Работещи майки - полезна информация и съвети

• 65 474
  • 779
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Май само при нас е хаос.  Blush Blush Blush Е, не винаги, но се случва и определено мога да го преживея, предпочитам да почина, отколкото да чистя нонстоп.  Crazy

# 511
И моята дъщеря е същата, и вярвам, че всяко нормално дете е такова. Играем и правим всичко заедно. Е вече се заиграва и сама, защото е по-голяма, но пак редим пъзели заедно и други такива неща. Даже тя взема един пъзел, на мен ми дава друг и така редим всеки неговия си пъзел. Колкото повече и обръщам внимание, толкова повече понякога се заиграва сама. И при мен сутрин е спокойствието по принцип, обаче снощи ми заяви, че иска да станем заедно (и друг път се е случвало). Е не я послушах и станах, направих си чай(от години не пия кафе) по пижама, за всеки случай, седнах на компютъра и чувам силен рев... .отварям вратата и се оказа, че идва от моето дете. "Бързо си обличай пижаматаaaaaa"... Викам "спокойно бе, с пижама съм"... легнах при нея и отново заспах...

# 512
  • Бургас
Много държи да ми "помага" на мен в кухнята. Дойде ли събота и неделя и се почва едно "велико готвене" и помагане  Crazy Crazy Crazy  Купихме за коледа кухня, викам хаааааа, ето сега ще си готви сама тя . Познайте....номера не мина  ooooh! ooooh! Миналият ден седя и бъркам палачинки и по едно време я гледам, пристига подбутвайки столчето на което се качва, за да мие зъбите. Идва и ми казва, мамо аз ще готвя и аз палачинки. Викам - мамо, нали купихме кухня и тиганчета, вземи да направиш едни палачинки на куклите, че са много гладни. А тя - ааааа, не, аз искам да готвя с теб палачинки на тати  ooooh! ooooh! ooooh! Banghead Banghead пълна лудница.

# 513
  • София
Ей, как съм я проспала тази тема.
Спрях малко с активностите в мамата след като родих (разбираемо).
Но се върнах на работа и вече ще имам доста време за висене по форуми, ахахах.
Аз също съм от фрийковете по чистота.
Кому е нужно?  Питам се всяка вечер и въпреки това доскапана оправям, за да ми е чисто на сутринта. Плота трябва да е изчистен, кафе машината заредена, да няма нищо по масите...
Наблюдавам обаче известен прогрес – последните вечери само струпвам едните играчки на малката маса, защото така или иначе на другата сутрин ще бъдат извадени.
И от 1-2 уикенда насам кибича. Не бързам да готвя, поръчваме.... Чакат перални.... Чак стигнахме до там, че мм се хвана да прахосмучи на няколко пъти, без да му напомням 

Моята дъщеря е на 1.8г, майка ми я гледа в момента, защото от вчера съм на пълен работен ден и вися 4 от 5 дни в офиса. Не мога да свикна още, гузно ми е, макар че сега успявам да си отделя доста време, виждам се с повече хора, успявам да свърша неща (макар и на компютъра), които преди вкъщи с малката ми бяха доста трудни.

Аз също като мога я водя на всякакви занимания, адски енергична е и гледам като сме заедно да уплътнявам програмата плътно.
Но сега ми е адски непонятно как ще се оправяме, като мм работи като мен – 9-18 и трябва май да променяме организацията..... Затова ще ви следя изкъсо.

Ще видя и тази тема със заготовките. До там стигнахме, че майка ми като си идва в нас си носи сандвичи или ядене.... За нея и за детето

Следващата ми цел е да си върнем чистачката!

# 514
Аз пък нямам против д ми помага в кухнята. Реално това е повече време за двама ни. Само с уговорката, че ще прави, каквото може - примерно - аз режа зеленчуци, той ги слага в тенджерата. Или аз точа тестото за сладки, той ги реже. Използвам това време да си говорим как е минал денят му в градината или какво ще правим, ако сме в почивка.

# 515
  • София
Ох, EXACTLYou, точно така е  Laughing Все да помага и все и за нея да измислям някаква работа (което, естествено, ме затруднява още повече).
Аз по принцип готвя много бързо и стегнато, по няколко неща едновременно, но за целта ми е нужна концентрация - която с дете не се постига никак. Напоследък започна да се навива в неделя да излиза само с баща си (че преди и това не искаше, само ако сме и двамата) и за два-три часа успявам да отметна толкова много работа!

# 516
  • Бургас
Божеее , не съм сама  в лудостта и хаоса Joy hahaha hahaha само това е достатъчно успокоително  Mr. Green

# 517
  • София
Поради гореизброените причини аз усърдно прилагам доста от Монтесори принципите у дома хахаха.
Детето в хола си има едни рафтове, на които си прибира (повечето пъти) играчките вечер преди баня.
Книжките също.
И готвим доста често заедно, на мен ми е забавно и ми е много приятно, макар и в повечето случаи да има нужда от основно почистване на кухнята след това.

Единственото ми любопитно сега е как да си организираме дните така, че да не се налага в събота и неделя да домакинстваме.

Още преди години, като заживяхме с моят, приложих някои тактики. Те дойдоха и от това, че мразя да ходя по магазините. Пазаруваме предимно онлайн или ако ще се ходи до магазин или мол, се свършва по бързата процедура.
Козметика взимам два пъти годишно по много от enzo. С препаратите е същото, ама от Чист Дом. Зареждам яко и не се занимавам.

Започнах и усилено да използвам отложения старт на пералнята..... Simple Smile
Сега ако и кукъра вкарам в употреба, май ще съм супер мама.

# 518
Единственото ми любопитно сега е как да си организираме дните така, че да не се налага в събота и неделя да домакинстваме.
Изобщо не си стоим вкъщи уикендите Simple Smile
Децата имат занимания в учебно време по няколко часа, а лятото сме по планините всеки уикенд.
Та никак ама никак не ми се налага да стоя и да гледам разхвърляна къща, че и да й домакинствам.. А като ни няма - няма кой да разхвърля  Joy

# 519

И готвим доста често заедно, на мен ми е забавно и ми е много приятно, макар и в повечето случаи да има нужда от основно почистване на кухнята след това.

+ 1
И ние сме така. Особено за любими манджи много настояват да ми помагат. Дъщеря ми (10) реже продуктите за руската салата, синът ми (5) точи тесто за пица. Е, пицата е кривичка и на гърбици, но това е само една малка тава, останалите ги правя аз.
Последно щерката пържеше палачинките, но още е непохватна и не ги обръща много добре. Ама така се учат. Аз им се радвам, че имат желание чат-пат, защото не винаги ще е така.

И ние уж не сме вкъщи уикендите, но и аз съм от хората, които не могат да търпят разхвърляно. Ако не си изчистя и подредя, ще полудея, не може мозъка ми да си почине въобще. Така учим и децата. Ако ще ходим някъде, чистим преди това, за да се върнем на подредено. Ако няма да ходим, задължително в събота сутрин първо спретваме къщата, перални, готвене. После вече тръгваме по задачи, разходки или срещи. Като не съм си оправила дома, не ми се прибира в него.

# 520
Ам чистете си Simple Smile Ама не се оплаквайте, че нямате време  Wink

кумата  ми чисти почти основно 3 пъти седмично. Когато и да ида в тях, постоянно се чисти, винаги има размотани прахосмукачки, парцали  ooooh! Ем то става разхвърляно от почистващи материали и инструменти, за сметка на всичко останало.. Пък нека после е чисто  Outta Joint За къФ ?

# 521
  • София

При мен няма как, поне единия ден. И то без да чистим, чистачката идва в сряда. Само че ми се трупа пране, а и най-основното ми седмично готвене е в неделя, поне за до сряда готвя.
Ако ни няма някой уикенд, после ни се отелва вола първите дни да наваксаме. Не е невъзможно, но е трудно и си го причиняваме рядко. Гледам ако ще пътуваме, да се пробвам в петък или да не работя следобяд, или да работя от вкъщи, за да отметна това-онова.

Но аз не се и оплаквам де, аз много обичам да си стоя у дома, да имаше как, хич нямаше да излизам уикенда  Laughing

# 522
Сложила съм вето на всякакво чистене през уикенда. Готвим си след работа, чистим след работа. Абсурд уикендите да се забия у нас с парцала.

# 523
И аз осъзнавам, че чистенето ми яде от личното време, обезличава ме....вместо да седна да прочета книга, да науча нещо по английски аз да чистя....хайде за готвенето не ме е яд толкова, защото поне ядем прясна и хубава храна, но и там съм намерила решение - кукъра, страшно ми помага, но сериозно се замислям за чистачка, преди имахме една жена идваше за 20 лв. веднъж на седмица за 3-4 часа, ще се помъча пак да отделя 80 лв., но по сериозната причина е , че и на нея намирам кусури как чисти ooooh!

# 524
  • София
+1 от мен към отбора на живеещите в кочина, май набираме мнозинство  hahaha
Ако случайно успеем някой ден да се приберем преди 20:00 през седмицата, минавам и тогава по някоя прахосмукачка, точно с цел да не го правя събота и неделя. Ама това с ранното прибиране при нас мнооого рядко се случва. Аз пък съм вманиачена на тема спорт  Mr. Green, то всеки си има по някоя лудост. Водя детето всеки ден на тренировки след работа, съответно градина, гледам и аз да успея да спортувам 2-3 пъти в седмицата, я в обедната почивка, я с малката заедно, я стана в 6 и отида преди работа, но откак попорасна мога да кажа, че успявам и аз да се вместя.

Общи условия

Активация на акаунт