Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 432
  • 889
  •   1
Отговори
# 180
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, пипнах някакъв грип и имам температура. Как да процедирам с кърменето?
Бебето е на 5 месеца, само на кърма, не пие от шише и за сега изглежда здраво.
Мийте си ръцете, колкото често се сещате, особено ако се предпазвате с длани при кашляне и кихане. Използвайте носни кърчпички еднократно. При близък контакт може да използвате маска. Вие ще изградите достатъчно антитела два-три дни след началото на симптомите и съответно чак тогава ще ги предадете на бебето. Бързо възстановяване!

# 181
Чела съм, че тялото ни произвежда антитела, още преди да се появят видимите симптоми (защото вирусът е бил в нас по-рано от появата на симптомите). Съответно и детето ги е получило чрез кърмата и е защитено. Не знам къде е истината точно, нямам мед. образование. Помня го, защото и аз зимата боледувах и търсех информация как да предпазя детето. Оказа се, че то не боледува нито веднъж, въпреки кашлиците и сополите, които имах аз. Не съм правила нещо специално.

# 182
  • над кукувичето гнездо
Чела съм, че тялото ни произвежда антитела, още преди да се появят видимите симптоми (защото вирусът е бил в нас по-рано от появата на симптомите). Съответно и детето ги е получило чрез кърмата и е защитено. Не знам къде е истината точно, нямам мед. образование. Помня го, защото и аз зимата боледувах и търсех информация как да предпазя детето. Оказа се, че то не боледува нито веднъж, въпреки кашлиците и сополите, които имах аз. Не съм правила нещо специално.
Чела съм, че от момента на инфектиране, до появата на първите антитела са необходими 3-5 дни. При инкубационен период от един-два дни, какъвто има при баналните настинки и грип, простата аритметика показва, че са необходими поне още два-четири дни до появата на първите антитела. Точно по това време започва и симптоматиката, бележеща вирусоизлъчителството - секрети, кихане, кашляне. И първите антитела не означава, че са с титър, достатъчен да ви излекуват като с магическа пръчка и да предадете достатъчно на бебето, за да е защитено и то. В първите един-два дни след инфектиране работят системата на комплемента, макрофаги, клетките естествени убийци. Чрез тях имунната система насочва В клетките, които синтезират вече специфични антитела, за което са необходими няколко дни, а после и още няколко, за да стане титърът им достатъчно висок, за да се осъществи маркирането на заразените клетки и убиването им от Т-клетките убийци. Или нещо такова... Все пак всичко е индивидуално и зависи както от вида вирус, така и от състоянието на имунната система.
Аз лично когато съм с настинка гледам да не го лигавя много и мия ръцете си колкото пъти се сетя...
 Peace

# 183
Може такъв да е механизмът, не споря. Ето тук съм чела преди, когато имах нужда. http://blog.modernobebe.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B … 1%80%D0%BC%D1%8F/
Автор е М. Б. Майорская, консултант по лактация.

Цитат
Ако майката е болна, то значително по-рано, отколкото започват да се проявяват клиническите признаци на болестта, бебето вече е получило с млякото самият източник на болестта, специфичните антитела към него, фрагментите за изработка на собствени антитела плюс пълноценна имунна защита от възможни усложнения. Когато майката или лекуващите лекари диагностицират болест, бебето се оказва или вече болно, или активно имунизирано.
Докато търсех сега, попаднах и на това http://lalechebg.com/2009/11/can-bf-illness/

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 19:57 от little afternoon

# 184
  • София
доста боледувах докато кърмех, но никога не съм спирала кърмене и никога не е прихващал от мен до 6 месец. След това аз се закрепих, но той започна да боледува към 10 месец и редовно прихващах от него, но още кърмех и той се оправяше за ден два, а аз си боледувах поне 2 седмици.
Маски честно казано не съм слагала, не съм се сещала за тях  newsm78.

# 185
  • над кукувичето гнездо
С мир Peace Ето на картинка имунен отговор при вирусна инфекция:
Моят източник е Cellular and Molecular Immunology на Lichman, пето издание, ако ще си ги мерим  Wink (Давам дълъг линк към картинка от осмо издание, защото не ми се виждат картинките....)

Преразказа е по-горе, за да не се повтарям. Естествено, ако преди това бебето е приело веднъж подобни антитела, от предшестващо заболяване на майката от същия вирус, тогава то има горе-долу готова защита срещу този вирус. Ако няма обаче, минават поне четири-пет дни от началото на инфекцията при майката, преди то да получи заветните антитела. Това не означава, че то няма и някаква собствена неспецифична защита.
Моите уважения към г-жа Майорская, но заради нея няма да късам диплом и да горя учебници.  Twisted Evil

Така че, мийте си ръцете и не кихайте в бебето.
Маските са по-задължителни при грип. За обикновените настинки не е фатално.

И, с риск да досадя, моя бебок повтори всяка моя настинка, като минимум пусна сополки, макар че сме като скачени съдове и спазвам хигиенните изисквания Stuck Out Tongue
Спирам да спамя bouquet

# 186
Оо, грешно си ме разбрала. Нищо не меря Simple Smile споделям. Както казах, нямам мед. образование и това намерих, когато аз търсех информация. Не знам защо ти излизаш с тези думи, че си ги "мерим" Simple Smile
А с последното си изречение само се доказва, че всичко е индивидуално. Разбира се, че се спазват елементарни изисквания при болест на майката (или др член на сем.), но никой не е застрахован. При вас е станало едно, при нас - противоположното.

# 187
Здрaвейте . преди 4 месецa когaто дъщеря ми беше нa 1 месец кърмaтa ми изцяло спря ..имaх недостиг още от първaтa седмицa .. aз превaнтивно изпих и хaпчетaтa зa спирaне дa не стaне някой фaл с мaстит и тн ..но тези един двa дни зaбелязвaм че отново ми се е появилa колaстрa .Кaкво се случвa ???????

# 188
  • София
Много месеци, дори до година след преустановяване на кърменето е възможно да се забелязват капчици коластра от време на време, напълно нормално е.

# 189
  • София
Както горе са писали-възможно е да имате капки кърма, дори след хапчета.
Няма никакъв проблем, при някои жени дори 2-3 години след отбиване има.

# 190
  • София
Как стои въпросът с пиенето на газирани напитки и кърмене? Аз не смея, защото казват, че газираното дразни стомаха на бебето, но не мога да си обясня как балончетата минават в кърмата. Crazy  От друга страна казват, че бирата (безалкохолна) помага за увеличаване на кърмата, пък тя също е газирана... Та сега се чудя дали може да пия по чаша кола от време на време. Не пия кафе и преди да родя колата ми действаше много ободряващо. 

# 191
  • София
в колата проблема е по скоро в кофейна. Ако толкова много ти се пие пий си и виж дали действа на детето.
Аз лично пиех малко безалкохолна бира и рядко газирана вода

# 192
абсолютно никакво отношение няма газираното на напитките към кърмата. Кофеинът е друга тема, но няма как да ви стане "газирана" кърмата от газирани напитки... Така че пийте си щом ви се иска (с мярка заради кофеина).

# 193
  • София
Благодаря за отговорите!  bouquet Знам, че с кофеина трябва да се внимава. Затова писах, че кафе не пия, а ако реша да пия кола ще е по една и то рядко... Може и безалкохолна бира да пробвам.  Peace

# 194
  • София
Колата по-скоро ще се отрази зле на организма на майката. Ако се прекалява и се пие ежедневно. Заради захарта, газираното и незнайните съставки вътре.
Но ако имате мярка, не мисля, че нещо ще стане.
Аз много обичам кафе и пия по 1-2 чаши на ден. Обикновено, неразтворимо или безкофеиново.
Тъй като, обаче, обичам и прекалявах едно време, за  3-то, 4-то кафе ползвам Инка(кафе от цикория...може и ръж да има вътре и различни билки).То няма кофеин и никъде не намерих да има лоши странични ефекти от ежедневно пиене.

Общи условия

Активация на акаунт