Демографски страсти и неволи

• 52 483
  • 1 171
  •   1
Отговори
# 45
Добрите кадри вървят след добрите заплати, но добрите кадри имат и семейства, за които търсят по-добра жизнена среда. Какво би бил един IT-оазис насред Северозапада сам по себе си, когато там липсват от качествено образование до културен живот. Пионери винаги ще се намерят- цели континенти така са заселени, други пък чрез заставяне за преселение, та и това може да се яви опция- уволнение или на работа в Мездра.  Mr. Green

Враца ще е яко за ИТ оазис- ще си направят културен живот, ако не- ще катерят скали за релакс. Баш си е градче за този вид бизнес. Няколко хипстъра ще отворят ресторантчета и готово.

Както Благоевград покрай АУБ има як културен живот като за такъв смотан град, ако закараш нещо в някой тъп регион, може и да живне. Да, да, знам, че ЮЗУ е по-големият университет, но АУБ е лидер в културните хрумки, нищо че са 2000 човека.

# 46
То вече има и цяло IT село, но е като капка в морето от IT-та.

Като сме на тема IT: чудя се докога ли ще е разцветът на професията и дали силно и стремглаво ще се срине или ще изтърпи плавния си застой? Пък може и да няма залез, предвид че бъдещето е в технологиите.

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 21:56 от Касита

# 47
  • Другата България
Laughing Повече е на хартия и на приказки това село. В действителност нещата не са точно така.

# 48
Вероятно е лятното село и нищо повече. До мен се изнася цял офис архитекти.

# 49
  • Другата България
Нещо такова.

# 50

Като сме на тема IT: чудя се докога ли ще е разцветът на професията и дали силно и стремглаво ще се срине или ще изтърпи плавния си застой? Пък може и да няма залез, предвид че бъдещето е в технологиите.
Докато ползваш електроника, някой ще трябва да ти я програмира, иначе ще бръмчи и ще харчи ток. Поне още 20-30 години ще се работи, за да работят нещата по-мазно и да изглеждат като изкуствен интеУект и да не те дразнят.

Повечето ИТ-та са преживели вече увяхването на няколко стандарта и технологии и подмяна с нови. Няма толкова лесно да спрат нещата.

"То вече има и цяло IT село"

Да, Пловдив се нарича туй село...от градски тип. Иначе за онова село знам, ама общо взето е хипстърска работа, не е работещо 100%.

# 51
Добре да зная на къде да ориентирам деца и едва за третото да търся следващата пазарно-професионална ниша.

# 52
  • София

Не мисля, че ще има залез. Повечето ни приятели са в сферата, нямат притеснения - даже дежурно се оплакват, че не достигат специалисти. Наш приятел, сисадмин, наскоро напусна работа в малка, тип ''бутикова'' компания. Два дена по-късно вече имаше страхотни оферти от няколко други места, хареса си една и започна.

За сравнение, на мен ми отне месеци докато си търсех работа извън вкъщи като преводач - ама такава, която да ме удовлетворява по всички критерии. Е, накрая не намерих и реших да сменя сектора. Сега ми е супер.

Чуждестранните фирми не избират винаги и само Софето. Ето пример от 2015-та:
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/19/2593724_ukrains … flow_mesti_ekipa/

# 53
В Сливен има ужасно много цигани, което донякъде обяснява високата бройка на родени бебета. Съжалявам, не съм расист, но аз лично предпочитам циганите да раждат доста по-малко. България няма нужда от търтеи.
+1
Скоро българите ще сме малцинство.

Няма и никаква политика за насърчаване на раждаемостта.

# 54
Не се притеснявайте за братята роми  Mr. Green Като гледам тук колко бързо и в какво количество прииждат  и как с цената на всичко гледат да издърпат и цялата рода до 9-то коляно, скоро ще изчезнат от България. Много си помагат и са задружни, не може да им се отрече. Толкова е трудно да намериш квартира тук, а те как се настаняват всичката рода в един блок, ума ми не го побира.  Блок с 12 апартамента, 6 от които взети от брат, сестра, другия брат, шурата, балдъзата и т.н. Викат ''Така в Бг да искахме да сме на едно място, не ставаше''
 И на тях им са малко парите, които им дават социалните в Бг, да не мислите им стигат  Mr. Green Тук са си добре. Джобцентъра ( ''Жоба'' му викат те) им плаща квартира. Отделно по 350 евро на човек за храна, отделно детски по 190 евро на дете, детската градина без пари. Да не говорим още колко безплатно или намалено ползват, щом се закачат на социала  ooooh! Така че и те не искат в България. И те навън гледат. Mr. Green

# 55
И само им дават ли? Rolling Eyes
Без нищо да се иска от тях?
На училище ходят ли децата?

# 56
  • София
Паразитите са си паразити във всяка една държава. Искат само да получават, без да дават. За разлика от тях, свестните цигани, които познавам и които наричам приятели, бачкат здраво - и тук, и навън, плащат данъци и пращат децата си на училище. За жалост, такива нормални индивиди от въпросния етнос са малцинство в малцинството  Tired

# 57

Чуждестранните фирми не избират винаги и само Софето. Ето пример от 2015-та:
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/19/2593724_ukrains … flow_mesti_ekipa/

Пловдив е все пак вторият ( ако не се лъжа) по големина град, а и 130 човека в сравнение със софийските обеми по скоро потвърждават правилото, отколкото да го оборват.

# 58
Ами, решаването на проблема с кадрите (най-лесният, хората вървят след добрите заплати, пък и не съм чувала професионалната компетентност да се придобива по месторождение).... Тоест, на бизнеса му е по-изгодно да е ситуиран в София, отколкото да печели повече.
Лесно  е май само във форума, защото иначе щеше да се случва. Едва ли българската провинция е жертва на световната конспирация.
Бизнесът винаги гледа да печели повече, само че сметката не е толкова бакалска, колкото тук я изкарваме.
Имам едно питане, защо когато се "изнесе част от бизнес" в по малки населени места, заплащането е значително по малко. Работата е еднаква, ценза е еднакъв, но заплатите са със значителна разлика. 

# 59
  • София
Защото може.

Общи условия

Активация на акаунт