Опера

• 73 427
  • 478
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Аз реших тази година да заведа големия ми син (на 7 г.) на "Лешникотрошачката" на 23/12 в Софийската опера. Пуснала съм си отпуск, него ще го спра от училище, надявам се да му хареса, а и аз самата нямам търпение.
Ще ви хареса, всяка Коледа гледаме балета в Операта.  Децата, като малки харесвафа много това мултфилмче и  си тананиках музиката https://www.youtube.com/watch?v=PQwFr_rIGbk

# 451
Защото съм избрала представление от 11.00 ч. в работен и учебен ден.

# 452
ОК, не знаех, че ден преди Коледа някой ходи на училище Wink

ВАРНА
Операта "Русалка" от Дворжак на 7 Ноември, в Държавна опера - Варна
Скрит текст:
Диригент Павел Балев
Режисьор Сребрина Соколова
Сценография и мапинг Петко Танчев
Художник на костюмите Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
Художествено осветлени Валентин Андонов

В главните роли:
РУСАЛКА - Илина Михайлова
ПРИНЦ - Рейналдо Дроз
КНЯГИНЯТА - Ирина Жекова
ВОДНИЯ ДУХ - Деян Вачков
МАГьОСНИЦАТА - Михаела Берова
ГОРСКИЯ - Пламен Райков
ПОМОЩНИК-ГОТВАЧ - Мария Палматите
ПЪРВА НИМФА - Олена Арбузова
ВТОРА НИМФА - Розалия Желязкова
ТРЕТА НИМФА - Силвия Ангелова
ЛОВЕЦА - Велин Михайлов
Оркестър, хор и балет на Държавна Опера Варна
С ваучер от Грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/rusalka-0fqbt

Оперетата "Българи от старо време" от А.Карастоянов - на 19 Ноември в Държавна опера - Варна
Скрит текст:
Либрето Коста Райнов
По повестта на Любен Каравелов

Диригент Стефан Бояджиев
Режисьор Николай Априлов
Сценография и костюми Ася Стоименова
Хореография Радослав Иванов
Диригент на хора Надежда МакКюн
В ролите:
ХАДЖИ ГЕНЧО - Владислав Карамфилов - Въргала
ДЯДО ЛИБЕН - Иво Танев
ДЕЛА - Милена Захариева
ПАВЛИН - Борис Луков
ЦОНА - Благовеста Статева
ЛИЛЯНА - Жана Костова
ИВАН - Велин Михайлов
ЯНКА - Лилия Илиева-Михайлова
ЕРЧО - Мартин Киров
ГЕРЧО - Илко Захариев
ЦИГАНКА - Вяра Железова
БАБА ТОДОРА - Даниела Рабчева
КЛЮКАРКИ - Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,
Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева
Хор , оркестър на Държавна опера Варна

Със специалното участие на Танцов ансамбъл "Одесос" при МВР - Варна Иво Танев и Влади Въргала в новата варненска постановка на оперетата "Българи от старо време".
С ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/na-teaar-0bfkwqf

Операта "Фауст" от Ш.Гуно на 22 Ноември, на Основна сцена в Държавна опера - Варна
Скрит текст:
Диригент - Светослав Борисов
Режисьор - Вера Немирова
Сценограф - Олга фон Вал
Костюмограф - Юлиян Табаков
Хореограф - Анна Пампулова
Художествено осветление - Валентин Андонов
Диригент на хора - Теодора Георгиева
Мултимедия - Димитър Иванов

Участват:
Доктор Фауст -Рейналдо Дроз
Мефистофел - Деян Вачков
Валентин - Иво Йорданов
Вагнер - Гео Чобанов
Маргарита - Илина Михайлова
Зибел - Лилия Илиева - Михайлова
Марта - Михаела Берова
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна и ВДЮО при ЦПЛР - Варна
Спектакълът се изпълнява на френски език със субтитри на български и английски език.
С ваучер от Грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/opera-faust-036v7hz

Операта "Риголето" от Верди на 26 Ноември, Държавна опера Варна - Основна сцена
Скрит текст:
Либрето: Франческо Мария Пиаве
По драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява"

Творчески екип:
Диригент: Светослав Борисов
Режисьор: Сребрина Соколова
Сценография и костюми: Нела Стоянова
Хореография: Светлана Тоншева
3D mapping: Тодор Тодоров
Диригент на хора: Теодора Георгиева

В ролите:
Херцогът на Мантуа - Рейналдо Дроз
Риголето - Пламен Димитров
Джилда - Александрина Михайлова
Спарафучиле - Деян Вачков
Мадалена - Силвия Ангелова
Джована - Миглена Страдалска
Монтероне - Гео Чобанов
Маруло - Велин Михайлов
Борса - Артьом Арутюнов
Граф Чепрано - Петър Петров
Графиня Чепрано - Розалия Желязкова
Паж - Лъчезара Георгиева
Офицер - Илко Захариев

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна
С ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/rigoleto-0qtukqt

# 453
ОПЕРЕТА в София:

Оперетата от Имре Калман "Графиня Марица - чардаш, шоколад и рокендрол" на 31 Октомври, в Музикален театър "Стефан Македонски"
с ваучер от Грабо за 15 евро и 17 евро https://grabo.bg/sofia/opereta-0339zf

Оперетата "Веселата вдовица" на 2 Ноември, в Музикален театър "Стефан Македонски"
 с ваучер от Грабо за 15 и 17 евро https://grabo.bg/sofia/veselata-vdovitza-02ztn

Оперетата "Царицата на чардаша" на 7 Ноември, в Музикален театър "Стефан Македонски"
с ваучер от Грабо за 15 и 17 евро https://grabo.bg/sofia/tzaritzata-na-chardasha-08455n

# 454
ВАРНА

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО от П.И.Чайковски
5 ноември, 19.00 ФКЦ Варна
Хореография Мариус Петипа, Лев Иванов
 Хореографска редакция Сергей Бобров
Балет на Държавна опера Варна

РИГОЛЕТО от Дж.Верди
26 ноември, 19.00 - ФКЦ Варна
Либрето Франческо Мария Пиаве
По драмата на Виктор Юго Кралят се забавлява
 Диригент Азат Максутов
Режисьор  Сребрина Соколова

СЕСТРА АНДЖЕЛИКА от Дж.Пучини
СЕЛСКА ЧЕСТ от П.Маскани

13 декември, 19.00 - ФКЦ Варна
Диригент      Якопо Сипари Ди Пескасероли
Адаптация     Ада Гурра
Солисти, Оркестър и Хор на Държавна опера Варна

СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР от Дж. Росини
17 декември, 19.00 - ФКЦ Варна
Диригент ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ
Постановка АНТОНИО ПЕТРИС
РежисьорСРЕБРИНА СОКОЛОВА
 РОЗИНА                      Илина Михайлова
ФИГАРО                     Свилен Николов
ГРАФ АЛМАВИВА    Артьом Арутюнов
ДОН БАЗИЛИО          Деян Вачков
ДОКТОР БАРТОЛО   Гео Чобанов
Солисти, оркестър и хор на Държавна Опера Варна

# 455
На 21 декември Опера Русе идва в зала 1 на НДК с "Лешникотрошачката", онзи ден взривиха публиката със "Зоро", така че очакванията вече се големи, надявам се отново да покажат класа и професионализъм.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 13:51 от Rayna13

# 456
Късно разбирам, че тази вечер в Опера Бургас ще поставят "Севилският бръснар", видях артистите и съм сигурна, че ще бъде великолепна постановка, като бижуто ще бъде невероятната Мария Юрковская в ролята на Розина, много я харесах като графиня Щаси в "Царицата на Чардаша", слушала съм я и в камерен състав, така че с удоволствие бих я гледала и в други роли, особено комични. Диригент ще е Иван Кожухаров. Не видях в програмата кога пак ще поставят "Севилския бръснар", през ноември не виждам друга дата. Но, който може днес - възползвайте се от възможността да ги видите, а после споделете!

# 457
За който ще ходи на "Риголето" утре - Даниел Орен е болен и вероятно пак ще дирижира Франческо Роза (поне така се разбра от анонса на Карталов снощи). Ако някой не си дава сметка колко е важен диригентът в една опера, снощи беше прекрасен пример как без него не става. В първо действие един път не се уцелиха оркестър и солисти, ей така, по случайност да се настигнат. Голямо разминаване, голямо нещо. С което не искам да кажа, че Роза не е добър диригент - не знам колко по-рано са му казали, че той ще дирижира, и колко репетиции е имал с тези солисти (последната информация отпреди 4 дни беше, че Даниел Орен ще си дирижира, та не знам), и ако не е имал време да се подготви и да репетират заедно, не се учудвам и всъщност съм му благодарна, че в крайна сметка спектакъл имаше. Обаче наистина първо действие беше трагедия, нататък криво-ляво мина. Обаче оркестърът категорично свиреше протоколно, точно колкото да мине без драми - нямам представа, сигурно и те са били на тръни. Не ги виня, дано утре да е по-добре.

На Щефан Поп абсолютно не му беше ден, височините никакви ги нямаше, което е тъжно, понеже е супер тенор и в Тоска примерно беше чудесен ей сега през септември, обаче снощи - тц, йочец, както казва една колежка.

Гуида има много хубав глас, пеенето си го изпя, аз лично за Джилда предпочитам по-пъргави гласове, но предполагам е въпрос на вкус, изпя си го момичето (без финалната височина във Вендетата, дори не я опита, което беше разочароващо, понеже всичко друго си й беше там. Явно се усети, че няма да се получи).

За Амартувшин Енкхбат каквото и да се каже, ще е малко. Титаничен баритон е, голям глас, много Вердиев, и много пеене има пред него. Грандиозно събитие е, че гостува тук, и много ме е яд, че Орен е болен, щях да ревна, Карталов като излезе да го съобщи. Тогава вече щеше да се случи чудо на сцената, имаше всички предпоставки.

Относно играта - скандално протоколно изпълнение от всички, изглеждаше точно като да им е през да не казвам кое. Щефан Поп се опита, той е много подходящ за образа на Херцога, ама там пък вокално не се получи, а останалите (Джилда и Риголето говоря, то Спарафучиле няма какво толкова и да играе) бяха все едно ги бяха свалили ей сега от самолета и им бяха казали "дайте да направим едно Риголето", и те бяха казали "миииии... ок". То в концертно изпълнение съм виждала повече актьорско майсторство и присъствие, те изглеждаха не просто като да не си дават зор, ми и като да не опитват изобщо.

Но. След всичко казано, си заслужаваше дори и само заради монголеца. Сто пъти бих го слушала. А с тенор във форма и Даниел Орен на пулта, щеше наистина да е откровение. Утре - втори опит. Ако не беше Енкхбат, вероятно щях да пробвам да шитна билета, но няма да го пропусна, може пък и тенорът да живне (на фона на Тоската през септември и цялостното ни впечатление от него знам, че е моментно, въпросът е да мине до утре, пък това не е гарантирано).

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 09:05 от Country Strong

# 458
  • sofia
Благодаря много за този отзив! Бях на ръба да похарча едни 130 лв. за билет, но ще чакам по-добри времена за Риголето.

# 459
По-добър Риголето от Енкхбат в момента не мисля, че има в световен мащаб (Лука Салси догодина искам да го чуя в Палермо, но за друг не се сещам), а тенорът с голяма вероятност ще се съвземе. Ще се изненадам, ако и утре не звучи добре. Ако играта ви е важна - там беше трагедия, наистина. От оркестъра не знам какво да очаквам утре, признавам, но според мен парите си струват дори и само заради монголеца. Вече нататък е въпрос на преценка кое и колко Ви е важно, но гостуването му е огромно събитие и си заслужава да се чуе (не ми беше идеята да отказвам никого, честното ми мнение от снощи беше това, и също честно очаквам утре да е по-добре).

# 460
  • София
Много силно се надявам, имаме билети за утре.

# 461
Ако някой не си дава сметка колко е важен диригентът в една опера, снощи беше прекрасен пример как без него не става. В първо действие един път не се уцелиха оркестър и солисти, ей така, по случайност да се настигнат.
E да, така е. Но може би не защото този диригент е слаб, а защото не са репетирали достатъчно време заедно. Не са отработили всички моменти. Често се случва така, когато се смени диригент в последния момент.

Относно прожекциите на Кралската опера и балет в кината Арена, вече остават само в София, Плевен, Кърджали и Смолян.
След  като закриха кино Арена Запад, Арена Младост и Арена Мол България (в София), миналата година загубиха Арена Гранд Мол (Варна), вече загубиха и Пловдив (Мол Марково Тепе). Сега там оперират разни други... Синеленд, Синема сити, Сине Гранд и др.
Скрит текст:

# 462
Е, и аз това казах точно след цитата.

# 463
Балет "ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИМЧЕ"
Изпълнение на ROYAL BALLET AND OPERA

На 14, 17 и 20 декември в кината Арена в София:
В Плевен и Кърджали само на 14 декември (16 ч.)

Синопсис: Лиза, единствената дъщеря на Вдовицата Симон, е влюбена в младия фермер Колас, но майка ѝ има по-големи амбиции. Тя се надява да я омъжи за Ален – сина на богатия земевладелец Томас. Решена да се омъжи за Колас, Лиза измисля как да надхитри плановете на майка си.

Операта Пепеляшка в изпълнение на Royal Ballet & Opera - на 23, 26 и 29 Ноември

Кино Арена West Mall София https://grabo.bg/sofia/operata-pepeliashka-06qts3v
Кино Арена The Mall София https://grabo.bg/sofia/operata-pepeliashka-0f797
Кино Арена Панорама Мол Плевен https://grabo.bg/pleven/royal-ballet-opera-09ngn

С ваучер от Грабо за 20 лв (с вкл. вино и бонбони)

Синопсис: Принудена да върши домакинска работа от своите разглезени доведени сестри, Пепеляшка води тъжно и сиво ежедневие. Всичко се променя, когато тя помага на загадъчна жена. С малко магия тя е пренесена в приказен свят, където феи даряват сезоните, тикви се превръщат в каляски, а истинската любов я очаква.

# 464
  • София
По-добър Риголето от Енкхбат в момента не мисля, че има в световен мащаб (Лука Салси догодина искам да го чуя в Палермо, но за друг не се сещам), а тенорът с голяма вероятност ще се съвземе. Ще се изненадам, ако и утре не звучи добре. Ако играта ви е важна - там беше трагедия, наистина. От оркестъра не знам какво да очаквам утре, признавам, но според мен парите си струват дори и само заради монголеца. Вече нататък е въпрос на преценка кое и колко Ви е важно, но гостуването му е огромно събитие и си заслужава да се чуе (не ми беше идеята да отказвам никого, честното ми мнение от снощи беше това, и също честно очаквам утре да е по-добре).
По скромното ми мнение на лаик беше добре, любопитна съм за твоето мнение, но толкова унила бях в началото след отзивите ти, че искрено се зарадвах, че след известен дисонанс в началото и малко по-слабо представяне на Щефан Поп после нещата потръгнаха.
Енкхбат наистина е страхотен, а и дори имаше химия между него и Гуида, която също много харесах.

Общи условия

Активация на акаунт