Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е същността на хистероскопията и кога се прилага?
Как се подготвя пациентът за хистероскопия?
Какво се случва по време на хистероскопията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е същността на хистероскопията и кога се прилага?
Хистероскопията е процедура, при която лекарят използва хистероскоп (тънка тръбичка с камера) за преглед на вътрешността на матката. Това позволява на лекаря да изследва матката и да извършва манипулации като премахване на полипи, сраствания или други аномалии. Хистероскопията се използва за диагностициране и лечение на различни гинекологични състояния, като прекомерни или продължителни менструации, междуменструално кървене, нередовни менструални цикли, безплодие, съмнение за неправилно поставена вътрематочна спирала , съмнение за вродени маточни аномалии и други доброкачествени образувания на матката (миоми, полипи) и други.
-
Как се подготвя пациентът за хистероскопия?
-
Какво се случва по време на хистероскопията?
По време на хистероскопията процедурата се извършва в гинекологична операционна зала, обикновено с краткотрайно венозно обезболяване. Хистероскопът се вкарва последователно във влагалището, цервикалния канал и маточната кухина, като се извършва оглед на маточната кухина и при необходимост се пристъпва към отстраняване на патологични образувания или вземане на тъканни проби.
-
Как се чувстват пациентите след хистероскопия?
-
Какви са потенциалните рискове и усложнения след хистероскопия?
Като разбра, че пием АБ за уреаплазмата с ПМ, ми се накара. Защо се тровим, като това бил нормален обитател в организма и изобщо няма нужда от лечение. Но да не се отклонявам от темата..., както казах, ще направим ТВЛ, защото се откриха две миоми и ще се наложи корекция лека на матката, защото в крайна сметка от двурога, се оказва, че всъщност е седловидна. И ще съчетаем и с преглед на тръбите, вместо ЦС, която трябваше да пускам така или иначе и за това по-добрия вариант е ТВЛ пред хистероскопията. Да си призная, много ми се скофти...вече колко пъти никнат тия полипи и не знам вече..Край няма ли да има, егати!
На мен Калчев ми каза, че ще се гледаме 2, най-много 3 цикъла (то 1 вече мина). И аз се съмнявам, че полипът ще падне самичък, то последните два пъти не падна, та сега ли.... Не се пазим, правим опити, особено когато засека О. откъм проходимата тръба. Доколкото знам е хубаво да се пусне микробиология на края на цикъла преди ТВЛ и тогава да се пазите, за да не ти предаде нещо М. Ако е чиста микробиологията, се прави ТВЛ, ако не е - лекувате се и тогава. Идеята е да няма инфекция или гъбички, които да се вкарат навътре и да сегнат матка и яйчници. Поне така знам от други лекари, с Калчев не сме го коментирали. Ще те държа в течение.
Ще се пазим до резултат, да! Решила съм го за този месец и дано да сме я изчистили. Въпреки думите на Калчев, искам да знам, че съм "на чисто". Иначе аз този месец пуснах хламидия, уреа- и микоплазма и другото е 6, така че няма да се налага да пускам отново това. Но МБ ще пусна обезателно, защото се притеснявам от АБ да не се появят гадните гъби, въпреки, че пих антимикотици и пробиотици и даже Калчев ми предписа и глобулки пробиотични да слагам 7 дн, защото от предходната МБ имам оскъдни лактобацили и е хубаво да ги вкарам и тях в норма. И се надявам на следващата вече, да е чисто всичко. Дано не се налага и ново лечение на тая У, макар, че ме притеснява да не се появи отново, както пишат много момичета. Лекуват и уж отриц. резултат показва на контролата и после пак изниква. Ние ще пуснем 10 дни след лечение. Калчев каза, че нямало значение положителния резултат на уреаплазмите за ТВЛ, а само хламидиите е важно да са отрицателни.