Гладът е най-добрата подправка на света

  • 83 605
  • 1 153
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 337
Пилешки кожи, шкембе
Фиде (след едно задавяне, още ми е пресен споменът за лигава топка в гърлото  Sick)
Каймак
Пастет
Майонеза

# 31
  • Мнения: 4 785
Дам... припомних си и за млякото с каймак, сега консумирам само купено, което си е далеч от истинско мляко, но не ми даваха да стана сутрин от масата, докато не изпия огромната чаша с каймак, а аз го правех на екс, надявайки се, че ще е по-леко. И спанак на чорба мразя, но аз го готвя по друг начин и всъщност го обичам - на крем супа със синьо сирене, на баница, суров на салата.

Стана ми много интересно за вкусовите предпочитания на някои от вас Grinning

А скоро ми се налага да отказвам храна, която е приготвена в лоша хигиена и се оправдах, че току-що съм яла и едва побутнах една хапка, защото се скъсаха от настояване, но откровено ми беше неприятно. А да кажа "сори, ама хигиената ти куца повече от сериозно", не мога, признавам си.

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 15:35 от Мъ℘♥Мяɣ

# 32
  • Куциндрел
  • Мнения: 25 076
Явно съм от малкото, които ги кефи миризмата на храна в ДГ.  Crazy
Все още си спомням вкусната крем супа с кротони в градината ми. Whistling

Риба много не обичам, но я ям. Спанак също, но и него ям.
За мен храните се делят на:

- които се консумират с апетит;
- които се консумират по необходимост, втълпявам си, че все едно пия лекарство. /към тях са спанак и риба/;
- които предизвикват гадене. /към тях спадат по-горе изброените от мен/;

# 33
  • Мнения: 24 467
Пропуснах да добавя миризмата и вкусът на нещо, което като деца ни караше с брат ми да бягаме от къщи- смрадта на домашната кървавица.


Дам... припомних си и за млякото с каймак, сега консумирам само купено, което си е далеч от истинско мляко, но не ми даваха да стана сутрин от масата, докато не изпия огромната чаша с каймак, а аз го правех на екс, надявайки се, че ще е по-леко.

Бих припаднала по- скоро.
До ден днешен прясно мляко не пия въобще. Никакво.
Кисело ям, обаче.
Веднъж ме караха в градината да кибича на една маса, докато не си изям гадната филия с лютеница. Не я изядох, разбира се. Понеже лелките трябваше да оправят масите ме наредиха с още едно дете, като мен, до кофата с боклук, да ядем там. Метнах филията веднага в коша. Стори ми се най- естественото нещо на света.
Нямам спомен някой да ми се е карал след това. Както и да са процедирали отново по този начин спрямо мен. Сигурно са ме писали в графа "безнадеждна".

# 34
  • sofia
  • Мнения: 9 237
А мъжа ми обожава каймак и си го яде с лъжицата.....аз също го отделям, лепи ми се по небцето.
Пак той ми казва - "всичко ям, само да е сготвено вкусно и да изглежда добре".......лъже - не яде мусака, а пиле много избирателно, особено ако още сурово му лъхне на гадно.

# 35
  • Мнения: 4 560
Грис.
Карантии.
Шкембе.
Пилешка кожа.

# 36
  • Мнения: 2 760
Интересна тема  bouquet

Ще остана гладна, ако ми предложат:

Истинско прясно мляко, особено с каймак
Мляко с ориз
Грис
Юфка
Кисело зеле готвено или на салата
Борш
Рибена супа (не съм и опитвала)
Лютеница
Кървавица, бахур, саздърма
Пилешка кожа в супа
Карантии
Напоследък от всякакво месо ми се гади
Нещо, в което има чубрица

# 37
  • Мнения: 30 802
По принцип си излекувах ужаса от градинските манджи, като се научих да готвя подобрени варианти. Примерно пилешка супа не с кожи, а само с филенце. Или мляко, ама внимателно сварено и прецедено, за да няма загаряне и каймак. Пиле фрикасе също има чудесни модификации с повече мляко и масло.

# 38
  • Мнения: X
Не понасям:

Карантии, шкембе, сланина, пилешка кожа, пръжки, пача, диня със сирене (поотделно обичам), дробчета, качамак. За тези се сещам за момента. Не съм ходила на градина и съответно обичам мляко с ориз. Обичам и прясно мляко да пия. Грис не обичам, както и юфка.

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 15:47 от Анонимен

# 39
  • София
  • Мнения: 23 750
Аз съм добро прасенце, то си ми и личи.
Категорично обаче отказвам да ям грах. И съм придирчива към подправки. Веднъж свекърва ми беше направила зеле, а тя готви вкусно, но го беше наблъскала с босилек. Е, няма такава гадост.

Сигурно има и още неща, които не ям, но в момента не се сещам.

# 40
  • Мнения: X
На дърти години проядох много неща, които като малка и по-млада изобщо не вкусвах.


И аз съм така. Четох някъде, че децата имат много обострени вкусови и обонятелни рецептори, които с възрастта се притъпяват. Затова като малки мразим доста храни, които после като опитаме в зряла възраст ни се виждат ОК или дори много вкусни.

Аз мразя:

райска ябълка и това за момента е единствената растителна храна, която не бих опитала никога вече;

принцеси на фурна с дебел слой кайма;

наденица тип "кучешка радост" и разни други едро смлени колбаси с парчоци вътре;

овнешко, козе и говеждо месо (иначе агнешко и телешко обичам, явно като остарее животното и месото замирисва гадно);

охлюви, жабешки бутчета, дивеч и прочее екзотики също са ми гадни;
птиче месо с кожа, която не е препечена също ми е кошмар;

патешко, гъска, пъдпъдък, заек, щраус, кенгуру, кон, магаре също не ям, някои от тях не съм ги и яла, но ми е отвратителна идеята дори;

странни видове яйца също не ям: пуешко, патешко, щраусово, пъдпъдъче и др. отказвам;

субпродукти - дроб, чревца, шкембе, момици, бели бъбреци и други такива "деликатеси", както и месо, печено в було... Sick

свинската пача ми е пълен сюрреализъм, не мога да я гледам, камо ли да я ям, съответно копитца, кожа, сланина, зурли и такива не ям.

Агнешка главичка и кокоши крака също (баба ми готвеше такава супа с кокоши крака, най-долната част с пръстчетата... Sick).

Това са наистина храни, които правят глада привлекателен за мен. Но, какво би станало ако има повсеместен световен глад и оцеляването ми е под въпрос, не знам. Не се заклевам, че не бих яла каквото и да е. Гладът е по-силен от тока.

Относно вкусовете на модерните био и еко храни нямам много опит, но като цяло харесвам идеята и купувам такива. Харесвам и готвя лимец, киноа, елда, нахут, бакла. Останалите модерни зърнени не съм ги опитвала. Но щом става дума за растителна храна, по-скоро нямам проблем да експериментирам. Проблемни са ми месата, там съм консервативна, а и като цяло не съм голям хищник, мога и да не ям месо.

Десертите от детството ги обичам много, само малеби не съм яла скоро и не знам как би ми се сторило.

Нехигиенични домакини и лоши готвачки не бих обидила директно. Толкова могат - толкова правят хората. Просто казвам, че не съм гладна, скоро съм яла, боли ме стомаха, имам стомашен проблем и това е. Отбивам атаките, насила не могат да ме нахранят така или иначе.



- които се консумират с апетит;
- които се консумират по необходимост, втълпявам си, че все едно пия лекарство. /към тях са спанак и риба/;
- които предизвикват гадене. /към тях спадат по-горе изброените от мен/;

Има си храни, които искат привикване, докато ги харесаш - сирене (ако се замислиш, то си мирише на чорапи), повечето млечни, маслини (дали не миришат гадно?), спанак, коприва и елда (имат особен дъх), риба и морски (е, те пък да не казвам на какво "ухаят"). Така че много зависи от вкус и гледна точка.

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 15:53 от Анонимен

# 41
  • Мнения: 2 760
Охлюви!

(Тъкмо бях родила първото си дете, хормоните бъкат, и мъжът ми идва с кофа охлюви, три часа ги събирал, предвкусва как ще си ги хапне на другия ден. Аз започвам да рева с глас - "Пусни гииии, и те майка имат, моля тееее, не ги убивай". Погледна ме тъжно, па ги пусна. И той вече не яде охлюви  Mr. Green )

# 42
  • Мнения: 30 802
Охлювите нямат точно майка, те са хермафродити.

Агнешка глава се научих да ям още като дете, сега не смея да сготвя заради хората около мен. Иначе като малка бях пълен непукист и си хапвах. Едната ми баба ме научи.

А другият ми дядо сигурно ми е носил стотици райски ябълки и накрая ми харесаха, сега са ми сред любимите.

# 43
  • Мнения: 1 740
Най-отвратителното нещо, което съм яла през живота си - корен от лотус! Беше в един зеленчуков микс и затова в началото не му обърнах внимание, но когато го опитах..... щях да се отровя от вкуса му само. Има вкус на концентрат от миризливки и няма отмирисване с часове. Все още като се сетя и очите ми се насълзяват. На българския пазар не се среща често, но най-добронамерено ви предупреждавам - ако ви се мерне, избягвайте отдалеч.
Другите храни които не харесвам - мас, бахур, тлъсто месо, пача, курбан, сланина, език, мозък, бъбрици, далак, кървавица, дроб сърма, шкембе, агнешко и ярешко месо, овче и козе мляко, бамя, сурови дюли, донякъде дафинов лист от подправките... май това е. Обожавах пресни боровинки, но след една много сериозна стомашна криза вече не смея да хапна.
Всичко друго ми харесва и мога да го ям по много  Simple Smile.
Любимите ми вкусове са ванилия, шоколад, кокос (вероятно и на повечето от нас  Simple Smile), както и на повечето плодове и зеленчуци.
Предпочитам да подбирам биопродукти (може би наистина понякога гаранцията не е много сигурна), като гледам най-вече да не са рафинирани.

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 16:31 от rain_bs

# 44
  • Мнения: 1 213
Миди - най гадното и отвратително нещо,което не бих сложила в устата си.
Каймак - докарва ми позиви за повръщане.
Райска ябълка - преди години щях да опитам, но като видях каква е лигава и се отказах.
Сварена пил. кожа - бяк Sick, но препечена - мммм вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт