Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 459
  • 889
  •   1
Отговори
# 210
Имам един въпрос - при проблем със щитовидната жлеза и ежедневен прием на л-тироксин, кърмите ли или бебето е изцяло на АМ?

Нямам опит с подобен проблем, но в група, в която членувам във ФБ има доста майки, които са на л-тироксин и бебетата им са изключително кърмени.

# 211
Здравейте,
не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но поне може да ме ориентирате къде да го задам.
Бебето ми е на седмица, само на кърма. От вчера, та до днес акото му е тъмно зелено. В началото кърмех от двете гърди и нямах проблеми, от 2 дни ги редувам и акото позеленя. По принцип знам, че е добре да се кърми от двете гърди, но в родилното ми казаха точно обратното, педиатърът и той и като прибавим и болките, които имам в момента се предадох. Знам, че понякога акото позеленява, тъй като не се кърми достатъчно, затова се старая за кърмя  дълго, така че бебето да може да яде и задно мляко. Трябва ли да се притеснявам от цвета на акото и ако да, защо? Благодаря!

Що така се предавате?? Знаете ли, колко още теории за кърменето тепърва ще срещате. Simple Smile

Какви болки имате? При засукване ли? Викали ли сте консултант да погледне позата на бебето, как засуква, как са му устенцата? Как изглежда зърното Ви като го пусне бебето? Болките при кърмене обикновено се дължат на неправилна поза, неправилно засукване, бебе и мама се учат да се кърмят. От моя опит с двете си деца, мога да потвърдя, че кърменето не трябва да боли.

Когато кърмите след като бебето хубаво се е насукало и е пуснало самО едната гърда, винаги предлагайте и втората. Първо - за по-добра стимулация, второ - бебето така със сигурност ще получи повече мляко, трето - давате възможност на бебето да реши дали му се яде още или не. При следващото кърмене, започвате от по-пренебрегнатата гърда.

За зеленото в акото, ами причините са много - колики, газове, претопляне, простудяване, нещо, което Вие сте консумирали....

# 212
Искам да уточня, че съм кърмила година и половина голямото дете и имам известен опит. Тогава кърмех от двете гърди, сега смятам отново да започна да го правя, но за момента бебето заспива след като е сукало от първата. Болка имах и първия път, та честно казано не вярвам, че боли само, когато позата е неправилна.  Cry Но това е нещо, с което ще се справя, акото ме притеснява, още повече, че не съм консумирала нищо зелено, но пък бебето е с колики, възможно ли е да е от това?

# 213
Искам да уточня, че съм кърмила година и половина голямото дете и имам известен опит. Тогава кърмех от двете гърди, сега смятам отново да започна да го правя, но за момента бебето заспива след като е сукало от първата. Болка имах и първия път, та честно казано не вярвам, че боли само, когато позата е неправилна.  Cry Но това е нещо, с което ще се справя, акото ме притеснява, още повече, че не съм консумирала нищо зелено, но пък бебето е с колики, възможно ли е да е от това?

Да Simple Smile

# 214
  • София
аз също известно време имах болки като кърмех докато гърдите ми привикнаха. Позата ни беше добра, проблеми нямахме, но си трябваше време да ми свикнат гърдите и според мен и при вас е така и ще отмине.

За коликите - ние имахме ужасни колики. Къде ли не съм търсила причина - в кърмене, ядене и какво ли не, но спасение няма като ги има. Пиех чай от копър и анасон като луда, внимавах какво ям. Кърмех от едната гърда , оригвах и тогава слагах на втората, хем да изкарам въздуха, хем да го разсъня малко и да суче още малко, което не е лоша идея да пробвате.
Единственото което ми помагаше да оправя зеленото ако и да поуспокоя коликите беше топъл компрес на коремчето (това винаги ми е пресичало зеленото ако), био гая и повиване по метода на Карп.
Ако искате пробвайте, аз имах едни възглавнички за гърдите и тях затоплях , слагах на коремчето като детето е облечено и най от горе слагах топлата възглавничка, повивах и гушках и редовно седях под абсорбатора Simple Smile докато се успокой Simple Smile. При нас помагаше, а на скоро точно с този начин оправих зеленото ако и на позната с новородено.

# 215
Благодаря, сега като знам, че е нормално и че вероятно е от коликите ми е по-спокойно. Ще пробвам да затоплям коремчето, аз вече давам Биогая и се надявам нещата да се пооправят скоро!  bouquet

# 216
  • София
Имам един въпрос - при проблем със щитовидната жлеза и ежедневен прием на л-тироксин, кърмите ли или бебето е изцяло на АМ?

Може да кърмите, но все пак трябва да се обсъди с ендокринолога и да поискате съвет от консултант по кърмене. Аз имам проблеми с ЩЖ, но не пия Л-тироксин, а все още съм просто на хранитлени добавки.
Наскоро на среща на ЛЛЛ говорих с една майка, която пие лекарства и бебето и е изключително кърмено, имаше май даже някакви алергии и тя е на доста тежка диета.
Тя спомена, че ходи при ендокринолога Начев, предполагам, че ако се консултирате с него той ще ви посъветва за дозата, щом тя пие, а си кърми  Peace
Единственото, което ме смути е, че той твърди, че при жени с хормонални проблеми и такива с ЩЖ съставът на кърмата е по-различен и е възможно да е "по-беден", което знам, че силно се отхвърля от всеки един консултант по кърмене.
Надявам се да не съм ви дообъркала, а да съм ви дала идеи.

# 217
  • над кукувичето гнездо

Може да кърмите, но все пак трябва да се обсъди с ендокринолога и да поискате съвет от консултант по кърмене. Аз имам проблеми с ЩЖ, но не пия Л-тироксин, а все още съм просто на хранитлени добавки.
Наскоро на среща на ЛЛЛ говорих с една майка, която пие лекарства и бебето и е изключително кърмено, имаше май даже някакви алергии и тя е на доста тежка диета.
Тя спомена, че ходи при ендокринолога Начев, предполагам, че ако се консултирате с него той ще ви посъветва за дозата, щом тя пие, а си кърми  Peace
Единственото, което ме смути е, че той твърди, че при жени с хормонални проблеми и такива с ЩЖ съставът на кърмата е по-различен и е възможно да е "по-беден", което знам, че силно се отхвърля от всеки един консултант по кърмене.
Надявам се да не съм ви дообъркала, а да съм ви дала идеи.

Аз съм пациент на д-р Начев. Казал ми е да пия Еутирокс веднага след сутрешното кърмене. Така щели да минат 2-3 часа до следващото хранене. На практика не е точно така, защото често се случва след като приема хормина малкия да иска да яде. На самата листовка е отбелязано: "Ако кърмите, продължете да приемате Euthyrox според препоръките на Вашия лекар. Количеството на лекарството, което се отделя в кърмата, е толкова малко, че няма да окаже влияние върху детето." Уповавам се на това Praynig

# 218
  • София
В e-lactancia пише, че Левотироксинът е с много нисък риск при кърмене. Забелязват се проблеми единствено при прием на много високи дози, създавал проблеми с рефлекса на потичане на кърмата.
Ето тук има статия за левотироксинът и кърменето http://www.drugs.com/breastfeeding/levothyroxine.html  Надявам се, че не е проблем езикът. Като цяло се казва, че няма някакъв лош ефект, дори хормонът е нужен за производство на кърма.
Ако Левотироксинът е нужен на майката, това не е причина да бъде спряно кърменето или да се взимат по-малки дози.

# 219
  • над кукувичето гнездо
В e-lactancia пише, че Левотироксинът е с много нисък риск при кърмене. Забелязват се проблеми единствено при прием на много високи дози, създавал проблеми с рефлекса на потичане на кърмата.
Ето тук има статия за левотироксинът и кърменето http://www.drugs.com/breastfeeding/levothyroxine.html  Надявам се, че не е проблем езикът. Като цяло се казва, че няма някакъв лош ефект, дори хормонът е нужен за производство на кърма.
Ако Левотироксинът е нужен на майката, това не е причина да бъде спряно кърменето или да се взимат по-малки дози.
Лично мен винаги повече ме е притеснявало преминаването му в кърмата и как това може да се отрази на растежа на бебето ми.
Иначе, проблеми с рефлекса на потичане нямам, но съм била максимум на 50 мкг/ден, което не е много.

# 220
Хавайче, и аз съм на 50 мкг Еутирокс на ден и сме само на кърма.
"Количеството на лекарството, което се отделя в кърмата, е толкова малко, че няма да окаже влияние върху детето."
Моят ендокринолог ми каза същото.

Момичета, преди време бях писала, че бебето ми избягва да суче от дясната гърда, намерих "решение" на проблема като я кърмя на "4 крака", обаче май си вкарах автогол с тази поза, защото сега не иска да суче в друга поза. От 4-5 дни обаче не се храни както преди - лапва зърното, суче, пуска, млякото си тече, мрънка, поплаква, предлагам другата гърда и пак от начало. Да не говорим, че сега избягва пък лявата и предпочита дясната Crazy Също така изправяйки я от легналото положение, връща доста непресечено мляко, сякаш не го е преглътнала, а го е държала в устата. Мокри памперсите достатъчно, но се притеснявам. Лигави се доста и ръцете й са все в устата - дали е просто период, кърмаческа стачка или има нещо по-сериозно?! Добавяйки и съмнението за АБКМ и диетата на която съм, вече започвам да се замислям за АМ.

# 221
  • над кукувичето гнездо
Nimfea, на 4 крака си представям, че си "надвиснала" над бебчето. Ако е така, може да идва по-силна струя заради гравитацията и да не смогва да преглъща, оттам да се ядосва. Пробвай лека, по лека да прилягваш на една страна.
Това с лигавенето и ръцете в устата звучи като зъби.  Peace
Аз имах период, в който си въобразявах АБКМ, или нещо друго и не ядях стриктно мляко и производни, яйца и един куп други работи. Малкия вече ги яде всичките.
Не се предавай, като се натъманите няма да намериш по-лесен начин да си прехранваш рожбата. Особено лятото, като е топло, се и хидратират от кърмата и ако е както моето бебе, дето не иска да помирише вода, може да видите зор...

# 222
Благодаря и на иса_писа и карагогова за мненията! bouquet

Аз май измислих какво ще правя. След като онази вечер купих за пръв път АМ, направих му 30мл, изпи го след като беше изцокал всичко и заспа... А мен ме болеше сърцето и ми стана ужасно мъчно. Вчера изцедих 90-100мл от закуската и обяда, преди да му дам да яде, и вечерта му ги дадох с последното хранене. И о, чудо! Детето спа до 5:30  Crazy Точно така беше почнал да спи и преди да го захраня - по почти цяла нощ. Днес успях да изцедя над 150мл пак от закуска и обед, като не мисля да му ги давам всичките на последното хранене. Ще наблюдавам няколко дни как работи тази схема. Засега чувствам, че кърмата се увеличава. Но пък без нощните хранения  newsm78 Абе ще пробвам, пък ще го измисля. Но не искам повече да му давам АМ, почувствах се ужасно  Tired

Нимфеа, не се отказвай  Hug 6 месеца по време на бременността бях на диета, заради гестационен диабет. 2 месеца и половина бях на адски строга диета заради съмнения за АБКМ. От почти началото на бременността не пия кафе, чай, не прекалявам с шоколада. И още съм жива  Crazy Бих го направила още няколко пъти  Heart Eyes А лигавенето и ръцете в устата - твоето бебче е наоколо 2 месеца, нали? Сега си открива ръчичките и заради това може да ги лапа.

# 223
Благодаря ви момичета! Като му дойде момента ще се консултирам и с ендокринолог, но ми беше интересно.
При едно от дежурствата си в спешното, мм е имал случай на кърмачка приемаща л-тироксин с двумесечното си бебе, което е било със учестен пулс. Та според изследванията са установили, че е предизвикано от л-тироксина, който приема. Но може би е взимала висока доза. Та затова и питах.

# 224
  • над кукувичето гнездо
Благодаря ви момичета! Като му дойде момента ще се консултирам и с ендокринолог, но ми беше интересно.
При едно от дежурствата си в спешното, мм е имал случай на кърмачка приемаща л-тироксин с двумесечното си бебе, което е било със учестен пулс. Та според изследванията са установили, че е предизвикано от л-тироксина, който приема. Но може би е взимала висока доза. Та затова и питах.
Ако планирате бременност, или си вече бременна, е желателно да се консултираш с ендокринолога си и да следиш хормоните изкъсо Wink
Сега вече съвсем ме хвърли в размисъл с този случай Rolling Eyes newsm78

Общи условия

Активация на акаунт