Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 415
  • 889
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря за съветите, аз кърмя легнала настрани, тъй като така ми е най-удобно (ще разгледам и други възможни пози де) и първо му давам от другата и след това от проблемната че си ми е и много лаком  Whistling . А изцеждам по толкова уж за да намалее струята. Мен ми казаха че няма значение колко изцеждам тъй като мога да изцедя само събралото се в гърдата, но помпата не стимулира произвеждането на мляко
да, протектор се казваше  Joy

# 151
Опитай да кърмиш в биологична поза - ти полегнала, бебето върху теб. Така гравитацията влияе на струята, и бебенцето по-лесно я контролира.

# 152
Тоблеронка, "нещата", които попиват кърмата и се лепят за сутиена се казват подплънки за кърмачки. А протекторите, за които аз писах и използвам са силиконови и се слагат на зърното при кърмене. По принцип предпазват разранените и чувствителни зърна, но при мен помогнаха и за силната струя - малката с тях сучеше по-спокойно.

# 153
Здравейте, имам бебче на един месец...кърмим се успешно за сега...проблемът е,че преди няколко дена вдигнах висока Т и имам силни втрисания в цялото тяло,оказа се чд имам запушени канали на едната гърда...започнах с топли компреси,цедене,често сукане,зелеви листа...за 24часа нещата се нормализираха,но от тогава забрлязвам, че вътре в ьълбочина и средата на същата гърда остана буца...в др.гърда няма такава...как да я отстраня?чудя се дали е от някакво запушване пак,но нямам признаци и болки...др.което ми прави впечатление е че при изцеждане с помпа кърмата излиза добре от 2-3 каналчета,другите почти не се забелязват,само "сълзят"...а от др.гърда струята е доста силна...говори ли това за проблем?благодаря за вниманието и лек ден

# 154
Здравейте, имам бебче на един месец...кърмим се успешно за сега...проблемът е,че преди няколко дена вдигнах висока Т и имам силни втрисания в цялото тяло,оказа се чд имам запушени канали на едната гърда...започнах с топли компреси,цедене,често сукане,зелеви листа...за 24часа нещата се нормализираха,но от тогава забрлязвам, че вътре в ьълбочина и средата на същата гърда остана буца...в др.гърда няма такава...как да я отстраня?чудя се дали е от някакво запушване пак,но нямам признаци и болки...др.което ми прави впечатление е че при изцеждане с помпа кърмата излиза добре от 2-3 каналчета,другите почти не се забелязват,само "сълзят"...а от др.гърда струята е доста силна...говори ли това за проблем?благодаря за вниманието и лек ден

Продължаваш с компресите, САМО ЧЕ! Топлото е САМО непосредствено преди кърмене/цедене. През другото време си правиш СТУДЕН компрес. Или компрес с намачкано зелево листо като внимаваш да не обхващаш зърното. Внимавай как слагаш бебето да суче, да не те притиска нещо, избягвай стегнати дрехи и сутиени с банели, внимавай как спиш и как се цедиш! Може да се опиташ да кърмиш надвесена над детето - кучешката малко, или така че брадичката му да сочи бучката...Получава се гимнастики разни, но идеята е да се разнесе бучката благодарение на сукането на детето.

# 155
  • над кукувичето гнездо
Не съм имала проблем с бучка, дано някой "с опит" да пише. Единственото, което се сещам е лецитин. Може даси взимате по 2 таблетки на ден, за да видите дали няма да повлияе добре. Ако запушването е било скоро, може усещането за бучица да е от отока на травмираните канали. До около седмица би трябвало да се разсее, ако е така. Слагайте бебчето да папка от там често, по възможност долната му устна да е от страна на бучицата.
Тук има информация за бучиците. Малко е стряскащана места, но не се поддавайте. https://xedra.wordpress.com/2012/03/13/breast-related/

# 156
  • София
Здравейте, имам бебче на 5 седмици и кърмя на поискване - мисля, че засега нямам проблем с това. Искам обаче да имам и малко изцедена кърма за евентуални случаи, когато няма да съм до него, а той е гладен. От няколко дни се опитвам да се цедя с променлив успех - успявам да изкарам между 10 и 50 грама на един път. Четох някъде, че няма проблем, ако съхраняваме кърмата в контейнер, да досипваме прясно изцедена кърма към вече замръзнала. Въпросът ми е това дали важи и за пликчетата за съхранение на кърма или те не трябва/не могат да се отварят след като замръзнат веднъж. От една страна не искам да имам 10 пличкета с по 10 грама, от друга страна, ако се цедя половин час за 10 грама, не искам да хвърлям кърмата... Освен това се чудя, ако бебето трябва да яде докато ме няма, колко да му се даде. Не съм правила пробно кърмене (а и чета, че няма смисъл от него) и не знам по колко яде...

# 157
Бутилката на помпата ми имаше капак, така че събирах за 24 часа в нея каквото събера и тогава замразявах. Някой от по-опитните да каже дали е ок, аз така или иначе трябва вече да почвам да хвърлям от първите запаси. То едно е да имаш мляко "за резерва", но друго е бебето дали изобщо ще пие от шише и дали ще му хареса размразена кърма. Това само като храна за размисъл ти го давам, не да те карам да го храниш от сега с шише, че да свиква  Peace

# 158
Bordeaux аз също кърмя на поискване. В момента бебчето ми е на 6 седмици и вече съм замразила около 20 пликчета. Аз процедирам по следния начин, през деня след като кърмя ако чуствам гърдата напрегната, изцеждам малко за да я облекча ( не по-вече, за да не си докарам свръхлактация и да се изцеждам през час), след това изливам в пликчето или контейнерчето, прибирам в хладилника и като го напълня го пъхам в камерата. Обикновено за един ден събирам между 150 - 200 грама. На изцеждане по около 20  до 50 грама.  В пликчетата може да досипваш преди да ги замразиш, но не и след това. А след като си размразила кърмата също може да ги смесваш. Бебче на такава възраст би трябвало да яде по около 100 гр. на хранене, но това ако имаш 7 до 8 храненета на ден. Ако кърмиш по често то си хапва по-малко количество и не всеки път е еднакво. Правилото е че трябва да си набавя 700 до 800 гр. кърма на денонощие. Аз също замразявам за да има кърма когато ми се налага да отсъствам, или ако в един момент ми спре кърмата да си имам малко количество в запас.

# 159
  • над кукувичето гнездо
Използвах бурканчета за бебшки пюрета, извъртяни в стерилизатора. Като изцедя, сипвам в бурканчето и в хладилника на най-горния рафт най-отзад. Ако за 24 ч не го запълня, го замразявах и след това допълвах към замразеното. Пликове не съм ползвала. В началото когато започнах да ги размразявам за пюрета, ми хартисваше по малко, което го предлагах в шише. Само веднъж се обърка и го изпи, после бягаше като дявол от тамян и хвърлях по 50-60 мл. Хубаво е във фризера да се съхранява далече от подправки, за да не се овкусява. Така или иначе, си променя вкуса с времето.
За количеството
Скрит текст:
При раждането обемът на стомахчето на детето е около 30 мл и той постепенно се увеличава така, че в края на 1. месец  достига 100-120 мл. От това се определя колко мл да приема то при едно хранене. Знае се колко са калорийните нужди на ден и според тях се определя и броят на храненията. Има изработени практически формули за необходимото общо количество или на отделните порции при 6, 5 и 4 кратно хранене. Така например, на 8 седмична възраст /2 мес./ необходимото общо количесво е 800 мл. За всяка седмица преди това се изваждат по 50 мл, а за всеки месец след това се прибавят по 50 мл. , но се достига най-много до 1000 мл /1 л/ в края на първата година. Най-простата формула за единична порция е: месеците х 10 мл + 100 мл. Тя важи до 6 мес. възраст. След това количеството на отделната порция се пресмята като се раздели евентуалното общо количество при 6-кратно хранене на 5. Например бебе на 6 седмици общо ще получава 700 мл за денонощието по първата формула или 6 х 110-120 мл. Разбира се, има и вариации до +/- 20 мл на порция.

# 160
  • София
Много благодаря за отговорите!  bouquet Нямаше да се сетя да събирам кърмата в хладилник и после да я замразявам, а като го написахте ми звучи толкова логично. Вече така ще правя.  Peace
Аз знам, че няма гаранция, че ще му хареса, но искам да пробвам. И тук не става въпрос да е някаква редовна практика, но например сега майка ми е при нас и искам с ММ да излезем малко двамата. Следващият удобен случай не се знае кога ще е. Ясно, че ще сме близо и при нужда ще се приберем бързо-бързо, но докато не пробваме няма да знаем минава ли номерът или не.  Crazy

Ще гледам да имат 150 мл. размразени, пък колкото изяде. Казаха ми, че имало някакъв специален биберона на медела, който максимално имитирал зърното, та мисля да го потърся.

И още един въпрос - вие стерилизирате ли всеки път частите на помпата? На моята пише само преди първото ползване да се стерилизира, а после да се мие с вода, но аз за всеки случай ги слагам и в стерилизатора... Обаче като излязат от там са много мокри и все се чудя да попивам ли тази вода или не пречи, дори да има няколко капки в шишето - все пак е влага от парата т.е. преварена и не би трябвало да е опасна...

# 161
Винаги съм стерилизирала помпата преди всяка употреба, дори това да е 7 пъти на ден. Сега с второто дете осъзнавам колко е глупаво това, но на, така правех.
Водата би трябвало да се изпарява, когато се отвори стерилизатора, но и да не се изпарява цялата, едва ли е проблем някоя капка.

# 162
Ще гледам да имат 150 мл. размразени, пък колкото изяде. Казаха ми, че имало някакъв специален биберона на медела, който максимално имитирал зърното, та мисля да го потърся.
Аз имам този, беше към помпата. Имитира зърно от гледна точка на това, че като обърнеш шишето то не тече, даже и като го стиснеш. Трябва да засмуче бебето. И анатомично приличал при захапването. Синковеца се чудеше първия път какво да го прави, защото моята кърма тече като из ведро и той само отваря уста и гълта  Laughing После му хвана цаката, но противно на повечето деца харесва леснотечащи биберони, за да имитират моите гърди, а не защото е мързелив. Освен това да те подсетя кърмата освен размразена да е и затоплена. Че понякога майките (или по-скоро бабите) не се сещат и се чудят после децата що не щат да ядат.

В най-активните дни на ползване на помпата съм я стерилизирала веднъж на ден. Иначе миене със сапун след всяка употреба.  Не може да я ползваш, пък да не я стерилизираш поне от време на време, това упътване е сгрешено някъде  newsm78

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 10:03 от Кристалин

# 163
  • над кукувичето гнездо
Помпата стерилизирах веднъж дневно, през останалото време гореща вода и веро.
Иначе тя като се извади гореща от стерилизатора и се остави на въздух, изсъхва много бързо. Може и да я подсушаваш с нещо чистичко. Така, или иначе, в момента, в който я извадиш от стерилизатора, спира да бъде стерилна  Wink Идята е, ако има остаъци от млякото, да не се завъдят бацили. В този ред на мисли, е хубаво да се мие веднага след употреба с мека гъба, така че да не се драска пластмасата. Peace

# 164
Аз също използвах Калма на Медела, много съм доволна от биберона. Наистина не капе и детето трябва хубаво да засуче, така че няма опасност да свикне "на лесно" и да не иска гърда. И все пак не е същото като гърда, защото силата на струята при кърмене се променя, а с шишето не. Затова и моето бебе често с шише изпива малко повече, отколкото реално иска.

Колкото до количеството кърма, която ти трябва - аз изчислявах с тази формула на база на броя кърмения през деня: http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/milkcalc/

Но така или иначе повечето ми замразени пакетчета са 150 грама, та толкова оставям. Аз знам, че към размразена кърма НЕ се добавя прясна. Също събирах в шишенце през деня след всяко кърмене или ако имам напрежение докато станат 150 мл и държа дотогава в хладилник. До 24 замразявах в камера колкото съм събрала.

Общи условия

Активация на акаунт