Шеста тема на чакащите

• 588 369
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 810
AngelBlue, на вас пак много неща са ви казали... При нас се появиха няколко пъти (попълвахме заявлението в коридора), колкото да зададем въпросите, които имаме. Когато станахме готови само ни казаха, че ще ни потърсят допълнително до седмица-две, за да продължим нататък. Толкова беше.
Препоръките ни бяха две, никой не ни е казвал чии трябва да бъдат. По случайност една е от роднина, една от приятел. Служебна няма как да ни поискат, защото сами сме си работодатели, а да искаме от служителите си ми се струва пълен абсурд.
За звъненето на роднини също ми е смешно. Не са ни казвали такова нещо, но да кажем, че са пропуснали. Нито са ни искали координати, нито нищо. Няма как да се свържат с тях. Е, има... Но такъв ресурс - съмнява ме (от едната ни страна изобщо не говорим за контакт/локация в страната).
За възрастта определихме 6-18 месеца и никой нищо не ни каза... Както споделих вече, обаче, то нямаше и някой постоянно при нас, с когото да коментираме всеки въпрос.
Виж, нас психиатърката ни изкоментира малко по-смело... Но от едното ухо влязло - от другото излязло. Не обръщам внимание и се старая се да гледам положително. В една от съседните отчетни теми, засягаща времеви диапазони, има толкова зареждащи истории. Хем уж само цифри, хем такова щастие излъчват.

# 3 811
Здравейте Simple Smile
От около две години следя всяко едно мнение в тази тема и най-накрая се реших да пиша и аз.
Накратко нашата история-ние сме двойка съпрузи от Варна,кандидатствахме и ни одобриха преди година и 2 месеца,решихме да дадем критерии за детенце до 3 години,без значение от пола,без видими ромски черти,склонни сме и на лека излечима болест.
Тъй като вече толкова време нямаме никакво предложение,реших да попитам дали някоя от вас е звъняла по отделните градове да попита докъде са им документите при тях.Какво точно сте питали,дали по телефон или по и-мейл сте се свързали с отделните клонове на социалните.
Преди да направя тази стъпка,реших да се консултирам с нашата социална работничка във Варна,която ме окуражи да им звъня на колегите им от страната.Наясно съм,че от тях не зависи много,тъй като регионалните комисии решават на кого да дадат предложение за осиновяване според интереса на детето,но все пак съм решила да напомня за нас,дори и така символично.
Ще съм благодарна за съвет Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

След 2.5 години чакане и почти същите критерии,тази година се реших да пиша по ел.поща на произволно избрани регионални дирекции.
Отговорите им бяха,че все още не сме разглеждани като потенциални осиновители и не ни е дошъл реда.
Благодаря за отговора ☺️
Доста обезкурсжаващо звучи това, толкова време чакане и едно предложение да нямате още..Дано скоро получите заветното обаждане/писмо. Аз, значи, с моите една година и два месеца ще има да си почакам още...

# 3 812
  • София
Относно чакането-да,доста обезкуражаващо е.Мислех,че с подновявонето на документате и с напомнянето,ще се раздвижат нещата,но уви...
Колкото до препоръките(понеже засегнахте темата)-на нас ни искаха 2 препоръки,без да уточняват от кого да са.Едната ми е от роднина,другата-от колежка.И двете ми поръчителки бяха викани на среща със социалните.
Иначе не са се обаждали на роднини и не съм имала никакви проблеми с препоръките.
При подновяването на документите за регистрация не искат нови препоръки.

# 3 813
За препоръките ни бяха казали 2 без изисквания от кого. Представихме 3 - две от семейни приятели и една от колежка. Всички бяха извикани на "спявка". Сега като четох коментарите се сетих, че и при нас бяха прозвънили роднини- конкретно за брат ми се сещам, че той какъвто е чепат, малко я съжалих социалната:)

# 3 814
Хм, колко различни изисквания има за препоръките в различните дирекции само...А на нас ни бяха казали по-добре да не са от роднини, освен ако няма друг вариант.
Каролина, много ми е мъчно да прочета, че още нямате обаждане след толкова дълго чакане и че дори не са ви разглеждали. Дано, дано скоро ви се обадят.
Не знам какъв е тоя зор да убеждават кандидат-осиновителите да вдигат възрастовата граница, след като при всички случаи, за които напоследък разбирам от други осиновители, децата масово нямат и годинка. Включително и нашият син беше на 9-10 месеца, когато ни се обадиха. Най-големите ни познати осиновени деца са на около 2 годинки.
Според мен по-важното е добре да си помислите и да формулирате критерия за произход. Това с видимите ромски черти е много относително.

# 3 815
Ла Кумпарсита, убеждават кандидатите да вдигнат малко възрастта, защото бебетата до годинка се осиновяват бързо, но в системата има и по-големи деца, попаднали там по-късно и те така нямат шанс. Единствената им надежда остава международно осиновяване, а колкото по-дълго са в системата, толкова повече се отразява на развитието и на психиката им.
И да, осиновяването на дете на 3-4-5 годишна възраст не е лъжица за всяка уста. Просто тези деца по-трудно се напасват, защото вече имат изграден характер, минало, някои познават биологичните си майки и дори са живели с тях до някаква възраст. Те подсъзнателно отхвърлят осиновителите, защото вярват, че биологичната им майка ще дойде за тях или имат изградена привързаност към приемен родител и страдат от раздялата.
При по-малките деца този процес е по-бърз и лек, на пък не значи, че децата на възраст 3-5 години не могат да бъдат осиновени и да изградят връзка с осиновителите си. А когато това се случи разбирате, че усилието си у заслужавало, детето вече ви е тествало и се е убедило, че каквото и да прави вие ще се преборите за него и няма да го изоставите.

# 3 816
Относно чакането-да,доста обезкуражаващо е.Мислех,че с подновявонето на документате и с напомнянето,ще се раздвижат нещата,но уви...
Колкото до препоръките(понеже засегнахте темата)-на нас ни искаха 2 препоръки,без да уточняват от кого да са.Едната ми е от роднина,другата-от колежка.И двете ми поръчителки бяха викани на среща със социалните.
Иначе не са се обаждали на роднини и не съм имала никакви проблеми с препоръките.

Каролина, какъв профил сте написали за желаното дете?

# 3 817
  • София

Възраст-до 3.5 години,без значение  пола на детето,здраво,български или турски произход(макар,че туркините рядко си изоставят децата).

# 3 818
Привет!
Преди вече 6 (колко бързо минаха) години на нас ни искаха две препоръки, като настояваха да нямаме роднинска връзка с поръчителите. За мен тези ограничения са глупави, защото и близки, и роднини могат да бъдат лицемерни в оценката си. Както и да са обективни, разбира се. Като цяло препоръките са формалност, която продължавам да се чудя с какво точно помага. Ама...

За критериите много пъти съм говорила и вече ми се размиват точните спомени, но определено са много относителни. Ако пишете смесен или неизвестен произход, могат да ви предложат всякакво дете, защото някои възприемат липсата на данни за бащата (каквато има в 99.9 % от случаите) за именно такъв произход. Да, деца от турски произход рядко има, но не е като да няма никак. И пак зависи дали ще се водят по майката или по... звездите.
За ромските черти пък... Както каза социалната за момиченцето, при което не отидохме (често си мисля за него... дано е имало късмет)... "Ами, как да ви кажа... Тя е по-бяла от мен..."

Каквито и деца да имаме, важното е да ги обичаме. Дори и когато им се караме и ни разплакват... Да ги обичаме! Дори, когато ни разочароват и не покриват очакванията ни... Да ги обичаме!
В последно време съм под влиянието на една история, която още не мога да асимилирам и затова... Ако не сте готови да обичате безрезервно, просто не се захващайте. Ужасно е! И непростимо!
Не казвам, че не бива да имаме изисквания или да оставяме нещата на самотек, но това не оправдава липсата на обич и топлина.
Няма нищо по-тъжно от нещастно дете...
Извинете за лирическото отстъпление...

# 3 819
  • Колибите

Каквито и деца да имаме, важното е да ги обичаме. Дори и когато им се караме и ни разплакват... Да ги обичаме! Дори, когато ни разочароват и не покриват очакванията ни... Да ги обичаме!
В последно време съм под влиянието на една история, която още не мога да асимилирам и затова... Ако не сте готови да обичате безрезервно, просто не се захващайте. Ужасно е! И непростимо!
Не казвам, че не бива да имаме изисквания или да оставяме нещата на самотек, но това не оправдава липсата на обич и топлина.
Няма нищо по-тъжно от нещастно дете...
Извинете за лирическото отстъпление...

Ми споделете историята, дето се вика, да не би аз да съм се отнесла недобре с моето дете, и това да е стигнало до социалните. Сериозно го пиша. Както се вижда, стоя с името си.

# 3 820

Ми споделете историята, дето се вика, да не би аз да съм се отнесла недобре с моето дете, и това да е стигнало до социалните. Сериозно го пиша. Както се вижда, стоя с името си.

Оффф, Розмариня... Иска ми се, но нямам право. Не съм социален работник, но така или иначе се сблъсках с тази история покрай работата си. А и да не беше така, нямам моралното право да коментирам чуждата ситуация. Просто наскоро разбрах, че става дума за осиновено дете. И не, това не обяснява тъжните му очи... Смятам, че тези хора биха се отнасяли по подобен начин и с биологични деца, ако имаха такива. Но аз изпитвам вина понякога дори когато се скарам на децата си по-сериозно... На моменти ми минава през ума... "Дали бих се скарала така, ако го бях родила? Дали няма някой ден да ме обвини, че съм строга, защото...". За себе си вярвам, че бих се държала така и с родени от мен деца, но... И ми стана много мъчно, когато се оказа, че обяснението за тъжните очи (образно казано... в смисъл, че е нещастно и подтиснато... и не получава добро отношение у дома) на детето се търси във факта, че е осиновено.

Колкото до името... "Розмариня" не е по-различно (за мен, поне) от "Анонимен". Ако бях "Лайка" нямаше да съм по-разкрита, отколкото съм сега. Всички сме анонимни в някаква степен и сме разкрили толкова, колкото сме преценили. Не мисля, че това подлежи на коментар.

# 3 821
Ако детето е при биологичните си родители, но се чувства самотно, пренебрегнато, необичайно, неразбрано, то също ще има тъжни очи.
Според мен осиновените деца не са рохки яйца и не бива да се отнасяме с тях като с такива. Детето, осиновено или биологично има нужда да бъде обичано такова каквото е, подкрепено, насърчено, поучавано, да му бъдат поставяни ясни граници. Иначе изпадаме в една крайност да угаждаме за всичко и да не смее да откажем или да се скараме, защото е осиновено.

# 3 822

Възраст-до 3.5 години,без значение  пола на детето,здраво,български или турски произход(макар,че туркините рядко си изоставят децата).

Каролина, логично е да чакаш дълго. А според теб кои българки си изоставят децата? Ако добавиш и неизвестен произход ще стане по-бързо.

# 3 823
  • София

Каролина, логично е да чакаш дълго. А според теб кои българки си изоставят децата? Ако добавиш и неизвестен произход ще стане по-бързо.

Произхода се записва в зависимост от това как се е самоопределила майката.Може и да е от ромски произход,ако се самоохределя като българка,така я записват,съответно и детето.
Да,възможно е и да помогне,но съм решила да не правя повече промени в профила.

# 3 824
И българки,и туркини оставят деца. И сред тези общности има бедни, необразовани, недозавършили или с други причини. Вярно, като процент може би повече са ромските деца, но пък не е като да ги няма и другите етноси представени.
И един съвет, знам че е трудно, но  не съдете и не се отнасяйте с негативизъм към тези жени, защото ако тях ги няма, то ние няма да сме родители. Те са ни направили най-големия подарък - детето си.

Общи условия

Активация на акаунт