Клуб на храбрата шивачка - тема 18

• 77 242
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Това не се ли прави на покривна машина?

Но да си кажат мнението вещите  Simple Smile

xtna007, един съвет от мен-понеже си любител начинаещ /и аз съм такава, но да речем с малко повечко опит/, стига ми една машина и един оверлог. Машината ми има много видове тегели, но аз на практика не ги използвам, освен за трико 2-3 бода. Така че, оверлогът за мен е задължителен-има ги евтини вече употребявани  Peace

# 106
Далеч съм аз от оверлог  Grinning направих си няколко възглавници да отработя движенията (със сто почивки, защото все нещо зацикля, дъвче плата, остава не стегнати бримки...), но на моменти имам питанки...Както например не знам как се казва този шев, не знам как да си го потърся в нета, че да се образовам без да досаждам тук.

# 107
Как се казва този шев?
На каква машина/как се прави?

Аз това го правя със зиг-заг тигел. Максимално едрия и на много късо разстояние на бода. Пробвай на парче плат различни настройки и ще го уцелиш  Peace

Относно прането - съгласна съм, че детските играчки всяка разумна майка ще си ги изпере преди да ги даде на децата, така че моя труд се обезсмисля до някаква степен.
Какво се случи обаче наскоро - една майка ми казва, че изпрала на ръка една лисичка и по-тъмния плат пуснал боя върху по-светлия  #Crazy Кофти тръпка. Вярно, че майката е търкала играчката с гъба, като я е прала ама все пак.
Аз в готов вид ги пера (не всички играчки де) на 30 градуса, 400 оборота центрофуга и после ги нареждам в коша за пране внитанелно като поизпъвам тук там, за да си върнат формата.
Но като цяло е най-добре да се перат платовете преди кроене. Да обаче и тук съм имала гафове. Една ликра например така ми се намачка, че няма гладене  ooooh! Друг път един червен плат така боядиса пералнята, че се наложи да я мием с препарати, за да се измие барабана. Освен това пусна толкова конци, че задръсти пералнята и сменяхме помпа  Joy Таааа понякога не е сигурно на какъв плат ще попаднеш и кога ще те прецака преди или след като вече си го зашил  hahaha

# 108
Здравей, xtna007! Този шев се казва пико (ударението е на о) и се шие с оверлог. Може да е двуконечен и триконечен. На английски се казва Rolled Hem. Може да видиш как се шие ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=xY9tUcIoLy4

# 109
  • FRANCE
Благодаря за инфото . До сега нещо подобно съм шила със много ситен зиг-заг. Но това ако е апликация към друг плат.

# 110
И аз благодаря за отговора за пикото!
Аз като апликация исках да го направя , която после да пришия, но нямам оверлог,затова ще пробвам върху памучен плат на зиг-заг.
Последна питанка, защото много се нервя... Сто пъти смених конеца, иглата, разхлабих, затегнах, абе всичко по реда си и когато шия се случва това. Когато платът отива назад е ок, но когато завъртя да идва към мен не е ок според мен. Става на големи бримчици, не знам до колко е видно от снимката ми (средния шев е , когато платът идва към мен)...  Понякога просто колелото отстрани забива и ни нагоре , ни надолу тая игла... Друг път става мазало отдолу при калерчето или го дъвче... Къде греша?

Последна редакция: сб, 26 мар 2016, 01:36 от xtna007

# 111
  • София
xtna, както и да ти звучи - почисти и смажи машината. И провери дали иглата е с подходяща дебелина.
Преди седмица ми направи този номер, аз като теб всичко пробвах и не, и не. Оказаха се мъхчета,  насъбрани при совалката. Почистих,  смазах и.....запя!

# 112
Здравей, xtna007 отново! Навий пълно калерче и издърпай конеца, докато застане в средата му! Постави калерчето в совалката така, че като дърпаш конеца, то да се върти по посока на часовниковата стрелка! Винаги когато поставяш калерчето, спазвай тази посока на развиване! Задължително! Хвани конеца и пусни совалката да виси! Вдигни конеца рязко нагоре, но не повече от 10-15 см. Трябва да се развие конец от 3 до 5 см. Ако е по-дълъг, завий болтчето на совалката, докато това се получи! Трябва ти най-малката отверка. Ако ти е трудно по този начин, просто завий леко болтчето на совалката, докато ти хареса шевът. Трябва да знаеш, че двата конеца са взаимозависими и ако единият е много стегнат, другия ще е нанизан. Вземи парче плат (да не е трикотажен) и пробвай със завиване и отпускане на двата конеца, докато стане добре!

# 113
Много благодаря на всички за мненията, много ми помогнахте!

# 114
  • Бургас
xtna, като каза, че ще го правиш като апликация, може да сложиш на парчето отдолу подлепващо, да го минеш на рехав зиг-заг отстрани и да го изрежеш. А после, прикрепяйки го към дрехата, ще го пришиеш отново със зиг-заг. Така няма да ти се нищи по време на работа, а и накрая няма да ти се натрупат много тигели . Успех.

# 115
Да, пико е когато е на оверлога и е като зачистване на края на плата. На мен ми заприлича на апликация затова обясних за зиг-зага. Иначе за зачистване не става така на машината. Само с оверлог  Peace

# 116
Благодаря ви много! Ще пробвам всичко и след седмица ще докладвам Simple Smile

# 117
някой да знае дали някъде в Сф има разпродажба на пердета?

# 118
След като само четох известно време темите Ви, събрах кураж на отворя машината и вече мога да се похваля с първите ремонти на дрешки:
Дънките на сина ми, които естествено бяха съдрани на коленете:

Освежаване на скучна дънкова пола

А това правих на ръка- приших мъниста на блузка, която след първо пране развали визията си и кадифето се изтърка

# 119
  • Варна
Здравейте! Извинявам се, че нахълтвам в темата, но имам молба - понеже на сина ми му трябва народна носия и понеже мога да бродирам, а и имам шевна машина от майка ми, реших, че ще му я ушия сама. Та в тази посока, понеже намерих кройка на потури, може ли да ми обясните как от размер А4 при разпечатване, мога да си направя нормална кройка на хартия, която да наложа на плата, т.е. как да уголемя шаблона?

Общи условия

Активация на акаунт