Гладът е най-добрата подправка на света

• 83 619
  • 1 153
  •   1
Отговори
# 1 110
Доли, злато си!  bouquet дай само ориентировъчни пропорции. И на тъмно или светло да държа бурканите?

# 1 111
Колко по-мързелива от тази....
Скрит текст:
нарязваш ябълките,слагаш захар или мед,доливаш вода и оставяш бурканите за 30дни,отгоре се слага марля и всеки ден се разбърква....след 30дни го прецеждаш,наливаш в бутилки,оставя се за още 20дни в незатворени бутилки,слет като минат дните затваряш и държиш на хладно или в хладилник

Какви ябълки? Има ли значение? Сигурно има.  newsm78 Грани смит? Освен това малко пропорции да се дадат няма да е лошо.  Laughing мерси.

# 1 112
  • Sofia
При мен няма пропорции,на око правя нещата...но ако потърсите в нета рецептите за ябълков оцет са подобни на моята.
Ябълките е добре да са по-сладки.
Бурканите се държат на светло и топло,за да втаса по-бързо.... започва да понамирисва на кисело,може и мушички винарки да се появят....така,че вие си преценете къде ще го държите.
Имам оцет от преди 3год.още си е добре на вкус.И да знаете,че изобщо няма нищо общо с купения,не е бистър,а е мътен,но пък истински,без добавки Wink

# 1 113
При мен няма пропорции,на око правя нещата...но ако потърсите в нета рецептите за ябълков оцет са подобни на моята.
Бурканите се държат на светло и топло,за да втаса по-бързо.... започва да понамирисва на кисело,може и мушички винарки да се появят....така,че вие си преценете къде ще го държите.
Имам оцет от преди 3год.още си е добре на вкус.И да знаете,че изобщо няма нищо общо с купения,не е бистър,а е мътен,но пък истински,без добавки Wink
Ще потърся из нета. Мерси. Може и да си направя.  Peace

# 1 114
Супер! Последен въпрос. Догоре ли пълниш буркана с ябълки? На един компотен буркан 1-2 лъжици мед добре ли е? Оф, станаха два въпросите. Embarassed

# 1 115
За да се избистри се слага оцетна гъба.
Аз меля ябълките, слагам мед, оцетната гъба и вода.

# 1 116
Супер! Последен въпрос. Догоре ли пълниш буркана с ябълки? На един компотен буркан 1-2 лъжици мед добре ли е? Оф, станаха два въпросите. Embarassed

Аз ще направя следното:

5-6 ябълки, 60% сладки, 40% по-малко сладки., нарязани на едри парчета.
Буркан (4 литров)
1 чашка мед

Ябълките се слагат в буркана, да покрият около половината. Добавя се хладка филтрирана вода и медът.
Отгоре се покрива с тензух и се закрепя с ластик.
Оставя се 1 седмица за да стане на сайдер.

Прецежда се и се покрива с ново парче тензух. Оставя се за 3-4 седмици.

Тва е! Laughing

# 1 117
Правете вино вместо оцет!

Някой ял ли е скакалци и хлебарки? Аз съм яла само скакалци, за хлебарките ще ми трябва стимулант, за да ги опитам, макар че са отглеждани специално за целта.

# 1 118
  • Sofia
Режете ябълките на дребни парченца и не ги чистете от кора,семки,дръжки...
Най-удобни за целта са големите 3л.буркани,но може и в компотени.
Трябва да има захар или мед,за да се получи ферментация.
Заливат се с топла/вряла вода,да има 1пръст над тях,не се пълнят догоре бурканите,за да може по-лесно да се бърка/всеки ден по 2-3 пъти...май не е най-лесната рецепта Wink
Не знаех,че се избистря с оцетена гъба...Моят оцет образува такава гъба след няколко месеца,аз ги изхвърлих.
Търся рецепта за направа на винен оцет от домашно вино.

Не съм яла подобни неща.Много съм гнуслива,но веднъж страшно ми се приядоха пържени скакалци Laughing
Гледах едно чуждо кулинарно предаване и ги представиха като голям деликатес,малки дечица се редяха на опашка, за да получат малко от тях и така се облизваха и галеха тумбачетата си,че и на мен ми се прияде Rolling Eyes

# 1 119
Правете вино вместо оцет!

Някой ял ли е скакалци и хлебарки? Аз съм яла само скакалци, за хлебарките ще ми трябва стимулант, за да ги опитам, макар че са отглеждани специално за целта.

Абсурд. Феята ги е яла. Не са за мен подобни деликатеси.

# 1 120
Дядо ми преди повече от 30 години е ял във Виетнам скакалци и хлебарки, но не е знаел какво е, просто са им сервирали нещо и започнали да ядат  Crazy
Казвал ми е, че нямали вкус на нищо, просто били хрупкави  Mr. Green

# 1 121
Doli, никакви пропорции няма. Ние правим от старо вино и оцетна гъба. След като престои, то си става.

# 1 122
Doli, никакви пропорции няма. Ние правим от старо вино и оцетна гъба. След като престои, то си става.

Според сайта за ябълков оцет който цитирах, ако не ти е по вкуса може да го разредиш с вода. Предполагам същото важи и за Винения оцет.

# 1 123
  • Sofia
мерси bouquet
ще пробвам

# 1 124
мерси bouquet
ще пробвам
Не става от днес за утре, т е бързо. Търпение трябва.

Общи условия

Активация на акаунт