ВТОРИ клас - 5тема

• 56 071
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Милинкия се справя доста добре с математиката. Смята бързо и точно.
Но не мисля, че е за математическа гимназия. А по скоро за професионална някаква.
Така или иначе още не го мисля. Както съм писала вече, до края на годината трябва да се научи да си подрежда написаното и да е четливо.
Общо взето вече свикна сам да се грижи за тетрадки и учебници. Само от веме на време го подсещам да си подреди чантата, без да го проверявам какво носи и какво не носи.
Освен това се справя с това, което учат. Чете допълнително и научава разни неща, които са му интересни. Повече не мога да искам.

Не знам колко деца има  клас. Онзи ден една майка сподели, че доста момичета са болни.
А според моичкия нямало липсващи дечица. Laughing

# 481
st. Dobri, много интересно е това с трапеца. Благодаря, че сподели  Hug Довечера ще го направя за малчо от хартия. Триъгълникът става само ако бедрата на трапеца са равни с горната основа, трапецът е образуван от три равностранни триъгълника.

Подобни дървени пъзели имаме много. С Монтесори играчки се занимаваме от години.
Сетът по-долу е много добър. Ако има време човек и сам може да го направи от т.нар. листи от пяна /foam/.

Засега съм направила само сините триъгълници.
http://dox.bg/files/dw?a=727aaa8c4d

SvetlaK, 9.9=81, което в огледалото е 18=9+9  Grinning

Давид не спира да кашля /сухо/ от събуждането до заспиването си. Нищо не му помага. Две седмици не ходи на училище, заради зверско повръщане и разстройство. Добре, че беше ваканцията да навакса училищния материал с все домашни, стотина думи от курса по английски и да се подготви за една камара тестове. С тръгването на училище вдигна температура и започна да кашля. Температурата за два дена я преборихме, но кашлицата остана. Отслабна два килограма и няма грам сили  Tired

Защо се замислям за МГ. Давид съвсем не е математически гений. Ако в нещо е изключително добър, това са спорта и конструирането. Но е умен и може да се справя отлично с всичко ако поиска, а за да поиска трябва да се налага. За да се представи добре в училище полага усилия и се старае, но за нещо повече не го търси. Било излишно  Rolling Eyes Да не говорим, че нормата му за сравнение са момчетата от класа /момичетата не ги броим за хора  Laughing/. Все говоря, че човек трябва да надгражда себе си, а не околните. Ако остане в училище с по-посредствени изисквания ще се развие точно до там. А може много повече. Доколкото знам в МГ качеството на образование не е завишено само по отношение на математиката. Но и математиката не е малко предвид амбицията му да става архитект или инженер. Сега влагам много време и усилия, за да обогатявам знанията и уменията му, но докога така. В нашия град няма школи по математика за деца на неговата възраст. Реално погледнато настоящото му ниво не е за МГ. Но ако някой или нещо не вдигне летвата, тя няма да се вдигне сама. Та така, размишлявам си...

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 11:14 от Letsgo

# 482
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нашите са дървени  Peace комплектът включва всякакви форми (без кръг), не помня от къде е донесен.
подрежда се като мандала, трябва да запълни квадратна рамка и фирурките могат да се подреждат по различен начин. могат да се използват и за онази японска игра, дето все и забравям името   BlushBlush
беше много добър, а сега сякаш изобщо не можа да си го представи и да го направи  ooooh!

дописвам  Blush
такива са, а играта е танграм  Peace намерих и триъгълника  Blush

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 11:06 от st. Dobri

# 483
  • София
 Letsgo,
напълно разирам мотивите ти. А и на други майки за МГ.

По отношение на мотивацията за учене, моичкия вече е стигнал до извода, че ако иска да работи нещо интересно, трябва да се учи и в университет. За това не натискам, че най- много да го откажа.
А до тогава има много вода да изтече и за това е важно да не изгуби желание.
А какво .. ще видим.

# 484
летсго е отговорила вместо мен  Peace
точно извънкласни занимания, по-нетрадиционни задачи и обстановка  Hug надявам се да го намерим в Забавната математика  Peace

Ами аз място в София не съм намерила.
Забавната математика едва- едва загатна, но много повърхностно и му беше скучно.

# 485
  • Пловдив
Мога да говоря за пловдивското мг. Пускат само по една паралелка всяка година. Самият факт, че им преподават учители от гимназия в прогимназиален курс ги възпитава бързо и от метод на учене "начално училище" минават на ниво "гимназия". Не че подценявам другите училища, но техните ученици заемат и първите места по БЕЛ в състезанията до 7 кл. После разбира се нещата се променят. Има значение все пак, че децата са паметливи и мотивирани в повечето случаи, селектирани все пак от цял един град. Средата също е от значение, а в такива паралелки винаги има градивна конкуренция.

# 486
  • Пловдив
Цитат
Но е умен и може да се справя отлично с всичко ако поиска, а за да поиска трябва да се налага. За да се представи добре в училище полага усилия и се старае, но за нещо повече не го търси. Било излишно  Ако остане в училище с по-посредствени изисквания ще се развие точно до там. А може много повече. Но ако някой или нещо не вдигне летвата, тя няма да се вдигне сама. Та така, размишлявам си...
Това което съм цитирала -се отнася и за моя син.Старае се в училище,всичко задължително се прави,защото трябва.Но каквото и да се опитам да го накарам извън това-срещам отпор.Умен е,може много повече,но не иска .И незнам накъде след 4-ти клас...........

# 487
  • Перник
Цитат
Но е умен и може да се справя отлично с всичко ако поиска, а за да поиска трябва да се налага. За да се представи добре в училище полага усилия и се старае, но за нещо повече не го търси. Било излишно  Ако остане в училище с по-посредствени изисквания ще се развие точно до там. А може много повече. Но ако някой или нещо не вдигне летвата, тя няма да се вдигне сама. Та така, размишлявам си...
Това което съм цитирала -се отнася и за моя син.Старае се в училище,всичко задължително се прави,защото трябва.Но каквото и да се опитам да го накарам извън това-срещам отпор.Умен е,може много повече,но не иска .И незнам накъде след 4-ти клас...........

Успокоихте ме, че не само моят е така.

Letsgo, аз сложих огледалото от другата страна Wink 3х3=9 3+3=6
Признах си, че не съм добра в такива задачи.  Blush

# 488
  • Пловдив
Цитат
къде учите сега?
В Патриарх Евтимий и в Княз Александър след 4 клас има специализирани паралелки с изпит за прием - математика, бел, английски ез.
Мисля, че и други училища имат прием с изпит. Не е само ОМГ.
Тоест дори и математика да не е приоритет - все пак има варианти, които са добри.

# 489
  • София
Аз също мога да се включа с мнение относно подготовката за МГ като току що минала през тази центрофуга с голямата си дъщеря.

Започнах да я пращам на състезания от първото СМТ в първи клас. От училището и тогава хабер си нямаха за състезанията, радвам се, че вече не е така. На курсове тръгна от 3-ти клас в СМГ. След 2-годишно посещение при предварително избрана учителка, отчитам тези курсове като грешка в подготовката на моето дете. Групите са големи, по около 30 деца, трудно се получава обстановка, подходяща за учене. Моето сърце винаги е било в СМГ, но в хода на подготовката разбрах, че дъщеря ми не е за там. Пратих я на приемните изпити и в ПЧМГ, 125 СОУ и 107 СОУ. Приеха я навсякъде (освен в СМГ). Записахме я в 107-мо. От сегашната си позиция мога да кажа, че съм много доволна. Има най-вече конкурентна среда. Всички деца са влезли с изпит и рейтинг, и са мотивирани да се доказват (ще видим в 6-ти клас как ще е). Учителите изискват много, няма скатаване, поне при дъщеря ми. Задачите, които преди аз давах за подготовка, сега са домашно от ЗИП или школа и не се пропускат, т.е. без домашно не се ходи. Заслужаваше си борбата в 3 и 4 клас, дано да сме доволни и до 7-ми.

# 490
  • София
  Аз пък имам един математик и един нематематик.  Grinning
  С големия нещата бяха очевидни още в детската градина. Научи се сам да смята, като смяташе ресто по-бързо от мен ( сметка 8.78, давам 20лв, колко е рестото). Учителките в 3та група бяха много амбициозни и им даваха да се занимават с "Азбука на мисленето". От тях разбрах за нея и му разпечатах книжките. После го заплашвах, че няма да му ги давам, ако не свърши нещо.  Mr. Green Сам се занимаваше с тях, можеше да си играе по 1-2 часа. Логично в училище математиката му беше много лесна. Толкова лесна, че я намрази. Ако не бяха допълнителните курсове в училището, където наистина се забавляваше, досега да е изостанал безвъзвратно. В 4ти клас почти не се готви-курс 1.5 часа и домашно за около 30мин. Добре, че има 365 000 състезания, та още 2 часа седмично решаваше тях.  Mr. Green Приеха го навсякъде (125то, ПЧМГ и СМГ), избра си учителя. Сега също не му е трудно по математика, но вече домашните си отнемат и по 2 часа понякога. Но има деца в класа им, които едва смогват-трудно им е, решават до 12 часа вечер с родители. Научават се, разбира се, с достатъчно труд, упоритост и добри преподаватели и среда, естествено, че ще се научат. Но си е изпитание.
  Същевременно малкия пък е очевидно нематематик. Той трябва да учи , да му се обясни нещо, няколко пъти понякога и тогава да започне да го прилага. Предполагам, че ще се справи на изпитите в 4клас, там са само типови задачи и с повечко труд се компенсира липсата на особен талант. Но никак не съм убедена, че му е мястото сред математиците. Ще се справи, но ще му е трудно. Записах го на школа в училището, щото не може да остане по-назад от брат си.  Mr. Green Казва, че много му харесва и държи да ходи, затова го оставям. Държи да ходи и по състезания, и там го пращам. Добре, че ги има МБГ, че и той да види медали.  Joy Докато му е приятно да се занимава допълнително, сърце не ми дава да го спра. Но в математическа паралелка от 5ти клас никак не съм убедена, че искам да ходи. Подчертавам, че той изобщо не е по-глупав от брат си, просто не решава така добре задачи. Има време да мислим други варианти.  Peace

# 491
  • Пловдив
иланг-иланг в кичука в Св.Константин -Кирил Философ е.Не искам след 4-ти да е тук в гимназията,защото след 4-ти клас не е добре тук.Но незнам накъде да го насочвам. От другата година ще трябва допълнителна подготовка сигурно .Засега всичко му върви -и математика и български,като говоря за основното което се учи в училище.Иначе както казах в къщи само за игри мисли и трудно се поддава на давани от мен задачи.Явява се на тези състезания които са в училище.По своя воля се записва на тях.Последно за "Аз и числата"  му принтирах  стари тестове да се упражнява ,но с много накарване от моя страна реши само няколко.Аз му обяснявах че ако иска да се справи със задачите там,ще трябва да се подготви преди това в къщи,но той се запъваше,че там щял да се съсредоточи и да ги реши.

# 492
За СМГ - спират ме липсата на транспорт и големите класове, въпреки огромните предимства. Рано е още, като дойде 4 клас, ще го мисля, понякога за две години нещата коренно се променят.

# 493
За СМГ - спират ме липсата на транспорт и големите класове, въпреки огромните предимства. Рано е още, като дойде 4 клас, ще го мисля, понякога за две години нещата коренно се променят.

В какъв смисъл липса на транспорт?

# 494
В какъв смисъл липса на транспорт?

Училищен. Далече сме от СМГ, а няма кой да го кара и взима всеки ден с кола. Трябва сам да ходи от 5 клас, да сменя по 2 транспорта в посока. Засега ми се струва мисия невъзможна.

Общи условия

Активация на акаунт