Тайните на РИБАТА

  • 33 832
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 29 033
Записвам се в темата bouquet
Покрай диетата на Ваня Червенкова станах фен на рибата Crazy
Преди с месеци не се ядеше риба у нас,а сега през 1-2дни ...все към рибарските магазини ме тегли.
Основно печена я приготвям,на фурна,тиган или скара.
Не харесвам вкуса и мириса на шаран,цаца и скумрия ooooh! и затова вече не я взимам.
Предпочитаме филе от сом,сьомга или цели риби-пастърва,лаврак,ципура.

# 46
  • София
  • Мнения: 3 356
На каква чудесна темичка попаднах  newsm74.
Ние ядем риба веднаж седмично.Избрахме един ден от седмицата и тогава готвя риба(голямо улеснение когато знаеш какво ще има за вечеря).Най-често рибата е на скара.Но от скоро правя лаврак на пара и много ни допада.Става бързо и лесно.
Лаврака се посолява ,слага се девесил и зехтин от  двете старани и в корема.Увива се в фолио и се слага в уред за готвене на пара за 20 мин.,ако рибите са големи,времето е малко повече.

Ще следя с голям интерес темата.

# 47
  • Мнения: 843
От Варна съм и често приготвям риба. Задължително два пъти в седмицата, понякога повече Crazy Обичайните заподозрени са - скумрия, пъстърва, сьомга, лаврак, ципура, толстолоб, кефал. Редувам. Повечето рецепти вече са споменати, но ще ви следя за нещо интересно.
Калмари все още не се осмелявам да пробвам, ям ги само навън. Лесно изглежда, ама май не е ...

# 48
  • Мнения: 711
От един месец имам два големи пакета замразени скариди и никаква идея как да ги приготвя. Ако някой знае сполучлива рецепта, нека каже.  Praynig

Единственият начин, по който ги приготвя, е увити в бекон и запечени на фурна, но ми омръзна  Crossing Arms

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 29 033
Аз ги правя на тиган с масло,зехтин,чесън,копър и малко бяло вино. Щом са замразени ще пуснат доста вода,която трябва да изври и след това се слагат др продукти.
Може да ги направиш с доматен сос и сирене. Вкусно е,но съм го яла навън,не знам как се готви. Вкусни са и с някаква паста.
Аз купих писия и не знам как да я приготвя Thinking без пържене

# 50
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
За скаридите процедирам така: размразявам ги, после не ги беля, а директно ги слагам на тиган (не оребрен) и там стоят около минутка-две на страна. Като се зачерви обвивката, са готови и скаридите. После поднасям като коктейл (в чашка) със сос - предпочитам сметанов или с авокадо.

Другият вариант е пак на тиган, само че после ги обелвам и така цели ги добавям към китайско. Последно на китайски спагети със зеленчуци добавих.

# 51
  • София
  • Мнения: 12 345
Проблемът ми с небелените скариди е в наличието на червото им.

# 52
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
В смисъл, че те е гнус да го махаш ли?
Иначе като сервираш така небелени, с мустаците, всеки си ги чисти сам и то при обелването пада червото.

# 53
  • София
  • Мнения: 12 345
Нямам проблем с чистенето на червото, имам проблем с готвенето на непочистени от червото скариди.

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 16 379
Нямам проблем с чистенето на червото, имам проблем с готвенето на непочистени от червото скариди.

   Ох, да ти кажа, мислех, че аз съм единствената, която обръща внимание на тези неща. Confused Обожавам скариди, но непочистените такива са в състояние да ме доведат до невроза. За жалост, в много ресторанти сякаш не са чували, че въпросната жила трябва да се отстрани, преди консумация.

# 55
  • Мнения: 711
Това с червото звучи отвратително и най-вече пипкаво. Моите са изкормени  Joy но на витрините има и неизчистени, все още не съм вземала, но предполагам са по-вкусни от замразените. Сетих се за една рецепта за скариди, на която една индийка ме научи:

Всичко е на око, естествено  Laughing

запържат се нарязан на шайби лук с малко чесън
добавя се нарязан на дребно мек домат и се запържа още малко
сол, къри, лют червен пипер
след 3-4 минутки се слага кокосово мляко от консерва и ври още 2-3 минутки (аз добавям още малко сол)
накрая скаририте за 3-4 минутки и е готово

Трябва да се получи гъстичък оранжев сос, аз понякога го сгъстявам малко с нишесте

След това правя канапе от ориз и изсипвам скаридите със соса и все едно сме в Индия  Laughing

Благодаря на всички за предложенията за скариди в тиган, следващите ще са така - с бяло винце.

# 56
  • Мнения: 1 910
Аз днес съм решила за пръв път да купя ципура. Идеи как да я приготвя без да е на скара?

# 57
  • София
  • Мнения: 2 162
Здравейте и от мен. И у дома сме любители на рибата и морските продукти. Често приготвям скариди на тиган с песто - вземам от суровите скариди; обелвам,  почиствам и ги поставям в купичка; овкусявам малко със сол и по желание с бял пипер, след което ги обърквам с 1 -1,5 лъжица готово песто (зависи от количеството скариди). Пека на сух тиган с незалепващо покритие за по няколко минути от всяка страна - трябва им съвсем малко, колкото да сменят цвета си;
Друга любима рецепта е приготвяне на мезе от сьомга по следния начин - избирам по-голямо филе от сьомга (да е дебело) и го намазвам обилно с едра горчица на зърна; смесвам 1 кг едра морска сол с 1 кг захар; в подходящ съд слагам на дъното половината от тази смес, върху която поставям парчето сьомга и го покривам с останалата смес от солта и захарта. Покривам със стреч фолио и оставам в хладилника за 24 часа. После отмивам на течаща вода сьомгата и подсушавам леко или оставам да се отцеди. Получава се нещо подобно на пушаната сьомга, която продават по магазините, ама не съвсем.
Черни миди приготвям предимно натюр - измивам ги от разните му там полепи и ги слагам в тава; посолявам; слагам ситно нарязан чесън, поръсвам на тънка струйка олио и по желание може да се сложи и малко бяло вино; пека на предварително загрята фурна -180-200 градуса, като един или два пъти разбърквам.

мама-Ени, ципура правя на тиган (когато нямам време да се занимавам със скара) - овкусявам, намазвам от двете страни с олио/зехтин и пека сух тиган; обикновено обръщам по два пъти от всяка страна, но не е задължително, ако ги оставиш по-дълго само от едната; към тях обикновено правя нещо като сос - нарязвам почти цяла глава чесън (отнов зависи от количеството риба) и го слагам в чашка зехтин, след което го затоплям - може на микровълновата, но може и на котлона или във фурната; после изчеждам и 1/2 лимон и изсипвам върху готовата риба.

# 58
  • Мнения: 1 232
http://www.24kitchen.bg/recipe/skumria-po-sredizemnomorski-sas-salata-ot-kinoa

Тази скумрия правих преди дни и много се хареса в къщи.

# 59
  • Sofia
  • Мнения: 29 033
Напоследък купувам риби,които не сме яли досега,но и не мисля,че пак бих взела....миризливи,безвкусни  Sick  барбун,бял амур,писия  ooooh!
 Моля,препоръчайте ми филе,което да става за печене.

Общи условия

Активация на акаунт