Математически турнири - 36

• 127 918
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Това е смб- секция Изток, предполагам само за 125 училище се отнася
В сайта на Смб няма още съобщение. странно, пак ли трябва да звъня от училище на училище...
Ще ми се да има списък с всички училища- домакини.

# 391
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Да де, ама това с хора, а нали е било казано на децата хората да не се смятат.

Mr. Green получаваш животинче с две глави или трикраки котки/кучета  Peace

# 392
# 393
За Московската олимпиада - 2 клас: Ако не включат собствениците, задачата няма решение - и кучетата, и котките имат по 4 лапи и общо при 6 глави лапите ще са 24. Дори и да са слушали какво им казва квесторът, то децата би трябвало да стигнат до противоречие.
7 задача отново е преведена един път - има допусната сериозна грешка в превода, но задачата може да се реши и да се получи верният отговор. Лисицата ще изяде 2 кг, мечетата по 5кг.
8 задача направо ми се опира. Очевидно, че лампите не са 5. Ако е само 1 (или какъвто и да е брой от 2 до 4 и всички са в еднакъв режим - светят или не светят), то твърденията и на Петя, и на Васко могат да бъдат вярни сами по себе си. Ако лампите са повече от 1 и някои светят, а други - не, не може да има вярно твърдение. Според мен има нещо недоизкусурено в тази задача.

# 394
Очевидно, че лампите не са 5. Ако е само 1 (или какъвто и да е брой от 2 до 4 и всички са в еднакъв режим - светят или не светят), то твърденията и на Петя, и на Васко могат да бъдат вярни сами по себе си. Ако лампите са повече от 1 и някои светят, а други - не, не може да има вярно твърдение. Според мен има нещо недоизкусурено в тази задача.
Мисля, че трите твърдения са:
" В стаята има включена лампа."
" Не си прав."
" В стаята има изключена лампа."
Тогава решението би могло да е следното.
Ако първото е лъжа, то второто и третото са истина, но по условие само едно е вярно. Вариантът отпада.
Ако първото е истина, то второто е лъжа, а третото може да е истина или лъжа. Но по условие има само едно вярно твърдение. Значи и третото трябва да е лъжа. Всички лампи светят.
Но и на мен ми изглежда някак недоизпипана.

# 395
  • София
Моята хубавица се прибра току що и ми представи точно същото решение, обосновано точно по тази начин. Надявам се, това да е правилното решение. Не си спомня как е разделила фигурата, всички останали според мен са верни. Ще чакаме с нетърпение резултатите, още повече, че за вярно решена задача се дават различен брой точки в зависимост от това как е описана. Поне доколкото аз разбрах условията на състезанието.

Последна редакция: пн, 29 фев 2016, 18:08 от 450

# 396
Моята хубавица се прибра току що и ми представи точно същото решение, обосновано точно по тази начин. Надявам се, това да е правилното решение. Не си спомня как е разделила фигурата, всички останали според мен са верни. Ще чакаме с нетърпение резултатите, още повече, че за вярно решена задача се дават различен брой точки в зависимост от това как е описана. Поне доколкото аз разбрах условията на състезанието.

май е в зависимост от това колко деца са я решили  Peace

# 397
Здравейте,
Има ли спомен някое детенце, дали на шеста задача за първи клас на Московската олимпиада е имало рисунката. Моят син твърди че я е нямало.

# 398
  • София
Ето ги задачите за втори клас и на български https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12804 … d&oe=576B9D64

# 399
  • София

Е, на интересните изпити в университета времето просто не е фактор... но, както и преди казах, това си е съвсем друга бира. В първи клас основното, което се проверява, са способностите да се пресмята - каква полза, ако се използват помощни средства...

Не е точно така. Не мисля, че задачите за първи клас, особено напоследък, се свеждат до сметки. Най-малкото със сметало.

Да, но все пак има остра липса на логаритми и корени.
С други думи, просто няма някакви такива неща, които да предполагат голяма загуба на време в безсмислени изчисления - в голямата си част задачите са тъкмо безсмислени изчисления, понеже тъкмо това в най-голяма степен се тренира на този етап. Т.е. все още няма нищо, което да налага използването на допълнителни средства.

# 400
  • София
квесторката им казала, за задачата с животинките, че не трябва да включват собствениците.

друго дете дали си спомня за такова уточнение  Blush

В задачата изрично пише обратното... Давид каза, че тази я е чел и на руски (какво е разбрал не знам, той руски не знае, но беше горд, че я е прочел) - но аз не съм виждала оригиналния вариант...

# 401
но аз не съм виждала оригиналния вариант...
Линк към него има само десетина мнения по-назад.

# 402
  • София
квесторката им казала, за задачата с животинките, че не трябва да включват собствениците.

друго дете дали си спомня за такова уточнение  Blush

В задачата изрично пише обратното... Давид каза, че тази я е чел и на руски (какво е разбрал не знам, той руски не знае, но беше горд, че я е прочел) - но аз не съм виждала оригиналния вариант...

ПП

За този тип задачи с голямо удоволствие видях, че Реймонд Смулиан предлага децата да ги правят (когато не са стотици, разбира се, за до 20на "глави") по най-детския начин (по който аз, понеже съм мързел, обикновено действам) - рисувате колкото са там глави - 6 в случая - и почвате да "раздавате" крака отдолу. Първо на всеки по 1, после по още 1, после по още 1 и още по 1 - и там, където остават по 3 линийки, постепенно ги "премествате", така че да се получат 4рки и 2йки само. Много полезен визуален подход за малки деца преди делението (пък и след него, за мързеливи майки).

# 403
 Tired покажи къде изрично е написано, че включва и собствениците.  Tired

не знам къде са им давали руския вариант, при него не са.

и за да избегна диалога в темата: не смятам, че умишлено, нарочно, с цел да го елиминират, са му казали така. вярвам, че са казали нещо, а той е разбрал, каквото е разбрал.

опитвах се да разбера дали други деца са чули същото.

# 404
  • София
Tired покажи къде изрично е написано, че включва и собствениците.  Tired

не знам къде са им давали руския вариант, при него не са.

и за да избегна диалога в темата: не смятам, че умишлено, нарочно, с цел да го елиминират, са му казали така. вярвам, че са казали нещо, а той е разбрал, каквото е разбрал.

опитвах се да разбера дали други деца са чули същото.

Не знам, може пък в повече от 1 стая да е имало второкласници - логично е...

Сутринта беше.

А в задачата си пише "собственици и техните любимци"...

Общи условия

Активация на акаунт