Дете без мъж или мъж, който не иска друго дете?

• 43 537
  • 857
  •   1
Отговори
# 435
Що не се пробваш ти да го правиш, после коментирай колко е лесно.
Змия,
От 2005-ма година живея на квартира отделно от родителите ми, готвя, чистя,пера, мия чинии и тигани, ходя на работа всеки ден, само дете не гледам. Ако ти ходиш на работа аз ще седя и ще върша домакинската работа, докато гледам децата.  Wink

Никой не казва жената да работи докато има бебе, но като се почнат яслите и градините някак си само да си домакиня без да работиш... малко хора си го позволяват това Simple Smile

# 436
Някои не го и искат, мен лично перспективата да седя вкъщи да гледам деца с години ме плаши. Но наистина към хора в затруднено положение обществото и законите трябва да са много по-толерантни.

# 437
Що не се пробваш ти да го правиш, после коментирай колко е лесно.
Змия,
От 2005-ма година живея на квартира отделно от родителите ми, готвя, чистя,пера, мия чинии и тигани, ходя на работа всеки ден, само дете не гледам. Ако ти ходиш на работа аз ще седя и ще върша домакинската работа, докато гледам децата.  Wink

Никой не казва жената да работи докато има бебе, но като се почнат яслите и градините някак си само да си домакиня без да работиш... малко хора си го позволяват това Simple Smile
ох миличък, ти не само, че деца нямаш, ами си и мъничък, мамин златен, какво правиш в тоя форум, душата?

# 438
Моето мнение е, че работата на жената по децата е една от първостепенните, най-важни човешки занятия. Както и на лелките в яслите, госпожите в детската градина и учителките. Синът ми попадна на 2 /смени класа/ начални учителки, и двете полагат огромни усилия за възпитанието на децата ни. Като гледам как се оплюва този персонал, а за персонала по детските градини изобщо не ми се започва да говоря, тези хора отглеждат бъдещото поколение, но аз не виждам подобаващо уважение към тях.  ooooh!
Това, за да допълня малко твоята теза, малко встрани, за да не се повтаряме.

На персонала в детските градини и яслите му се води стаж, квалифицира се и т.н. Той е нает, за да изпълнява определени дейности, тече му трудов и професионален стаж, удържат му се осигуровки. Ако просто искаш да споделиш колко неуважително се отнасят потребителките на бг-мама с този персонал, ок, но иначе нищо общо няма това с тропането с крак да се признае за професионален стаж и квалификация пребиваването в дома на жени без работа. Държавата няма как да знае какво вършат тези жени. Официално нищо не вършат.

# 439
хайде, и мен ме хапна, ссссссс
ти деца имаш ли, нямаш ли, вземи си направи, май нямаш, че да вземеш да се кротнеш  Wink Гледам те по разни теми, тук, там, все някой захапваш, нещата вземат да изглеждат едни странни отстрани  Laughing

# 440

Има и такива жени, които са съгласни да ходят на работа и да изкарват пари, докато ти стоиш вкъщи, поддържаш домакинството и гледаш децата. Но трябва да се постараеш такива жени да не прекъсват кариерата си заради гледането на детето, защото това се отразява в случаите, когато наистина има кариера. Ражда го, защото ти не можеш и после изцяло ти си поемаш грижата по детето.

хайде, и мен ме хапна, ссссссс
ти деца имаш ли, нямаш ли, вземи си направи, май нямаш, че да вземеш да се кротнеш  Wink Гледам те по разни теми, тук, там, все някой захапваш, нещата вземат да изглеждат едни странни отстрани  Laughing

Аз съм лесна. И да си направя дете, няма да искам да ми признаят квалификация на детегледачка, готвачка и гладачка, няма да искам нищо извън това, което ми се полага заради това, което съм вложила във фонда за майчинство.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 17:17 от bubanka

# 441
Ти и да искаш няма да ти го признаят този стаж и професионална квалификация/а защо пак ти казвам- изчети ДОИ и може да се разберем/,а накратко-  защото имаш професионален стаж и евентуално образование и признаване на този стаж би ти "понижила" професионалната степен, ако реално е така както казваш- работиш и си образована. Но не всички на този свят имат тоя шанс, възможност и им се е стекъл така живота и доста малко от тези хора и жени го желаят в действитлност / да се моткат без образование, без занаят и без ден профсионален стаж и да седят само вкъщи да се грижат за къща, деца, болни хора/ За някои професии, висше образование не се иска,че дори и средно, но има хора, които би им помогнало и би ги насърчило това да им се признаят някои умения и години прекарани в грижи за някого в неравностойно положение или дете, след като приключат с тези грижи да работят, защото те алтернатива друга нямат и няма и да ги наемат ако не се стимулират тези жени по някакъв начин..... ooooh! ooooh!

За да не продължаваме спора и да ти намеквам отново и отново , да не разсъждаваш по теми в които нямаш достатъчно знания и опит или вземи се разчети и натрупай такива или няма смисъл да водим дискусия, защото не може да проумееш за какво иде реч в действителност  Tired Tired просто не говорим на един и същ език и за едно и също нещо.

# 442
Ти и да искаш няма да ти го признаят този стаж и професионална квалификация/а защо пак ти казвам- изчети ДОИ и може да се разберем/,а накратко-  защото имаш професионален стаж и евентуално образование и признаване на този стаж би ти "понижила" професионалната степен, ако реално е така както казваш- работиш и си образована. Но не всички на този свят имат тоя шанс, възможност и им се е стекъл така живота и доста малко от тези хора и жени го желаят в действитлност / да се моткат без образование, без занаят и без ден профсионален стаж и да седят само вкъщи да се грижат за къща, деца, болни хора/ За някои професии, висше образование не се иска,че дори и средно, но има хора, които би им помогнало и би ги насърчило това да им се признаят някои умения и години прекарани в грижи за някого в неравностойно положение или дете, след като приключат с тези грижи да работят, защото те алтернатива друга нямат и няма и да ги наемат ако не се стимулират тези жени по някакъв начин..... ooooh! ooooh!

За да не продължаваме спора и да ти намеквам отново и отново , да не разсъждаваш по теми в които нямаш достатъчно знания и опит или вземи се разчети и натрупай такива или няма смисъл да водим дискусия, защото не може да проумееш за какво иде реч в действителност  Tired Tired просто не говорим на един и същ език и за едно и също нещо.

Демек, искаш на хипотетичната  Петранка, дето детето й го гледа майка й, докато тя виси по кафетата и се сваля със селските бекове да й се признае професионален стаж, само щото е родила ? Понеже както Кукумицинка каза, божа работа тая жена дето е в майчинство дали си гледа детето, готви чисти и алабала, или си клати краката и се тръшка, че е горканка. Вярно, шанса да е второто не е идеално голям, ама съществува. Т.е. така на едро да се признава майчинството за професионален опит не върви.

# 443
ето тук се намества и функцията на социалната служба и оценката на социалните, както и законодателя да вземе адекватни мерки, как да ограничи злоупотребите/те ги има във всеки един вариант на социална подкрепа, ама поне тук тази мярка не е парична, а насърчителна с идеята да подпомогне бъдеща професионална реализация, щото най-лесното е да изсипеш 100 лв за 12 месеца....

# 444
ето тук се намества и функцията на социалната служба и оценката на социалните, както и законодателя да вземе адекватни мерки, как да ограничи злоупотребите/те ги има във всеки един вариант на социална подкрепа, ама поне тук тази мярка не е парична, а насърчителна с идеята да подпомогне бъдеща професионална реализация, щото най-лесното е да изсипеш 100 лв за 12 месеца....

За мен това не са адекватни мерки. Да ходиш да проверяваш някоя, която е започнала да ги ражда от ученичка, дали пуска прахосмукачка веднъж дневно, дали обира праха по ъглите и чисти прозорците и банята, дали им готви на децата 3 пъти дневно, дали полученото ядене в резултат е достатъчно качествено, че тя да получи квалификация като готвачка и чистачка, е далеч по-трудоемко и закъсняло, отколкото да създадеш някакви мерки за социална интеграция, които да ги стимулират да учат, да работят и да раждат деца, след като вече са натрупали някакъв опит и могат да се гледат сами себе си първо.

Да не намесваме случаите на хората, които се грижат за болен човек със случаите на такива хора. И аз съм се грижила години наред за баба ми, заедно с майка ми (която също има здравословни проблеми) се редувахме, докато иначе си работехме друго.

# 445
Ами така де, баба ти не е била само домакиня, ами и здраво си е поработвала. Това казвам и аз.
Повечето жени в работоспособна възраст, работят. Ти обратното ли твърдиш?
Той бърка двата щата - работа на заплата и работа на полето. Това са две различни неща. Никога в никое общество, зависещо от земеделие, не е имало случай жената само да мие купите след вечеря и да не ходи да кОпа - работили са и на полето, просто защото работата реално е била там.
Ама да ми се изтъпани 30-годишен келеш и да ми заяви, че съм виновна, защото не съм искала след 10-часов работен ден да свърша всичката къщна работа - значи нещо много му куца.
Харесвам баланса, дори на някой друг да му изглежда като тънки сметки. В името на баланса единственият приемлив вариант само аз да върша домакинската работа след платената си такава е мъжът ми да носи минимум 3000 лв чисто месечно. Определено не намирам за нормално при сравнително еднакви доходи и на двамата, домакинството да се поема от единия.

Изобщо намирам за изключително ненормално поведението на съвременния мъж, както и разбиранията му. Този тип го доказва. За него е проблем, че жените искали да делят домакинските задължения, но не е проблем, че майка му му е захвърлила сестричката да я гледа.  Каква е разликата? newsm78 Че едното е мама и на мама копче не може да каже?

Сега гледам и за зареждане на хладилник говори. Ти, мойто момче, кола нямаш ли, да идеш да напазаруваш заедно с жената, или мъкненето на 5 кила картофи, 1 ориз, 2 ябълки и още един куп пакети за нищо го нямаш? Нали друг ги мъкне?

# 446
Самата идея не е лоша, но едва ли ще сработи и по други причини. Той и сега работодателят знае, че една жена с две-три деца вероятно е готвила и мила чинии, но не я взима, понеже уж няма стаж. Ако реши да поставя условия, така или иначе няма да зачита този стаж като релевантен. Ще изисква стаж в заведения и кухни.
Както е с магистратурите например - можеш да завършиш такава за неспециалисти, но обичайно не те третират по същия начин като магистрите, които имат сходна бакалавърска степен.
Да не говорим, че просто в България пазарът на труда е много ограничен - за неквалифицираната работа има много кандидати, плаща се малко, работи се много.

# 447
Да в момента ситуацията е такава, но според мен промени не се правят кардинално, а стъпка по стъпка, като начало е законодателна инициатива, после идва и промяната на мисленето и т,н.....Последните осъдителни коментари за родили млади жени или такива отглеждащи деца не ми се коментират........елементарни са лично за мен и няма какво повече да се каже по тези твърдения, че някой ще следи някой за нещо си  ooooh! ooooh! Като за начало , ако тези жени нямат иницатива да работят след това каквото и да било , свързано с тези им умения и опит, изобщо няма да ходят да се пенкат да им се признае каквото и да било ми ще си седят да си мързелуват и да си гледат децата  и мъжете  ooooh!.....ама за това казвам, че не е нужно да се разсъждава върху нещо върху което, нямаш поглед или достатъчно знания.....безсмислен спор е и ще се влезне в обяснения на всяка дума.

Да приемем Кукумицин , че просто не се кефиш на майки и толкоз  Wink Wink как тъй ще раждат и ще гледат деца/мързелуват, докато друг ги гледа/.........я по 3 месеца и после кой от къде е , а децата да ги съберем в невръстна възраст на един куп и да сложим една лелка само да им сменя памперса и толкоз/щото на 20 бебета на 6 месеца 2 мед сестри, толкова умеят/- всички са доволни......а ти спокойна, че всички работят и учат колкото теб ми не раждат и гледат деца по цееели 2 години, нали?  Sunglasses

# 448
Така, първо, имаш много грешна и идеалистична представа за необходимите промени. Те трябва да започнат много по-рано, още при децата от рисковите групи, а не после да им раздават някакви безполезни тапии за нискоквалифициран труд, за работа, където взимат и без опит.

Втората част от поста ти, не знам как да я коментирам...  Нищо подобно не съм казала. Майчинството, което майките получават, ако не си обърнала внимание, е нещо като болнични - държавата ти плаща от това, което си внасяла, защото в момента се водиш нетрудоспособен и в невъзможност да извършваш работата, която си вършила, преди да излезеш в такова майчинство. Държавата не ти плаща майчинство, за да домакинстваш и да гледаш деца, та да има някакви очаквания да се квалифицираш в тази дейност.

# 449
но това пак важи за образовани и жени с трудов стаж. Представи си/явно не можеш/ и много други житейски казуси. Естествено, че трябва да се прави ранна превенция, там доста сме напреднали за щастие, има какво да се направи , но сме напреднали в някаква степен и ги има тези програми. Но въпреки това сме бедно общетво, общество в което се шири недоимък, дискриминация , домашно насилие, детски труд/вика му се общество в преход  Crazy Crazy/  и в такова едно общество най-потърпевшите единици са жените и децата/като при война и криза...../. Единственият начин , да се избута напред подобно общество е като се упражни положителна дискриминация/не ми се обяснява какво е- чети има писано/, върху тези единици, които са най-потърпевши/казахме кои са/ с цел да могат да се интегрират, не се разсъждава елемнтарно кой какво би злоупотребил, това са насърчителни мерки, да може да звучи дискриминационно спрямо други хора, но при все че са били поставени тези хора в неравностойно първоначално положение , то при тях се твърди , че дискриминацията е насърчителна/положителна/ Tired Tired

направи се някакъв опит със социални предприятия да се изкарат на пазара на труда подобни жени.......ама нещо не се получи като цяло.....  Tired Tired

П.п подобни мерки не само с цел да се раздават "ненужни професионални" тапии или стаж, а действат дългосрочно превъзпитаващо на цялото общество именно в насока да се излезе от стереотипа, че видиш ли като си вкъщи да се грижиш за някого, то си просто домакиня....няма такова понятие що се отнася за грижи за човешко същество. Не е лесно от едно парче месо да направиш и отгледаш Човек, колкото и лесно да изглежда на тези , които не са опитали.  Wink

п.п
Сега ми хрумна един лесен за разбиране пример- знаеш ли защо са квотите мъже- жени в университета? Това е лесен пример за положителна , насърчителна дългосрочна дискриминация. Това е не само с цел да има еднакъв брой кандидати и учащи се във ВУЗ, а е било с цел да насърчи мъжете да учат и да придобият висока степен на образование/защото масово са били жените, тези които завършват и влизат, защото мъжете са били войници и т.н...../  Харесва ли ни или не, то е направено с цел , именно защото са били в неравностойна позиция спрямо жените. Към днешна дата, това е постигнато в голяма час, изравнени са и възможностите за кандидастване, прием и завършване......Подобен би бил ефекта и при признаването и насърчаването на професионалният опит на тези жени, които го извършват, да бъдат насърчени след това да упражняват тези професии, да се дообразоват и т.н.....

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 20:32 от Звезден^Прах

Общи условия

Активация на акаунт