Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 фев. 2016, 12:58 ч.

Отказ от наследство - въпрос към адвокати.

 • 19 794
 • 43
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 26 975
Не ми се рових закона, но срок има. Чела съм го преди няколко години като лично заинтересована. Разбира се, не е само срока, има го и условието да няма прием на наследството по никакъв начин.

# 31
 • Mediterraneo
 • Мнения: 22 258
Скоро правих отказ от наследство, затова разбрах, че всъщност срок няма. Аз обаче исках бързо да приключа с въпроса, затова не съм се спирала на проблема твърде.
Моя позната вече повече от 3 години не е направила нито отказ, нито е приела наследството си. Не знам с данъците на имотите как стоят нещата, тя твърди, че не ги плаща, защото това би означавало приемане на наследството.

# 32
 • Мнения: 2 978
Не знам с данъците на имотите как стоят нещата, тя твърди, че не ги плаща, защото това би означавало приемане на наследството.
Аз се консултирах с адвокат,който твърди не само,че има срок,но и когато се заплатят данъците на имотите-без значение кой ги плаща,може някой близък или приятел,помолен за услуга-значи наследството се приема необратимо
И тъй като не ми звучи логично,потърсих малко и намерих следното:
Мълчаливо приемане на наследството

Мълчаливо приемане е налице, когато наследникът извършва действия, които недвусмислено показват, че приема наследството. Двусмислени действия, от които не могат да се направят категорични изводи не се считат за приемане на наследството. Така например получаването на наследствена пенсия от наследника не се счита за приемане на наследството. Плащането на дължими от наследодателя имуществени данъци също. Обикновени действия по управление на имуществото сами по себе си също не представляват приемане на наследството. Но разпореждане с имуществени права от наследството, предяваване на иск за съдебна делба, предявяване на иск за възстановяване на запазена част, деклариране на наследствени права на свое име и др. се считат за сигурно приемане на наследството. Има действия, обаче, които се преценят конкретно във всяка ситуация. Така наприемер подаване на декларация за облагане с данък наследство и плащане на данъка може да се прецени като приемане на наследството в зависимост от други действия на наследника, но може и да не е приемане на наследството. При спор дали наследството е прието се произнася съда.
https://www.bgkantora.bg/statii/priemane-na-nasledstvo

Двама адвоката-две противоположни мнения.Мен също ме интересува този казус,затова моля някой с повече опит как се случват на практика нещата,да сподели.

# 33
 • Мнения: 504
Баща ми почина и наследници сме майка, брат ми и аз. С майка изтеглихме всички пари и закрихме всички сметки. Прехвърлихме и всички партиди на нейно име, както и всякакви данъци сгради и т.н. След това аз и брат ми се отказахме от наследство в полза на майка ми. Отказът ни е благополучно вписан. От това, което казвате, излиза, че  тегленето на пари е приемане на наследство и отказът после е невъзможен. В моя случай ви описах как се получи - хем закрихме сметките, хем се отказахме от наследство. Кредити и задължения нямаме.

# 34
 • София
 • Мнения: 7 990
след отказ от наследство на низходящите преживелият съпруг наследява заедно с наследниците по закон от следващ ред.

по-добре за майка ви е да се счита, че сте приели наследството.

# 35
 • Мнения: 504
Кой и как установява дали е прието или не наследството? При нас  има вписан официален отказ. Всичко това е с цел майка да обяви имотите за продажба и ние с брат ми да не се занимаваме с пълномощни и сделки и етвъртинки. Целта е и майка да си има пари и да е спокойна. И да може да се премести в друг град, ако реши.

# 36
 • София
 • Мнения: 7 990
Живият съпруг наследява заедно с някого - деца, възходящи или братя и сестри. Ако децата се откажат, съпругът наследява с възходящите, ако няма такива, наследява заедно с братята и сестрите. Ако няма и такива, чак тогава наследва самостоятелно.

Не ми се влиза в обяснения за правото на заместване.

# 37
 • Мнения: 504
Искаш да кажеш, че майка ми в момента наследява с брат си и сестра си ли? Звучи ми изключително странно. А ако братът умре  - децата му ще наследят с майка ми ли?

# 38
 • София
 • Мнения: 7 990
Искаш да кажеш, че майка ми в момента наследява с брат си и сестра си ли? Звучи ми изключително странно. А ако братът умре  - децата му ще наследят с майка ми ли?


не с брат си и сестра си, а с евентуални братя и сестри на починалия.

# 39
 • Мнения: 2 885
Съпругът наследява по особени привилегировани правила - заедно с всеки ред наследници.
Във вашия случай, ако вие като деца сте се отказали от наследството, вашите дялове се поемат от следващия ред: родители или от по-следващия: братя и сестри на починалия (не на майка ви) или каквито останали по-далечни живи роднини има.
Така че не е толкова просто и майка ви не получава всичко. Уговорката ви е нищожна.
Единствено може да произведе действие, баща ви няма живи роднини от всички останали редове, защото тогава вашите дялове ще се наследят от майка ви като съпруга.
Отказ от наследство има смисъл да се прави само, ако наследството е с повече пасиви, отколкото активи. В противен случай активите, от които сте се отказали ще отидат при някой друг наследник, за който е почти сигурно, че не желаете да наследява.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 10:31 от Vrabcho_

# 40
 • Мнения: 2 978
Знаете ли дали при последващо вадене на удостоверение за наследници,отказалият се наследник фигурира в него?

# 41
 • софия
 • Мнения: 156
Дядо ми е починал и наследници са баща ми и леля ми.След смъртта на леля ми остават наследници нейния мъж и деца.Интересува ме имат ли право на наследство децата и,като никога не са се интересували от имота и не са си плащали данаците,а само баща ми и тяхната част от данъците е плащал?

# 42
 • Мнения: 2 885
Имат. Няма никакво значение дали са се интересували от имота.
Обикновено като се интересуват наследниците от имотите на наследодателя приживе, ги упрекват, че са алчни.

# 43
 • София
 • Мнения: 4 257
ЦКР ли е единственото място, от което може да се получи информация за задълженията на дадено лице?Там има ли информация за всички задължения на човек?

Общи условия

Активация на акаунт