Висше образование в Дания

• 65 361
  • 249
  •   1
Отговори
# 225
  • Копенхаген
Има няколко програми в Дания, които тази година все още приемат документи!

VIA - Climate and Supply Engineering
Aalborg University - Applied Industrial Electronics
Aalborg University - Chemical Engineering and Biotechnology
Absalon University College - Teacher Education
Absalon University College - Engineering in Biotechnology

Може пък да е полезно на някого, който късно се е сетил, че иска да учи в чужбина. Изискванията към инженерните специалности са сериозни!

# 226
  • София
Здравейте,
В темата няма голяма активност, надявам се все още да има деца, които кандидастват в Дания Simple Smile

Планираме дъщеря ми да кандидатства другата година в VIA University College и искам да се подготвя малко по-отрано с изискванията. До тук мисля, че всичко ми е ясно, освен приравняването на часовете по предметите от дипломата към датските стандарти. В случая при нея се изисква B level английски език и C level математика. Доколкото четох в различни сайтове за C level е достатъчно предметът да е изчуван само в една година от изисканите години, а именно 10, 11 и 12 клас.

Моля, ако има някой запознат да сподели.

Благодаря!

# 227
  • Варна
Здравейте,
В темата няма голяма активност, надявам се все още да има деца, които кандидастват в Дания Simple Smile

Планираме дъщеря ми да кандидатства другата година в VIA University College и искам да се подготвя малко по-отрано с изискванията. До тук мисля, че всичко ми е ясно, освен приравняването на часовете по предметите от дипломата към датските стандарти. В случая при нея се изисква B level английски език и C level математика. Доколкото четох в различни сайтове за C level е достатъчно предметът да е изчуван само в една година от изисканите години, а именно 10, 11 и 12 клас.

Благодаря!

Здравейте, вижте това дали ще е ви е полезно
https://ufm.dk/uddannelse/anerkendelse-og-dokumentation/find-vur … -raad/fagniveauer

# 228
  • София
Цитат на: Маями link=topic=902710.msg47513702#msg47513702 date=1705954924
[/quote
Здравейте, вижте това дали ще е ви е полезно
https://ufm.dk/uddannelse/anerkendelse-og-dokumentation/find-vur … -raad/fagniveauer

Благодаря Simple Smile

# 229
  • Копенхаген
Здравейте,

Благодаря!

Level B английски се покрива с тест, ако дъщеря Ви учи в професионална гимназия, няма да го има с часовете си от 10-12 клас. Level C по математика покриваме. Обикновено към VIA се насочват децата, които искат да учат анимация, тъй като факултетът им е ТОП! Мисля, че е номер 2 в класациите в Европа, а в света е мисля топ 5.

Такъв ли е случаят? Simple Smile

# 230
  • София
Level B английски се покрива с тест, ако дъщеря Ви учи в професионална гимназия, няма да го има с часовете си от 10-12 клас. Level C по математика покриваме. Обикновено към VIA се насочват децата, които искат да учат анимация, тъй като факултетът им е ТОП! Мисля, че е номер 2 в класациите в Европа, а в света е мисля топ 5.

Такъв ли е случаят? Simple Smile

Да, ще кандидатства анимация 🙂. Тя е в езикова гимназия с английски език, така че часовете ще й стигнат.

# 231
  • Копенхаген
Дания с The Animation Workshop е класа в жанра! Ситото е доста дребно, обаче. Не е рядък случаят студентите да пробият от 2-3 опит. Вижте и съседна Норвегия за алтернативи! Образованието в цяла Скандинавия е безплатно за нас! В Норвегия имаме стипендия от 5000 евро на година. Simple Smile Няма много информация, но можете да се поразровите.

# 232
  • София
Присъствахме на онлайн срещата за кандидатстващите тази година. И те си казаха, че много често отпадат и много добри кандидати. Тя се е подготвила психически, че може да не стане от първия път. Благодаря за информацията за Норвегия, ще разгледам и там възможностите.

# 233
Здравейте, малко ще отклоня темата, но като споменахте Норвегия - там има ли университети без такса за студенти от ЕС?

# 234
  • София
Само два поста по-нагоре Rolling Eyes
Образованието в цяла Скандинавия е безплатно за нас!

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 20:12 от bazel

# 235
Благодаря! Наистина съм недочела!

# 236
Здравейте! Има ли някой, който планува да кандидатства в Дания догодина- 2025. Ако да, какво?

# 237
  • Варна
Здравейте! Има ли някой, който планува да кандидатства в Дания догодина- 2025. Ако да, какво?

Не знам колко ще съм полезен, но ще споделя моят опит. Аз имах намерение да кандидатствам след 12 клас (т.е. 2021), но някъде тогава отпаднаха повечето програми на английски език, заради изгодните условия за привличане на чуждестранни студенти, та това и други неща ме отказаха тогава. НО имам много познати, които кандидатстваха чрез агенция DanBul Study и са много доволни, понеже са адски полезни. Аз също държах контакт с тях 2-3 години преди да завърша 12 клас и още тогава ми обясниха нещата и ме подкрепяха. Та да, надявам се това да помогне.

Но имам намерение може би магистратура да запиша там през 2026 но ще видим как ще се развие живота Simple Smile

# 238
Безплатно. Вчера едно момче на познати ми потвърди, че в общежитията при всяко ново настаняване трябва да си обзаведеш сам, а после и да опразниш стаята, за своя сметка. Не получих информация защо банките не дават студентски кредити. Но пък разбрах, че ако работят по 10-12 часа седмично, на минималната ставка, може и да не умрат от глад т.к. получават стипендия. Не можах да намеря информация къде са описани акредитираните специалности в Датските университети. Ще се радвам на актуална информация. Този Университет със специалност "Анимация", споменат в горните постове, споделя единствено на страницата си, че някой от титулярните преподаватели е в списъка за "Оскар", но нито дали е датчанин. Нито дали някой от завършилите студентите от чужбина е започнал работа като аниматор или по специалността.
Малко дълъг стана поста, но ме касае материално. Някой от Вас има ли информация за спряна по средата бакалавърска програма на английски по информатика, касаеща 26 000 чуждестранни студенти, отпреди четири години? Зарязани даже и без академична справка, че да могат да съдят виновните или да довършат поне някъде другаде образованието си.
Моля за информация от пряк свидетел.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 15:12 от Итончева

# 239
  • Копенхаген
Повечето студентски апартаменти в Дания са необзаведени. Е, има и такива, които идват с легло, бюро, стол, гардероб, маса..
По принцип, би било хубаво да не се насочвате към обзаведен апартемент. Дания не е България и дори и да не ни се вярва, много бързо си намираме всичко необходимо, а повечето от нещата ни ги подаряват!

Колкото до Анимацията - програмите в университета са ТОП! Няма какво да го мислите...ако имате възможност - разходете се до Виборг, вижте с очите си и разговаряйте и със студентите и преподавателите. Simple Smile Лошото е, че конкуренцията е много много висока, което е нормално за качеството, което ще получим, ако пробием. Самият прием е през няколко цедки и кандидат-студентите понякога минават през сериозна подготовка! Със сигурност подговете много добре кандидат-студента - ала-бала няма да мине. Simple Smile
26 000 студента по информатика.... това на мен ми звучи като фантастика (цифрата е МНОГО сериозна, аз не знам дали дори Copenhagen University обучава толкова много студенти за всичките си програми и езици, та малко (даже много) ме съмнява), но кажете какво сте чули да видим Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт