Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: X


Важни съвети

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, възможно е да има здравословни проблеми, и тази практика трябва да се спре.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неограничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на зайци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено. Зеленчуци и други са лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
Количеството на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден(пълното количество 1.5 ч.ч. замества хранене с гранули). Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове: Зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: Позволени са само тези изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки количества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по всяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Гранули или напълно естествена храна? Качествените гранули са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета на заека, която предоставя всичко, което му е нужно(освен сено). Хранене изцяло с пресни зеленчуци е напълно възможно, но трябва да е внимателно планирано, за да покрива нуждите на заека от разнообразна, винаги свежа храна, която не разстройва стомаха и доставя всичко нужно. Много хора нямат нужните ресурси или търпение и знания, за да осигурят подходящо прясно меню и залагат на гранули, като по-пълноценна алтернатива.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка (много клетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпване върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа (или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане. Ако заека започне да подхвърля хранилката си из клетката - завържете я за стената и купете играчка за гризане - топка.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд ( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че да не иска да ходи по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата. Ако заека продължава да ползва други места - почиствайте ги старателно с нещо киселинно като разтвор на оцет, и местете изпражненията отново в тоалетната. Упорство и постоянство е нужно.

Ако има проблем с миризмата от клетката:
-почиствайте редовно
-пробвайте различни видове талаш, постелки, или смеси за тоалетна
-при мъжки зайци, помислете за кастрация, намалява миризмата на урината


Здраве:

Зъби и нокти:
В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъвчейки големи количества по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкуствена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка, затова е изключително важно да се дава винаги сено.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина.

Ваксини, обезпаразитяване, кастрация: Като цяло се извършват по желание и не са задължителни. Зайци, които не се извеждат навън могат да ги пропуснат. Консултирайте се с ветеринар и вземете сами решение.

Третиране против бълхи: Изключително внимателно! Повечето препарати на пазара НЕ са тествани върху зайци, не се доверявайте на информация за препарат, освен ако не сте проверили на сайта на производителя че изрично е тестван на зайци!
Фронтлайн НЕ може да се капе на заек. Адвантидж е тестван продукт, дава се доза като за коте.

Тегло и размери: Теглото НЕ е адекватен метод за преценяване дали заека е в норма. Ако една жена на 20г. е висока 165 и тежи 50кг, то тя най-вероятно е също толкова здрава, колкото жена висока 175 и тегло 60кг, както и мъж 175 и 75кг. Зайците по същия начин варират като големина и размери, оттам и тегло. Има определени размери, до които се води оптимално тегло за всяка определена порода. НО! От една страна, това не означава, че няма зайци от тази порода, които стават по-големи, а просто че това са зададените  усреднени идеални норми, и заек над тях е по-малко вероятно да се получи при внимателно кръстосване и няма да се допусне до изложение. Различните породи имат различни параметри, и порода до 3кг се води също толкова мини, колкото порода до 1кг.

От друга страна, в България не се спазват стриктно никакви стандарти за кръстосване с цел запазване на породата и често зайците са с неопределена, мешана порода, и не може да се предвиди колко големи ще станат. Мини е разтегливо понятие и включва породи с различни размери, така че и 3 кг заек може да се определи така.
Дали заека е в здравословна норма се определя единствено по долния метод.
http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.aspТемператури: Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. Също така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.


Гризане на кабели, мебели, интериор:
Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайте заека при разходките му. Ако проявява интерес, или скрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялата дължина. За мебелите временно решение е правене на малки кръгчета от тиксо - лентичка, на която двата края се съединяват, за да стане двойно лепяща. Покрийте интересното място с такива търкалца (крак на мебели например) за да обезкуражите заека, като едновременно с това винаги предоставяте играчки от зоомагазина, за да има алтернатива. Винаги, когато се опитва да гризе на непозволено място плясвайте с ръце и твърдо казвайте НЕ. Физическо тупване няма добър образователен ефект, избягвайте го.

Извеждане навън: Зайците могат да се извеждат навън на разходка, ако са социализирани и им е приятно. Ако видимо проявяват страх от новото място и шумовете, е желателно да се избягва. Ползва се повод за малко кученце или други гризачи, оформен като жилетка. Не са препоръчителни каишки, които минават само през врата. Ако извеждате заека навън, желателно е да е ваксиниран,  и да се обезпаразитява редовно. Разходките навън са много приятни за повечето зайци, особено в тревисти паркове. Могат да се извеждат и при студено време за по-кратки периоди стига да не вали или духа, защото понасят добре на студове.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. Те са изкуствено създадени породи, смесвайки одомашнени зайци за месо със диви зайци и чрез селекция 'умалени', и поради това носят характеристики от двата типа, както и свои типични особености***


 Болести при зайците:
Скрит текст:

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Скрит текст:
Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970
0899 100 970
http://www.centralvetclinic.com/

Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet

Полезни сайтове с информация:

Предишни теми:

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 10:12 от Анонимен

# 1
 • На планетата Земя
 • Мнения: 5 149
Благодаря за новата тема!  bouquet

Аз си ви следя тропчовците, нищо че не пиша толкова често.

Ето поздрав от нашия прелестник Топси:

# 2
# 3
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 712
Здравейте,

Поръчах нова храна на заьо на Верселе Лага, която е против натрупване на косми в стомаха.
Още не е дошла, но се надявам да му хареса!
Поилката му понякога тече ужасно. Клетката му е като море и милото стой в ъгъла и гледа тъжно.
Не е всеки ден и не знам на какво се дължи! Сутрин не капе, а вечерта е изтекла.
Поръчах му нова със защита от прокапване. Дано да върши работа и наистина да не капе като тази!

# 4
 • Мнения: X
 Hug
От повече от 1 година ние не използваме поилка. Сипваме водата в една широка метална чиния и заинка се справя чудесно.
Само че тя е на свобода, ходи си из стаята.
Верселе Лага против косми, не бях чувала...  Thinking

Леле, Топчо какъв е сладък и гушкав  Hug

# 5
 • На планетата Земя
 • Мнения: 5 149
Дариии, може да се е развалил механизма на старата поилка, нали има едно топченце, което спира изтичането на водата. Но и поилката трябва да се слага наистина вертикално и да се обезвъздушава при поставянето. Най-добре наистина пробвайте с новата как ще е.

А за космите си трябва много ресане, много ресане. Вярно, че отнема време, но е много полезно за зайчетата. При сериозен проблем и изакване на захванати с косми акита - бързата реакция е киви или съвсем малко слънчогледово олио с пипетка.

# 6
 • Мнения: 165
Еха супер, нова темичка  bouquet
Веднага се записваме с Бамби  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 3 031
Поръчах нова храна на заьо на Верселе Лага, която е против натрупване на косми в стомаха.
Може ли линк? Не се сещам да съм виждала такава.

# 8
 • ES
 • Мнения: 2 146
Ресането е само за дългокосместите зайовци или за всички? Димето не е много рошава и не вчесвам, но в последно време не е истина колко косми ръси из къщи. Ако помогне ресането за под малкото скубане ще опитам.

# 9
 • Мнения: X
За всички, подпомага махането на старите косми. Обаче нашата не дава, много й е неприятно да я решем.

# 10
 • Мнения: 25
И аз се записжам с моето бебче, зайчето Джини.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 16 956
Поръчах нова храна на заьо на Верселе Лага, която е против натрупване на косми в стомаха.
Може ли линк? Не се сещам да съм виждала такава.
и на мен ми е любопитно каква е Thinking

# 12
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 712
Не разбирам как ги гледате без клетка зайковците!
Моя ако го пусна из къщи ще изгрезе всичко което види!
Гризе мебели, дрехи, кабели......... Абе каквото се сетите.
През деня си е в клетката, а вечер го пускаме на терасата да си тича на воля. Преди да си легнем го прибираме отново в клетката. За сега схемата върши работа!

Това е храната: http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/versele-laga-16587/versele-lag … -doma-2-5-kg-7097

В описанието пише ....срещу образуване на космени топки.

# 13
 • Мнения: 3 031
Не разбирам как ги гледате без клетка зайковците!
Моя ако го пусна из къщи ще изгрезе всичко което види!
При мен е същото, не си само ти Wink

Това е храната: http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/versele-laga-16587/versele-lag … -doma-2-5-kg-7097
В описанието пише ....срещу образуване на космени топки.
Да, виждала съм я. Но не съм я купувала, тъй като е за възрастни зайчета с наднормено тегло и не особено активни. Пък моят не попада в категориите.

Ето това намерих, съдържащо малц https://www.fressnapf.de/p/vitakraft-pellets-zwergkaninchen-1kg
Но пък моят много си обича Верселе Лага класическото, само на него до момента не му се мръщи.

# 14
 • Мнения: 346
Кажете как глезите вашите зайчета ..иска ми се нещо вкусничко да му дам и да го зарадвам на моя сладур  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт