ВТОРИ клас - 5тема

• 56 107
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug морена  Hug

още в първи клас имаше подписани декларации за пускане на детето само да се прибира.
прекалено ми се стори.

учителите първи би трябвало да реагират, но къде ти  Tired

# 181
Абсурд е да пусна детето си където и да било сама, в който и да било град. Вкъщи също не остава сама никога. Това няма да се промени скоро със сигурност. Не ходи и в чужди хора, примерно на съседски деца от друг блок или съученици без разни предварителни проучвания.
Познавам супер отблизо наказателната съдебна система и знам доста, достатъчно за да не ходи никъде сама. Peace

# 182
  • Sofia
Иланг, много благодаря за линка с док. Емилова!   Simple Smile

# 183
  • София
Уха, моят син сигурно да 18г няма да ходи сам на училище, просто няма как - един от недостатъците да живееш в полите на Витоша  Wink Само като си представя - 1км до спирката на автобуса, оттам метро или трамвай и после още няколко пресечки пеша...

За щастие обаче в квартала е супер спокойно и го пускам сам да се движи - взима колелото и изчезва по приятели. Все пак, при нас са само къщи и задънени улици - случайни хора няма, само ние сме си. Ако е по-късно, го карам да взима и кучето с него - хем разходка за единя, хем да съм по-спокойна и аз.

Вкъщи остава сам за по няколко часа, ако не му се идва някъде с нас.

# 184
  • Пловдив
st. Dobri, явно говориш за някакъв случай в Поморие, за когото не знам.
Абсолютно съм съгласна за времето, за опасностите и т.н. Предполагам, че ако имах възможността и аз щях да си го водя и транспортирам постоянно. Но нямам. Работя на 30 км. извън града, тръгвам рано, прибирам се късно.
Вкъщи сам не стои - или аз съм там, или брат му. Двамата обаче остават сами от доста отдавна, а и брат му го е прибира (училище, преди градина) от 3-4 години.
За мой късмет учебните заведения са близо, не се пресичат улици, особено големи или булеварди.

Иланг, много благодаря за линка с док. Емилова!   Simple Smile

направи ми впечатление изказването за закуската - до обяд плод или фреш, или смути и нищо повече. Достатъчно е. Не знам дали някое дете може да следва това.

# 185
  • В светлината на слънцето
иланг-иланг, добре дошла и от мен. Hug

По въпроса със самостоятелността. Няма проблем да остават сами у дома, но навън - не. Дори каката, която е вече в 5 клас, е винаги с придружител. Признавам си, че ме е страх. Confused
Но напълно разбирам и родителите, които са с плътно работно време и нямат физическата възможност да бъдат с децата. Така че не ги упреквам за решението да дадат повече свобода на децата. Peace

# 186
  • Варна
Моят син остава вече сам, докато ние пазаруваме, а на него не му се излиза. Играе си или гледа телевизия. Лятото го пусках да играе около блока с едно приятелче, като имаше указана територия къде може да ходи и къде не. Но ние живеем в много спокоен район, около нас няма оживени улици.
Извън тези 2 варианта, не го пускам сам. До близкия магазин мисля да почна да го уча да ходи, т.е. известно време да ходя с него и да гледам как се справя (притеснява ме основно да не го излъжат с парите). Училището е далече за пеш, а и той преди училище е при баба си. Оттам също не го пускам сам до училище, въпреки че е отсреща, защото се пресича много натоварен булевард. Догодина може и да го пробвам, ако стриктно отива до близкия светофар да пресече там.

# 187
  • Sofia
В нашия кв. магазин не биха излъгали детето с парите, защото ни познават.
.....

Иланг, моята може да изкара на плодове и зеленчуци, яде всякакви Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 12:56 от Morena

# 188
  • Бургас
Като споменахте магазините се сетих:
Един ден бях със стомашно неразположение и пращам Момчил до магазина за сухари и солети. Първо му дадох 20 лв, но реших че са много, видях че имам 5 и ще стигнат. Отива момчето, връща се и бързо се шмугва в тоалетната. После го питам:
- Какво стана? стигнаха ли?
- Да, стигнаха.
- Къде е рестото?
- Ами много ми се пишкаше и не изчаках да го взема  Joy

# 189
  • София
Направо не знам как са живели нашите родители без телефони.  
Хах, екстра са си живели, мен ако питаш.

При нас също има магазин в съседния вход, познават децата и винаги им дават касова бележка и точното ресто, като ги пращам сами да купуват.

# 190
Живеем на голям булевард и е абсурд да се движи сам. Понякога, когато сме на 2 преки от нас и не се налага да пресича булеварда, а само малката уличка тича напред. Има голямо желание да е самостоятелен, но за пътуване сам не става. Излиза с брат си понякога, до близкия МОЛ/ книжарницата или киното/. В парка отсреща също ходят сами, но много рядко.
Няма приятелски деца в квартала за съжаление. Вечно е по стадионите с баща си.
В къщи обича да остава сам, аз разрешавам до час.
Големия ми син не обичаше да седи в къщи без компания, но малкия ни е заврънкал отдавна. И двамата са отговорни и послушни.

# 191
  • Пловдив
Като споменахте магазините се сетих:
Един ден бях със стомашно неразположение и пращам Момчил до магазина за сухари и солети. Първо му дадох 20 лв, но реших че са много, видях че имам 5 и ще стигнат. Отива момчето, връща се и бързо се шмугва в тоалетната. После го питам:
- Какво стана? стигнаха ли?
- Да, стигнаха.
- Къде е рестото?
- Ами много ми се пишкаше и не изчаках да го взема  Joy
  hahaha Добре, че не си дала 20-то левката.

И аз да разкажа една история от магазина, но Ангел беше на 6. Давам му 3 лв. и му казвам да купи Кока Кола.
Връща се той, стиска в едната ръка кисело мляко, в другата 2 л. Кока Кола. И възмутен обяснява  - другото не ми го дадоха.
Питам го аз: Кое друго? Нали за кола те пратих.
А той: ами аз исках да купя 4 кисели млека, един хляб и кола, ама ми додахоха само едно мляко и колата -и ми дава касова бележка за 3,05 лв. 
Дадох му 5 ст. да ходи да ги връща на касиерката и после ми обясняваше как се е смяла.

Иланг, моята може да изкара на плодове и зеленчуци, яде всякакви Simple Smile

Моето започва деня с билков чай с мед - давам го докато спи в 6,30. Към 7,30 изпива голяма чаша сок - смес цитруси, или пък киви/ябълка/морков/цвекло и др. Свикна да пие всякакви щуротии, които изцеждам. Но до тук с полезностите. В училище го изпускам  - голямото междучасие някаква закуска, после обядва в занималнята, следобяд им мажат филии с шоколад или пък със салам. Слагам му допълнително плод и сурово кашу, но плодът го връща почти винаги. Кашуто поне го яде. Носи вкъщи и плодовете, които му дават понякога в училище. Даже събира от тези деца, които не искали, че мама ги правила на сок.  Crazy

# 192
Как пие чай, докато спи?

# 193
  • Пловдив
Събуждам го, изпива чая, ляга и продължава да спи...

# 194
  • sf
А защо?

Общи условия

Активация на акаунт