Дефицитите на една журналистика

• 361 075
  • 4 303
  •   2
Отговори
# 4 290
И на мен отдавна ми прави впечатление масовото потъмняване на гласните – когато трябва и когато не трябва.
Явно това са тенденциите в новия правоговор. Що да учиш правила и да се мориш да помниш къде трябва да се потъмни, къде – не. Карай наред и чиста работа. Simple Smile
Също така и интонационно се промени говорът на младите българи. Случи се да съм от поколение, което е между старата интонация (справка – старите български филми) и новата. Затова и ми прави впечатление.

# 4 291
Еталон за правоговор - имате ли такъв?
Аз изпитвах удоволствие да слушам Лютви Местан. Дикция, граматика - професионални. Не коментирам съдържанието и смисъла, просто той има естествен афинитет към езика и му личи, че е филолог от старата школа.

# 4 292
Моля ви утре сутринта ако гледате сутрешния блок на Нова телевизия се заслушайте, защото имаме семеен спор - аз се дразня силно, че водещата изобщо не признава звука "о": пулитик, пулицай, утнусителну, вудупрувод и така нататък.
Според мъжа ми си говори нормално Rolling Eyes
Мира ли? Ей сега върнах на сутрешния блок. Точно така звучи - конкретно каза: "пуказват". По-намръщено същество от нея няма в друг сутрешен блок. Като видя намусената й физиономия и превключвам канала. Гледам ги само когато Виктор е сам.

# 4 293
  • Пловдив
И на мен ми прави. Особено в песните.
Васко Кеца от старото поколение пее с много Ъ-та, обаче сега е масово. Особено редуцирането на А до Ъ не ми харесва никак, като говорене през стиснати зъби е.
Предполагам, че някога се е държало на това при певците, освен при актьорите, за тях ясно. Другото обяснение е повечето певци да са имали завършена консерватория и там да са го учели.
Третото, наред с тези двете, е наистина днес да се говори с по-затворени гласни. Това може донякъде да обясни и безбройните правописни грешки от "лекър" и "първеню" през "кудош", "чубанин" и "тукмак" ("откъде да знам как се пишат, като никога не съм ги виждал написани") до "напъд" и "кунтузия" в спортните теми. Wink

И да, интонацията се променя. Но това май става във всеки език с времето. По същата причина диалектите на един и същ език също могат да са различни по интонация.
И аз не харесвам новата, на днешните модерни млади софиянци. Grinning

# 4 294
  • Mars Hotel
Може ли пример или обяснение за "новата" интонация? Стана ми интересно какво имате предвид.

# 4 295
  • Пловдив
Аз не мога да го обясня по-ясно, но като слушаш да говори един човек, и познаваш при изговаряне на едни и същи думи дали е съвременен модерен индивид, или дядо му. Имам предвид познаване не по "младия" тембър.

П.П. Разбира се, познаваш не само по интонацията, а по цялостния говор - но И по нея.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 22:07 от Магдена

# 4 296
  • Пловдив
Може ли пример или обяснение за "новата" интонация? Стана ми интересно какво имате предвид.
Мен, примерно,ме дразни как масово си завършват изреченията с възходяща интонация.

# 4 297
  • Варна
Мен ме дразни как слагат едно "ъ" в края на думата, ако завършва на съгласна. Обикновено в репортажи на живо го чувам.

# 4 298
О, репортерите са трагични. Пълният член навсякъде е най-дразнещата грешка, но не е само това.

Eva+, много ме разсмя. 😆 Ако не забравя, утре специално ще гледам, пУнеже ще имам време. Но като знам откога не съм гледала Нова тв, може и да не се сетя изобщо.

Редактирам: гледам, нямаше да ми направи впечатление, честно казано. Сякаш чух една "пузиция" и леко залитане към У в други думи, но ако не знаех да се вслушвам специално, нямаше да ми направи впечатление. Simple Smile
Спирам тв-то, че си ме дразнят по дефолт.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:23 от McKitty

# 4 299
# 4 300
Може би от такъв жълт сайт може да се очаква, но пак дразни:
https://www.flagman.bg/article/362388
Цитат
"Съжалявам, че в екипа на предаването работят талантливи и морални хора, които трябва да търпят това непрофесионално поведение!Искрено се надявам, че btv ще преосмисли решението си подобно лице да е в ефира на една от най-гледаните телевизии в България.", написа Тошев в странцата си във фейсбук и обяви, че След 25 години журналист и продуцент Георги Тошев. По-късно bTV Media Group прекрати съвместната си дейност с Георги Тошев и неговата продуцентска компания.

# 4 301
Тази Райкова като я видя незабавно превключвам канала. Много ми е противна. Също и Гала в На кафе заедно с всичките ѝ циркаджии.

# 4 302
  • sofia
Тази Райкова като я видя незабавно превключвам канала. Много ми е противна. Също и Гала в На кафе заедно с всичките ѝ циркаджии.
Тази седмица била на легло😁

# 4 303
  • Обран бостан ;)
Тази седмица била на легло😁

Можеше да я докарат заедно с леглото в студиото. Цирка щеше да е пълен. Wink

Общи условия

Активация на акаунт