Първи клас - тема 6

• 85 447
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
  • Plovdiv
Имаме домашни както при всяка събота и неделя, така и за ваканцията. Писахме в събота, а тази сутрин ме пита - "Мамо, днес може ли да ми е щастлив ден?" Отговарям - "Разбира се. Какво да направим?" - " Да не ме караш да уча." Така, че днес ни беше щастлив ден  Joy

# 16

. И забелязвам една непостоянност, а причината все още я гадая. В неделя,понеделник и вторник е сила, точно когато им е натоварена програмата и имат повече домашни. От там нататък има спад, трудно учим, отнема повече време, греши много и като цало превръща в драма всяка грешка. Не знам от преумора ли е и как да задържим постоянно един ход на работа.
Да напълним темата само с похвали и успехи на децата ни  bouquet

Според мен няма как да задържиш постоянен ход на работа в детето.Нормално е за тази възраст,малки са още,доскоро са играли на воля,отскоро се учат на нов режим,задължения,отговорности,дори и да е ходило на градина с определн режим,сега е друго.Училището не е детска градина.Нормално е за мен детето да не може да се концентрира и да греши.

Забелязах, че моето дете е вече уморено в петък,имаше вечери в които в петък ревеше без особена причина,от напрежението което е имало цяла седмица,това ми сподели и моя приятелка за своето дете,вечер в петък е нервно и ревливо без конкретна причина.Сега вече не,не реве вечер,но аз съм решила така-в петък го вземам още наобяд и приключваме с училището.Достатъчни са му  4 пълни дни училище+ занималня,отделно две извънкласни занимания през седмицата.Седят часове наред ,пишат и четат,а в крайна сметка това са само едни малки седемгодишни деца.Аз лично съжалявам мъниците,с ранното ставане и със всичките изисквания към тях.За мен това е умора в детето.

Нищо не планирам и няма да го тормозя да прави  нищо през ваканцията,ще си почива.Има да пише и да чете колкото си иска пак след една седмица,като го завърти въртележката.

Искам да споделя нещо което наскоро прочетох-Една статистика показала, че най-успешни в живота не се оказват отличниците в училище,а тези коита са били тройкаджии.

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 00:34 от Аktivity

# 17
  • София
Моята няма домашни. Проверих из папките и тетрадките за всеки случай, да не изпуснем нещо.
Вчера имаше малко тормоз за четене и писане понеже ще ходи на ски през седмицата и няма да има много време за  учене.

# 18
  • София
Нашата госпожа не дава домашни за ваканциите.
За днес съм отбелязала какво трябва да бъде решено от Мечо и Медунка, както и коя диктовка да й направи майка ми. За четенето сама си се сеща, там няма нужда от подканяне.

# 19
  • Plovdiv
Фланелка и чорапи струват общо 12 лв. Фланелката е с 10 лв. по-скъпа от чорапите. Колко струват чорапите?

Някой да има идея как да решим тази задача със знанията от първи клас. Блокирала съм и ми хрумва само уравнението, което включва и положителни и отрицателни числа и деление. Не можем просто да напишем 1 лв чорапи и 11 лв фланела, а и искам да я обясня на детето.

# 20
  • Варна
Тази задача за домашно ли е давана?

Иначе може да се обясни така: Фланелката струва по-малко от 12 лв., но и повече от 10лв. Единственото число, което отговаря на тези условия е 11. Оттам и чорапите са по 1 лв. Такива задачи за сравнение са решавали.

# 21
___________ + ______ = 12 лв
фланелка        чорапи

Представяме фланелката като чорапи + 10 лв
_______ +  ________  + 10 лв = 12 лв
чорапи         чорапи

чорапи  + чорапи = 2 лв
чорапи = 1 лв

# 22
  • Plovdiv
Благодаря. Ще се възползвам от идеите за решение на задачата.

# 23
  • София
И още едно предложение.
10-те лв. в повече за фланелката ги оставяме настрана /отделяме от общото/ и делим 2-та лева между фланелката и чорапите. После прибавяме 10 -те лв. на фланелката.

# 24
  • Майничка
И още едно предложение.
10-те лв. в повече за фланелката ги оставяме настрана /отделяме от общото/ и делим 2-та лева между фланелката и чорапите. После прибавяме 10 -те лв. на фланелката.

Точно така го реши дъщеря ми - извади 10 от 12, получи 2лв. - 1лв. фланелка, 1лв. чорапи и прибави 10-те лв. към фланелката. Това беше от втори опит, стартира с 2лв. чорапи, но после се усети, че така сборът ще е 14.

# 25
  • София
Здравейте, как е ваканцията?
Аз имах планове да я занимавам с четене, писане на диктовки и математика - не прекалено, де, по половин час от всяка дейност, ама нещо не ми се получава... Embarassed
Аз не съм в отпуска, така че тя е ту с мен в офиса, ту с баща си, ту с баба си, но най-вече - в залата за гимнастика. Треньорката решила, че ваканцията е чудесно време да измислят и сглобят ново съчетание и техния отбор сега е всеки ден в залата за по 2-3-4 часа, включително и събота и неделя. Отсъствия не се приемат, защото ако едно дете отсъства другите не могат да правят съчетанието  Crazy Което пък влезе в конфликт с планираното мероприятие за утре вечер - балетът "Лешникотрошачката". Тази гимнастика става все по-обсебваща откъм време и отдаденост...започвам да се дразня малко...

Домашни за ваканцията няма, т.е. обичайното, което е написано в занималнята в петък, така че работата е свършена. А на баба си чете текстове от буквара, които буквално знае на изуст и сега баба й не вярва, че детето срича безобразно, за нея детето чете гладко  ooooh! Задачи е абсурд да решават двете, майка ми /въпросната баба/ е музикант, наскоро се опитах, но не успях (!) да й обясня какво е цифра и какво - едноцифрено число, ако щете ми вярвайте  Crazy

# 26
  • в здрача
Тази гимнастика става все по-обсебваща откъм време и отдаденост...започвам да се дразня малко...
Свиквай ... или се откажете.
Но пък си има и предимства - може да ти донесе на тепсия организираност, дисциплина, самостоятелност, умения за работа в екип, за добрата физическа форма да не говорим ... тя се подразбира. Няма да се чудиш какво да правиш детето ваканциите - де да ходи - ще си бъде в залата. Е ,вярно - семейната почивка ще се планира във времето когато е "ваканцията" на отбора...

Аз съм ваканция...
От чудене какво да прави вчера си чете буквара.

# 27
Мандаринка, все забравям: къде тренирахте вие?
Аз смених треньорката на моето гимнастиче, че предишната повече кифлееше отколкото да работи с децата, или по-точно работеше с единици. Трябваше всеки ден да сме в залата по 4 часа от 15 часа, отпуск си взех, ала-бала .... и сега вися във форума, защото съм с две болни деца у дома, които не успяват да станат от леглата от събота насам.  ooooh! Нито учене, нито излизане, нито лагер на голямото, нито тренировки на малкото се състояха. 40 гр. Т, кашлица и зверска хрема и главоболие.

# 28
  • София
Tsv, съгласна съм с всички изброени предимства. Просто до сега бяха една група деца (10-15), които тренират нещо заедно - разтягат се, шпагати, отделни елементи заради самия елемент, даже и уреди са вкарали - топка, въже и лента. От време на време треньорката измисля някой представителен турнир/концерт, сформира 2-3 отбора "подгответа" и измислят съчетание, по-скоро танц, без особена трудност. Тогава тренировките зачестяват, децата се вълнуват, получават по някоя грамота. После шоуто отминава и я подкарват пак по старо му - без конкретен отбор, същите 10-15 деца тренират отелни елементи. Така ме устройваше идеално - хем детето спортува 3 пъти седмично, стана много гъвкава, хем не е прекалено ангажирана - можехме да пропуснем тренировка, без да е фатално за някого. И тъкмо почне да й писва да ходи, за да прави безцелни шпагати и пак измислят някое мероприятие и тръпката се връща. Сега треньорката е избрала 5 момичета, едно от които е Кати и започват да тренират заедно, като отбор - постоянен. Сега правят съчетание, като искала всеки месец да имат по едно участие задължително. А тези участия са из цяла България, сега готвят някакъв турнир в Стара Загора.
И точно това вече стана голям ангажимент - ако детето отсъства, отбора страда, не може да тренира. Отделно, Кати прави шпагат, но не може да прави "шпагат с издърпване" /хващаш си петата с ръка и издърпваш крака нагоре, прав/ - пада, губи равновесие. Прави чудесен мост, но често при изправяне пада на колене напред. При разни пируети често се приземява на 2 крака. Т.е. като за търкаляне в залата с другите "подгответа" е направо напреднала, но за състезание се иска още много, много труд. Но пък тя е толкова въодушевена, щяла да има медали и купи - златни, с 2 дръжки  Crazy

Касита, тренираме на Герена, в спортен клуб Илиана. Там има някаква вражда между двата клуба, които се помещават в съседните зали - на Нешка и на Илиана. На турнирите, които организира клуб Илиана /или по-скоро основният им спонсор Дънди/ присъстват всевъзможни клубове от цяла България, но не и децата на Нешка. Обратното също. Случвало се е някой заблуден дядо да дойде да си търси внучето и да пита за треньорката "кака Едикояси" и всички вдигат рамене и казват - няма такава. А тя е треньорка на Нешка и много добре се познават - всички треньорки са току-що отказали се състезателки...Толкова е противно това, и страдат само децата. Не знам защо го разказах, просто винаги ме е дразнело вътрешно. Вие къде тренирате? Пожелавам ви бързо оздравяване  Hug

Снощи ми чете, за да ме приспи. До сега аз подсещах да четем, сега тя реши, че ще се погрижи за мен. Пак чете познат текст, но от позабравените. Нищо, по-добре да чете с мерак, сигурно не е съвсем безцелно и това четене на едно и също, дано...

# 29
При нас програмата за втори срок е променана. Съотвено часовете по физкултура са орязани на 2  #Cussing out Няма добавени нови. Какво има пречи физкултурата???

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 16:43 от feria99

Общи условия

Активация на акаунт