Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 503
  • 269
  •   1
Отговори
# 60
Облаче, моят аборт беше към края на четвъртата седмица.
Изследвания за емоционалните и физически прояви на нещо, което не притежава нервна система, кости, мускули и други необходими неща, за наличието на каквато и да е емоционална или физическа активност е просто безумие и най-вероятно са правени по "достоверен и научен" начин от същите кукута, които обикалят клиниките със снимки на абортирани ембриони и крещят в чакалните, че ще се пържиш в ада ако сториш този непростим грях.

# 61
Аз съм благодарна, че живея в нормална държава и ми е даден избор. Може никога да не прибегна до него, но ми е дадено това право. Не ме интересува грях ли е, защото не съм религиозна. Не ме интересува и дали някой го оправдава или не.

# 62
Антигона, по никакъв начин не коментирам нечие лично решение. Както по- напред писах, всеки от нас дава най-доброто от себе си, на което е бил способен в даден момент!
Просто така виждам нещата за себе си, моля се да не ми се случва непланирана бременност  Praynig

# 63
Според Бог и Божиите закони аборта е грях.
Защото ,според Него , това е груба намеса в Неговите си Божествени дела и неведоми пътища.
Той най-добре си знае , защо едно детенце трябва да се появи на този свят. Също така Бог си знае, дали детето ще дойде на света здравичко или не. Той решава , чрез кои родители ще го създаде.

Също така ,  Бог ни е подарил нещо наистина ценно - правото на избор.
Дал ни е право ние сами да изберем , дали ще  изживеем живота си по Неговите закони , или ще предпочетем човешките такива.

А дали оправдавам или не аборта , като  съввкупност от действията на няколко човека...  Не е моя работа.

# 64
Не, не е грях, а право на избор. Имам един и не съжалявам, ако реша ще направя и втори. Още по-смешно и жалко е да се твърди, че е убийство.  Това само ненормален може да си го помисли.
... а също и амбициозна кандидат - булка  ooooh! която драпа да се откачи от майка си и баща си и да се прави на "голяма" ...

# 65
  • Paris, France
Не съм вярваща, но гласувах с "ДА", защото мисля, 4е абортът е , как да кажа, грешна постъпка и абсолютно неуважение към един 4овешки живот. Приемам без никакви резерви абортите с цел спасяване на живота на майката дори ако са в напреднал стадий на бременността, но абортите по избор са си грешни. В днешно време ранният аборт е тривиален и бърз и с едно хап4е вси4ко приклю4ва.

# 66
А кои са обществата, в които нямат право на аборт?
В някои от тях жените нямат право и на контрацепция, и на медицинска помощ, и на образование, и като цяло нямат права..
В католическите държави все пак не е така днес, нали?

Да бе, нямали права, ти да видиш.
В Европа абортите са забранени в Ирландия, Малта, Лихтенщайн, Полша и Сан Марино. На много други места по света също са забранени. Живея в една от тези държави и категорично заявявам, че жените са на пиедестал във всяко отношение. Тезата за ограничения в образование, здравеопазване и т.н. е просто смешка.

# 67
 В Германия също са забранени абортите.
 За да не биват преследвани, а и наказвани от закона, бременните, които искат на всяка цена да направят аборт, са задължени да посетят специалист (психолог най-често) с който да се консултират преди аборта. Ако не представят бележка, че са били на такава консултация, няма да им се разреши да направят аборт,никой доктор няма да го направи.
 Разрешено е, ако бремеността трябва да се прекъсне по медицински причини, или е резултат от изнасилване.
 Имаше обаче, преди няколко години, и случай на изнасилена жена на която болница беше отказала аборт, въпреки доказано изнасилване. Мисля,че беше католическа болница. Беше много обсъждано по медиите, жената съдеше болницата дълго време,  не знам как приключи историята.Надявам се в полза на жената.
 Контрацепция ползват от 15-16годишни общо взето, но и не липсват млади майки на ученическа възраст, поне в моя град виждам не една и две такива.
 Аз лично нямам претенции към абортите на другите. Добре е жената да не бъде поставяна в безизходна ситуация, да има винаги избор, както и сама да решава кога и от кого точно да ражда, но пък нали затова хората са измислили контрацепцията?
Май нямам точно мнение по въпроса  Embarassed  Исках само да отговоря на въпроса за обществата, в които не е така лесно да се нарпави аборт без никакви други причини освен личен избор, тази причина на много места не е никаква причина.
От друга страна, вобще пък не мога да си се представя да бях родила на 15-16, защото примерно в страната, в която живея, абортите са забранени  Crazy  Та така, сложен въпрос. 

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 02:53 от меркантилница

# 68
Check Please , наистина не знаех в кои държави аборта е забранен. So по-напред също писа за това.
Имах предвид страните от третия свят. Не ми се е налагало да се интересувам по този казус.  bouquetМакар, от моя гледна точка разбира се, самият факт, че в съвременни и хуманно уредени законодателства въпросът за аборта се третира по подобен начин (забрани, консултации с психолог, регламент кои аборти са допустими и кои - не), говори в полза на това, че абортът е все пак е по-различен от другите избори.  Peace Като тези в кой университет ще учиш, дали ще подпишеш брак или ще живееш на семейни начала и какво лечение ще избереш за физическото си заболяване , напр.

В една друга тема, в Семейни отношения май беше, авторката се колебаеше дали да направи аборт, почти всички мнения и съвети бяха в посока да си роди детенцето, но ми направи впечатление отговора на една потребителка. Тя я посъветва нещо в този стил: "Ами щом се колебаеш и  не си сигурна, изчакай още един месец, има време  Shocked (жената сега беше във втория месец), и после ако решиш, направи аборт".
Много сложен е въпроса, да, но да се третира растящия плод като нещо, което няма проблем да си стои един месец още в утробата, докато майката не реши да го махне... Не знам, не мога да се съглася, че тази позиция е ОК. Това е клонящо към крайност "право на избор". Не че няма крайност и в другата позиция - на забраните.

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 08:25 от Анонимен

# 69

Лошото на божите закони е, че точно тези, които се позовават на тях, ги тълкуват като дявола евангелието. Повтаряте някакви недоказуеми неща като папагали, без да разсъждавате, просто не вниквате в божието слово, колкото и да сте религиозни.
Мислила съм си много пъти, че не е нормално обществата да се развиват и напредват, а божието слово да продължава да се тълкува, както се е тълкувало отпреди Никейския събор.
Ето ти твърдиш, че Бог решава кога да даде живот и по тази логика също решава кога да го отнеме. Но ако на детето ти му се възпали апендикса или се разболее от пневмония, ще тичкаш при лекарите в Пирогов, няма да го оставиш да умре, нали? Или ще си кажеш "Бог така реши" и няма да се бориш за живота му?
Бъдете като Бог - всеопрощаващи и с широки души, защото дребнавостта, заплахите и обвинението не са божи характеристики Wink
Смятам, че в едно съвременно общество нежеланата бременност трябва да може да бъде прекъсната по най-безопасен и хуманен начин. Щом медицината се е развила, за да има тази възможност, значи Бог ни е дал избор. Всичко друго е копане назад и нежелание за развитие.
Ако някой смята, че си съчинявам, за да се оправдая, много греши. Всички мои забременявания са и раждания, просто смятам, че жените трябва да имат свободата за такова решение.

# 70
Къде пише,че Бог е казал,че аборта е грях?Не съм вярваща та затова моля за цитат.
Иначе, като се погледне,че грехове като убийство,кражба и т.н. се наказват и са описани в наказателния кодекс и никой не чака Господ да тресне отгоре виновните ,а са описани ясно и точно от Него-не убивай,не кради...По действащото законодателство където живеем аборта не се наказва.Като отидем при Бог да не се окаже,че аборта не е грях, ами изпада някъде накрая в класацията от грешки за които Господ ще ни съди.
То прекаленато подмазване е грях,ама някой все се чудят как се подмажат на Бог и да накиснат другите колко са гршни.

# 71
А кои са обществата, в които нямат право на аборт?
В някои от тях жените нямат право и на контрацепция, и на медицинска помощ, и на образование, и като цяло нямат права.

Съвсем скоро разбрах , че в няклко щата на САЩ , в които аборта не е забранен законово,
преди извършване на Свето Кръщение има събеседване ( това в случаите в които кръщаващия се е на по-голяма възраст) Това събеседване се състои от Епископа ,който трябва да кръсти човека и кръщелника. На кръщелника се задават няколко въпроса касаещи живота му , и един от тях е:

Извършвал ли е някога аборт , дали по някакъв начин е участвал в извършването на аборт , и дали някога е съветвал друг човек да извърши аборт.

Ако отговора е положителен , то на кръщаващия се му бива отказвано Свето Кръщение,
от това следва , че той не може да сключи църковен брак със съответните благословии , да вземе Свето причастие  и т.н.

Но в нито един момент , няма думи на упрек и укор от страна на епископа или някой друг , към човека който е извършил това. Т.Е. приема се , че  човека е направил своят личен избор и само Бог има право да отсъди , дали този избор е правилен или грешен.  И по-скоро  Епископите там , много работят в посока да не се стига  до личен избор за аборт.  Превенция един вид.
Обясняват и говорят много за последствията от такъв избор , в дългосрочен план.

# 72
  • Sofia
Според Божиите закони и сексът преди брака е грях. Вярно, че там абортът е грях, но там не е предвидена опцията хората да правят секс в продължение на 15 години преди брака или преди подходящата за родителство възраст. Времената са се попроменили малко и не мисля, че в 21 век това трябва да ни е определящ довод.
Интересно ми е, че много хора осъждат аборта, но никой не се сеща да осъди правенето на секс от 14 годишни деца или безхаберието на майките, които не са научили децата си как да се пазят.  newsm78

# 73
Интересно ми е, че много хора осъждат аборта, но никой не се сеща да осъди правенето на секс от 14 годишни деца или безхаберието на майките, които не са научили децата си как да се пазят.  newsm78
Не си права! Редовно във форума/ и не само/ се говори, че 12 годишните майки трябва да съдят за педофилия бащите на децата си

# 74
Деси и Янечек Hug Hug

Писали сме заедно ,съжалявам.

Янечек - разбира се , че ако детето ми се разболее или му се възпали апендисита ще "тичкам" при пироговци , за помощ . Имам задължение да се грижа за тялото и здравето  си  , защото те са  ми  дар от Бога. Това важи за  телата и здравето на всичките ми близки и деца , да се грижа за здравето и телата им.

Темата е формулирана с два въпроса:
1. Грях ли е аборта .
2. Може ли да бъде оправдан.

Според Бог , убийството е грях. (Насилствено отнемане на човешки живот от друг човек)
И пак според Бог , ние човеците нямаме абсолютно никакво право да осъждаме или оправдаваме ,
личният избор на някой друг ,да извърши такова действие.

Темата е ужасно сериозна и многолика , и е жалко че нямаме възможност да я обсъждаме с нашите духовни водачи - свещениците , а я нищим тук във форума.

В никакъв случай не искам , да вихря някакви форумски страсти , и написаното от мен да се приема като укор.
Решението за аборт е личен избор.

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 10:32 от Мерудия Пиперкова

Общи условия

Активация на акаунт