Грях ли е аборта и може ли да бъде оправдан ?

• 27 467
  • 269
  •   1
Отговори
# 255

п.п. Грях е да не си допиеш вайсбирата, а да я изсипеш в канала.
Това е кощунство.

# 256
Начинът, по който е поставен въпросът на темата е ,,грях ли е" - предполага не светска преценка, не това, което на един или друг човек му се струва целесъобразно. Думата  ,,грях" предполага отношения с Бог. Затова за атеисти този въпрос може би изобщо не стои.
......

Освен религиозното тълкуване ,думата "грях" има и морален смисъл, има и личен и от тази гледна точка и непринадлежащия към определено вероизповедание човек би могъл да участва в дискусията.
Освен това, в България официалното такова е Източното православие. Но сред пишещите,сигурна съм, има от различни други деноминации или религии.  Peace

И колкото и да си говорим за предписанията от светите книги, всеки от нас си ги пречупва спрямо светоусещането и нуждите по уникален начин. Светото писание в устата на всеки един от нас си звучи по своему.

И няма общ знаменател в реалния живот.  Peace

# 257
  • Costa Rica
Освен религиозното тълкуване ,думата "грях" има и морален смисъл, има и личен и от тази гледна точка и непринадлежащия към определено вероизповедание човек би могъл да участва в дискусията.
Освен това, в България официалното такова е Източното православие. Но сред пишещите,сигурна съм, има от различни други деноминации или религии.  Peace

Или от никакви Grinning

Понеже пропуснах гласуването - абортът не е грях, а жесток избор, породен от пълна безизходица.

Не вярвам да са много жените, на които им е лесно да вземат такова решение и затова за мен е нечовешко псевдорелигиозни идиоти да ги обременяват допълнително с идеята за греховност.

Ако толкова много сте загрижени за душите на абортиращите и абортираните, защо милата църква не се погрижи да създаде условия да не се налага да избираш между детето и себе си?

# 258
Защото нейната работа не била да се занимава с материалното положение на вярващите...

# 259

Ако толкова много сте загрижени за душите на абортиращите и абортираните, защо милата църква не се погрижи да създаде условия да не се налага да избираш между детето и себе си?
Това не и е работа на църквата. Тя се грижи за "душата", а не за джоба ти.
ПП: Всъщност грижи се за джоба ти, но по посока изпразването му.

Последна редакция: чт, 11 фев 2016, 14:16 от weissbier

# 260
  • Costa Rica

Това не и е работа на църквата. Тя се грижи за "душата", а не за джоба ти.
Знам стандартния отговор Simple Smile
Според мен църквата се грижи само и единствено за джоба СИ. Не броя редките птици като отец Иван.

# 261
Че отец Иван е аха-аха отлъчен от църквата за публичната си дейност.

# 262
  • Costa Rica
Че отец Иван е аха-аха отлъчен от църквата за публичната си дейност.
Да си дойдем на думата Wink

# 263
Да, за това и го ръкополагат в сан. Гадовете  Laughing.
http://novinitem.com/otets-ivan-poluchi-duhoven-san

# 264
Хитро постъпват. Е, не могат да стигнат върховете йезуитски, но поне се опитват.

# 265
Опитват се просто да си скрият ролексите и линкълните зад отеца.

# 266
И не само. След като стане част от клира, ще има определени задължения към него. И като нищо постепенно даренията да започнат да не достигат до нуждаещите се...
Не сме по темата!  Wink

# 267
Верно ли не сме по темата  Wink?

Delphine von Ü., няма нищо по-жестоко от собствената ти съвест. Никой не може да те гризе, така както тя. Казвам ти го от личен опит. Нито изповед на извършеният грях те спасява, нито (вероятно) сто часа медитация. Гризе и не пуска. Мен лично по този проблем вече 21 години. Аз не мога да си простя. Бог може и да ми прости, ще видим, както се казва. Аз едва ли ще си простя глупостите.

# 268
  • Costa Rica
Верно ли не сме по темата  Wink?

Delphine von Ü., няма нищо по-жестоко от собствената ти съвест. Никой не може да те гризе, така както тя. Казвам ти го от личен опит. Нито изповед на извършеният грях те спасява, нито (вероятно) сто часа медитация. Гризе и не пуска. Мен лично по този проблем вече 21 години. Аз не мога да си простя. Бог може и да ми прости, ще видим, както се казва. Аз едва ли ще си простя глупостите.

Мен ме гризе вече 29 години. И на всеки 2.06 сирените свирят за неродения ми син. Но пак бих го направила. Тогава не беше подходящият момент за деца, аз самата бях дете.

Това, което категорично не приемам, обаче, е някой да ми набива, че съм греховна по неговите извратени представи за морал. Особено ако този някой е мъж. Особено пък ако санът му изисква пълен откъс от секс, а той точи лиги по младите монахчета. Никой няма право над тялото ми.

# 269
Твое право е, не го приемай Simple Smile. Никой никога и никъде не отнема правото на избор. Дори и в деноминацията на православните.
Избираш - носиш си последиците. Ето ме, аз съм примерът. И далеч не съм единствена.

Цари някаква крайно настроение без да има дори елементарно познаване. Това пък аз не го разбирам.
Но то пък си е ваш избор.

Грубият език също е въпрос на избор. Необоснованото обобщаване също. Иначе - не, не са правилни.

Общи условия

Активация на акаунт