Шеста тема на чакащите

• 583 621
  • 5 451
  •   2
Отговори
# 4 185
Единият вариант е агенция и международно осиновяване. В този случай ще трябва да минете курсове и оценка в Германия.
Вторият вариант Ви е да пробвате по вътрешната процедура, но ще трябва да се върнете в България за известно време и да имате адрес тук. Мои познати бяха кандидатствали така, докато живееха във Великобритания.

# 4 186
Защо, Панди? Защо да не даде? Ако искам дете до 2 години, без претенции за пол, здраво или с лечимо у нас заболяване и без видими ромски черти (най-често срещания профил) и видя, че в системата има към 1.07 примерно 20 такива деца и чакащи 1000 с такъв профил, може да си направя сметката, че ще почакаме доста докато дойде и моят ред. Или ще помисля дали не мога нещо да променя, ако искам да съкратя чакането. Нямам предвид конкретни данни, а обща информация - брой деца по възрастови групи, пол, етнос, здравословен статус, групи деца (братя/ сестри). Една екселска таблица, която автоматично се обновява на 1-во число или на тримесечие. Защото сега се знае брой деца в регистъра, чакащи за осиновяване, но част от тях да не осиновяеми у нас поради възраст, здравословен статус или, защото са част от група (3-4 деца с роднинска връзка). Кандидати, обаче не знаят колко са децата до 4-годешна възраст (те се осиновяват най-много), нито колко от тях са здрави и не са част от група или имат 1 брат/ сестра. И се отчайват от дългото чакане и неизвестността.

Няма да даде информация, защото такива сметки биха се изчислявали с теория на вероятностите. Ще пише, че има 1000 или 500 деца, но кoлко от тях нямат "видими черти от ромски етнос"? (Това да не е фон дьо тен да кажеш имам 2 бр. от No 3 и 6 бр от No 1 - извинявам се за сравнението). Кой ще ти каже колко от кандидат осиновителите, които са на опашката с какви критерии са? Как ще си изчислиш шансовете? А кой ще ти каже това дете ще ти хареса ли или не?

Има статистика. Който търси, ще я намери, но тя е за миналите години ... Сметките са абсолютно излишни, защото такива не могат да се направят.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 21:27 от П@нди

# 4 187
Донякъде съм съгласна, но не за всичко.
Ако има национален регистър, в който да се отбелязва - пол, възраст, здравословен статус, етнос това би дало някакъв минимален ориентир. Ако видя, че в системата има 2-3 или 10 деца от 2000, които отговарят на зададени от мен критерии, може и да се замисля доколко критериите ми са адекватни на реалността например. През 2012-2013 по подобен начин имаше достъпен списък на децата за международно осиновяване. Без подробности къде са, как се казват, но пък доста подробно описано състояние. Бяха под някакви номера, но се виждаше пол, възраст, дали имат братя/ сестри и под кой номер, какво е здравословното състояние на детето също. Списъкът се обновяваше на някакъв период, може би на 1 месец. Там прочетох за първо път досието на моята дъщеря. Бях го запомнила и когато в РДСП ми го четяха имах Дежа вю докато зацепя, че вече съм го чела и къде.

# 4 188
Донякъде съм съгласна, но не за всичко.
Ако има национален регистър, в който да се отбелязва - пол, възраст, здравословен статус, етнос това би дало някакъв минимален ориентир. Ако видя, че в системата има 2-3 или 10 деца от 2000, които отговарят на зададени от мен критерии, може и да се замисля доколко критериите ми са адекватни на реалността например. През 2012-2013 по подобен начин имаше достъпен списък на децата за международно осиновяване. Без подробности къде са, как се казват, но пък доста подробно описано състояние. Бяха под някакви номера, но се виждаше пол, възраст, дали имат братя/ сестри и под кой номер, какво е здравословното състояние на детето също. Списъкът се обновяваше на някакъв период, може би на 1 месец. Там прочетох за първо път досието на моята дъщеря. Бях го запомнила и когато в РДСП ми го четяха имах Дежа вю докато зацепя, че вече съм го чела и къде.

Успех на всички, които ще чакат екселския файл и ще знаят, че са там някъде вътре в него. Аз като вече осиновила знам къде съм в статистиката. И не сбърках. Предложиха ни 3 месеца след вписване.

# 4 189
Аз също осонових преди много години (2013-2014), но ситуацията до сега се е променила със сигурност. Ако преди 6-7 години за профил на дете до 2-3 годишна вэзраст, здраво, без изразени ромски черти се е чакало няколко месеца, то днес с този профил гледам, че чакат по 18-20 месеца за предложение. Дори социалните, ако нямат поглед над реалната ситуация не могат адекватно да консултират кандидатите.

# 4 190
Успех на всички, които ще чакат екселския файл и ще знаят, че са там някъде вътре в него. Аз като вече осиновила знам къде съм в статистиката. И не сбърках. Предложиха ни 3 месеца след вписване.
Извинявай, но може ли да кажеш преди колко време и с какви критерии? Извинявом се, ако е написано назад и не съм видяла или запомнила, много теми четох през последната година.
Аз също смятам, че трябва да има някаква информация колко деца има в системата.
Ние например се върнахме от чужбина, за да осиновим. Ами не ни харесва тук, съжалявам да го кажа, а съм си мечтала като събера пари и да се върна в България. Казахме на социалните, че оставаме да чакаме, те самите ни намекват да не го правим, а да заминаваме и да чакаме в чужбина. От което си правя изводите, че ще се чака дълго, но не смеят да ни го кажат в прав текст. А ние не смеем да си тръгнем заради правилото за уседналост.
А колко по-лесно ще бъде да могат да ни кажат - има само 20 деца с вашите критерии, подали са 100 кандидати като вас, виждате че нямате голям шанс да ви предложат дете тази година. (Съвсем примерни числа давам.)
Обаче, на никого няма да му се разправя с изготвянето на такова нещо, друго, че може би ще се забележи корупцията.
Онзи ден говорих с човек осиновил наскоро детенце. Срам, не срам, поразпитах го. Критерии - възраст до една година, без претенции за произход и пол, без видими ромски черти, здраво. Чакали са една година и са осиновили момиченце на 8 месеца. Каза ми, че не е плащал нищо. Викам, ами чудесно, ние сме с по-широки критерии, значи няма да чакаме дълго. И чак като видя, че ми дава фалшиви надежди, изплю камъчето, че жена му имала приятелка работеща там (каквото и да е там) и може би е помогнала. А и това сигурно не беше цялата история, разбирам го, че такива неща не се споделят пред непознати. Та не знам вече на кои истории да вярвам и колко се чака. Хем не гледали докладите, хем с едни и същи критерии има хора, които чакат шест месеца и други, които чакат три години, хем никой не е действал по втория начин, щото детето му не е стока да го купува.
Аз съм се приготвила за три години чакане, ММ не вярва и се надява, горкия, че до една година ще ни се обадят.

# 4 191
Извинявай, но може ли да кажеш преди колко време и с какви критерии? Извинявом се, ако е написано назад и не съм видяла или запомнила, много теми четох през последната година.
Аз също смятам, че трябва да има някаква информация колко деца има в системата.
Ние например се върнахме от чужбина, за да осиновим. Ами не ни харесва тук, съжалявам да го кажа, а съм си мечтала като събера пари и да се върна в България. Казахме на социалните, че оставаме да чакаме, те самите ни намекват да не го правим, а да заминаваме и да чакаме в чужбина. От което си правя изводите, че ще се чака дълго, но не смеят да ни го кажат в прав текст. А ние не смеем да си тръгнем заради правилото за уседналост.
А колко по-лесно ще бъде да могат да ни кажат - има само 20 деца с вашите критерии, подали са 100 кандидати като вас, виждате че нямате голям шанс да ви предложат дете тази година. (Съвсем примерни числа давам.)
Обаче, на никого няма да му се разправя с изготвянето на такова нещо, друго, че може би ще се забележи корупцията.
Онзи ден говорих с човек осиновил наскоро детенце. Срам, не срам, поразпитах го. Критерии - възраст до една година, без претенции за произход и пол, без видими ромски черти, здраво. Чакали са една година и са осиновили момиченце на 8 месеца. Каза ми, че не е плащал нищо. Викам, ами чудесно, ние сме с по-широки критерии, значи няма да чакаме дълго. И чак като видя, че ми дава фалшиви надежди, изплю камъчето, че жена му имала приятелка работеща там (каквото и да е там) и може би е помогнала. А и това сигурно не беше цялата история, разбирам го, че такива неща не се споделят пред непознати. Та не знам вече на кои истории да вярвам и колко се чака. Хем не гледали докладите, хем с едни и същи критерии има хора, които чакат шест месеца и други, които чакат три години, хем никой не е действал по втория начин, щото детето му не е стока да го купува.
Аз съм се приготвила за три години чакане, ММ не вярва и се надява, горкия, че до една година ще ни се обадят.

И сега след толкова мнения и като знаеш колко са с теб на опашката вие номер 1 ли сте или номер 50, или номер 100 (примерно).  Нали кандидатите имат доходи, жилищна площ и т.н. ...
Ние осиновихме 2016 г. Изисквания - от 2 до 4 години, здраво дете,  етнос - бг, турски, неизвестен, без претенции за пол.

# 4 192
И сега след толкова мнения и като знаеш колко са с теб на опашката вие номер 1 ли сте или номер 50, или номер 100 (примерно).  Нали кандидатите имат доходи, жилищна площ и т.н. ...
Ние осиновихме 2016 г. Изисквания - от 2 до 4 години, здраво дете,  етнос - бг, турски, неизвестен, без претенции за пол.
Благодаря, че сподели. Да ти е живо и здраво детенцето!
Социалните казаха, че доходите, жилищната площ и изобщо материалното състояние не се гледат, освен ако изобщо лисват.
Не предлагат деца с предимство на хора с 5000 лева доход пред тези с 1000 лева или ако имаш петстаен апартамент да прередиш някой с гарсониера. Важното е да има някакви доходи, дори минимални и да има място за легло на детето, дори и не в самостоятелна стая. Тези неща са временни, днес имам работа, утре нямам, и какво, няма да ставам за родител ли? И при посещението в дома ни ни казаха пак, че няма значение какво точно имаме, може и на квартира да сме, пишели горе-долу едно и също при всички, че има условия за отглеждане на дете.
С изключение на семейната ни история, цялата останала част от доклада ми се видя стереотипна и шаблонна и не мисля, че ще ни даде някакво предимство пред другите. Вече смятам, че е наистина опашка, на която чакаш да ти дойде реда и не зависи изобщо от личните ти качества.
Така че, да, на мен лично би ми помогнало да знам колко деца има и колко човека са с моите критерии. За някой друг може и да не е от полза, аз говоря само за себе си.

# 4 193
Opossum, вие с какви изисквания сте за детето?

# 4 194
Без претенции за пол и етнос, без черти на ромския, може с леки лечими в България заболявания, възраст до 3 години, ако е едно дете и до 4 години, ако са две деца с роднинска връзка.

# 4 195
Без претенции за пол и етнос, без черти на ромския, може с леки лечими в България заболявания, възраст до 3 години, ако е едно дете и до 4 години, ако са две деца с роднинска връзка.
Моят съвет е да вдигнете още малко горната възраст за по-голямото дете, ако са две. Деца на по-голяма възраст по-трудно се адаптират, но деца под 5-6 години май са малко.

# 4 196

Ако е 1 дете вдигнете границата на 4 години. Няма да съжалявате. Blush

# 4 197
Здравейте.
Все още не сме в листата на чакащите, но поемаме по този път и съм тук за съвет. Ние сме семейство от 2010 година, родители сме.
С ММ сме на различни адреси в две общини - една голяма (над 150хил. души)  и една доста по-малка. Според вас има ли значение в коя ще подадем документите. Предимства  или недостатъци? 
Ще бъда изключително благодарна, ако ми отговорите.

# 4 198
Аз мисля, че трябва да се подадат там, където в действителност живеете. Иначе трябва да пътувате за всяка среща. А и нали има проверка на жилището. Как ще накарате социалните работници да пътуват до някъде другаде, за да ви огледат дома? Всъщност то май не е и по желание къде да кандидатстваш, има си законово правило. За по-сигурно се разходете до отдел Закрила на детето там където живеете и попитайте. На нас този предварителен разговор много ни помогна да си изясним какво трябва да направим в началото.
Също така кажете, че искате документите ви да бъдат разгледани във всички области и в такъв случай изобщо няма значение къде сте подали, дали в малката или в голямата община.
Не се сещам за предимства или недостатъци, освен че като жители на малък град, бяхме само ние на обучението, което съкрати някои игри, за които имаше нужда от повече участници.

# 4 199
Аз мисля, че трябва да се подадат там, където в действителност живеете. Иначе трябва да пътувате за всяка среща. А и нали има проверка на жилището. Как ще накарате социалните работници да пътуват до някъде другаде, за да ви огледат дома? Всъщност то май не е и по желание къде да кандидатстваш, има си законово правило. За по-сигурно се разходете до отдел Закрила на детето там където живеете и попитайте. На нас този предварителен разговор много ни помогна да си изясним какво трябва да направим в началото.
Също така кажете, че искате документите ви да бъдат разгледани във всички области и в такъв случай изобщо няма значение къде сте подали, дали в малката или в голямата община.
Не се сещам за предимства или недостатъци, освен че като жители на малък град, бяхме само ние на обучението, което съкрати някои игри, за които имаше нужда от повече участници.

Добавям, че и в двете общини имаме жилища пригодени за живеене, и двете използваме. Ако подадем в по-голямата община дали досието ни няма да седи с месеци/години на някоя прашна маса. За това се замислихме с мм.

Общи условия

Активация на акаунт