Първи клас - тема 6

• 85 475
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
  • София
utro 77,аз на твое място директно и на него бих му казала. Не знам дали има повод за притеснение,но щом те терзае,просто му кажи да не я закача,също и класната предупреди,че не ти е приятно.

# 106
utro 77 не мисля, че има за какво да се притесняваш. Щом е възпитател, значи това е един от методите му, които използва при децата. И при нас охраната се закача с децата. Те са му приятелчета. С нас родителите също говори, така опознава всички и знае какво до очаква и дали има ново подозрително лице. Детето всичко ще му каже, ако има нещо, което го притеснява. Разбира се, ако вътрешно чувство ти подсказва, че не всичко е наред, можеш да говориш директно с него или пък да използваш като посредник класната. След това обясняваш на детето да е предпазливо. Правилно е, че си обяснила на детето да не ходи никъде с друг, различен от учителките, тук можеш да подчертаеш, ако ще това да е твоят приятел.

# 107
Аз бих действала по някакъв начин - не го намирам за нормално. Не се оставяй да те омотаят от колко години го познават и т.н. - 80% от тия изверги са от най-близкото обкръжение на детето....

# 108
  • София
Според мен е параноя. Аз лично не виждам нищо тревожно. Дори ми си струва обидно това отношение към човека. Той се държи мило и дружелюбно с детето, а майката.... Sad
От класа на дъщеря ми повечето деца са с 50 точки. На мен тези задачи ми приличат като за контролна работа, а не като за състезание.
Те са просто машина за пари. Елементарни задачи, много помагане /на места/. Уж МОН щеше да ги забранява, а ето че пак се появиха.

# 109
  • около Варна
Не виждам нищо притеснително в поведението на учителя/възпитателят е учител в занималня/. Мен децата като ме видят от коридора се хвърлят отгоре ми да ме прегръщат, не знаех, че това може да тревожи родителите.

# 110
Не знам...
Разбира се, че е нормално да възникне някаква симпатия или близост с преподавател, но това в случай, че са преподавали на детето или са имали някакви извънкласни занимания. Или примерно се познават от доста време. А тук става въпрос за първи клас и то средата на уч. година. И като казах, че човекът е възпитател нямах предвид, че им води някакви занимания на техния клас. Досегът му с децата е чат-пат през голямото междучасие, когато той деружи по техния коридор. И то не всеки ден, доколкото разбирам.
От друга страна детето ми страда от болезнена срамежливост. Със съучениците малко се поотпусна, въпреки че има още какво да се желае. А с възрастните - онзи ден класната последно ми обяснява, че детето говори тихичко и почти нищо не му се чува, когато вдигне ръка да каже нещо.  С наши близки приятели и роднини също се държи смутено и избягва разговорите.

Предвид на тези обстоятелства ми се стори извънредно странно да нарича този човек приятел и да си казват довиждане с подаване на ръка.  Shocked Rolling Eyes

Като тръгваме от училище се налага абсолютно всеки път аз да я подканя да каже довиждане на госпожата, а охраната съвсем не ги отразява, въпреки че аз самата всеки път ги поздравявам на влизане и излизане.  newsm78

# 111
  • около Варна
Утро, разбирам те,  майките сме склонни да си мислим все най- лошото. Говори с този човек, кажи че ти е интересно как е подходил към твоето дете, за да спечели така доверието му, след като тя трудно се сприятелява с непознати,нещо в този дух.

# 112
  • Майничка
Да, аз би посъветвала същото като Виви - потърси и ти контакт с човека, но от добронамерена гледна точка и не в присъствие на детето. Може да е имало някаква случка, в резултат на която двамата с дъщеря ти са имали контакт и да са се запомнили с добро, може той да е усетил, колко е срамежлива и да се опитва да я провокира да не се притеснява толкова, а може и просто да е контактен човек. В неформален разговор сподели впечатление и с други родители, с класната, но именно впечатления, не притеснения.

# 113
  • На брега на реката
Аз бих потърсила също контакт с въпросния господин. Или поне като страничен наблюдател да видя реакция и поведение и на двамата. Но на пръв поглед не виждам нищо обезпокоително.
А това
Аз бих действала по някакъв начин - не го намирам за нормално. Не се оставяй да те омотаят от колко години го познават и т.н. - 80% от тия изверги са от най-близкото обкръжение на детето....
е направо обидно.

Мина и нашата родителска среща. Класната изрази и положителни и негативни страни, основно в дисциплината по време на занималня е проблема. Предупреди да обърнем внимание на четенето на приказки/книжки, на правенето на диктовки и на смятането до 20. Защото във втори клас става още по-интензивно и материалът е силно наблъскан. Всъщност като го изрече на глас, го осъзнах.
Иначе е доволна от децата, има 2-3 момчета, които системно създават проблеми и провокират останалите. Но явно и госпожата от занималнята не успява да се справи.  ooooh! Та вчера пак имаше проблеми и неприятности.

# 114
Утро, а какво казва Симонка ? Съветвам те  "между другото", да си поговорите за приятелките и в училище и за чичкото- приятел .

# 115
Утро, а какво казва Симонка ?

Нищо особено. Просто го споменава понякога - "днес видях моя приятел"... Нали ви казах, че наскоро й беше подарил стикер с миньон.  Rolling Eyes А последните две вечери, когато я взимам, го срещаме и той казва довиждане като й подава ръка на нея.  Rolling Eyes

Сега по отношение на материала в училище - ние сме целодневна форма на обучение и направо не намирам възможност вечер да я карам да чете примерно. След цял ден над учебниците си мисля, че детето със сигурност има нужда от други забавления. А има нужда да се упражнява, защото разбира се, все още не чете бързо и гладко.  newsm78

# 116
Сигурно възпитателя е впечатлил с нещо детето Thinking!

За четенето - и моята ученичка не чете още гладко. Не желае да чете от буквара, затова вечер като си легне четем заедно книжки. Поредицата за Дора изследователката много и харесва.

Започнахме с тази:
http://www.colibri.bg/knigi/825/dora-izsledovatelkata-dora-trygva-na-uchilishte

Взехме я от библиотеката, а след това купих още няколко.

# 117
  • Пловдив
utro77, аз на твое място бих останала в двора с детето да си поиграе, когато и възпитателя е там. Ще се запозная с него, ще поговорим за общи неща, за децата, за дисциплината, за домашните и т.н.
Това, че подава ръка на детето в твое присъствие не е притеснително. Все пак ти си там. Това, че е подарил стикер - също. Видял е, че е притеснително детето, успял е да комуникира с него, дал е стикер да я зарадва - реално това е нищо. Мен би ме притеснило, че тя го нарича приятел. И бих попитла детето дали господина го е казал това. Господинът е учител, не приятел, особено в първи клас. Особено господинът, който ги наглежда в коридора.

# 118
  • София
Мен децата като ме видят от коридора се хвърлят отгоре ми да ме прегръщат, не знаех, че това може да тревожи родителите.
Ти си жена, родителите най-много да се зарадват, че децата толкова те обичат. Ако, обаче, се хвърлят да прегръщат мъж-възпитател /дори и класния си/ навежда на други съмнения, дори и безпочвени. Много сме обременени, но пък затова сме родители, за да се тревожим за всичко, което може или не може да се случи на децата ни.

Скрит текст:
Спомням си случай от преди години - седнали сме с приятелка на кафе, нейното момиченце рови в един пясъчник близо до масите, заедно с някакво друго дете, на друг клиент. Дойде един мъж, седна в пясъчника и започна да си играе с момиченцата. Даже ги поприсламчи към себе си. И двете майки реагираха на момента, скочих да се разправят с човека. Той обясни, че имал 2 деца, много обичал деца, занимавало му се, решил да им измисли съвместна игра, като цяло - взе да се оправдава. И двете му казаха, че дорти и да е имал чисти намерения, от страни погледнато - някакъв мъж идва, гушва детето ти в пясъчника и започва да му прави кофички - как изглежда в очите на майката? Дали и на него първата му мисъл би била - я тоз човек колко обичал деца...

И аз бих отишла съвсем добронамерено да говоря с човека - как е успял да спечели това срамежливо дете, как е разбрал, че харесва миньони, такива неща. Аако случайно /и дано да не е/ има някакви странични намерения - да знае, че е под наблюдение. А с детето трябва да се говори, всички трябва да водим периодично подобни разговори с децата, и не само с момиченцата...

# 119
Влизам да си изплача разочарованието от госпожата ни! Откакто са започнали да пишат, често под страниците на дъщеря ми има забележки от рода "Не разтягай буквите", "Пиши по красиво " и т.н.. Само да отбележа, че детето ми по мои критерии не пише красиво , но в никакъв случай не е и грозно и най -важното е  вярно и четливо. От миналата седмица нещата ескалираха. Връща се дъщеря ми с диктовки- целите червени. Започвам да проверявам какви са грешките и установявам, че такива НЯМА, госпожата е поправяла буквичките които не са написани красиво или са излезли от редчето Shocked. При което дъщеря ми остава с впечатлението ,че не се справя добре. Говорих с две майки от класа по този въпрос , едната ми казва :" сина ми пише супер, супер грозно, но е вярно и има винаги 6-ци под диктовката" Shocked, втората майка ми каза, че госпожата зачертавала цели вярно написани изречения, защото не били под наклон Shocked. Вече не знам какво да си мисля за госпожата, освен че явно няма еднакви критерии за оценяване и работи на база лично отношение. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт