Първи клас - тема 6

• 85 476
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
vita, много неприятно!
Наистина е разочароващ за децата такъв подход.
Слава Богу, нашата класна е в другата крайност - постоянно ги поощрява, което също не е правилно, но за първи клас е много важно детето да придобие увереност в собствените си способности.

Този господин го срещам редовно като взимам детето. Винаги той казва довиждане. Снощи даже си разменихме още - каза, че детето било доста свито, доколкото бил забелязвал в междучасията. Дано наистина всичко да е от подхода му на педагог.  Praynig

# 121
  • Варна
Искаш да кажеш, че госпожата прави забележки за краснопис само на определени деца, така ли?

Иначе е добре да пишат прилежно и красиво, сега се полагат основите, но не при всеки се получава бързо. Ако е вярно и четливо обаче, не би трябвало да има чак такива забележки.

С моята дъщеря доста работихме вкъщи за "прибирането" на буквите, че и тя пишеше разтеглено - по 3-4 думи на ред. Най-полезно ѝ беше като напишех изреченията както трябва, а тя отдолу повтаря същото и се стреми да се вмести в същите разстояния. Да не би и вашата госпожа така да процедира? Коригирала съм ѝ и писанията с червен химикал за да види как трябва да пише. В спокойна домашна обстановка критиките се понасят много по-лесно и аз на ваше място бих работила в тази посока. Явно вашата госпожа е по-взискателна, което аз приципно одобрявам. Не съм съгласна обаче да се преповтаря наново цялата диктовка с червен химикал, едно "Пиши по-стегнато" е достатъчно. Но да има и поощрение за вярно написаните думи. Може би бих говорила с госпожата, ако детето се разстройва от тези забележки. Бих ѝ обяснила, че работим върху почерка, че цели текстове "в червено" действат демотивиращо, а в същото време не се оценява, че е вярно и т.н. Но това мога да го споделя с нашата госпожа, защото я познавам. Вие преценете как е с вашата.

За наклона обаче не съм съгласна - много трудно се постига стегнат и наклонен почерк. Моята щерка сега пише доста прибрано, четливо и не излиза от реда, но наклон почти липсва. Явно и почеркът ѝ ще бъде изправен. Забележки за наклон не е получавала. 

# 122
Само да отбележа, че в началото дъщеря ми пишеше много красиво, след това развали почерка. Взех присърце забележките на госпожата и я карах в продължение на две седмици всяка вечер да си приписва работите по-красиво. Резултата беше временен. Лошото е че като няма похвали от госпожата при детето не само няма мотивация, но и се чувства несигурно във възможностите си.

Ясмина, нямам представа дали забележките са на определени деца, само останах учудена от двете различни- противоположни обяснения на майките!

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 10:30 от vita

# 123
  • На брега на реката
Аз пък не мисля, че само защото госпожата държи на краснописа, непременно трябва да се научат да пишат красиво. Важно е да е красиво, по-скоро четливо, но не чак до там, че да смачкват самочувствието на детето. Нали пише правилно, без грешки?! Родителска среща правихте ли? Аз бих обърнала внимание на всеослушание на критериите за оценка и коя какво означава. На нашата родителска така една майка искаше да знае на какво е съизмеримо "Добре", "Браво", "Доволна съм" и другите оценки на госпожата. Аз лично бих се засегнала от такова непостоянство на госпожата, не може за едни критериите да са едни, за други - различни. Още повече, че не е далеч времето, в което децата ще започнат да си обсъждат получените оценки и доста объркващо би им било, ако за еднакви работи имат различни оценки.

# 124
  • Варна
Доколкото си спомням и имам наблюдения, забележки за краснопис се пишат само в първи клас. Оттам нататък се гледа да е четливо и вярно.

# 125
Госпожите понякога са толкова обидчиви, честолюбиви, крехки и раними от нищо, че... ooooh! Прецени си дали ти се влиза в такъв филм, че и за още 3 години напред.

# 126
Лично аз нямам против забележките за краснописа, но да са отдолу под диктовката. А не цялата диктовка с червено и кои са грешките от правописа не става ясно за детето (защото има и диктовки и с допуснати грешки).

ra2, няма да влизам във "филма". Започвам да преценявам кои забележки са обективни и кои -не, а не да се "впрягам" както до сега. Лошото е че това се отразява зле на увереността на дъщеря ми, а мотивацията да бъде по-старателна никаква я няма Sad.

# 127
Е, да. Проблемът с външния, "оторизиран" авторитет. Нож с две остриета. Поговори с детето, опитай се да му вдъхнеш спокойствие и увереност във възможностите му, без да "клатиш" авторитета, по възможност.

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 11:26 от ra2

# 128
  • Варна
Лошото е че това се отразява зле на увереността на дъщеря ми, а мотивацията да бъде по-старателна никаква я няма Sad.

Тоест детето пише по-старателно, а забележките се запазват или увеличават? Ако е така - това е минус за госпожата определено.

Аз също не подронвам авторитета на учителя и бих обяснила на детето, че госпожата вижда, че тя може да се справи по-добре с писането и затова ѝ пише забележки и поправя - да се научи. Добре е и да се упражнява вкъщи, нека напише няколко изречения /диктовки. След това вижте кое е най-красиво и го оградете. Моята много обича да ѝ пиша шестици, цветенца и т.н. Върнете се няколко страници назад в упражнителната тетрадка, отбележете напредъка в писането. Да види детето, че има развитие и с полагане на усилия нещата се подобряват. Сигурна съм, че и забележките ще намалеят, а и похвалите от госпожата няма да закъснеят.

Има си подходи за мотивиране на децата, учителите би трябвало да ги знаят. А така също и да знаят кой подход при кое дете да прилагат. Ако обаче аз като родител виждам, че подходите на госпожата не вървят при моето дете, или имат точно обратния ефект, задължително бих разговаряла с нея.

# 129
А имате ли бележници?
Ние имаме, но са по-различни от официалните и затова не съм сигурна дали всички първи класове имат. В бележника са ни слагали и оценки за краснопис.

Но определено госпожата не подхожда правилно с тези начервени диктовки.  Naughty

# 130
Имаме обикновена тетрадка, в която чат-пат се вписват "звездички" и съобщения до родителите.
А по въпроса кое е правилно- веднага се появява аргументът, че те са учили педагогика, пък ние- не. Със съответните изводи. Naughty Въпрос на конкретни отношения, разбира се. Ако има комуникативност- ОК, ама ако няма става неприятно.

# 131
Ясмина,  при дъщеря ми положителното оценяване като цяло липсва още от самото начало (вярна работа, а почти няма "Браво!"). В началото си мислех, че е защото не пише красиво.След като започнаха диктовките бях още по объркана. Вярно,старателно написана диктовка, а отдолу - само подпис newsm78. По думите на дъщеря ми тя не се справя добре в училище, защото другите деца имат "Браво " и госпожата ги хвали. В същото време на тестовете-контролни има "Браво" и 6-ци. Чесно казано съм объркана от цялата ситуация.

utro77, имаме бележници, в които се пишат само забележки за поведението на учениците, липси на домашни и евентуално съобщения за ваканции и РС.

# 132
Яд ме е и мен на този червен химикал. Направо прекаляват. Един прост пример: от учебника по математика, рисунка на кубчета, да измерят страните. Синът ми измерил и написал на всяка страна 1 см. Три от четирите са задраскани с червен химикал. Разбирам, че е квадрат и всички страни са равни, но чак пък толкова да се престарава тая госпожа.... Crossing Arms
Разбирам също, че не пише красиво, но вечно рецензиите са супер ненасърчителни.

# 133
Яд ме е и мен на този червен химикал. Направо прекаляват. Един прост пример: от учебника по математика, рисунка на кубчета, да измерят страните. Синът ми измерил и написал на всяка страна 1 см. Три от четирите са задраскани с червен химикал. Разбирам, че е квадрат и всички страни са равни, но чак пък толкова да се престарава тая госпожа.... Crossing Arms
Разбирам също, че не пише красиво, но вечно рецензиите са супер ненасърчителни.

Щом е грешка, тя трябва да бъде поправена. Не разбирам защо се дразните....

# 134
Щерката за щастие не се впечатлява от драсканици, оценки и т.н. Днес ми казва, че имала двойка. И ми показва лист с 5-6 задачи, една ѝ е грешна. Само подпис значел двойка. Joy

Общи условия

Активация на акаунт