Дефицитите на една журналистика

• 362 229
  • 4 321
  •   1
Отговори
# 4 020
Е как кой говори така, изречението си е съвсем нормално. Грешката е само в чийто. Мечти е в множествено число, затова трябва да е чиито.

# 4 021
Окей си е изречението (то е вместо заглавие, всъщност), без "чийто". Даже и запетаята си е на мястото.

# 4 022
Това Й е много трудна тема за доста хора.

# 4 023
И все повече стават тези, които не могат да направят разлика между И и Й, камо ли да се замислят кога се пише едното, кога – другото.

# 4 024
Аз си мисля дори, че има хора, които не знаят, че това са две различни букви. Наистина си го мисля. Както и "л" и "у", но да речем, че там не е така масово, при изписване поне.

# 4 025
По толкова много поводи и на толкова много места се споменава грешката между "и" и "й", че според мен трябва да си орка, за да не обърнеш внимание. Sorry, not sorry. В предната родителска вайбър група имах абсурдни коментари за декларациЙ и оТценки от хора с претенциИ (да се чете главно й).

# 4 026
Е как кой говори така, изречението си е съвсем нормално. Грешката е само в чийто. Мечти е в множествено число, затова трябва да е чиито.
Как ще е нормално?

Дара, на която мечтите се сбъдват!
Дара, чиято мечта се сбъдна!

Но ако е чиито, се очаква да е мъж

Иван, чиито мечти се сбъдват!

Но  не може Дара да е жена и да е

Дара, чиито мечти се сбъдват!

# 4 027

Може, как да не може. Граматически е правилно, друг е въпросът, че не звучи добре.
В българския език множественото число има една и съща форма, без значение дали става въпрос за мъжки, или за женски род.

# 4 028
Как ще е нормално?

Дара, на която мечтите се сбъдват!
Дара, чиято мечта се сбъдна!

Но ако е чиито, се очаква да е мъж

Иван, чиито мечти се сбъдват!

Бъркаш се. Правилното е "Дара, чиито мечти се сбъдват". Чиито се съгласува със следващата дума, която е в множествено число - мечти; не я съгласуваме с Дара или Иван. Ако беше мечта, тогава е чиято. Ако беше кон, щеше да е "Дара, чийто кон...". Мечти е в множествено число, тогава е "Дара, чиито мечти..." Не знам кое не ви звучи добре, чист, правилен български език си е, без никакви двусмислия и неясноти.

# 4 029
Ще се съглася, не споря. Значи аз бъркам, но в моя край на България никога не съм чула да се ползва към женски род. Явно за това не го възприемам.

# 4 030
  • Пловдив
За двама публично известни Любчовци Георгиевски се сещам (бившият премиер и онзи от българския клуб), като и двамата си изписват името с Б.

А "чиито", вкл. за Дара, дори си ми звучи добре.

# 4 031
  • Mars Hotel
... в моя край на България никога не съм чула да се ползва към женски род. Явно за това не го възприемам.
Надявам се да не се приеме като заяждане, не е лично в никакъв случай, но ме озадачава това твърдение - а в училище не се ли учи? Това не е диалект, а базова граматика.

# 4 032
Сигурно и учителите по БЕЛ са от нейния край и са решили да не им го преподават, защото в техния край и без това няма да им трябва.

# 4 033
Ще се съглася, не споря. Значи аз бъркам, но в моя край на България никога не съм чула да се ползва към женски род. Явно за това не го възприемам.

Ама това са местоимения, които се учат в 7 клас. Това, че не ги ползваш или не ти звучат добре (?!), не ги прави грешни, нито пък ги прави непопулярни за българския език.

# 4 034
По толкова много поводи и на толкова много места се споменава грешката между "и" и "й", че според мен трябва да си орка, за да не обърнеш внимание. Sorry, not sorry. В предната родителска вайбър група имах абсурдни коментари за декларациЙ и оТценки от хора с претенциИ (да се чете главно й).
Масово са "научили", че когато има 2 букви И то втората е Й. Все едно се пише за украса ИЙ.

Общи условия

Активация на акаунт