Гладът е най-добрата подправка на света

  • 83 615
  • 1 153
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Sofia
  • Мнения: 29 126
Doli, никакви пропорции няма. Ние правим от старо вино и оцетна гъба. След като престои, то си става.
мерси bouquet
ще пробвам
Не става от днес за утре, т е бързо. Търпение трябва.
Като при ябълковия ли е ?

# 1 126
  • Мнения: 110
Дядо ми преди повече от 30 години е ял във Виетнам скакалци и хлебарки, но не е знаел какво е, просто са им сервирали нещо и започнали да ядат  Crazy
Казвал ми е, че нямали вкус на нищо, просто били хрупкави  Mr. Green

Добре, а те не виждат ли какво ядат ? Поне, че са някакви насикоми или нещо си ? Или са били толкова гладни, че изобщо не са гледали какво е, а направо нагъват ?

# 1 127
  • Мнения: X
Честно казано, на мен ми е ужасно любопитно какъв е вкусът на непознатите храни, дори те да са пържени скакалци, така че ако попадна в подобен ресторант, бих опитала. Е, не бих тръгнала да ловя хлебарки и да ги панирам.  Laughing

# 1 128
  • Мнения: 604
Дядо ми преди повече от 30 години е ял във Виетнам скакалци и хлебарки, но не е знаел какво е, просто са им сервирали нещо и започнали да ядат  Crazy
Казвал ми е, че нямали вкус на нищо, просто били хрупкави  Mr. Green

Добре, а те не виждат ли какво ядат ? Поне, че са някакви насикоми или нещо си ? Или са били толкова гладни, че изобщо не са гледали какво е, а направо нагъват ?

Били са толкова гладни, че са били готови и ушите си да изядат  Mr. Green Десетина изгладнели моряци, ни език знаят, ни нищо - виждат ресторант, влизат, обаче как да поръчат като нищо не разбират. Пристига един член на екипажа - врял и кипял из местните райони, поема нещата в свои ръце и започва да поръчва по негово осмотрение. Масата отрупана, всички ядат и са доволни и едва след като са приключили, им е било обяснено какво е имало в малките купички, онова дето хрупало  Laughing

# 1 129
  • Мнения: 258
Мразя месо, прясно мляко, ориз и  бобови варива!

# 1 130
  • Мнения: 14 651
Правих рибена супа по рецептата на Чек, стана страхотна. Мислех, че рибената чорба трябва е много миризлива и е едно от нещата, които не бих пробвала, но се оказа, че не е така. Вече ям и рибена чорба и мисля да влезе в семейното меню като нещо много здравословно. Правих я с глава от сьомга, защото други глави не съм виждала да се продават.

# 1 131
  • Мнения: 22 036
Янечек, може ли линк. Аз никога не съм готвила, но съм правила Гръцката мусака на Чек и бях очарована.

# 1 132
  • Мнения: 14 651
Чек, метни рецепта за рибена чорба.

Скрит текст:
Бульонът става най-добре с глава от голяма риба, може и сьомга. Вариш поне един час с цяла обелена глава лук, 1-2 моркова, няколко зърна черен пипер и задължително без сол. После прецеждаш бульона и в него слагаш нарязаните и сварени вече моркови, един нарязан на малки кубчета голям картоф, малко олио или зехтин за готвене. Като се свари картофа, добавяш парченца от филе от риба. Ако имаш скариди, сепия, октопод или дори миди, може да сложиш малко. Накрая добавяш лющян, малко черен пипер и това е. Аз я ям студена и не я застройвам. Майка ми я прави със застройка с два жълтъка и 1-2 лъжици кисело мляко, а дядо ми твърдеше, че застройката на рибената чорба трябва да е малко пресечена, т.е. добавяш я в горещата супа. От всичко най-важно е бульонът да е гъст и да е правен от кости или глава на едра риба, а не просто да свариш някаква риба. Със сух лющян не става толкова добре, той изобщо няма същият вкус и мирис.  Crossing Arms

Забравих да напиша, че бульона все пак се посолява преди да се добавят филенцата риба, картофа и т.н., но след като е готов, а не по време на варенето на главата.  Laughing

Даже ти си й поискала рецептата  Simple Smile

# 1 133
  • Мнения: 326
Откакто прочетох рецептата на Чек, не съм посягала към сушения девесил. Разликата е огромна. За съжаление пресен рядко се намира, не е най-популярната подправка по софийските пазари.   smile3516 При всяко ходене старателно оглеждам зелените подправки по сергиите, да не би случайно да са заредили, а аз да го пропусна.  Laughing Вече обмислям да се захвана с балконно земеделие заради пустия му девесил.  Laughing

# 1 134
  • Мнения: 14 651
Не се намира често по софийските пазари, но според мен може да се замени с комбинация от корен целина и стрък магданоз, не е точно същото като вкус, но е подобно.

# 1 135
  • Мнения: 326
О, целина задължително слагам в чорбата, към нея съм леко пристрастена.  Laughing Поне има навсякъде.

# 1 136
  • Мнения: 22 036
Благодаря, съвсен съм изперкала  ooooh!.

Ти какви риби сложи?

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 11:32 от Down Under

# 1 137
  • Мнения: 14 651
Глава от сьомга и филе от треска, трети вид не съм слагала.

# 1 138
  • София
  • Мнения: 15 832
Чета,чета,чета рецептата, не ми звучи никак вкусно.Няма да рискувам да я правя. Това девисил, риба,разни морски гадове, целина,и моите как не обичат подправки... ще ми я налупят на главата. Колко пъти съм опитвала да маскирам целината като кубче картоф или листата като магданоз, всеки път ми казват,че миришело на ядене от детската градина и не пипват.

# 1 139
  • Мнения: X
На мен рецептата ми звучи ОК. Синът ми не близва целина и девесил, но останалите ще си я хапнем с удоволствие. Смятам да се поглезим и с малко скариди вътре.

Общи условия

Активация на акаунт