Особености на българския език

• 76 825
  • 882
  •   1
Отговори
# 315
Без да гледате в речника можете ли да кажете как е правилно да се напише [b]юрисконсулт[/b] или юристконсулт?  Wink
Червеното.

+1

и обяснението: идва от юрисдикция, а не юрист  Wink

Изобщо не идва от там обяснението. Със същия успех може да го свържеш и с юриспруденция.
Juris consultus е на латински, съответно от там е произходът на думата. На много други езици е така.

# 316
  • в морето до колене
Потъна малко назад тази тема, но във връзка с въпроса за изписването на цифри с/без добавки за отличаване на бройни от редни числителни, искам да питам: доколко е нормативно обусловена употребата на точка след цифра за обозначаване на редно числително.

Давам пример: Учебник по математика за 8. клас

И питам: възможно ли е по тази логика да се построи и такава конструкция - 40. юбилеен фестивал?

П.П. А буквите, които съм оцветила в червено, малки ли трябва да са или главни, при използването на точно такава пунктуация?  Embarassed

# 317
Буквите в червено са малки, но в първото изречение не е необходимо да има двоеточие.

За норма по другия въпрос не мога да отговоря (както и моето питане за норма май няма отговор), освен ако Аглая не може да отговори и на двете ни, но моето лично мнение за фестивала е да се напише "40-ти юбилеен", понеже там няма съмнения, а другото никога не съм чела, освен в "учебник за еди-кой си клас".

# 318
  • Sofia
В бележника на дъщеря ми учителката и ни караше да пишем 73. СОУ. Специално ни обръщаше внимание.

# 319
Извинете ме за невежеството, но откъде идва това правило с точката след номерацията?

Имам чувство, че динамиката на усложняването на един език е обратно пропорционална на броя на субектите, които го говорят. Не си вадя заключението само от българския език. Датският е далеч по-сложен при 4-5 милиона говорящи го, а малтийският по сложност и многообразие на правила слага всичко в джоба си при половин милион малтийци, от които голяма част предпочитат да говорят английски и/или италиански. По обективни причини.

# 320
Извинете ме за невежеството, но откъде идва това правило с точката след номерацията?
От речника на БАН. Simple Smile Но рядко се използва тази форма. Аз я избягвам, не съм свикнала с нея.

# 321
Той онзи хубаво ги нарече феодални старчета. Деликатен даже е бил.

# 322
Не ми се правят справки, но кога е въведено това? Може и да съм го виждала преди, но категорично не съм му обръщала внимание и не съм го учила така.

# 323
Не ми се правят справки, но кога е въведено това? Може и да съм го виждала преди, но категорично не съм му обръщала внимание и не съм го учила така.
В последните два речника на БАН го има със сигурност, за този от 1983 г. не съм сигурна.

# 324
Кажете в кой раздел да чета, че в десет и нещо, преди да напиша поста си, рових в предпоследния и не се натъкнах на нищо.

# 325
Кажете в кой раздел да чета, че в десет и нещо, преди да напиша поста си, рових в предпоследния и не се натъкнах на нищо.
Непунктуационна употреба на точката, стр. 100, т. 109.3. (Това е в последния речник.)

# 326
Много благодаря!  bouquet Намерих го.

# 327
За юбилейния фестивал - правилото е: точка се слага след арабска цифра за означаване на числително редно име. Значи би следвало да важи и за примера, даден от мячик ("40. юбилеен фестивал"). Друг е въпросът, че изглежда неестествено. Също така това правило винаги съм го виждала илюстрирано с класове и училища: "Завърши 7. клас" (това е примерът от последния речник).

Имайте предвид, че макар и да съм филолог, макар и постоянно да се занимавам с редактиране на статии, аз съм литератор преди всичко и понякога самата аз греша. В училище предметът може и да е БЕЛ, обаче в специализациите се получава разлом - като литератор се чувствам далеч по-близка до историята, философията, антропологията, отколкото до синтаксиса, да кажем. Simple Smile

# 328
А къде мога да видя речника от 1983 онлайн?

# 329
  • София
Оф, божке! Взеха ми пластЕлина, а сега и точка след числително редно.

Въобще необходимо ли е да се уточнява полът на политиците?!
Въобще, нужно ли е да се уточнява полът за която и да е професия?!

Общи условия

Активация на акаунт