Клуб на храбрата шивачка - тема 18

• 77 239
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, помощ!
Опитвам се да си ушия чанта, подобна на тази
Обаче не ми е много ясно кога се прикрепя капакът...Опитах се да ги съединя с тялото съвсем в края, т.е. първо уших външната част, после подплатата, пъхнах подплатата във външната част и между двете сложих капака. После минах с един тегег от край до край, обаче ми беше мнооог трудно това, тегелът стана крив. НЯкой знае ли по-лесен вариант?

# 91
  • FRANCE
 newsm78 Дали би станало ако от опаковата страна на всичко (тоест обръщашкато чорап чантата и капака) зашиеш лицевата част на капак за лицевата част на чантата, и подплатата на капака за подплатата на чантата. Оставяш си някъде един отвор в подплатата и обръщаш всичко на лице. Оставения отвор после го зашиваш със скрит шев. Дали ти стана ясно?

# 92
  • Бургас
Аз бих направила хастара на 2 части-едната за същинската част на чантата, която ще е като торбичка , ще я зашия към лицевата част и ще оставя за обръщане мястото, където започва капакът. Втората част от хастара ще бъде за самия капак, и отворът за обръщане ще бъде отново там, където започва капака, т.е. в най-широката му част. И накрая ще съединя двете части на хастара на ръка. Може би с Мадам пишем почти едно и също. Май трябваше да започна с това, че ще ушия преди всичко цялата чанта и после.... работата по хастара, както съм описала по-горе. Успех!

# 93
Само аз ли мисля, че капака си е просто продължение на задната част  newsm78
https://www.pinterest.com/oblache/bags/
тука имам събрани много уроци и кройки  Peace

# 94
  • Добрич
Шила съм раници с такъв капак. Шия го отделно, заедно с подплатата и после го прикрепям към гърба.

Ако ти е трудно да направиш прав тигел, можеш да го пришиеш наместо с тигел с няколко копчета, като декорация /копчетата да държат капака за гърба на чантата, без илици/.

Като вариант можеш да направиш и следното:

- ушиваш изцяло долната част /чантата/;
- прикрепваш хастара на капака към лицето му /на капака/ само в правата част /отзад на капака;
- после с притискаш тигел, който хваща и резервата от шева на капака го прикрепяш към чантата;
- затваряш капака с лицев тигел.

Последна редакция: вт, 22 мар 2016, 17:35 от Вела

# 95
Благодаря, момичета. Ще Hug ви прочета внимателно, ще разгледам уроците и утре или в четвъртък ще се  отчета със снимков материал.

# 96
Момичета, моля за прием във Вашата група. Преди много, много години завърших УПК шев и кройка и тогава ших доста неща, но после се ожених, нямах си шевна машина и всичко си остана далече в миналото. Обаче на Коледа си направих много импулсивен подарък - купих си  Singer Simple 3229. Вече купих и първото парче плат и съм решила, че ще шия рокли за мен и дъщеря ми. Сега чета старите теми, за да се ориентирам от къде сваляте кройки и изобщо да вляза малко в час. За роклята на дъщеря ми не се притеснявам - тя е с много фина структура и всичко и стои добре, стига да успея да го закрепя на талията й Simple Smile . Аз обаче съм с едни извивки - то бюст, то ханш, та да видим как ще я докарам.

# 97
Здравейте!
Чета ви с голям интерес и научавам много неща (начинаеща съм) Simple Smile
Имам въпрос, на който не намерих отговор, относно прането на платовете преди шиене.
Имам желание да ушия разни нещица като несесер, портмоне, чанта, кукла, подвързия за книга и други....основно от памучни платове.
Е, нужно ли е да изпирам всички платове, преди да премина към шиене?

# 98
  • София
Здравейте!
Чета ви с голям интерес и научавам много неща (начинаеща съм) Simple Smile
Имам въпрос, на който не намерих отговор, относно прането на платовете преди шиене.
Имам желание да ушия разни нещица като несесер, портмоне, чанта, кукла, подвързия за книга и други....основно от памучни платове.
Е, нужно ли е да изпирам всички платове, преди да премина към шиене?
Аз лично нищо не пера Simple Smile
Може би би било удачно когато се шият играчки за деца, най- малкото от хигиена гледна точка, не толкова за свиваемост.

# 99
Аз лично нищо не пера Simple Smile
Може би би било удачно когато се шият играчки за деца, най- малкото от хигиена гледна точка, не толкова за свиваемост.

А така не съществува ли риск да се деформират след пране? Ако не е задължително прането, ще съм много доволна, защото си е разправия  Crazy Но и се притеснявам да не стане фал после, защото някои неща ще подарявам, някои дори може и да продам  Mr. Green

# 100
  • Бургас
Тигелите запазват формата на дрехата и тя няма да се деформира след пране. Освен когато платът е много, много некачествен. Но ако в магазин видиш изпрана дреха, няма ли да си зададеш въпроса дали не е вече  носена и да се поколебаеш дали да си я купиш. Дори и детските играчки от плат, като ги купим, можем да си ги изперем веднага. И без друго тях ги чака голямо пране, ако не се изгубят още при първото падане.
Има и правило : дреха от вълнен плат не се пере.

# 101
  • FRANCE
Аз знам че памучни платове се перат за да нама изненади. И не заради хигиенна гледна точка. Случвало ми се е и при он лайн купувани платове в описанието да споменават процент на свиваемост. Не мисля че купувам некачествени платове. И под пране разбирам пускам ги на най късата програма на 30 градуса. И не го правя винаги. Зависи за кого шия и дали би било проблем ако плата се свие. За готовите дрехи мисля плата е обработен предварително за да не се свие още преди кроенето.

# 102
  • Добрич
Аз не ги пера, а само ги мокря/кисна, без препарат. Около половин час в леген.

Понякога памучните и вълнените платове се свиват доста. Това става при съхненето и няма отношение към наличието на препарат. Например, когато са дълги дънките или работните панталони, задължително първо ги кисна, а после ги режа и подгъвам.

Освен това, понякога платовете пускат солидно количество боя. Това има значение, ако искам да гарнирам със светъл ширит, който би могъл да се оцвети.

И като казах ширит, случвало ми се е ширит, който не съм киснала /пропуск/, след прането да се свие и леко да понабере плата.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 00:39 от Вела

# 103
  • Бургас
Мадам, права си. Аз също накисвам предварително памучните платове-те наистина се свиват, понякога много. Но като писах "много, много некачествен плат" си мислех за един, който купих за покривки за хранене, но се оказа , че петната си остават , а това което непрекъснато "излиза" е боята. И току го вадя този плат , и нищо не измислям а него, освен да го метна на боклука. Ама плат-как да го хвърля?

# 104
Как се казва този шев?
На каква машина/как се прави?

Общи условия

Активация на акаунт