Работещи майки - полезна информация и съвети

• 65 462
  • 779
  •   1
Отговори
# 495
При мен също всичко беше лъснато и подредено преди да се появи дъщеря ми. После се случваше да не успея да подредя, а мъжът ми много се изнервяше от разхвърляни играчки. Той пък от своя страна абсолютно нищо не правеше вкъщи.. Така осъзнах, че аз си губя моето ценно време, за сметка на неговите забавления. Започнахме да се караме... а сега вече на никой не му прави впачатление. Откакто осъзна, че и той трябва да прави нещо в тази къща, изобщо вече нищо не му пречи.

# 496
  • София
И аз чистех много, но откакто родих преди три години и половина нещата се промениха. В началото миех всеки ден подовете, но започна да не ми стига времето и силите най-вече и поизоставих чистенето.Сега често у нас не е както на мен ми харесва, но осъзнах че това не е най-важното на света. Гледам да готвя всеки ден, но когато не ми остане време не драматизирам вече. Иначе живота минава в нерви и разправии, вместо човек да се наслаждава на нещата, които ги има. Обръщаш се назад и само нерви, нерви, нерви! Няма смисъл от това, поне за мен. Трябваше ми много, много време, за да го осъзная за съжаление!

# 497
  • Бургас
Браво, значи имаш сравнително организиран и "трениран" тийн, значи има надежда как да стане това нещо  Crazy  Crazy Heart Eyes  И аз се надявам да успея да вкарам детето в нашият ритъм и да става по-лесно. До сега успявам някак, например разбрали сме се , че играчки в хола не искам , играчките са за нейната стая. За сметка на това съм оставлила там да прави каквото иска. Например вчера виждам, че има нови "украси" на нейната стена, обаче ми обяснява и на мен как не се рисува никъде другаде, само в нейната стая. Аз моливи и подобно със закон съм забранила да се изнасят от детската и схваща......повтаря го и тя като мантра. Много се надявам наистина с порастването да става по-лесно, защото и това е нещото , което ме измаря, не спирам да обяснявам, постоянно съм в напрежение да я следя да не направи някоя глупост/щото и хрумва, като стой и гледай/  ooooh! ooooh!  Понякога като съм без нея, продължавам да съм леко параноична и да се оглеждам и дори да я мисля, дали като я оставя на някой друг, няма да направи някоя глупост  ooooh! ooooh!

# 498
В началото миех всеки ден подовете, но започна да не ми стига времето и силите най-вече и поизоставих чистенето.
Кои плодове?
Представям си фруктиера с плодове и ти ги миеш всеки ден  newsm78 Че те се мият преди ядене, защо всеки ден  Shocked

Хич хич никак не обичам разхвърляно.. ама още повече не обичам да си тормозя нервите за глупости.

Синът ми решава генерално проблема с разхвърляните дрехи - тъпче всичко в пералнята  Joy и някак си магически се озовават в гардероба му сгънати  Mr. Green

# 499
В началото миех всеки ден подовете, но започна да не ми стига времето и силите най-вече и поизоставих чистенето.
Кои плодове?
Представям си фруктиера с плодове и ти ги миеш всеки ден  newsm78 Че те се мият преди ядене, защо всеки ден  Shocked

Хич хич никак не обичам разхвърляно.. ама още повече не обичам да си тормозя нервите за глупости.

Синът ми решава генерално проблема с разхвърляните дрехи - тъпче всичко в пералнята  Joy и някак си магически се озовават в гардероба му сгънати  Mr. Green
Гладна си, не плодове, а пОдове Simple Smile Много се радвам на хората, които могат да си живеят в кочинка и да не им пука. И аз искам, но това ме напряга повече от това да подредя Simple Smile

# 500
EXACTLYou, на мен ми се струва доста прекалено това с играчките само в нейната стая. Много ограничаващо някак. Все едно казваш на детето "Или ще играеш или ще стоиш при мама и тати", а може би ти стоиш при нея в стаята и, не знам...

# 501
  • Бургас
хАХАХА, това с пералнята ме разсмя! Хитър е  Joy

Целика, прекалено за теб, това е реда в нашето семейство, има достатъчно голяма стая да прави каквото иска в нея, в хола да прескачам неща не искам, няма да полудявам излишно.Както аз не си мъкна гримове, козметични чудесии и прочие в хола, така и тя. Особено за оцветяващи, изрязващи предмети, там съм категорична.

Ако играем заедно, играем обикновено на спалнята.

# 502
Мисълта ми беше, че най-важното нещо за детето и нещото, което определя характера и ценностите му, е близостта с родителите му и времето прекарано с тях. И аз не обичам да ходя по играчки, но не мога да огранича детето да играе само на определено място, защото така пък аз ако съм до нея, нищо не бих могла да свърша, Бих искала да прекарваме колкото може повече време заедно.

# 503
Ей айде сега ще се обиждаме на кочина Simple Smile
Аз пък не виждам смисъл да живея в музей и да не мога да ползвам вещите си, само щото трябвало да си бъдат по местата.
На мен си ми е ОК да има и метнати дрехи по столовете, и да не си оправям леглата сутрин (щото затварям вратата на спалнята и разхвърляното си е само там, за кой да го оправям?! ) .. и да има играчки и в хола ми е ок .. и децата да са при нас като играят, а не да ги гоня в стаята им  newsm78
Изрязват си и си рисуват където искат - после с метлата и в коша. Голяма драма  Crazy

Като стана на 70 по цял ден ще ми е подредено и спретнато  Laughing Ай нема нужда..

# 504
  • София
Аз разрешавам играчки, моливи и всичко навсякъде, но при условие, че като приключи играта, си ги връща откъдето ги е взела. При нас работи това, виждам я, че вече и без подсещане го прави все по-често. Но във всеки дом си има ред и на който както му е най-спокойно, така ще си действа.

# 505
Духи, аз визирам наистина кочина  Mr. Green Имам такива примери пред себе си и наистина им се радвам.

# 506
Точно нещо такова беше написала една моя позната баба "Подредено, чисто, празно и самотно"..

# 507
  • Бургас
Aко я оставя да реже в , ожцветявяа или сглобява пластелин в хола, въпреки набитото в главата , че не се рисува по мебелите в хола или не се маже пластелин по пода, все още няма такъв самоконтрол и току е опитала да маже. За това не давам извън нейната стая. Иначе другите играчки , ако иска да играе с нас, сме в спалнята, именно защото мога да дръпна вратата, ако нямам сили да оправя/но обикновено оправям  Mr. Green/.

Тя не е от самостоятелните деца като цяло, винаги играе с някого, дори и да е в хола ни дърпа да играем с нея, мнооооого рядко се заиграва сама, обикновено винаги някой играе с нея. Как съжалявам , че не са 2  ooooh! Sad  Тя не е от тези дето ще седне и ще рисува сама или ще реди пъзели сама. Това го прави, само ако много натъртя, че трябва все пак да сготвя и изчистя. До някъде си мисля, че ние си я научихме така, докато бях вскъщи, постоянно я анимирах, но тогава беше лесно, тя беше по-малка и спеше повече, през което време аз чистих, готвех и т.б, отделно и баща и много я занимава и тя е свикнала постоянно да е с компания и някой да и измисля занимания или да си играе с нея.  Именно за това я водя и на занимания допълнителни, защото иначе никакъв шанс да пия едно кафе , без някой да ми каже- хайде да редим пъзели, хайде да рисуваме, да правим кекс на тати......никога не съм сама в действията си или тя да е сама в своите.

Да казвам ли, че от както проговори стана......млъква само докато спи  Crazy

# 508
  • София
И моята дъщеря е същата - е, вече може да се занимава повече време и сама, но да не е сама в стаята. Затова й разрешавам да си оцветява на кухненската маса, докато аз готвя, например.
Но иначе общо взето и у нас положението е като у вас. Кафето на тишина и спокойствие може да се случи само сутрин в 6:30 Simple Smile

# 509
Екзактли, продължавай си режима дето си си създала, ти си имаш своите мигове на отмора, тренировките и кафето по време на занималнята, щом това те прави щастлива , не го махай.....а когато детенцето поотрасне ще имаш и повече време за себе си.....с моята дъщеря се занимавах плътно до шести клас, учехме, преразкази, решавахме задачи, изпитвах, вече е в английската....не ме ангажира с учене, постепенно я уча дрехите си сама да пуска на пералнята и да си ги простира....детската минава чат пат с прахосмукачка сама и така....! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт