ВТОРИ клас - 5тема

• 56 088
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Имаме около година и половина - две да се опитаме да си преценим децата.
Лошото е, че след това време за СМГ е късно май... Поне така съм чела/чувала - че още от трети клас ходят на курсове в СМГ онези, които ще искат да влизат там.

# 466
По принцип Да, ходят, но ако детето е талант и с една година на курс ще се справи. И с по- малко.
Има деца/ даже една майка пише тук  Heart Eyes/, чието дете е ходило само на интензивен курс 3-4 седмици преди изпита и беше прието доста напред.

# 467
  • София-Младост
Имаме около година и половина - две да се опитаме да си преценим децата.
Лошото е, че след това време за СМГ е късно май... Поне така съм чела/чувала - че още от трети клас ходят на курсове в СМГ онези, които ще искат да влизат там.
Те и от втори ходят някои деца...не  е късно, просто по-добрите преподаватели са заети вече.
Аз май предпочитам до 7-ми клас да си е в квартала, а след това матурата ще покаже накъде. Не съм против СМГ, напротив...но ще ми е трудно чисто логистично с водене и прибиране, макар че в 5 клас няма да е малък, но и голям няма да е... Simple Smile

# 468
  • Варна
Нашата стратегия относно математиката е - занимания от първи клас.  Много ми е рано да мисля за МГ. Но математиката не се учи с по 3,5 уч.ч/седмично! Красотата и значимостта на математиката не могат да се усетят в тия минутки, които децата прекарват в училище, учейки се да смятат обикновено бакалски сметки. Ясно ми, че за повече все "няма време". Затова моят личен избор беше да си запиша детето на школа от първи клас. Не за да кандидатства, а именно да се запознае с Математиката поне малко по-подобаващо. Ако покрай това натрупа интерес и покаже някакви способности - разбира се, че ще иде на състезанията в 4-ти клас. Ако ли не - няма. Ако се представи ок, ще влезе и няма да има никакъв гърч, ако не се представи добре и не влезе, надявам се да няма драма, защото не го поставяме като "заветна цел", колкото и това да е най-прехваленото училище в града...

# 469
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Нашата стратегия относно математиката е - занимания от първи клас.  Много ми е рано да мисля за МГ. Но математиката не се учи с по 3,5 уч.ч/седмично!
Красотата и значимостта на математиката не могат да се усетят в тия минутки, които децата прекарват в училище, учейки се да смятат обикновено бакалски сметки.
Скрит текст:
Ясно ми, че за повече все "няма време". Затова моят личен избор беше да си запиша детето на школа от първи клас. Не за да кандидатства, а именно да се запознае с Математиката поне малко по-подобаващо. Ако покрай това натрупа интерес и покаже някакви способности - разбира се, че ще иде на състезанията в 4-ти клас. Ако ли не - няма. Ако се представи ок, ще влезе и няма да има никакъв гърч, ако не се представи добре и не влезе, надявам се да няма драма, защото не го поставяме като "заветна цел", колкото и това да е най-прехваленото училище в града...

+1  Blush

за смятане - смята. бързо, без усилие, забавно му е, но до там.

искам да види и другото, красотата на логиката, фигурите, закачките в математиката.
и ако след време реши да продължи с математика - добре; ако ли не, значи нещо друго го е грабнало.  Peace

# 470

+1  Blush

искам да види и другото, красотата на логиката, фигурите, закачките в математиката.
и ако след време реши да продължи с математика - добре; ако ли не, значи нещо друго го е грабнало.  Peace

Това как може да стане според вас?/ не се заяждам, а просто питам  Laughing/

# 471
Трябва някой да им ги покаже. Т.е. без извънкласни занимания няма как да стане...

# 472
летсго е отговорила вместо мен  Peace
точно извънкласни занимания, по-нетрадиционни задачи и обстановка  Hug надявам се да го намерим в Забавната математика  Peace

# 473
  • София
Споделям мнението за красотата на математиката. За жалост моята щерка е чисто хуманитарно насочена и трябва да й помагам, за да не изостава по мат. Мислех, че курсовете в тази ранна възраст са само за надграждане. Моля ви споделете, ако знаете за допълнителни занимания по Мат, които да не са състезателно насочени  bouquet

# 474
Сетих се, че имам едни по-лесни логически задачи за втори клас. Ще са полезни за деца, които не се занимават извън училище с математика.
http://dox.bg/files/dw?a=94a353316a

И една весела задача с умножение за добро утро  Grinning
Броят на сестрите на Мишел е едноцифрено число по - голямо от 2, което умножено по себе си дава произведение, което погледнато в огледалото показва сумата на числото със самото себе си. Колко са сестрите на Мишел?

# 475
Споделям мнението за красотата на математиката. За жалост моята щерка е чисто хуманитарно насочена и трябва да й помагам, за да не изостава по мат. Мислех, че курсовете в тази ранна възраст са само за надграждане. Моля ви споделете, ако знаете за допълнителни занимания по Мат, които да не са състезателно насочени  bouquet

забавна математика ми изглежда точно това Simple Smile
на открития урок му подадоха три еднакви трапеца и казаха да направи от тях триъгълник  Laughing голяма мъка беше. хич не се ориентира как да ги завърти и подреди, а не е като да не си е играл с такива фигурки като по-малък

повече ще мога да кажа след първото ни занимание в събота Simple Smile

# 476

Може да е гърч, може и да не е. Зависи. Ако детето има талант в математиката не усещате как се случват нещата, няма гърч, няма висене по нощите.... Но пък е нужна вярна и честна преценка. Защото ако само си мислим, че децата са надарени математици, а те всъщност са много умни по принцип, без изявено логическо мислене и математическа дарба, тогава наистина е тежко в МГ.

Точно тези са моите съображения. Д. смята от 4-годишен, на 6г научи таблицата за умножение за няколко часа, от началото на 2-ри клас посещава школа с учител от МГ, решава логически задачи...но въпреки това не мога да направя обективна преценка от надарените математически деца ли е или просто се справя с лекота  Grinning Ще разчитам на насоките на учителите от МГ.

# 477
  • Перник
Сетих се, че имам едни по-лесни логически задачи за втори клас. Ще са полезни за деца, които не се занимават извън училище с математика.
http://dox.bg/files/dw?a=94a353316a

И една весела задача с умножение за добро утро  Grinning
Броят на сестрите на Мишел е едноцифрено число по - голямо от 2, което умножено по себе си дава произведение, което погледнато в огледалото показва сумата на числото със самото себе си. Колко са сестрите на Мишел?

Никога не съм била добра с такива задачи, въпреки, че съм имала високи оценки по математика  Embarassed 3 ли са сестрите?
При нас първа в жертва на грипа падна... госпожата. Още в сряда последният час (физическо) свършили по-рано, защото не и било добре, а вчера я замествал господинът, който води занималнята на другия клас. Весело било.

# 478
  • Sofia
... Мислех, че курсовете в тази ранна възраст са само за надграждане. Моля ви споделете, ако знаете за допълнителни занимания по Мат, които да не са състезателно насочени  bouquet
Така и аз си мислех (много ми се искаше - на такова бих искала да пробвам моята), когато Проф. С. Гроздев каза, че ще има Математика в у-щето.
То е лесно с можещите, ама да заинтересуваш по неможещите...  Wink

Аз преброих 15 деца днес, иначе не се говори/шуми за грип.

# 479
  • Пловдив
Така се надявах да се разминем с грипа, но и двамата започват да се разболяват.  Confused Давам осцилококцинум за първи път - дано да се повлияят.

По въпроса за математиката и влизане в математическа гимназия след 4 кл. мога да споделя собствен опит.
Големият ми син е математик. От рано го забелязах. Не от гениалните, но от наистина добрите. Проспах го обаче до 4 клас. Разводи, драми, бебе и т.н. В 4 клас след нова година разбрах, че имало нов регламент за прием - рейтинг от различни състезания, ние бяхме изпуснали две. Тръгна на курс за първи път. Понастигна децата. Липсата на опит от сътезания го провали. Остана втора резерва за ОМГ.
До днес съжалявам много. Не че не влезе в най-желаната паралелка в града след 7 кл. Но работата с децата в математическа гимназия трудно се компенсира от вън.
Ако виждате, че детето има потенциал, мисли и мястото му е там - не се колебайте. Поне от трети клас задължително да ходи поне по състезания да трупа опит и увереност.

Общи условия

Активация на акаунт