Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 060
  • 824
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, аз влизам с въпрос - гледам ето тази сграда: http://www.imot.bg/1b143472076986077 и всичко звучи супер, но изглежда напълно необитаема newsm78 Какъв ѝ е проблема, че 3 години седи празна и никой не е почнал ремонт дори?
Значи комплексчето се казва Парадайс апартментс, но никъде не мога да намеря кои са строителя и инвеститора. Някой знае ли нещо?

# 166
  • София, Bulgaria
Да попитам следното: ако купувачът е финансиране 80% от банка, то при сделката как се осъществява плащането на другите 20%  до реалната цена? И кога?
Вариант ли 20% да се изискат ,като капаро или има по- подходящо решение?

Има няколко варианта, но най-масовият е : 10% плащате от договорената цена на предварителен договор, 10% в деня на нотариалното изповядване и 80% плащате с кредит, след като се впише сделката и излезе новото УВТ, в което да е видно, че имота не обременен с други тежести освен ипотеката в полза на банката.  Изисквайте всички документи преди предварителен договор, за да е напълно ясна картинката и да няма изненади.

# 167
Да попитам следното: ако купувачът е финансиране 80% от банка, то при сделката как се осъществява плащането на другите 20%  до реалната цена? И кога?
Вариант ли 20% да се изискат ,като капаро или има по- подходящо решение?
Ние бяхме с 80% ипотечен кредит. При предварителен договор преведохме по сметка на продавача 10% от продажната цена. След нотариалното изповядване и вписване на сделката в Агенция по вписванията, банката си извади удостоверение за тежести с вписана ипотека и преведе останалите 90% по сметка на продавачите, 80% бяха от усвоения ипотечен кредит, а останалите - от средства по нашата сметка в банката.
Може да се уреди, предполагам, и да се получат 10% в деня на нотариалното изповядване, но аз като купувач бих предпочела нашия вариант, защото винаги има риск да изникнат тежести преди сделката да бъде официално вписана в Агенцията.

# 168
Tomeva, Stitch, сърдечно блаодаря за отговорите bouquet

Tomeva, ако една поне малка част от брокерите са професионалисти като теб, хората щяха да имат доверие на брокерите, а не да рискуват сами да сключват сделки bouquet чак се ядосвам, че не сме от от едно населено място- не бих се замислила и за миг да работим съвместно bouquet

# 169
  • София, Bulgaria
Tomeva, Stitch, сърдечно блаодаря за отговорите bouquet

Tomeva, ако една поне малка част от брокерите са професионалисти като теб, хората щяха да имат доверие на брокерите, а не да рискуват сами да сключват сделки bouquet чак се ядосвам, че не сме от от едно населено място- не бих се замислила и за миг да работим съвместно bouquet

Благодаря, ти Biserka_a, може и някой ден да работим...нищо не се знае в този живот.  bouquet

# 170
Струва ми се, че от както паднаха лихвите по депозитите, народа пощуря да купува имоти. Верно ли е или аз се заблуждавам?

# 171
То да бяха само лихвите...
Някои банки въведоха ,а други ще въведат всеки момент месечна такса за поддръжка на сметката в размер от към 2-3 лева до към 10 .Отделно данъка върху парите от лихви и то такова подстригване се получава,че  да станеш пишман.

# 172
  • Там някъде
Струва ми се, че от както паднаха лихвите по депозитите, народа пощуря да купува имоти. Верно ли е или аз се заблуждавам?
Според мен не се заблуждаваш. Затова и търсенето надвиши предлагането и оттук следствието-покачване на цените на имотите.
Друг е въпроса, че продавачите се заблуждават в стойността на имота си и искат ненормални пари за това, което предлагат. Пример от вчерашна обява в имот.бг:  100 м2, 1973г. Е, да, в кв.Чайка, но 200000 евро ooooh!

# 173
  • България-Швейцария
То да бяха само лихвите...
Някои банки въведоха ,а други ще въведат всеки момент месечна такса за поддръжка на сметката в размер от към 2-3 лева до към 10 .Отделно данъка върху парите от лихви и то такова подстригване се получава,че  да станеш пишман.
Всичко това + факта, че имотът малко по-трудно ще изчезне, както се случи с едни 4 милиарда в КТБ. Доверието в банковата система след този случай падна рязко.

Иначе на мен лично високи ми се струват цените на жилищата старо строителство, които са за тотално изтърбушване и ремонт. Локация, квадратури - хубаво, новопостроените (след 2005-та) обаче са далеч по-рентабилни откъм разходи за поддръжката им, вкл. и откъм сметки за комунални услуги заради новите и по-модерни инсталации (хоризонталната на парното например), по-добрата изолация и т.н. Отделно много по-малка е вероятността човек да се натресе на неплатежоспособни, неподдържащи или още по-лошо - крадящи съседи, по отношение на характерите им вече си е чист късмет:)

# 174
  • София, Bulgaria
Статистика:

В края на януари 2016 година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 63,535 млрд. лева (70,1% от БВП).
Това е повишение със 7,8%, след увеличението с 10,6% през декември 2015-а, показват данни на Българската народна банка (БНБ).

Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер на 17,577 млрд. лева (19,4% от БВП) в края на януари, нараствайки на годишна база с 12,6% след повишение с 18,7% през предходния месец. В същото време депозитите на финансовите предприятия намаляват с 6,1% на годишна база след понижение с 3,8% през декември и в началото на настоящата година достигат 3,152 млрд. лева (3,3% от БВП).

През януари депозитите на домакинствата и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата) са в размер на 42,806 млрд. лева (47,2% от БВП), като се увеличават със 7,1% спрямо същия месец на предходната година и след годишно повишение с 8,5% през декември 2015-а.

Кредитите за неправителствения сектор в края на януари са в размер на 49,212 млрд. лева (54,3% от БВП) спрямо кредити за 49,805 млрд. лева към края на декември 2015-а (57,1% от БВП), като намаляват на годишна база с 1,4% (спрямо януари 2015-а) след понижение с 1,2% през предходния месец. Според данните на БНБ кредитите за нефинансови предприятия се понижават с 2,0% на годишна база след намаление с 1,7% през декември и в края на януари достигат 30,141 млрд. лева (33,3% от БВП).

Кредитите за домакинства и НТООД в края на януари са в размер на 17,883 млрд. лева (19,7% от БВП), като спрямо същия месец на 2015 година те намаляват с 1,8% след понижение с 1,3% през предходния месец.

В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,634 млрд. лева и намаляват на годишна база с 0,9% (при 1,2% годишно понижение през декември 2015 година), докато потребителските кредити възлизат на 7,097 млрд. лева и са с 3,0% под нивата през януари 2015 година при годишно намаление с 0,1% през декември.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са в размер на 1,189 млрд. лева (1,3% от БВП) в края на януари, нараствайки на годишна база с цели 24,9% след годишно повишение с 19,4% през декември 2015 година.

Това са конкретни цифри, които говорят много. Изводите всеки сам може да си направи.

# 175
Здравейте, дами,
С риск да съм малко неадекватна в дискусията ви, ще си отправя питането тук, за да не утежнявам с нови теми или да повдигам стари. Накратко- налага се да продадем голямо жилище, тъй като там сме в съсобственост. Това ми е родния дом и никога не съм живяла на друго място, нямам голям опит в сферата на имотите. Та след като се продаде с моята част ще трябва веднага да си купя нещо мъничко за мен. Като изключим факта, че с парите от продажбата вероятно ще мога да си купя само гараж....искам да ви попитам как изобщо се случва горе долу изборът на апартамент, когато това зависи от продажбата на настоящото жилище. Казаха ми, че месец най-много два след продажбата трябва да освободя за новия собственик, ама аз за един месеца обувки не мога да си избера?? Какво ще правя със себе си и багажа? Още повече, че нямам на кого да разчитам, т.е напълно сама ще съм в този процес. Мисля да ходя да гледам малки апартаментчета, но дори и сега да си харесам нещо знам ли кога ще се продаде сегашния апартамент, няма как да действам. И изобщо доста ми е объркано...Имам милиони въпроси, но засега това.
А, става въпрос за Варна, център. Съотношението между големия апартамент, който ще продаваме и примерно аналогична гарсониера в същия район е изключително ощетяващо за мен като продавачо-купувач...

# 176
  • Sofia
След като сте в съсобственост и след като съотношението за друго жилище в същия район е "изключително ощетяващо за мен като продавачо-купувач", то няма ли да е по-добра сделка да закупиш жилището, което продавате с ипотечен заем от банка?
Звучи така, че жилищата в района са скъпи, а вие продавате евтино общото жилище?

# 177
  • Резерват "Северозапад"
И аз мисля, че да откупиш частта на съсобственика е най-добрия възможен вариант.

# 178
Или теглиш ипотечен кредит за сумата, която не ти достига да закупиш жилище.

Иначе нека се включат други момичета, скоро мисля atadar направи две последователни сделки, май най-лесно стават, като се довериш на един брокер да ти движи и на двата фронта нещата, те би трябвало да са най-запознати как да ги съчетаят нещата.

# 179
Много благодаря! Да, има одобрен проект - явно бъркам понятията. Сроковете не са изтекли, но се притеснявам дали няма несъответствия между проекта и изпълнението.
Къщата и цената са супер и ще си намери бързо купувач, искам да си преценя рисковете.
Проверете в общината дали действително строежът е законен. Щом бъркате понятията, не правите разлика между разрешение за строеж, проекти, разрешение/удостоверение за въвеждане в експлоатация, рискът да сбъркате е много голям..Проверете хубаво какви строителни книжа има за къщата, изискайте ги, може да има РС и проекти, но строежът да не е изпълнен точно по тях и пак ще имате проблеми...

Общи условия

Активация на акаунт