Дефицитите на една журналистика

• 361 416
  • 4 312
  •   2
Отговори
# 4 245
И аз днес засякох грешките в БТВ, но не успях да снимам. Беше сгрешена и фамилията на министър Караджов с КараджоЕв или подобно, тоест някои грешки са абсолютно тип typing error.

Друго, което тези дни ми накъртва. Поне 3-4 пъти за 2 дни чувам журналисти с дефектно "р" в произношението, което е много дразнещо. Пак в централните емисии новини, БНТ и още някои, ама ще кажеш по това ги избират. Няма ли някакви стандарти за правоговор...?

# 4 246
# 4 247
  • Обран бостан ;)
Не използват със сигурност. Постоянно имат разменени букви наред с правописните грешки. Често преди да успея да включа камерата за снимка, дърпат текста и редактират.

Явно има дефицит на кадри, след като са назначили оня симулант, дето затри господарите (забравих му името).

# 4 248
"Припомняме, че както медията ни писа жената е била намерена наръгана с нож от сина си вчера вечерта." БЛИЦ
Чета надолу версии за възможния убиец и се чудя защо го търсят, нали сина ...
Словоред мой, враг мой...

# 4 249
  • София
Само ще оставя това тук - впоследствие, статията е коригирана.

# 4 250
От Евронюз:

"Инфлацията във Франция и Италия се забавя през август,докато в Испания остава стабилна" Yum

# 4 251
  • Германия

Доста време му е отнело. Laughing

(Естествено заглавието продължава, но това е всичко, което се вижда в АБВ.)

# 4 252
  • Обран бостан ;)

Доста време му е отнело. Laughing

(Естествено заглавието продължава, но това е всичко, което се вижда в АБВ.)

130 години президентски мандат ?! Ухааа. Trollface

# 4 253
Една от синоптичките на бТВ я чувам вече два или три пъти да казва "двайсет и един градус". Не се ли усеща, че не е правилно? Или пък хората, които ѝ пишат текста? По тази логика би трябвало да стане "двайсет и един човек" например, което едва ли биха казали.

# 4 254
  • Пловдив
Като "хиляда и една нощ". Wink

# 4 255
А, да, права си. "Хиляда и една нощ" не знам как се е наложило, но и аз не бих казала "нощИ", то си е като устойчиво словосъчетание.

# 4 256
  • Обран бостан ;)
А, да, права си. "Хиляда и една нощ" не знам как се е наложило, но и аз не бих казала "нощИ", то си е като устойчиво словосъчетание.

Защото е хиляда И ЕДНА. Ако бяха хиляда и две нямаше да е "нощ".

# 4 257
"Хиляда и една нощ" не е правилно граматически, но се е наложило. По тази логика би трябвало да е "101 далматинец", но не е. Там пък има друга грешка – тъй като се използва число, би трябвало да е бройната форма ("далматинеца"), а не формата за множествено число ("далматинци"), обаче и това заглавие така се е наложило. Ето тук е обяснено и за двете:
https://ibl.bas.bg/pishi_pravilno/101-zhelaniya/

# 4 258
  • Обран бостан ;)
Така да е. Пиис, пиис Sunglasses

# 4 259
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Подмина, надмина, размина... Какво тук значи някаква си представка. Joy

Общи условия

Активация на акаунт