Домашни любимци - декоративни зайчета 8

• 81 261
  • 787
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Забелязах,че от евтината храна на зайка много миришат лошо урината и акитата ooooh!
За около месец бях спряла да купувам пакетирана на верселе лага,а взимах насипна за 7лв./кг

# 361
Здравейте на всички, нова съм в групата и се надявам да не се включвам късно,но от скоро се сдобих с двама зайковци Чипита и Хектор на по 3 месеца. Ще се радвам да ми дадете компетентни съвети понеже ги имам от месец а вече първия проблем е на лице... на Чипи започна да и пада козинката по главичката . Петънцето беше малко вече се разрастна. Първоначално по предписание на ветеринар лекувахме краста с Ектолуцул. След като нямаше резултат я заведох на друг ветеринар който взе кожна проба и откри гъбички... сега я мажа с едно бяло мазило което докторката ми сложи в спринцовка, не се разраства, но не виждам някаква промяна. Продължава да се чеше и да я дразни а крема не го понася и почти веднага го избърсва с лапичка или в най-близкия предмет. Ако някой е имал подобен проблем и може да ми даде съвет ще съм много благодарна.

# 362
Здравейте, да се включа и аз с нов проблем...Онзи ден гушнах зайко и забелязах, че козинката леко му пада...Няма петна, не се чеше, и козина пада от всички възможни места по мъничко?

# 363
Здравеъте!Това,че пада по малко козинка,мисля,че не е прочлем,защото нашият зайко н атри-четири месеца винаги му пада козинка.Реша го по често и след около месец спира.Особенно,когато се сменят сезоните.Щом не се оголва кожата и не става на петънца няма проблем.

# 364
  • София
Струва ми се малко късно да му пада козината заради смяната на сезона, ама знам ли, може и до порода да е. Наблюдавай го да няма ранички по кожата или да не оплешивява на петна. Ако е от смяната на сезоните е нормално, но не е зле да се наблюдават всеки ден акитата, т.к. много често им се затлачва стомаха с козина и е нужно да приемат специална паста, спомагаща за изхвърлянето на козината. В противен случай спират да акат, да ядат и умират, т.к. стомаха и чревната им система им са по-сложно устроени от на котки и кучета примерно и не бива да остава празен.

# 365
Голямата ми зайка се скубе целогодишно :/

Имаме ново попълнение - едно ангорче Simple Smile Голямата зайка се разполага в триетажна клетка и идеята беше да й вземем другарче, за да не скучае (а и за да я размърда малко и да отслабне Mr. Green ). Цял месец ги държахме в отделни клетки, които бяха една до друга, за да се опознаят и да ги съберем накрая. Та - пуснахме ги извън клетките и нямаше никакъв проблем.. Триетажната клетка беше старателно измита, за да не мирише толкова силно на голямата зайка и след като ги прибрахме 2та заека, голямата подгони дребното и се опита да го нахапе ooooh! Доколкото успях да видя, дребчо също е момиче, което е и проблемът най-вероятно. Имате ли съвети - някакси могат ли да се спогодят?

И друго - ще раждам до месец и ММ е решил, че зайците не трябва да са при нас няколко месеца след като се роди малката. На какво мнение сте?

# 366
  • София
Не мисля, че зайците пречат на теб или че ще пречат на бебето, стига да не му давате да ги докопа /и клетките/ като пропълзи. Скубането е нормално, зайците се скубят по-често то котките примерно. Ако има нужда му даваш паста за космите в стомаха и толкова. Не мисля, че е добра идея да събирате зайците в една клетка. Или поне не следващите месеци. Голямата зайка го напада, защото си пази територията, нормално е, дори извън клетката да не го бие, макар че предполагам за нея целия ви апартамент е нейна територия. Не ги оставяйте насаме заедно било то в клетка или извън нея докато свикнат. Обаче едва ли ще се спогодят в бъдеще да стоят в една клетка. Виж малкото да няма ранички от ухапване или нокти и ако има ги третирай да не се инфектират.

# 367
Малкото е добре, старателно го огледах. А за бебето и аз съм на мнение, че щом са си в клетките - няма проблем. Хич не ми се иска да ги няма няколко месеца. Голямата определено си е териториална, но веднъж имаше мъжки при нея и се разбираха без никакви проблеми. Тогава дори не се "гледаха" цял месец. Като гледам май няма да свикнат, доста време си мина Tired

# 368
  • София
С мъжкия е друго - вероятно са се харесали /за потомство/. Едно преместване /още повече обратното връщане/ в друг дом и обратно би сресирало ужасно много животинките. Някои си променят харатера си стават нервни, нападателни и недоверчиви до края на живота си. Не виждам смисъл да им се причинява това. А и вече няма да знаят къде е "техния дом" от такова местене. Щом извън клетките се разбират е чудесно. Просто ще си стоят в различни клетки и всеки да си е "в къщата".

# 369
Така ще стане накрая.. Но на дребчо му е малка клетката и май ще преграждам триетажната Simple Smile Благодаря за отговорите!

# 370
Здравейте!
У дома си имаме зайче от почти три години. Много хубав Рошко, но за празниците бяхме извън града и го поверихме на наши приятели, които проявиха желание да го гледат.Днес се прибрахме и си го взехме. Като го извадих от клетката ми се доплака, станал е кожа и кости, а беше прекрасен дебеланко. На плочките залиташе, не може да върви. Оказа се, че от седмица не ядял много, давали му солети, пуканки, царевични пръчици, ябълки основно. Щях да припадна като го чух,толкова зле се почувствах и не спирам да се обвинявам,че го поверихме на други хора. Мъжът ми веднага го заведе на лекар и му били инжекции, беше целия подмокрен и му пудрили дупето, и казали да го водим три дни за антибиотик. Измих му клетката, сложих му постелка, любимата храна, а той ни яде,ни пие. Лекарят казал, че може да е развил бъбречна недостатъчност от солта. Sad Не мога да го гледам така, оплаках го приживе. Какво да направя, за да му помогна? Не искам да го загуби...

# 371
Най вероятно е преживял силен стрес от макар и временната раздяла с вас.Те са по чувствителни и страхливи.Тази година и нашата шест годишна галеница беше на гости за 10 дена и като се прибра имаше малко адаптация.При нас мина с гушкане и хранене от ръка.Ако не иска доброволно да яде можеш да му купиш бебешко пюре, но от морков,тиква или картофи.Даваш насила с спринцовка.Моята веднъж беше болна и отказа да се храни и така я спасихме,по препоръка на ветеринарката.

# 372
Нашия зайко е от година и два месеца при нас.До сега не бяхме имали домашен любимец.Беше на 6 месеца,когато го подариха на дъщеря ми.Като дойде в къщи беше много див,хапеше и се плашеше.Не вярвах,че ще се научи да си ходи на определено място и че ще стане такъв глезан.Постоянно е изъв клетката,из хола.Сутрин и вечер с нетърпение докато влезна и си търси ябълката,маруля,краставичка.От време на време,когато се скубе спира да яде и тогава ми е много мъчно за него.Толкова много съм се привързала и не знам,ако се наложи да го оставим някъде как ще се случи това.Само дето не дава да го вземаме.Иначе е много гальовен,закача се с муцунка.Игрив е много,но няколко месеца бяха нужни,докатосвикне с нас.

# 373
Нашата зайка байка е на почти годинка,взехме я съвсем бебе. Беше на 40дни. В началото не беше хич гальовна,бягаше,криеше се и хапеше. Сега е една глезана,много е пухкава и е цялата черна. Когато патуваме с мъжа ми и няма на  кого да я оставим ,си я взимаме с нас. Тази година беше 3пъти с нас на море в Гърция. Породата и е хуландско джудже,но пък е дебеличка. Тя беше най-малката от братчетата и сестричетата й . В началото бяхме взели само брат й ,но той беше ужасно страхлив и ни предложиха да вземем и нея за да свикнат и да се отпусне той. В последствие ги задържахме и двамата. Но с времето той стана невъзможен ,почна да ни хапе,скачаше от земята и ни хапеше,беше агресивен. С мъжа ми взехме трудното решение и го подарихме. Тя откакто е сама стана с времето много по-добро зайче стана. Много я обичаме и се грижим за нея. Казва се Бъни

# 374
Здравейте!
У дома си имаме зайче от почти три години. Много хубав Рошко, но за празниците бяхме извън града и го поверихме на наши приятели, които проявиха желание да го гледат.Днес се прибрахме и си го взехме. Като го извадих от клетката ми се доплака, станал е кожа и кости, а беше прекрасен дебеланко. На плочките залиташе, не може да върви. Оказа се, че от седмица не ядял много, давали му солети, пуканки, царевични пръчици, ябълки основно. Щях да припадна като го чух,толкова зле се почувствах и не спирам да се обвинявам,че го поверихме на други хора. Мъжът ми веднага го заведе на лекар и му били инжекции, беше целия подмокрен и му пудрили дупето, и казали да го водим три дни за антибиотик. Измих му клетката, сложих му постелка, любимата храна, а той ни яде,ни пие. Лекарят казал, че може да е развил бъбречна недостатъчност от солта. Sad Не мога да го гледам така, оплаках го приживе. Какво да направя, за да му помогна? Не искам да го загуби...
Егати малоумниците ooooh!
Ема едни каши, Critical Care. Ветовете ги продават, пробвайте с такава.
Дано се оправи зайчето.

Общи условия

Активация на акаунт