Демографски страсти и неволи

• 52 494
  • 1 171
  •   1
Отговори
# 60
  • София
И защото това е почти единствената причина за изнасянето, предполагам.
Както и американските и прочие фирми, които правят хъбове тук - заплатите са сравнително високи за БГ, но сравнени с техните са си истински лоу кост.

Иначе, по темата, и демографията ме притеснява, и централизацията ме притеснява, но мисля, че единственото, на което можем да разчитаме, е нещата някак да се оправят - от вълшебната сила на пазара на труда, трудовата миграция, знам ли и аз от какво, но обикновено природата (обществото) не търпи празно и нещата някак се наместват. В най-лошия случай, когато се пенсионираме, работещите ще плащат много високи данъци, а ние ще имаме много ниски пенсии.

В този ред на мисли - какъв е най-добрия начин да пестиш за старини? Влог, жилище, имоти, пенсионен фонд? Аз за себе си още не съм намерила отговора. Гледам да спестявам и да инвестирам в децата засега.

# 61
Имам едно питане, защо когато се "изнесе част от бизнес" в по малки населени места, заплащането е значително по малко. Работата е еднаква, ценза е еднакъв, но заплатите са със значителна разлика. 

Поради същата причина, поради която пишеш две изречения с четири грешки въпреки ценза.

# 62
  • София
И защото това е почти единствената причина за изнасянето, предполагам.
Както и американските и прочие фирми, които правят хъбове тук - заплатите са сравнително високи за БГ, но сравнени с техните са си истински лоу кост.

Иначе, по темата, и демографията ме притеснява, и централизацията ме притеснява, но мисля, че единственото, на което можем да разчитаме, е нещата някак да се оправят - от вълшебната сила на пазара на труда, трудовата миграция, знам ли и аз от какво, но обикновено природата (обществото) не търпи празно и нещата някак се наместват. В най-лошия случай, когато се пенсионираме, работещите ще плащат много високи данъци, а ние ще имаме много ниски пенсии.

В този ред на мисли - какъв е най-добрия начин да пестиш за старини? Влог, жилище, имоти, пенсионен фонд? Аз за себе си още не съм намерила отговора. Гледам да спестявам и да инвестирам в децата засега.
Ще разчитам на наеми от имоти и влог. Пенсиите ни вероятно ще са смешни..ако изобщо ги има.

# 63
Доколко е рентабилно да вложиш наличните си финанси в един банков влог, го доказа КТБ. Имоти и злато.

# 64
Имам едно питане, защо когато се "изнесе част от бизнес" в по малки населени места, заплащането е значително по малко. Работата е еднаква, ценза е еднакъв, но заплатите са със значителна разлика. 

Поради същата причина, поради която пишеш две изречения с четири грешки въпреки ценза.
Това не е причина, въпросът да не е ясен.

# 65
Защото кадрите не следват бизнеса, бизнесът търси евтините кадри.

# 66
Ромската раждаемост също се е понижила, четох в някакво проучване. Просто българската съвсем я няма.
И да, добре би било да не е централизирано всичко в София. Никой няма дългосрочна полза от това. Но пък в България дългосрочно никой не мисли.
Що се отнася до това колко бебета били родени в София, това не е показател. Много благоевградчанки раждат в София, без да живеят там, предполагам, не са изолиран случай.

# 67
Как бихте коментирали тази статистика? Притеснява ли ви с нещо?
Вече не.
Притесняваше ме преди десетина години. Защото тогава виждах и надежда. Когато надежда няма, няма и притеснение.
Сега търсим и сме намерили вариант за лично спасение. За децата, поне, твърдо трябва да се реализира този план. Нито мога да помогна с нещо на процеса, нито пък виждам този, от когото нещо зависи, да прави някакви сметки в тази насока и да работи по нея.

Съответства ли и доколко броят на новородените деца на икономическото състояние на конкретните региони?
Съотношението е като на последица и причина. Няма как да не съответства.
Докога ще продължава процесът на централизация и обезлюдяването на територията извън най-големите градове?
Докато не се стигне до пълно обезлюдяване на регионите и там не останат само големи окрупнени селскостопански производства, тип "Октопод" /който се занимава със земеделие е наясно с това наименование твърде добре/, а населението не се съсредоточи изцяло в 3-4 града и, основно- в чужбина.
Колко време е нужно още, за да се превърне София в град-държава?
Вече е налице тази последица от малоумната ни политика.
А нужно ли е? Как би могло да се предотврати това?
Не мисля, че вече това е възможно. Докато България се управлява тези хора. А няма от кои други. Никой не би го позволил.
Какво вие лично бихте могли да направите, за да се спре обезлюдяването на малките населени места?
Нищо. Нито мога, нито искам. Просто се изнасям и аз със семейството и толкоз.
Коментирайте, ако темата ви вълнува.
Вълнува ме. Интересно ми е кога и как ще завърши този процес за държавата и дали тя ще остане да съществува като такава. Просто ми е любопитно.
В обезлюдените населени места и да се появят инвеститори, които да дават заплати, поне близки до това, което може да осигури екзистенц-минимума за съществуване на човека и семейството му, вече няма кой да работи. Няма специалисти. Няма дори подходящо специализирано образование, което да ги подготви. Затри се. Наличните такива в работоспособна възраст заминаха за чужбина.  Останаха хора в пенсионна възраст, общи работници и това е. Говоря от съвсем пряка гледна точка на човек, който има виждане какво точно се случва в провинцията и какви са проблемите на производителите там. Един среден специалист /с техникум и стаж/ няма проблеми да си намери работа в чужбина. Върши едно и също, но при по- добри условия и за по- добро заплащане. Каква причина има да остане тук? Дори за децата му е по- добре да замине. И откъм образование, и откъм перспективи за развитието им.

# 68
За какво ще се изнася бизнесът, ако не за по-евтин труд.  Все пак, благодарение на това имаме доста бизнес, макар и само в София.

# 69
Това с изнасянето не работи в БГ поради тромавата администрация, липсата на възможност по електронен (дистационен) начин да подадеш документи и да получиш отговор. Тежки, бавни процедури, безкрайно мотане насам-натам. Дори елементарни действия се превръщат в безкрайно сложни процедури.
При нас, всяко съгласуване с институция в Сф, се превръща в една малка битка с неясни правила.
В заплащането няма особена разлика за еднакви позиции. В провинцията основен проблем е липсата на квалифицирани кадри, инертност на хората и нежелание да се учат нови неща.
Скрит текст:
През 2000 г познат инвеститор реши да открие шивашко предприятие в  село от Дунавската равнина. Най-близкият град беше на около 15 км, селото не беше малко, около 1500-2000 души. Кметът на селото, деен човек, го покани и му предложи недовършена сграда. Човекът я купи, преустрои и оборудва по всички изисквания - стаи за почивка, столова, вентилации на европейско ниво. Назначи около 100 работника и ... започнаха трудностите. Първо правеше 2-3 месечно обучение на персонала, след това назначаваше на работа на реални заплати. От тези 100 човека - 10-ина изкарваха (ще приравня парите към днешните) около 1000-1200 лв, 50-ина около 600 лв, а останалите дори не покрива минималната заплата, да не говорим за качество на продукцията.
Инвеститорът беше човек от бранша, цял живот е работил в текстилното производство, имаше стабилни договори за европейските страни.
Но кадрите го подведоха, на тези 40-ина човека той ги осигуряваше на минималното за длъжността (тогава осигуровките бяха 25/75% работник/работодател), наложи се да осигури безплатен автобус от близкия град и ... накрая се принуди да затвори предприятието.

# 70
Не го вярвам това много-много. В Гоце Делчев Ролман въведе стандарт в шивашкото производство и там секторът е добре като цяло именно поради наличието на един що-годе почтен играч. Иначе в целия регион е пълно с шивашки гръцки фирми, почти във всяко село има. Работят хората, та пушек се вдига, и взимат наистина мизерни пари.  Всъщност трябва да отбележа, че за да вземеш 1000 лв., наистина трябва да се скъсаш от работа и физически на подобен темп могат да издържат малко хора - това също го знам от много близки мои приятели в бранша.
Иначе да, по селата почти няма млади хора вече, няма и как да има. Основно са млади мъже и такива на средна възраст, без семейство, които разчитат на пенсиите на родителите си и пият от сутрин до вечер. Има причини това да е така.

# 71
Не го вярвам това много-много.

Основна черта на българина - Те такова животно  нема.

# 72
Иначе да, по селата почти няма млади хора вече, няма и как да има. Основно са млади мъже и такива на средна възраст, без семейство, които разчитат на пенсиите на родителите си и пият от сутрин до вечер. Има причини това да е така.

Отдавна вече не само по селата е така. Процесът е като петно, което се разпространява и поглъща все по- големи части от територията.

Не го вярвам това много-много.
Кое? Написаното от ее123456?
Аз имам същия опит, како описания от нея, с подобни предприятия, които не могат да намерят работници- специалисти. Има едно, голямо, в което условията са добри и постоянно набират, т.к. има хора, които постоянно се отказват и/или заминават "навън". При малките производители проблемът с кадрите е голям наистина.
Всъщност точно за средния специалист се предлага най- много работа, вкл. в чужбина. И добрите работници, нормално, се възползват.

# 73
Мен повече от ниската раждаемост ме притеснява това, че миграционният поток е предимно навън, дори и да има висока раждаемост, при същите образование, здравеопазване, престъпност и икономика просто ще произвежда повече емигранти.
По отношение на обезлюдяването на селата, там според мен водеща роля играе липсата на ефективна полиция и инфраструктура, съвсем естествено е голяма част от младите да търсят образование или работа в града, това не е български феномен, но липсата на читав обществен транспорт ги принуждава не само да работят в града, но и да живеят в него. Битовата престъпност довършва картинката, керемида по керемида и тухла по тухла циганите без никакъв институционен отпор заличават цели села и правят селската идилия невъзможна, дори и за по-възрастните, от които една част иначе би живяла "на спокоствие" извън града.

# 74
Така е, Трещи, българка съм.
И не съм казала, че такова животно нЕма, а че това според мен не е цялата истина. Имало е причина повечето хора да не могат да изкарат за повече от минималната работна заплата, и тази причина не е само и единствено мързел, инертност и нежелание за учене. А че има мързеливи, има. Но те са навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт