Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 375
  • 889
  •   1
Отговори
# 60
  • над кукувичето гнездо
...Знам, че ако се наложи епизиотомия, ти дават антибиотик за 3 дни, което май също е пречка за кърмене....
Аз раждах естествено в болница в Плевен. Сложиха ми еднократно система с антибиотик. Бебето ми го дадоха скоро за захранване, т.е. не е имало пауза между антибиотика и захранването.
Вечерта бях твърде изморена и ме беше страх бебето да не се задуши и аз да не разбера в съня си. Помолих да го вземат с идеята да ми го носят за кърмене. Познай! В пет сутринта се събудих и тръгнах сама да си го търся. Едни сестри като ме видяха, щяха да паднат - "ти сама ли стана? Къде отиваш?" Питах къде ми е бебто, кога ще ми го донесат, казха, че чак сутринта. Донесоха го в 8:30, цяла нощ наливан с шишето, с доста голям отвор, та даже и шише ми донесоха с готово мляко. В началото давах след кърмене и шишето, после като тръгна млякото, махнахме и шишео.
 Едната акушерка в началото ми се караше, че не съм си взела силиконови зърна, че моите не ставали, хлътнали били. Shocked За пръв път чувах... Взех си силиконови, пробвах, бебето не рагира добре, мъчихме се, мъчихме се, плаках, че спи и не ще да яде, стоях с часове с него на гърда. Накрая дойде сестра ми, направи ми горещ компрес, връчи ми помпата и О! Чудо! Ето ти мляко, ето ти и бебе, оправяй се.
Извинявам се за лиричното отклонение, но мисълта ми е, че трябва упоритост и убеденост във възможността да се справите двамата с бебето! Peace

# 61
  • над кукувичето гнездо
Винаги след кърмене измивай гърдите с вода. Оставяй ги да изсъхнат на въздух, ако ти е възможно.
При разраняване има разни кремчета за мазане, с или без отмиване.
Не е необходимо измиването на гърдите след кърмене, а дори точно обратното. Можеш да изстискаш малко мляко, което да оставиш да засъхне върху зърната. Това е естественият начин за облекчаване на сухи и разраненеи зърна.
Не съм го пробвала, но другия път Simple Smile Описах личния си опит Simple Smile

# 62
Не е необходимо измиването на гърдите след кърмене, а дори точно обратното. Можеш да изстискаш малко мляко, което да оставиш да засъхне върху зърната. Това е естественият начин за облекчаване на сухи и разраненеи зърна.
[/quote]
Да, май и аз така съм чела...но пък не е ли предпоставка за гъбясване?

# 63
Гъбясването го стимулира мокротата, която е постоянен спътник на жената в първите седмици, та и месеци. Не знам обаче от къде идват самите гъбички  newsm78 Хубавите подплънки за гърди държат всичко на сухо. И тук казвам "хувавите", защотокогато първия път си купувах подплънки продавачката ми препоръча кутия от около и над 60бр за 6лв. Каза, че били добри. Да, да... даже не ги използвах всичките. После си купих пак толкова бройки за 14лв и разбрах какво значи да са ти на сухо гърдите.
За упоките и нормалното раждане - бях с епидурална и си поисках бебето 30мин след раждането. Дадоха ми го. За епизиотомията - имах известно количество шевове и не са ми били антибиотик.
Пиша през телефона и забравих какво ооще питаше потребителката, но бих препоръчала освен блога на Хедра и този на Бу. Изчетох ги почти от-до преди да родя и се чувствах доста уверена, че почти всичко ще ни е наред. Така и стана, поне засега  Flutter

# 64
  • над кукувичето гнездо
...
Пиша през телефона и забравих какво ооще питаше потребителката, но бих препоръчала освен блога на Хедра и този на Бу. Изчетох ги почти от-до преди да родя и се чувствах доста уверена, че почти всичко ще ни е наред. Така и стана, поне засега  Flutter
Може ли линк към блога на Бу, когато е удобно?

О, намерих го! Peace - https://missby.wordpress.com/

# 65
  • София
На мен консултант по кърмене ми е казвал, че малко количество от упойката отива и при бебето и затова първите часове/дни може да са по-поспаливи и да не могат да сучат качествено.Както и заради умората от раждането, че още са немощни.
Може да си измиеш гърдите,ако чувството ти е неприятно,ако са твърде мокри и ти щипе-все пак трябва да ти е комфортно. Но само с вода и после леко се попива.
Но няма правило за миене преди и след.Особено преди не е препоръчително, бебетата обичат да им мирише на кожата и млякото на мама  Grinning наскоро чух, но не запомних точния механизъм,но чрез слюнката на бебето,през кожата на майката, организмът и регистрира какви бактерии носи то, дали има нещо болестотворно.
Аз кърмех със силиконово зърно от дясната гърда. Там ареолата ми е по-голяма, но зърното по-малко.Не успяваше да захапе и слагах силикона. Първите две седмици го ползвах, след това около 40-ия ден,когато направих мастит и много ме болеше ако суче на голо от тази гърда. С времето забравях да го взема и, за да не ставам, давах така..свикна и не съм ги ползвала от втория месец, дадох ги на сестра ми.
Аз също, като бях бременна, изчетох блогът на Бу, на Хедра, библиотеката тук в бг мама. Подготвих се с разни уреди за различни ситуации и заминах въоръжена към родилното  Joy  Всичките джаджи може да си останат и неизползвани, въобще не са задължителни...но мен ме успокояваха и ми даваха смелост и сигурност.
Бях си запаметила и някои статии, за да ги препрочета ако възникне трудна ситуация. След секциото трябваше да лежа 1 ден и ми дадоха 24 часа след операцията. Цяла нощ четях и гледах клипове за кърмене, за да запомня как да го сложа  hahaha И като ми го дадоха всичко изсвиряса от мозъка ми, на живо е различно.
Според мен,освен информираността още през бременността, е много важно човек да потърск помощ ако има проблем и трудности. От консултанти или жени кърмили повечко. Тези,които са се справили за 2-3 месеца,също сигурно биха дали съвет...какъв е бил проблемът при тях, какво мислят, че не е трябвало да правят.Но ако искаме да кърмим и да успеем търсенето на помощ е важно.

# 66
(или може би не съм настоявала достатъчно)...
Това  Peace
С първото дете все много ни е страх нещо да не объркаме и подхождаме много по-плахо и несигурно.

Аз второто го раждах със секцио, не са ми слагали нито антибиотик, нито болкоуспокояващи, само спиналната упойка. В деня на раждането ми го носиха три пъти, гушках го, но то си спеше. За кърмене не можеше да става дума. Изрично казах да не го хранят с АМ и те казаха, че не са му давали. На другия ден започнах да го кърмя. Не му давах предложената добавка, за да може да суче по-ожесточено и да предизвика слизането на млякото, както и да свикне с формата на гърдите. Изобщо не се трогвах, че плаче. С първото много се трогвах, съответно давах добавката и накрая то свикна от шише и се наложи да се цедя и така до края.
Този път бях много по-решена. От първия ден само на гърда ако трябва по цял ден и не му дадох и да помирише шише. Нощем настоявах да е с мен, за да мога да го кърмя и през нощта ако се събуди, а не да реве с часове като другите бебета в детското отделение или да му дават АМ.
Кърмата ми слезе с 24 часа по-рано спрямо първото раждане. Ако на някое хранене не е била достатъчно, редувах първата, втората, първата, втората... ако трябва по 20 пъти, докато се наяде.
Имаше някои много трудни моменти, в които усещах, че ще се предам и ще дам шишето, но се вземах в ръце.
Основното, което трябва е упоритост и настоятелност. Информацията я имаш вече  Peace
Ако пък с нещо не се справяш, има консултанти, които са достъпни по всяко време и много помагат.

# 67
Изрично казах да не го хранят с АМ и те казаха, че не са му давали. На другия ден започнах да го кърмя.
Чела съм, че бебетата се раждат със запаси, не помня за какъв период от време беше. Браво за упоритостта пред персонала на болницата!

# 68
Много се карахме с акушерките, не беше лесно. Че и главната им дойде да ми пили на главата и да не позволява на другите от стаята да правят като мен. Кърменето на поискване било мноооого вредно. Стомахчето трябвало да си почива, кърмата трябвало да има време да се образува, а през това време бебето за да не е гладно, я да изпие шишето с АМ. Големи скандали бяха всеки ден. И на тези хора им плащам неонатологичен пакет, в който се включва помощ за кърмене  ooooh! Голяма помощ...трагедия.

# 69
# 70
  • UK
 Момичета , колко време може да се съхранява кърма в хладилника без да се замразява. bouquet

# 71
  • София
В дъното на хладилника, мисля че няколко дни-2,3...Кърмата на всяка жена си има особености и на някои се вкисва по-бързо, на други бавно.Но няколко дни издържа в хладилник.

# 72
  • UK
 Благодаря за бързия отговор . 
 Хич ме няма в цеденето , а в събота искам да заведа голямото дете на един рожден ден без да взимам бебето и искам да започна по-отрано за да успея да събера достатъчно мляко. Около Коледа за два дена едва успях да събера около 80 мл , а голямо стискане му ударих  ooooh!

# 73
  • София
И аз не мога..помпата отдавна я дадох, сега на ръка. Но стига, колкото да разбъркам някое пюре.

# 74
До три дни в хладилник. Най-студено е на най-долния рафт най-отзад.

Общи условия

Активация на акаунт