъв случай научавам. Да, вярно, че в закона пише, че за рожден град на осиновеното дете се вписва местожителството на осиновителите, ама ако живеят на село или в малък град без родилно става тъпа история. Би трябвало да се пише, че детето е родено в най-близкото родилно до местоживеенето на родителите. Ама законът се прави от чиновници и се изпълнява дословно пак от такива.

# 3 564
Саманта, за втори такъв случай научавам. Да, вярно, че в закона пише, че за рожден град на осиновеното дете се вписва местожителството на осиновителите, ама ако живеят на село или в малък град без родилно става тъпа история. Би трябвало да се пише, че детето е родено в най-близкото родилно до местоживеенето на родителите. Ама законът се прави от чиновници и се изпълнява дословно пак от такива.
Да,това веднага ми направи впечатление.Най-близкият при нас областен град е Пазарджик.Пазарджик да бяха писали ама не.Моят мъж вика,все едно си родила вкъщи 🤣.Просто е прекалено очевидно.И особено оригинал пък издаден на следващата календарна година от раждането.Веднага лъсва истината.И като вземат да си говорят децата кое,в кой град е раждането.Ще трябва до тогава да и обясним,че е родом от Варна пък пише нашият малък град.

# 3 565
  • В градината...
Навремето хората са се раждали по селата и масово по личните карти за месторождение пише съответното село.

# 3 566
По въпроса за двете дечица със 4 отказа, предполагам има го и момента, че са все пак двечки. Човек може и да си мисли, че ще е много гот да има две деца наведнъж, но не мисля, че е лесна работа да се адаптират във възраст, в която вече доста разбират какво се случва и явно на кандидат-осиновителите не им е достигнал кураж. Нека мамите, осиновили повече от 1 дете наведнъж споделят опит, но според мен за човек, който за пръв път става родител си е голямо предизвикателство.
А дали е възможно отказите да са били дадени без децата да са видяни реално, само от обяснението по телефона за чертите.
Не зная. Служителката, с която разговарях по телефона не беше склонна даже да уточни колко отказа имат децата, просто аз настоятелно попитах.

# 3 567
Саманта, не знам колко ви е голямо детето, но моят съвет е, от началото още да прокарате темата за осиновяването.
Колкото до датата. Дъщеря ми е осиновена на 3-годишна възраст и удостоверението за раждане е с дата три години след раждането й. Синът го взех на 4месеца и датата е на възраст 4+м. Това няма как да се избегне. Щом живеете и в малък град, то бъди сигурна, че другите деца ще знаят още преди ти да си казала на твоето. Аз излязох за два месеца неплатен отпуск с щерката и седмица след осиновяването ми се обадиха две! пенсионирани пред години колежки. Прави сметка как се разнася мълвата преди ти самият да си я обявил официално. За моите деца беше и много полезно в тази връзка, че от самото начало ги водех на ежемесечни срещи на осиновители. Щерката играе с другите деца в друго помещение, но синът почти до втората си година не се делеше от мен и слушаше всичките ни разговори. Така, познавайки и други осиновени деца те израснаха с тази информация и приемат осиновяването като нещо нормално. С щерката говорим повече, обикновено тя захваща темата. Синът винаги сякаш се изненадва. В неговото съзнание този факт е изтикан някъде назад като незначителен, затова и всеки път се учудва сякаш. Той не пита и не се интересува. Веднъж само попита ама ли и други осиновени освен него и кака му. Тогава му изброих деца, които познава и с, които общува. А ги познава точно от срещите.

# 3 568
  • В градината...
Само не бъркайте термините - удостоверение за раждане и акт за раждане. Удостоверението се издава въз основа на акта за раждане. Удостоверението може да бъде с различна дата, а актът е фиксиран, защото е вписан в регистъра.

# 3 569
Аз говоря за удостоверението. На него пише въз основа на кой акт е. Акт нямам.

Общи условия

Активация на акаунт