НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 307
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • In transit
Ще почнат да ви разнасят сега с тези ГМО/та  Laughing Hug

Нека има разнообразие, само за пръжките на Вив ли да говорят?  Mr. Green

Джия,

Аз откъдето и да е сьомгата изобщо не вярвам да е дива. На принципа съм, че ако не си отгледал сам храната, не можеш да се довериш на никой, така, че вземам това, което ми хареса на вид и цена с ясното съзнание, че не знам как е произведено. Е не купувам най-евтините неща, въппреки, че в България и високата цена не е критерий за качество за съжаление!  Peace

Но пък в Лидл има много вкусна сметана, заквасена 12% полска, даже тая седмица е на промоция! Съдържа само млечна сметана и бактерии. Има и други хубави неща в тоя магазин, не са много, не са и от евтините.  Simple Smile

# 676
Нищо не писахте за рапичното олио. Не го споменавате никъде.  newsm78

# 677
Нищо не писахте за рапичното олио. Не го споменавате никъде.  newsm78
Доколкото помня, не става. Съдържа твърде много омега 6.

Относно магазин Лидл - аз пазарувам оттам, когато имам възможност. Месо не купувам, но други неща, да.

# 678
  • SA
Лея, не, не са препоръчителни нито рапично, нито слънчогледово масло, нито соево и тем подобни растителни масла.
Аткинс наистина ги позволява, но пак да кажа, че трябва да се има предвид, че книгите му излизат във времена, когато растителните масла са се смятали за особено полезни за здравето и са били масово препоръчвани като по-здравословни пред животинските.

# 679
Нищо не писахте за рапичното олио. Не го споменавате никъде.  newsm78

Имам спомени, че в темата не го одобряваха много.

Малко инфо

Deziderata по този начин ли се храниш? Изненадана съм малко Simple Smile Успех

В Лидл съм намирала хубави корнишони Simple Smile Пазарувала съм от там и гръцко кисело мляко с 10 процента масленост ама много съмнително ми се вижда : )
Имат и продукт, който силно имитира сирене филаделфия и е много изгодно като цена : )
Преди време съм купувала моцарела, която не отговаряше на грамажа си, та може освен от качество и от грамаж да удрят Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 14:49 от Суха Мащерка

# 680
Мики, точно днес в Лидл гледах тази заквасена сметана и доста и се зачудих. Утре ще отида да взема, наистина е на промоция 1,30лв мисля.

За теста няма да Ви казвам колко отговора ДА имам, че направо ме е срам.  Blush
Ако благодарение на този режим преодолея тази си зависимост от сладки неща ще съм герой.  Mr. Green

Да се отчета и аз за изминалата седмица, -1кг надолу показва кантара, но видимо усещам че корема ми е по спаднал от обикновено. Гледам да се храня достатъчно като следвам съветите ви. Общо взето менюто ми се състои сутрин от яйца и нещо друго, а обяда и вечеря салата и месо.

П.С. Сави, тук ли си още? Май не съм виждала твой пост?!  newsm78

# 681
В Лидл има много хубави неща, ако под хубави се разбира вкусни. До колко обаче вкусни означава качествени, всеки може да прецени за себе си.  Grinning
Корнишоните им са всенародно известни. какво полезно обаче има в една варена туршия? Освен може би фибрите.

# 682
Благодаря за отговорите ви за рапичното олио. Пише, че и шафранът е позволен, но сигурно и там стоят така нещата.

# 683
Точно тези сигурно нямат нищо полезно Simple Smile
На мен ми напомнят на корнишоните на майка, един вид носталгията ми лекуват : )
Сладнеят леко, макар че не беше упоменато да има захар, или поне не помня...
 Laughing

Шафран защо да е забранен, но е малко скъп Simple Smile? Може би имаш предвид шарлан?

# 684
  • София
Благодаря за отговорите ви за рапичното олио. Пише, че и шафранът е позволен, но сигурно и там стоят така нещата.

шафран или шарлан?

за тези, които обичат шунки, добър вариант е купуването на шунковар за направата на домашен продукт.

# 685
  • SA
Сега видях какво е писала Deziderata .
Историята ти малко прилича на тази на Тим Ноукс, който също е маратонец и въпреки стриктното си нискомазнно хранене и пробягвания на поне 40-50 км седмично е стигнал до диабет от 2 тип.
Именно този куриоз на пръв поглед му е отворил очите, че очевидно за някои хора нискомазнинно хранене с доста въглехидрати и пълнозърнести храни, пък макар и без джънк, просто не е подходящо в здравословен аспект.
Желая ти с този начин на хранене бързо да постигнеш формата, към която се стремиш!

# 686
Здравейте,Момичета!

Наваксах с последните 2 теми  и идвам да споделя впечатления си от The Wahls Protocol. Успях да я приключа на почивката.Знам, че вече е коментирана някъде назад в темите, но книгата наистина си струва да се прочете. Копирам и това, което вече бях споделила в предходната тема.

Д-р Тери Уолс е диагностицирана с множествена склероза като идва момента ,в който тя се озовава в инвалидна количка. Благодарение най-вече на промяната в храненето( + другите елементи на протокола, но тук говорим за хранене) тя става от инвалидната количка, започва отново да кара колело и да води активен начин на живот.

На кратко:

*Всички хронични болести започват на клетъчно ниво. Клетките имат нужда от определени хранителни вещества(нутриенити) и ако ние не им ги даваме , те започват да не функционират , както се очаква от тях. Скоро биват последвани от органите и накрая от самия индивид.
*Генът не е нашата съдба. Има значение, разбира се. Той определя нашата предразположеност, но средата определя дали този ген ще бъде активизиран или ще  остане неактивен и само предразположеност.
*Средата включва храната,която избираме да консумираме и чрез която осигуряваме необходимите нутриенти на клетъчно ниво; въздуха, който дишаме;движението;начина ни на мислене;интеракциите ни с хората.
*Ако искаме да бъдем здрави, трябва да се погрижим нашите клетки да бъдат здрави.Те от своя страна са здрави единствено ако техните митохондрии са здрави. Ако от храната не получават нутриентите, от които имат нужда, те не могат да функционират ефективно. Хроничните болести са израз на дългосрочно "недохранване" на митохондриите на клетките и тяхното неефективно функциониране.

Тя е разработила 3 нива на своята диета(начин на хранене) като последното е най-ефективно и съответно с най-малко въглехидрати. Малко за него:

* Мазнините са най-голям % от общия калориен прием за деня. За такъв от 2000 кал, на мазнините се падат 1300 т.е 65 %. Като изключително силно  подчертава колко е важно голяма част от мазнините ни да идват от кокосово масло.Поне 68 гр. Тя включва и кокосово мляко.Целта е на всяко хранене да има източник на средноверижни мазнини.

*Поне 500 гр зеленчуци, от които 250 гр зелении, 125 гр "цветни" зеленчуци и 125 гр зеленчуци, богати на сяра.

*Елиминират се всички зърнени, бобови и картофи.

*Консумиране на зеленчуци, богати на нишесте максимум 2 пъти на седмица.

*В последното ниво с увеличаване на мазнините, намаляме протеина.

*Позволена е една порция плодове на ден -ягоди, малини, къпини,боровинки.Препоръчва се плодовете да се консумират например с кокосово мляко, за да се забави бързото навлизане на захарта в кръвта.

*Препоръчват се 2 хранения на ден, с прозорец от 12-16 часа между последното хранене и първото на следващия ден.

*Алкохол само при специални случаи.

*Яйцата и млечните са изключени.

Знам, че всичко това се дъвче нонстоп в темата, но все пак реших да споделя.
Трябва да излизам. Като се сетя ще споделя още.

# 687
шафран или шарлан?
за тези, които обичат шунки, добър вариант е купуването на шунковар за направата на домашен продукт.

Embarassed шарлан, не шафран. Думите ми са толкова еднакви, че обърках.
Та, използвате ли?

Не съм опитвала краставичките на Лидл, а често пазаруваме от там. Ще взема да опитаме.
От днес там е на промоция заквасена сметана 12% масленост. Чудех се дали да взема.

Относно шунковарите, тук във форума четох че може и без тях, а с консервена кутия в слоукукър - за онези, които имат такъв уред.

# 688
  • София
Уж съм чела всичко от първа страница, но не помня защо чушките и доматите се изключват при АИП.
Може ли някой да обясни.

# 689
Италианската седмица в Лидъл беше до вчера, но сигурно има още маскарпоне на тази цена, на мен ми се видя безвкусно. Най-голямо разнообразие от маскарпонета има в Метро.

Скоро гледах по телевизията как се отглежда сьомгата, и кое ми направи впечатление - цвета се постигал само от храната, хранеха ги с някакви топчета пелети и си го правели цвета какъвто искат, по наситен или по-светъл. Но хората купували повече риба с по-наситен цвят.
Дива сьомга на нормални цени си мисля, че може и да има в Канада и Аляска, но не и тук.

Скрит текст:
Инес Субашка е по БТВ в момента.
Хич не ми е симпатична, за първи път я виждам.
Да видим какво ще маже.
ако изобщо можеш да и разбереш какво казва
за нея ми трябва преводач , ужасен говор има
на Сиси и е неприятна Р.И. , но мен И.С. повече ме дразни Simple Smile
Гледайте тогава Милко, аз на него съм фенка  Sunglasses  Laughing

На теста на jabot.j имам 12 положителни отговора, знам си аз, че въглените не са за мен.

Общи условия

Активация на акаунт