Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 468
  • 269
  •   1
Отговори
# 30
Имам и 3 спонтанни аборта,а после 2 прекрасни деца-планувани,чакани,обичани и много искани.Неплануваната ми бременност се случи малко преди бала,след скъсан презерватив(само да уточня,че лично мен нямаше кой преди 20г да ми каже как да се пазя,майка ми ме смяташе за малка.Дори за МЦ ,баща ми обяснява как и защо).Тогава взех решението с ясното съзнание,че цял живот ще се питам"Ами,ако..."
Е,срещнах прекрасен мъж(още на първата ни среща му казах),който беше до мен през всичките тези години.Не мисля,че е грешка или да трябва да се оправдавам пред някой.Ако Господ е решил да ме накаже,изкупих "греха"(не го смятам за такъв,за това е в кавички) прескъпо.Така е трябвало да стане.Прецених,че не мога да поема отговорност за още един живот(тогава се  налагаше и да уча ,и да работя).
Всеки преценява и "+" и "-" в дадената ситуация,но трябва и да прецени,че ако разчита на определини хора,дали оже да се справи и без тях,ако нещо се случи.

# 31
Не знам дали е грях, защото не я разбирам тази дума, но не го приемам за нещо добро. Приемам го за необходимо зло в някои случаи.
Живея в държава, в която абортите са забранени и на големи простотии съм се нагледала и наслушала, които са се случили заради тази забрана. Тази вечер ми разказваха за дете, родено от родители, които са брат и сестра, но не се познавали. Като бразилски сериал звучи, но си е съвсем истина. На детето нищо му няма, но наоколо е пълно с хора с увреждания заради кръвосмешение. Хем остров с малко население, хем абортите забранени и така се получава в крайна сметка.

# 32
Pro-choice. За правото на жената да има избор съм. Дали е грях или не е въпрос, който решава всеки за себе си и тогава прави съответния избор. Аз бих преценила според ситуацията, но водещи ще са съвсем други причини.

# 33
Не, не е грях. Съществуват различни обстоятелства, които биха провокирали решение за аборт и е редно жената да има избор и възможност да го направи легално и с необходимите условия и професионализъм от страна на лекарите. За да е наистина "избор", а не осакатяване завинаги. И без необходимост да се оправдава. Ако ми се наложи такова решение, изобщо не бих се обяснявала на никого, нито преди, нито след.

# 34
  • Другата България
Не, не е грях. Съществуват различни обстоятелства, които биха провокирали решение за аборт и е редно жената да има избор и възможност да го направи легално и с необходимите условия и професионализъм от страна на лекарите. За да е наистина "избор", а не осакатяване завинаги. И без необходимост да се оправдава. Ако ми се наложи такова решение, изобщо не бих се обяснявала на никого, нито преди, нито след.
Това е и моето мнение. Peace

# 35
Това е много личен въпрос и не може да се каже на никого как е редно да се чувства. Всеки в един момент от живота си е дал най-доброто от себе си, като е направил някакъв избор.

Обаче има един психотерапевтичен метод, който се нарича Семейни констелации, създал го е Берт Хелингер. И от негова гледна точка, всички ние сме свързани помежду си, чрез семейната душа и колективното несъзнавано. Всички ние имаме право на любов и приемане. Когато някой бъде изключен от семейната система, това нарушава любовта и всички нейни членове страдат.

Реших да споделя това не за да се коментира метода, а да се види една гледна точка, която помага , ако е имало в живота на някого такава тежка ситуация - аборт.  bouquet Hug Защото понякога именно правилен подход и разбиране към това пречат много и в настоящия момент. Естествено, ,не само този метод дава подобна гледна точка .

Ето от кого се състои нашето семейство, от него никой не може да изчезне или да бъде игнориран.
Скрит текст:
За да протекат по-успешно за вас констелациите е необходимо
да имате информация за:

Семейството в което сте се родили:
• вашите братя, сестри, полубратя и полусестри, мъртвородени, починали и абортирани и пометнати деца;
• родителите ви, техните братя и сестри полубратя и полусестри, включително рано починалите или мъртвородените;
• на следващо ново са бабата и дядото и понякога техни братя и сестри или полубратя и полусестри, но това се случва рядко;
• особено важни са онези,от споменатите по-горе, които имат лоша съдба или към, които членовете на системата са се отнесли несправедливо, например при наследство, или са били изключени или отделени,презрени или забравени;
• след това идват,често, това са най-важните лица, всички, които са сторили място за другите в системата, дори когато не са в роднинска връзка. Например-предишен мъж или предишна жена на родителите, на бабата и дядото или предишни годеници, дори да са починали. Към тях се числят бащата или майката на полубратята и полусестрите.

По-нататък и всички, от чиято вреда или загуба, някои от системата е извлякъл за себе си изгода. Например, когато някои наследява нещо, защото някой друг е починал по-рано или му е отнето наследството.

Вашето настоящо семейство
• съпруг(а) - неговото семейство;
деца (включително и абортирани или мъртвородени);
• предишни партньори (ваши и на съпруга(та);
• деца от предишни връзки (и на двамата).

Последна редакция: пт, 29 яну 2016, 13:22 от Анонимен

# 36
Зависи от ситуацията.В 21 век има достатъчно противозачатъчни средства, нежеланата бременност може да се избегне и изобщо да не се стига до аборт.За мен лично ще е грях.
Оправдавам аборта по медицински причини или след изнасилване.

100% съм съгласна с това мнение.

Много сте сигурни в нещо несигурно, а с такива животът най обича да си прави бъзик
Предлагам ви да запалите свещ с молитва да не ви се случва непланирана бременност въпреки предпазни средства

Мен точно два пъти ме изненада по този начин, за съжаление и двата приключиха с мисед

Та ... по-леко с квалификациите и увереността

По темата
Смятам, че всяка жена има право да реши кога и как да стане майка
Грях е за мен престъпното отношение на лицемерната католическа църква, забраняваща доскоро предпазните средства на всяка цена
Милиони жени са си заминали при нелегални аборти заради ония уядени ментално увредени селибати

# 37
Грях е за мен престъпното отношение на лицемерната католическа църква, забраняваща доскоро предпазните средства на всяка цена
Милиони жени са си заминали при нелегални аборти заради ония уядени ментално увредени селибати

Защо доскоро? И сега има места, където са забранени абортите (доскоро и разводите), имено заради църквата. За увредени обаче не съм чувала, просто отиват в друга държава да направят аборт, но най-често си раждат децата.

# 38

Защо доскоро? И сега има места, където са забранени абортите (доскоро и разводите), имено заради църквата. За увредени обаче не съм чувала, просто отиват в друга държава да направят аборт, но най-често си раждат децата.

Даже и в щатите откак върлуват религиозните, започнаха да се завръщат случаите на смърт от аборт с подръчни средства (закачалки, билки, мексикански хапове и т.н.) Щото богатите могат да отидат в друга държава, ама бедните се оправят както могат.

# 39
  • София
Не смятам, че е грях.
Нищо не е в състояние да ме накара да родя дете, което не желая и за което не бих искала да се грижа. Дори и с риск да ме гризе съвестта до края на живота.

# 40
  • София

Даже и в щатите откак върлуват религиозните, започнаха да се завръщат случаите на смърт от аборт с подръчни средства (закачалки, билки, мексикански хапове и т.н.) Щото богатите могат да отидат в друга държава, ама бедните се оправят както могат.

Е, тук биха се увеличили абортите по медицински причини. Като секциото.

# 41
Аз не приемам абортът.
Грях ли е, не е моя работа да определям.
А грях ли е православен отец да носи часовник, който струва колкото 200 пенсии на 1 негов мирянин?

# 42
Няма да отговоря по темата. За което се извинявам.

За мен абортът не е грях.
По добре аборт, отколкото изоставено бебе или отгледано в мизерия и лишения.
Ако преди 6 години и половина едно младо момиче беше абортирало аз днес нямаше да имам син.
Цял живот ще й благодаря и ще се моля да е жива и здрава, че е взела правилното решение и е родила сина ми.
Пиша само от позицията на осиновител и естествено си гледам от моята си камбанария.

Та в този ред на мисли, мили дами - избори много. И на всеки от нас се налага да живее със собствените си.

# 43
  • София
А ако това момиче беше направило аборт, сега може би щеше да си осиновила друго дете. Или си осиновила сина ти, защото друго момиче преди това е направило аборт. Ако тръгнем по пътя на "ако"...

# 44
От позицията на осиновител е най - естественото нещо да мислиш така и аз го разбирам. От позицията на бременна жена, която не желае детето обаче никога не бих избрала да го задържа и родя, за да го осинови някой! Ако нямам желание или възможност да се грижа за него бих избрала аборта като МНОГО по - щадящ вариант за тялото ми от износване и раждане!
Трудно ми е да си го представя, че някоя жена би си го причинила това - да задържи детето с ясното съзнание, че ще го даде за осиновяване...

Общи условия

Активация на акаунт