ВТОРИ клас - 5тема

• 56 110
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Ако подходя така здравословно към моите, представям си какъв бунт ще настане...  Joy

# 196
Mалкият цял ден се търкаля, нали е болнични 25 дни, играе на айпада, гледа телевизия, привечер ми хрумва да му пробутам няколко интересни задачи от европейско кенгуру. И понеже гледам да са по теми, търся само с кубчета и намирам - коя във втори клас, коя за 3-4, коя за 5-6. Няколко задачи само намерих. Докато решава, обажда се баба му да го пита как е. И нашият с цялото си нахалство изтърсва:
- А мама цял ден ме кара да решавам задачи за 5 клас, а после ще уча по английски. Shocked

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 09:11 от Анонимен

# 197
  • Пловдив
Защо го събуждам или защо пие чай?
По принцип излиза малко преди 8. Не мога да го накарам да погълне над половин литър чай и сок за времето, в което е буден. За това ги разделям през час.
Пие билков чай (мента, лайка, мащерка, липа, джинджифил...) с домашен мед и лимон. От миналата година започнах да им давам ежедневно и боледуването и на двамата драстично намаля. Особено се забеляза при баткото, който въпреки, че е толкова голям е много болнав и боледува по 3-4 пъти зимния сезон по 3 седмици.
Преустанових всякакви стимулатора - имунобори, коластри, витамини и т.н.

LUСY, то за другите (баби, дядовци, лели и чичовци) майките сме с болни амбиции, морим ги тез дечица. "Остави го това дете, вундеркинд ли ще го правиш"... Пък после с постиженията на детето се тупа цялата рода. Това от опит с големия.  #2gunfire

# 198
Ако подходя така здравословно към моите, представям си какъв бунт ще настане...  Joy
И у нас, и у нас.
Моето дете не ходи само още никъде, хич не смея, като гледам колко са издивели хората. То и сега - пресичаме с нея на зелен светофар, на пешеходна пътека и пак има вечно бързащи шофьори, готови и през пешеходците отгоре да минат. И това е най-малкото....
И вкъщи не стои сама, притеснено ми е, че може да се случи нещо. А и тя още не иска. Е за пет-десет минути колкото да прескоча за хляб или до аптека сме я оставяли, но не повече.

# 199
Поредната група софийски деца, които ще са с нас поне още...100-ина години...Wink И те не искат сами, и ние не искаме...Свекърва ми ги оставя понякога сами, за да отиде до магазина, но ние още не сме. Училището им е на две спирки с автобус+огромен булевард за пресичане+2-3 квартални след това...Синът ни твърди, че ще си живее при нас, докато не се сдобие със свое семейство... Mr. Green

# 200
София си е София, за мое щастие отдавна съм се изнесла от там. Живеем в оживен квартал, но на детето ми не му се налага да пресича. По тротоара от вкъщи до училище са 10 минутки. Прибирането сам е по негово желание. Брат му тръгна сам на училище още от първи клас. Вече разрешавам да играе сам пред блока, за площадката, която е от другата страна - само с мен.

# 201
  • sf
Мъчение ми се струна да събудищ детето толкова рано за един чай. брр

# 202
  • Перник
Моето по никой начин не бих могла да го накарам да пие чай в 6:30. Сутрин приема само корнфлейкс с мляко. Вечер обаче изяжда по една голяма чиния с плодове - ябълка, портокал, мандарина, киви, банан. Пазарува сам в магазина до нас. И си смята рестото до стотинка, и си го иска, така че там нямам притеснения.

# 203
  • София
хихи, Lucy, сега кажи, че на свекървата те е наколадил и картинката ще е пълна.

Вчера ми хареса, как си е написал домашното. Похвалих го. Мъж ми реши, че трябва да похвали и мен за усилията да обяснявам и повтарям да се пише подредено и чисто.

Живот и здраве, планирам догодина сам да се прибира от училище до свекър ми. Разстоянието е три минути лазене по корем по малките улички в центъра. От балкона се виждат двете преки, които има да пресече. Последното е за спокойствие на възрастните.

Моичкия се чувства ощетен, че не може да тича по улиците така, както сме го правили ние. И все пак му се струва неестествено, ако "няма кой да ме гледа".

# 204
Луси, после ходи обяснявай, че нямаш леля Mr. Green
Моята вчера след училище изтърси на баба си: Мама каза, че ще стоим само половин час у вас и си тръгваме. Така прозвуча все едно не искам да стоим там. А по пътя към баба й просто й казах, че тъй като отиваме пеша, не трябва да се заиграва там, за да не става много късно и да се приберем навреме за вечеря.

Аз в ПУК се пробвах да давам плод преди закуската, но бързо се отказах. Няма технологичното време за всичко. Сега пие малко чай сутрин плюс половин/рядко една филия правен хляб с масло/кашкавал или палачинка. Вечер давам сок или плод. Миналата година й цедях моркови, цвекло и др. и беше вдигнала ръце от мен. Сега повече цитрус или цял плод.
Тя не е много ящна по принцип и лесно може да издържи до обяд без ядене, но тъй като на училище не я знам какво яде цял ден, гледам да хапне сутрин малко.
Уикендите й правя ядково мляко с корнфлейкс.

За да се спазва подобен режим като на д-р Емилова, трябва цялото семейство да се храни по един и същи начин и децата от малки да се възпитават така. Иначе е много трудно всеки да яде различно, а и личният пример от родителите си оказва влияние (въпреки че аз обожавам авокадо, но кифличката не иска дори да го погледне hahaha)

Аз честно се надявам да не се налага сто години  да е до мен. По-скоро си мисля, че трябва да знаят как да реагират в опасна ситуация.
Онзи ден хванах някакво американско предаване за психоложка, която съветваше родителите колко свобода да дават на децата си. Двете бяха на 9г и 6г. Пусна ги с колелетата в близкия парк сами, после взеха такси и отидоха на пицария сами. В Ню Йорк било нормално  деца да се придвижват с такси в квартала. Стори ми се непонятно и прекалено.

# 205
Здравейте!
Коментирате самостоятелността... Матей го пращам до магазина редовно - пресича голямо кръстовище със светофар и по-малка улица. Редовно изхвърля боклука - минава през паркинг и по-малка улица пресича. В къщи сам (по-скоро със сестра си - на година и половина) ги оставям като трябва да се пазарува повече и няма да мога да нося продуктите, а ако пратя ММ - половината от списъка няма да го е намерил, а другата половина ще е объркал нещо...  Rolling Eyes Миналото лято го оставях сам да играе пред блока или в околностите (когато беше с колело), защото малката като се измори и ме дърпа да се прибира, а как да прибера батко и в 19,00 часа... До училище ходим двамата (пътят обикновено е 15 минути, сега 20-25) - пресичаме голямо кръстовище със светофар - 2 пъти, после 3 малки улички и на следващото голямо кръстовище го оставям. Пресича си сам, после има малка уличка, площад и пред училище още една уличка. Сега като няма листа по дърветата, от кръстовището, където го оставям, го следя с поглед до училище. След училище пресича 2 улици - в другата посока (не откъдето отиваме за училище) и отива при баща си - на работа. От там се прибират двамата. Мисля като се махнат снеговете и ледовете да започна да го пускам сам да ходи, а като се смени времето и в 17:00 вече не е тъмно - и сам да се прибира. Ключ не се е налагало да му давам, защото винаги е имало някой с него до сега, но ще трябва да започнем да упражняваме и това, защото догодина, така или иначе, ще му се налага и сам да ходи, и сам да се връща от училище, както и сам да си отключва и заключва и т.н.

# 206

Накарахте ме да се замисля....Реално я пускам сама ,единствено на вилата ни.Селцето е малко и познава много хора. Научена е да се пази от коли и животни,знае в кой двор може да влезе ,ако има проблем.Предимно са група деца заедно,а и отвън винаги щъкат баби,които отговорно следят за пресичане,обличане ,тичане...независимо чие е детето...  Много щастлива и самостоятелна е там! Пазарува,сама. Естествено,не ме питайте дали съм спокойна,докато играе някъде,където не я виждам или е с колелото....Предпочитам да вика деца в двора,но свободата е толкова сладка!
   Докато живеехме в София-за ръка,плътно,заедно! Абсурд сама! Дори и до магазина...
  Сега,в Мюнхен- въобще и не си помислям да я пусна,въпреки,че сме в спокоен и тих квартал.Но я виждам как се оглежда като уплашено мишле,в метрото.Случвало се е да пътуваме  с араби,турци,италианци,индийци,китайци,чехи,македонци,негри....,естествено немци....Различни езици,цветове...в повече и идва!Като "енциклопедия на света",както казва малката! Ама хич му нямам доверие на този шарен свят,да си пусна детенцето само!  Sad  Sad  Sad

# 207
  • Sofia
.... За да се спазва подобен режим като на д-р Емилова, трябва цялото семейство да се храни по един и същи начин и децата от малки да се възпитават така. Иначе е много трудно всеки да яде различно, а и личният пример от родителите си оказва влияние ...
На същото мнение съм.
Ние от бременността ми минахме на по-здравословно хранене. И Гушкан е кърмена и хранена доста подобно на коменираното от Емилова, без да съм чела и следвала нея.

# 208
  • Перник
За храненето - аз се шегувам, че ако всичко, което пише в нета е вярно, трябва да живея 300 години и да не боледувам от нищо  Laughing Любимите ми неща били толкова полезни - зелен чай, сурови ядки, плодове и зеленчуци, мед, канела, джинджифил, червено вино... Спрях да пия газирано на 16 - ей така, събудих се една сутрин с това решение  Crazy Покрай мен и Калоян хапва полезни неща. Откакто се е родил, фиксове и полуфабрикати не влизат у дома. Покрай баща си обаче яде кренвирши и пастет, а в училище редовно си купува бейк ролс. Та, горе - долу се опитваме да поддържаме баланс.

# 209
  • София
Онзи ден хванах някакво американско предаване за психоложка, която съветваше родителите колко свобода да дават на децата си.
Явно е модерно това в Америка. Преди 2-3 години четох за някакъв психолог, който в Ню Йорк пускал децата си на училище сами с метрото и всички били скандализирани. Преди като пътувах с тролея за работа, всеки ден се качваха три дечица от арабски произход - най-голямото беше на 12-13 години, а най-малкото - на не повече от 6-7. Отиваха на училище.

Мисля, че нашият най-голям проблем като родители е, че имаме прекалено много информация. Поне 90% от нея е напълно безсмислена и ненужна, и ни затормозява ужасно. И за съжаление времето ни е такова, че едни от най-големите опасности са в къщи, докато детето седи пред компютъра. Още повече, че за тях никой не говори...
Не ме разбирайте погрешно - аз също съм майка орлица, но доста мисля по въпроса и се опитвам да се сдръжам. Повечето пъти не ми се получава  Blush

Общи условия

Активация на акаунт